Apele minerale ale Romaniei curg la canal. Investitorii si autoritatile au distrus izvoarele din Harghita si Covasna


In judetele Harghita si Covasna poti gasi pe oriunde o sursa de apa, iar conditiile geologice de aici au creat una dintre cele mai extinse arii din Europa pentru apele minerale. Locurile sunt binecuvantate – se spune ca oriunde bagi un deget in pamant, poti sa dai de un izvor. Cultura locurilor este legata de prezenta padurilor si a apelor minerale. Doua resurse de care ne batem joc. Una exploatata la extrem, cealalta lasata sa curga la canal.

Biborteni era altadata o localitate infloritoare cautata pentru baile minerale, dar mai ales pentru apa cunoscuta in toata tara. In ultimele saptamani, insa, fabrica de aici a sistat imbutelierea apei minerale si se confrunta cu probleme financiare. Dupa ce a trecut printr-o privatizare esuata, a fost detinuta de mai multi investitori si acum trebuie sa faca fata unei insolvente. Sursele de apa minerala de aici apartin Societatii nationale de ape minerale, in portofoliul Ministerului Economiei. SNAM le controleaza constant si furnizeaza apa imbuteliatorilor. Din pacate, acum nu mai au cui.

Daca la fabrica mai exista speranta ca productia sa revina, la baile din localitate soarta este pecetluita: in ultimii ani, din cladiri s-a furat tot ce s-a putut lua. Litigiile pentru retrocedari si o administratie locala neputincioasa au transformat baile intr-o ruina.

Bodoc, izvorul care curgea cand Oltul secase
In linistea padurii, la Bodoc, fabrica zace in parasire. Din aprile anul trecut, aici nu s-a mai imbuteliat apa. O alta privatizare esuata. Sursele de apa din Bodoc erau valorificate inainte de 1989 de Gospodaria de partid. Una dintre firmele mostenitoare a patrimoniului, Favorit SA, este acum in faliment.

Se zice ca intre anii 1711 si 1714, raul Olt curgea numai dimineata. Dupa ce soarele aparea pe cer, paraiele si fantanile secau si ele. Toti locuitorii din zona isi gaseau insa sursa de apa la Bodoc, se aprovizionau cu ulcioare de lut de la izvorul Mathild, cel mai important dintr-un sir de izvoare, care n-au secat niciodata. Pe vremuri, aceasta apa era foarte cautata, acum nimeni nu mai vrea sa o imbutelieze.

Nici in orasul Covasna nu se mai imbuteliaza apa minerala, desi in fabrica de aici s-au investit 10 milioane de euro in 2008. Dar si-a inchis portile anul trecut si s-a relocat in Bucuresti. Daca Roua Muntilor nu se va mai imbutelia la Covasna, in schimb orasul devine animat odata cu venirea pensionarilor pentru curele balneare prin programele sociale. Statiunea beneficiaza de cateva hoteluri private care au inceput sa revigoreze locul si care folosesc apa minerala in tratamentul diverselor afectiuni.

La 80 de km mai la nord, aproape de Miercurea Ciuc, la Jigodin Bai, o alta companie multinationala a renuntat sa mai imbutelieze apa, desi aici este sursa cu cel mai mare debit din curbura Carpatilor Orientali. Mai bine de 40 de litri de apa minerala tasnesc in fiecare secunda din pamant. Si se intorc…in pamant. Fabrica AnaVie a fost inchisa de mai bine de 15 ani, iar cladirea s-a transformat in spatii de depozitare si birouri. Si chiar daca localitatea se numeste Jigodin Bai, singurul centru de tratament de aici este mai mult inchis.

„Imi distrug izvoarele!”
In schimb la Sancraieni, la doar cativa kilometric de Jigodin, sursele de apa sunt exploatate asa cum trebuie. De aici se imbuteleaza Perla Harghitei. Tot ce iese din pamant este monitorizat online. Se socoteste fiecare litru trimis la fabrica pentru imbuteliere.

Ajungem in Bucuresti, unde la Societatea nationala a apelor minerale se cuantifica toate apele imbuteliate sub licenta statului. Redeventa este de 4 euro pentru fiecare 1000 de litri de apa minerala imbuteliata. La aceasta suma se mai adauga inca 4 euro pentru licentele SNAM. „In momentul asta branduri au intrat in faliment, au disparut fabrici. Sunt 3-4 jucatori pe piata romaneasca de apa minerale”, spune Radu Dumitru, directorul Societatii Nationale a Apelor Minerale „Biborteniul e cu un picior in groapa. Au distrus un brand, au distrus zona, imi distrug izvoarele. Izvoarele mele curg la canal. Apa de Bodoc in zona era foarte buna, se bea foarte bine, ce s-a intamplat, nu stiu, au bagat-o in faliment, au inchis-o. Bodocul nu cred ca-si va reveni…” e concluzia trista a directorului SNAM.

pentru video:

http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=61658388&section=20624&video_section_id=

 

Acest articol a fost publicat în ROMANIA (distrusa). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.