Sefa GAINARILOR din Spitalul Buzau, Dr. Angela MAZDRAG spune: Modul defectuos de funcționare a sistemului sanitar este în responsabilitatea CNAS


Medicii de familie din toată țara sunt îngrijorați de actualul sistem de sănătate, care pe zi ce trece, spun aceștia, devine din ce în ce mai inaccesibil populației, din cauza informatizării agresive impusă de Casa Naționala de Asigurări de Sănătate (CNAS). Iată mesajul Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, organizație afiliată la UGIR, reprezentant legal  al medicilor de familie din România:
Periodic medicii și pacienții sunt bulversați de schimbările aduse, care nu întotdeauna sunt în folosul și sprijinul pacienților, se arată într-un comunicat de presă al federației.
Începand cu data de 1mai 2015 se introduce în sistemul sanitar Cardul de sănătate, un proiect informatic nou al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Începând cu această dată, niciun pacient, dacă nu are un card activ sau o adeverință emisa de CNAS, nu mai poate primi un serviciu medical – de orice fel: consultație, rețetă, bilet de trimitere – fără să achite onorariul la tarifele afișate ale furnizorului medical. Medicii de familie și-au asumat partea lor contractuală și au achiziționat din fonduri proprii cititoare de card, abonamente internet, softuri pentru cabinete, semnătură electronică. Medicii nu-și pot asuma însă și modul de funcționare a sistemului.

Modul defectuos și greoi de funcționare a sistemului este în totalitate în responsabilitatea CNAS în ceea ce privește: emiterea cardului sau adeverinței, blocarea și deblocarea cardului, funcționarea softului la nivel național, capacitatea de lucru a serverelor CEAS (cardul electronic asigurări sănătate) la care se adaugă și funcționarea rețelelor de internet sau a rețelelor electrice.

De circa două luni de zile medicii de familie lucrează cu cardurile dar pe măsura ce tot mai mulți folosesc sistemul acesta se blochează, ajungând să stăm cu un pacient zeci de minute fără să putem să-i oferim serviciile medicale reale de care are nevoie.

Stimati pacienți, medicul vostru de familie este numai medic, nu-i programator, nu-i telefonist nici poștaș, nici dispecer. Medicul vostru de familie este lânga voi pentru servicii medicale, pentru consultații medicale, pentru acte medicale.

Nu lăsați decidenții să vă transforme medicul in altceva. Medicul trebuie să facă doar medicina pentru care s-a pregatit ani de zile și continuă să se pregătească.
Medicii de familie vor face toate diligențele posibile pentru a vă ajuta în păstrarea stării de sănătate dar funcționarea corectă a sistemului sanitar este responsabilitatea CNAS-ului, Ministerului Sănătății și a Guvernului României.

Vă rugăm nu vă supărați, nu vă revoltați, nu vă înjurați medicii de familie dacă din cauza diverselor disfuncționalități ale sistemului electronic impus de medicul dumneavoastră nu va putea să vă ofere servicii în sistemul de asigurări de sănătate.

Noi vom continua să ne facem cu seriozitate profesia de medici.

Comunicatul de presă este semnat de medicul buzoian Elena Angela Mazdrag, președintele Federației Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

SA NU UITAM TOTUSI SI ACEASTA STIRE APARUTA IN ZIARUL OPINIA:

Spitalul Judeţean, picat în scandalul pe arginţi ai doctoriţelor de la UPU

Colegiul director al unităţii a convins-o, ieri, doar pe medicul Angela Mazdrag să revină la Unitatea de Primiri Urgenţe

Renunţarea celor trei medici de familie la gărzile de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău nu a avut vreo legătură cu relaţia contractuală a doctorilor cu unitatea sanitară şi nici cu activitatea solicitantă de acolo. Ba, dimpotrivă.

Doi dintre ei îşi extinseseră activitatea mai mult decât ar fi trebuit, aşa că şi-au atras critici din partea colegilor, intrând în conflict cu Patronatul Medicilor de Familie şi cu Colegiul Judeţean al Medicilor. Mai exact, medicul Angela Mazdrag, preşedintele Patronatului la nivelul judeţului, a atras atenţia că aceste două colege de breaslă, medicii de familie Anca Marinescu şi Gina Câmpeanu, ar avea mai multe puncte de lucru decât le permite legea, ceea ce nu le-ar mai permite să se ocupe de pacienţi aşa cum se cuvine. Urmare acestor discuţii, cei doi medici şi-au dat demisia de la UPU, cu care aveau  contracte de prestări servicii şi unde aveau activitate mai mult pe triajul pacienţilor. De asemenea, medicul Angela Mazdrag, medic de familie cu competenţe pe medicina de urgenţă, a renunţat să mai vină la lucru la UPU.

