Pesticidele – efectul „Cocktail Molotov”


După studiul exploziv asupra OMG-urilor, profesorul Gilles-Eric Séralini din Franța a demonstrat că sistemul de omologare a produselor toxice utilizate în agricultură este perimat, chiar fraudulos, și că în realitate aceste produse sunt de până la 1000 de ori mai toxice decât ceea ce se pretinde la ora actuală în normele de exploatare.

Toate aceste „…cide” − pesti(u)cide, erbi(u)cide, fungi(u)cide − pleacă de la o obsesie: a ucide. Natura este considerată deficientă, iar exploatatorii ei necruţători, iar pentru a o extorca mai intens, intervin cu singurul lucru care le este propriu: a ucide. O tristă confirmare a acestei obsesii este că în Franța cea mai mare rată a sinuciderilor în branșele profesionale este în agricultură.

„… de la început, a fost ucigător de oameni şi nu a stat întru adevăr…”

Ioan 8, 44

În studiul prof. Seralini se pune în evidenţă un aspect ocultat: pesticidele sunt compuse dintr-un principiu activ + alţi adjuvanţi, unde principiul activ este molecula principală a unui pesticid (sau a unui medicament), iar adjuvanţii sunt moleculele secundare care au rolul de a accentua efectul. Adjuvanții sunt extrași în general din reziduri de petrol, de gaz, grăsimi animale oxidate.

Dacă luăm exemplul celebrului pesticid „Round up”, principiul activ este glifosatul, un produs considerat puţin toxic în sine. În schimb, adjuvanţii sunt toxici, iar formula obținută în produsul final este catastrofic de toxică.

Principiul de omologare al pesticidelor este fraudulos. Omologarea depinde de două tipuri de controale:
– Pe termen lung, cele privitoare la principiul activ.
– Pe termen scurt, cele privitoare la adjuvanți.
Ori, omologarea este obținută pe baza controlului pe termen lung doar a principiului activ, ignorându-se sinergia lui cu adjuvanții! Astfel se obține încă din 1975 autorizația pentru utilizare în agricultură a majorității pesticidelor de tip „Round Up”.

Caracterul novator al studiului profesorului Seralini

S-au selecționat 9 produse chimice utilizate masiv în agricultură. Din aceste 9 eșantioane s-au prelevat doze infime pentru a fi aplicate pe celule umane. S-a comparat apoi rezultatul formulei complete (principiu activ + adjuvanţi) cu rezultatele descrise în omologarea oficială a acelor pesticide (doar pe baza principiului activ). Rezultatul este stupefiant: toxicitatea pesticidelor creşte de până la 1000 de ori!

Bolile cronice şi poluarea mediului

Pe aceeași lungime de undă, numeroși cercetători au ajuns la concluzia unei puternice legături între poluarea mediului prin activitățile industriale în special și cronicizarea afecţiunilor la nivel uman.

Originalitatea studiilor profesorului Gilles-Eric Séralini constă în explorarea spectrului integral al problemei, neţinând cont de dogmele oficiale. Astfel, concluzia sa este că impactul funest al moleculelor chimice asupra sănătății noastre se datorează faptului ca acestea perturbează sistemul intern de comunicare al celulelor. Un corp uman în viaţă conține 200.000 de miliarde de celule care comunică între ele graţie a două sisteme de comunicare: electric (în cazul sistemului nervos) şi chimic (în cazul hormonilor).

Ori, substanţele chimice pe care le absorbim într-o zi prin hrană, apă, respirație, piele sunt molecule fosile (hidrocarburi, ambalaje plastice, etc) rezultate în mii de ani de transformare a vegetalelor. Aceste vegetale la rândul lor emit „parfumuri” – substanțe chimice, care sunt de fapt hormoni necesari supraviețuirii sistemului vegetal. În societatea noastră industrializată toate produsele pe baza de hidrocarburi pe care le utilizăm reprezintă concentrații de hormoni care vin să perturbeze comunicarea celulară, producând apariția necontrolabilă a bolilor aşa-zise „civilizaționale”. Această dereglare a sistemelor de comunicare celulară nu provoacă imediat boli bacteriene sau virale despre care medicina are noțiuni de ameliorare, ci o succesiune aleatorie de scurtcircuite permanente care se manifestă într-un interval aleatoriu de timp prin afecțiunile cronice actuale: probleme reproductive, boli hormono-dependente (tiroida, etc.), boli neuro-degenerative (Alzheimer), cancer.

