MELCII DE GRĂDINĂ CA TRATAMENT COSMETIC


Dintotdeauna, pentru țăranii noștri, melcii n-au fost altceva decât niște animale dăunătoare și au făcut tot posibilul să-i îndepărteze din grădinile lor. După ce s-au europenizat, au aflat că melcii sunt o delicatesă în restaurantele de lux din Occident, așa că au început să-i colecteze, aceste mici făpturi devenind astfel pentru ei o sursă de câștig. Pentru cosmeticienii japonezi însă, melcii de grădină sunt ultima descoperire în materie de tratamente cosmetice. Astfel, nu cu mult timp în urmă, un centru spa din Tokyo a lansat un procedeu inedit de tratare a ridurilor, care presupune folosirea de melci vii. Pentru 100 de dolari, trei melci se plimbă timp de o oră pe fața clientei, secretându-și în acest fel mucusul prețios. Căci cercetătorii au constatat că mucusul produs de aceştia conţine proteine, antioxidanţi şi acid hialuronic, adică substanțe care hrănesc și hidratează pielea, reduc inflamaţiile şi îndepărtează celulele moarte, atenuând astfel semnele îmbătrânirii. Clientele care au încercat tratamentul spun că efectul este miraculos și aproape instantaneu: tenul devine ferm, se luminează și strălucește.

Dar cărui fapt i se datorează această calitate excepțională a mucusului secretat de banalii melci de grădină? Prin alcătuirea lor anatomică, melcii sunt expuși multor pericole: zgârieturi, tăieturi, iritații produse de bacterii, virusuri și ciuperci le amenință pielea delicată. Natura, însă, l-a binecuvântat pe melc cu capacitatea de a produce un lichid vâscos, care-i protejeze țesuturile și i le regenerează în caz de accidente (de pildă, știați că dacă tăiați ochiul unui melc, acesta îi va crește la loc?). Ei bine, această substanță are un efect benefic și asupra pielii omului, pe care o poate regenera și o poate menține sănătoasă în mod natural, fără efectele secundare ale combinațiilor chimice din cremele clasice anti-aging.

Cât despre melcii „angajați” de japonezi în scop cosmetic, aceștia duc o viață de lux și desfătare. Igiena spațiului lor de locuit este impecabilă, iar la masă sunt serviți cu fructe și legume crescute organic, între care nu lipsesc preferatele lor: morcovii, sfecla elvețiană și spanacul japonez, ceea ce mărește considerabil calitatea mucusului secretat. Personalul care-i îngrijește îi poate deosebi și le-a dat chiar și nume. După ce au fost folosiți o dată pe o clientă, îngrijitorii le asigură patru zile de repaus, monitorizându-i în permanență. Această perioadă de carantină este necesară pentru a înlătura eventualul pericol de contaminare pentru următoarea clientă.

Clientele sunt sfătuite să nu aplice pe piele niciun fel de fard sau cremă din comerț înainte cu 24 de ore de tratamentul cu melci. Numai în aceste condiții procedura va fi cu adevărat eficientă, înlăturând nu numai ridurile, ci și anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, cuperoza sau punctele negre. Întrebați cât de profitabil este acest business, cosmeticienii salonului spun că nu se pot plânge de lipsă de cliente (și chiar clienți). Cele mai multe beneficiare ale tratamentului novator sunt femeile care nu vor să aplice pe piele produsele anti-îmbătrânire din comerț, care conțin o mulțime de substanțe chimice periculoase. Oare româncele noastre ar fi dispuse să încerce un tratament atât de… natural?

Mucusul melcilor de grădină a fost supus unei serii de teste clinice, pentru a i se confirma eficacitatea ca tratament cosmetic. Rezultatele au fost unanime: mucusul conține substanțe antibiotice naturale și o cantitate apreciabilă de alantoină și acid hialuronic, care ajută la reînnoirea celulelor și hidratează pielea uscată. Așadar, teoria tratamentului a fost justă. Ca urmare, vest-europenii au adoptat imediat metoda japoneză. Salonului de frumusețe britanic Simply Divine din Corby, Northampton, deținut de Diane Gower, i-a crescut cifra de afaceri simțitor în ultimul an, iar francezii au găsit chiar o metodă de a extrage mucusul melcilor și de a-l introduce în câteva produse de îngrijire a pielii. Efectul senzațional al acestor creme și geluri franțuzești se datorează principalului component – mucusul produs de melcul chilian Helix Aspersa Müller, care ajută la eliminarea acneei, a punctelor negre sau a iritațiilor pielii după epilare.

Există însă și oameni cărora le place să admire melcii în mediul lor natural, fără să se gândească să-i folosească în vreun fel. Imaginile de mai jos, care surprind lumea magică a melcilor, au fost luate de talentatul fotograf ucrainean Vyacheslav Mishchenko. Acesta a adăugat uneori peisajului câteva obiecte naturale, cum ar fi fructe sau rămurele, și a așteptat răbdător ca melcii să reacționeze la ele. Fotografiile lui Mishchenko sunt făcute întotdeauna la momentul potrivit, când melcii sunt încântați de picăturile de apă, sau se întind unul spre celălalt. Astfel, el a reușit să creeze imagini de o extraordinară frumusețe, cu această creatură fascinantă, pe care omul, atunci când n-o ignoră, o mănâncă, o exploatează sau o stârpește.

LUMEA COLORATĂ A MELCILOR LUI VYACHESLAV MISHCHENK

Surse: aici, aici și aici

http://frumoasaverde.blogspot.ro/

Acest articol a fost publicat în IGIENA-COSMETICA-DERERGENTI- NATURAL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.