CELE MAI COMUNE 10 MITURI ALE ŞTIINŢEI DEMONTATE. IATĂ CARE SUNT ACESTEA!


Ştiinţa este în plină dezvoltare şi odată cu dezvoltarea tehnologică începem să descoperim lucruri bizare despre mediul în care ne ducem viaţa. Mintea umană trebuie asemănată cu un calculator, care de cele mai multe ori nu ştie să gândească dincolo de programul care i-a fost instalat cu succes. 

În acest sens, am ales să vă prezentăm unele dintre cele mai comune mituri ale ştiinţei:

1. Nu există gravitaţie în spaţiu!

Aceasta este o inepţie, susţin oamenii de ştiinţă pentru că orice corp ceresc este menţinut pe orbita sa de o forţă gravitaţională. Cele care reuşesc să depăşească această forţă se află în liber picaj.

2. Diamantele sunt formate din cărbune!

Această informaţie este una eronată pentru că cele mai multe dintre diamante sunt datate cu mult timp înainte ca plantele să existe pe Terra.

3. Thomas Alva Edison a inventat becul

O altă minciună grosolană pe care şi copiii din ziua de astăzi o învaţă la şcoală. Sir Humphry Davy a început să lucreze la proiectul lui sau încă din 1802, de când a inventat o baterie electrică, cea mai puternică baterie electrică din lume la acea vreme. Davy a reuşit să creeze o lumină incandescenta legând la curent o fâşie subţire de platină, metal ales deoarece avea un punct de topire extrem de ridicat. În 1809 a inventat primul bec, o lampă electrică.

4. Van Gogh şi-a tăiat urechea

Potrivit versiunilor oficiale, pictorul olandez şi-a tăiat una dintre urechi cu o lamă după o ceartă cruntă cu Gauguin, în 1888. Doi istorici ai artei din Germania, care au petrecut zece ani cercetând documente din arhivă legate de acest incident, susţin însă că Gauguin este cel care i-a ciuntit urechea lui van Gogh, cu o sabie, în timpul unei dispute. Apoi, cei doi artişti au convenit să ascundă adevărul şi să prezinte o variantă excentrică.

5. Cameleonul se camuflează schimbându-şi culoarea în funcţie de mediul înconjurător

De fapt, atunci când îşi schimbă culoarea cameleonul comunică cu ceilalţi membri ai clanului său. Mai mult de atât, atunci când este foarte cald, cameleonul devine mai închis la culoare pentru a înmagazina mai multă căldură.

6. În Evul Mediu, oamenii credeau că pământul este plat, până când nişte strălucitori oameni de ştiinţă din era modernă au revelat că acesta e de fapt rotund.

Realitatea stă altfel: oamenii educaţi din Evul Mediu ştiau deja că pământul este rotund. De fapt grecii antici, din secolul V îC, ştiau că pământul este rotund. Nu aveau nevoie de oamenii de ştiinţă din era modernă pentru a le spune acest fapt evident. Puteau să vadă aceasta în orice corabie pe care o vedeau la orizont, catargul şi partea de jos a corăbiei dispărând la timp diferiţi. Mai mult, în timpul eclipselor vedeau umbra pământului pe lună. Evident era rotundă!

7. Galileo a fost primul care a dovedit heliocentrismul

e fapt, Copernic a fost cel care a propus teoria heliocentrică, ce susţinea că nu pământul ci soarele se află în centru, primul învârtindu-se în jurul celui de-al doilea. El a făcut aceasta cu mai mult de un secol înainte de Galileo.

8. Ne folosim doar 10% din creier

Omul îşi foloseşte întreg creierul. Fiecare parte a acestuia este destinată unor funcţii bine definite. Dacă creierul uman ar funcţiona la doar 10% din capacitatea sa atunci nu am mai fi oameni cu adevărat.

9. Zahărul îi face pe copii hiperactivi

Stiinta-si-Tehnologie

Nu există dovezi ştiinţifice care să ateste această credinţă populară. Un astfel de comportament poate fi văzut însă în cazul copiilor cu probleme legate de insulină şi cu anumite probleme psihiatrice.

10. Sângele neoxigenat este albastru

Deşi venele care pot fi văzute prin piele sunt albastre, sângele care curge prin ele este, în permanenţă roşu. Explicaţia că sângele neoxigenat este albastru, dar devine roşu atunci când intră în contact cu oxigenul, este falsă. Sângele conţine hemoglobină, o proteină de culoare roşie, care îi dă culoare indiferent dacă este, sau nu, expus la oxigen. Venele apar albastre pe sub piele numai datorită modului în care se reflectă lumina.

http://www.efemeride.ro/

Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE, VIATA LIBERA(constiinta). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.