Aceste consecințe nefaste se confirmă deja în zonele cu tradiție în folosirea pesticidelor. In Sri Lanka, de exemplu, un studiutrasează legăturile între utilizarea pesticidului „Round Up” (ce conţine Glifosat) în nordul ţării și apariția unei afecțiuni cronice la rinichi la agricultori. Acelaşi Glifosat devine extrem de nociv în amestec cu sursele locale bogate în minerale precum magneziu, calciu, stronțiul, fier. Din momentul utilizării masive de erbicide în aceste zone, 15% din populația activă a contractat această afecțiune dificil de diagnosticat, respectiv 400.000 de persoane, din care 20.000 sunt decedați.

Necesitatea unui contra-lobby al consumatorilor

De peste un deceniu se acumulează probele toxicității pesticidelor şi din ce mai mulţi oameni se îndoiesc de capacitățile agriculturii industriale de a hrăni corect și sănătos umanitatea. Totuși, la nivel politic național și european nu se reflectă deloc această preocupare. Discuțiile în cadrul Politicii agricole comune nu avansează deloc în direcția Agriculturii biologice, ci se ocupă doar de împărțirea subvențiilor pe criterii contabile.

Agricultura ar trebui să fie un domeniu strict încadrat de o legislație independentă de noțiunea de profit, prin intermediul statului, cu singurul scop de a asigura consumatorului cea mai optimă alimentație, calitativ și cantitativ. Ori, agricultura astăzi este un teren de speculație în mâinile unor actori economici. Se jonglează la bursă cu dreptul primordial al ființei umane – acela de a se hrăni!

In sprijinul agriculturii intensive, a OMG-urilor, se aduce sloganul hrănirii unei populații în creștere demografică. Scopul real este însa „creșterea demografică” a profiturilor și un monopol al biologicului prin brevetarea semințelor. Rezultatele agriculturii OMG se pot estima cu claritate, mai ales în ţări precum India, unde singurul procent în creștere este cel al sinuciderii agricultorilor.

Chiar din punct de vedere al competitivității, dacă se calculează costurile agriculturii intensive, ținând cont de costurile de producție, poluarea pânzelor freatice, deteriorarea sănătății agricultorilor şi consumatorilor, este evidentă „ne-rentabilitatea” (a se citi: absurditatea) acesteia.

Realitatea este că astăzi, pe planeta Terra, 1 miliard de oameni sunt la limita subnutriției, iar alte 3 miliarde au carenţe în unul sau mai multe oligoelemente şi vitamine. Întrucât această realitate nu este prea roză a fi prezentată în Mass-media (media maselor), clica Agro-Bussines recurge la subterfugiul statisticilor:
– în 1800 erau 200 de milioane de înfometați  la  o populație de 1 miliard, deci 20%
– în 2010 – un miliard de înfometaţi  la o populaţie de 7 miliarde, deci 14.5 %
Evrika! Procentajul înfometaţilor a scăzut! Dar unde este progresul agriculturii moderne? În faptul că există „doar” 1 miliard de muritori de foame?

„Statisticile sunt ființe fragile şi delicate care, supuse torturilor, sfârşesc prin a recunoaşte tot ceea ce li se impune.”

Alfred Sauvy, demograf francez

Dacă nu se ţine cont de dezastrul vizibil de la suprafață, ce să mai spunem de catastrofa biologică a solurilor în profunzime?! Dacă toţi oamenii văd copacii, plantele etc., se ignoră că 80% din biomasa vie se află în sol. Doar masa corporală a râmelor depășește masa corporală reunită a tuturor animalelor din lume, ori din 1950 până astăzi, pe terenurile unde se practică agricultura intensivă s-a trecut de la 2 tone de râme la hectar, la 100 kg. Ce înseamnă asta? O tonă de râme remineralizează terenul readucând zilnic la suprafață o tonă de fosfat, fosfor, azot etc, evitând astfel „scurgerea” acestor minerale în profunzime.

Nu avem dreptul să lăsam sănătatea noastră și a generațiilor viitoare în mana acestor corporații fără scrupule. Cu rapiditatea cu care se poluează și se otrăvește mediul în care umanitatea trăiește astăzi, omenirea se va transforma într-o cireadă degenerată condusă de cowboy bursieri.

Referinţe:

Gilles-Eric Séralini – Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize

Channa Jayasumana – Glyphosate, Hard Water and Nephrotoxic Metals: Are They the Culprits Behind the Epidemic of Chronic Kidney Disease of Unknown Etiology in Sri Lanka?

Institut pour la Protection de la Santé Naturelle – Des pesticides jusqu’à 1000 fois plus toxiques que prévu!

EcoWatch – Study Connects Monsanto’s Roundup to Fatal Kidney Disease Epidemic

Médecine environnementale, plantes et détoxification, OGM, pesticides

Bonus: GMO Autism

http://abcul.sanatatii.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE ( pericol).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.