Doar doi medici specialişti la UPU

Cea mai solicitantă secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău a ajuns astfel în situaţia de a funcţiona doar cu doi medici specialişti, din şapte, alţi doi fiind în concediu medical ori în concediu de odihnă. Asta, în condiţiile în care secţia are prevăzute 11 posturi.

Joi, colegiul director al Spitalului Judeţean Buzău s-a întrunit pentru a găsi o soluţie pentru ca pacienţii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă să nu aibă de suferit, iar în urma discuţiilor cu fiecare în parte, medicul Angela Mazdrag a decis să revină la UPU pentru a completa linia de gărzi. „Am discutat punctual cu fiecare medic în parte, iar doamna Angela Mazdrag a revenit asupra deciziei, pe când celelalte două, Gina Cîmpeanu şi Anca Marinescu, au explicat că nu pot continua activitatea de la UPU fără ca acest lucru să aibă de-a face cu relaţia contractuală cu Spitalul, ci cu apariţia unor incompatibilităţi în relaţia cu Patronatul medicilor de familie, Colegiul Medicilor şi eventual Direcţia de Sănătate Publică cu privire la cabinetele de medicină de familie pe care le deţin”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Buzău, Marius Anastasiu. În realitate, discuţiile ar fi fost legate de înfiinţarea unui Centru de Permanenţă în zona centrală a municipiului Buzău sub coordonarea medicului Gina Câmpeanu, deşi conduce şi o unitate similară la Verneşti. Cu alte cuvinte, veniturile obţinute din aceste activităţi ar fi fost mărul discordiei.

Cu toate acestea, deficitul de medici urgentişti rămâne o problemă acută la UPU,  iar managerul spitalului buzoian recunoaşte că pierderea a doi medici va fi destul de greu de suplinit, iar linia de gărzi să poată fi completată. O soluţie ar fi venirea, mai devreme, la post a celor patru medici rezidenţi pe medicină de urgenţă, cărora Spitalul le-a achitat drepturile salariale pe toată perioada rezidenţiatului. Decizia aparţine însă responsabililor din Ministerul Sănătăţii. „Am solicitat secretarului de stat Raed Arafat ca cei 4 medici rezidenţi plătiţi de Spitalul Judeţean Buzău să se poată prezenta mai devreme la post. Nu am primit încă un răspuns, aşa că vom încerca să mai capacităm 2-3 medici de medicină de familie pentru a completa activitatea de triaj din UPU şi să avem o rezolvare parţială la această pro­blemă care nu este generată de o incompatibilitate în relaţia contractuală cu noi, ci cu alte entităţi”, a precizat medicul Marius Anastasiu. Există informaţii că doi dintre rezidenţi şi-ar dori să profeseze în străinătate, însă, în această situaţie, spune medicul Marius Anastasiu, vor trebui să plătească daune Spitalului Judeţean, echivalente cu suma aferentă şcolarizării lor.

Până când se va reuşi cooptarea altor medici de familie în echipa de la UPU, greul pică pe umerii medicilor din spital aflaţi în gărzi pe secţii şi care vor trebui să coboare şi pe Secţia de Primiri Urgenţe pentru a evalua pacienţii. „Pacientul nu va avea de suferit, dar va trebui să mobilizăm mai mult activitatea colegilor din liniile de gardă de pe secţii”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

În perioada următoare, SJU va scoate la concurs două posturi de medici urgentişti, însă şanse prea mari de a fi ocupate nu sunt.

Preşedintele Colegiului Medicilor, medicul Ion Japie, spune că fără măsuri concrete din partea conducerii Spitalului Judeţean şi cea a judeţului, nu se poate ieşi din impasul în care se află unitatea sanitară. Asta ar însemna locuinţe pentru medici şi salarii decente, pentru a-i stimula să lucreze la SJU. Până atunci, cei care ies de pe băncile facultăţii se vor orienta tot spre centre universitare sau vor merge să-şi facă meseria în străinătate.

http://www.nationalisti.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în SANATATE(sistem).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.