Viaţa izolată a călugărilor de la Academia Budistă. Televizoarele sunt interzise, dar se poate folosi un iPhone


Viaţa izolată a călugărilor de la Academia Budistă. Televizoarele sunt interzise, dar se poate folosi un iPhone

Printre dealurile verzi din Provincia Serthar din China se întinde cea mai mare aşezare budistă din lume. Aici sunt mii de colibe din lemn, în care trăiesc peste 40.000 de călugări şi călugăriţe. Ei vin să studieze budismul tibetan la Academia de Budism Larung Gar.

Larung Bar este una dintre cele mai ciudate şi pitoreşti localităţi din lume, aproape complet izolată. Colibele de lemn, de culoare roşie sau maronie, sunt aproape identice. În aceste locuinţe nu există toaletă şi nici sistem de încălzire, doar una, două sau trei cămăruţe. Casele sunt foarte înghesuite şi locuite de bărbaţi sau de femei, membrii comunităţii fiind separaţi după criterii legate de sex şi vârstă.

Femeile şi bărbaţii trăiesc în zone ale oraşului care sunt separate de un drum principal. Regiunea Serthar este greu accesibilă, iar oraşul este situat la peste 3.000 metri altitudine. Condiţiile de climă sunt dificil de suportat, pentru că vara se înregistrează peste 30 de grade Celsius, iar iarna sub -25 de grade. Cel mai apropiat oraş este Chengdu, aflat la nu mai puţin de 20 de ore de mers cu autobuzul navetă, un drum foarte obositor şi inconfortabil.

Budiştii îşi dedică tot timpul studiului şi rugăciunilor, iar televizoarele sunt complet interzise. Turiştii care se aventurează până aici nu vor fi însă dezamăgiţi. Călugării sunt bucuroşi să îi primească şi le permit să asiste la cursuri şi la ceremonii. Există chiar şi două case de oaspeţi. Fotograful Wanson Luk a vizitat Larung Gar şi a realizat aceste impresionante fotografii.

Călugării de aici trăiesc din donaţii şi din puţinii bani pe care îi pot obţine prin casele de oaspeţi sau prin produsele vândute în magazinele locale. Aici vin să studieze studenţi budişti din China, Taiwan, Hong Kong, Singapore şi Malaezia.

„Funeraliile din cer”, un ritual tulburător

Unul din cele mai impresionante ritualuri pe care le pot vedea aici vizitatorii sunt „funeraliile din cer”. Cadavrele celor decedaţi sunt tăiate şi lăsate pe vârful muntelui, unde vor fi devorate de animalele sălbatice, de obicei de vulturi.

Pentru credincioşii budişti ai cultului Vajrayana, aceasta este o dovadă de generozitate faţă de alte specii. Ei cred în migraţia sufletelor şi consideră că un cadavru este ca un vas gol, prin urmare complet inutil. De asemenea, ei cred că trupul unui om care a fost rău nu va fi mâncat de animale.

Luk a avut parte şi de o întâmplare amuzantă. A cerut ajutorul unei călugăriţe care jurase să nu vorbească în acea zi, aşa că ea s-a străduit să-l asiste prin alte forme de comunicare. A folosit chiar şi un iPhone, care nu este inetrzis în acest centru religios şi i-a scris astfel toate detaliile necesare. Mulţi călugări de aici au iPhone second-hand şi nu ezită să îl folosească atunci când au nevoie.

În Larung Gar, pe lângă călugări şi călugăriţe trăiesc şi localnici tibetani, care îşi văd de viaţa lor obişnuită.

http://adevarul.ro/

 

Acest articol a fost publicat în CALATORII. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.