Rescrierea istoriei: Cum a provocat Rusia Al Doilea Razboi Mondial


Un articol naucitor publicat pe paginaderusia.ro lanseaza, pentru prima oara in Romania, o teza care trece granita propagandei si a manipularii ordinare, spre teritoriul generos al prostiei atotputernice: Rusia a provocat Al Doilea Razboi Mondial.
Da, ati inteles bine: nu Germania, nu Hitler, ci URSS si Stalin au provocat ultima mare conflagratie mondiala. Ce Stalingrad, ce Auschwitz, ce Dachau… Rusii sunt de vina! Punct!
Desi am incercat sa deslusesc logica, argumentele acestei teze, sustinuta, zice autorul articolului, de doi reputati istorici rusi, marturisesc ca demersul mi-a depasit resursele de imaginatie si intelect. Asa ca va invit sa cititi si voi, in speranta ca va veti dovedi mai inteligenti decat mine.
Pana atunci, ma limitez sa remarc aparitia unui astfel de articol pe un portal care nu e TimesNewRoman, nici vreo platforma de studii de semiotica literara (pentru ca, da!, articolul poate fi citit si in grila Plimbarilor lui Eco prin Padurea Narativa), ci un grup de site-uri de stiri altminteri foarte serioase.
Daca explicatia pentru aparitia unui astfel de articol este ignoranta sau chiar reaua vointa, atunci lucrurile sunt in regula. Dar daca explicatia vine din zona unui „OK” primit de la sprijinitorii ideologici ai unor astfel de platforme media, atunci lucrurile se agraveaza brusc.
Inseamna ca cineva, undeva, un Big Brother, a hotarat ca romanii sunt deja suficient de controlati sau suficient de indobitociti sau suficient de nepasatori incat sa fie proiectati inapoi in viitor, in orwellianul an 1984.

http://news.russiatoday.ro/rescrierea-istoriei-cum-a-provocat-rusia-al-doilea-razboi-mondial/

Acest articol a fost publicat în ISTORIE RECENTA (europeana). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.