Goana după hidrocarburi Gazprom a dezvăluit câţi bani cheltuie să caute petrol şi gaze în România


Compania sârbă NIS Gazprom Neft, controlată de giganul energetic rus Gazprom, a cheltuit în 2014 50 de milioane de euro pentru lucări de foraj şi explorare în cele patru perimetre concesionate în vestul României, se arată în raportul anual al societăţii. O bună parte din finanţarea lucărilor este asigurată de compania mamă prin credite pe termen lung. La finele anului trecut, valoarea creditelor acordate de Gazprom subsidiarei NIS a fost de 9,2 milioane de euro, în creştere cu 15,4% faţă de sfârşitul lui 2013.
NIS Gazprom Neft deţine concesiuni în zonele Tria, Băile Felix, Periam şi Biled, în urma unui acord semnat în 2011 cu compania canadiană East West Petroleum. Conform documentului, NIS finanţează 85% din lucrări.

În ultima periodă, compania energetică s-a confruntat cu mai multe probleme în vestul României iar lucrările de forare şi exploatare au întârziat. Pe fondul mişcărilor Uniţi Salvăm, proprietarii şi autorităţile locale au împiedicat accesul NIS pe teren pentru a face prospecţiuni seismice pe motiv că firma urmăreşte de fapt gazul de şişt nicidecum hidrocarburile convenţionale. O altă problemă cu care s-a confruntat NIS a fost aceea că studiile făcute în perimetrul Tria s-au bazat pe profile seismice vechi din anii ’80-’90 iar gradul de risc este neacceptabil în actuala fază a explorării. Anul trecut, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a prelungit acordul de concesiune pentru Tria de la 3 la 5,5 ani.

Conform acordurilor petroliere semnate cu statul român, prin ANRM, NIS efectuează, în primă fază, operaţiuni de căutare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale, neinvazive pentru mediu. Proprietarii şi arendaşii terenurilor au fost notificaţi şi au primit în medie 100 de lei pe hectar afectat, urmând ca, ulterior, prin evaluări comune companie-proprietar să se achite diferenţele la un preţ de referinţă al produsului agricol corelat cu bursa de profil de la Paris.

Compania realizează în această fază o hartă a zăcămintelor prin prospecţiuni de 3D. NIS foloseşte utilaje de mari dimensiuni, care provoacă vibraţii puternice, timoo de propagare şi de reflexie fiind măsuraţi prin sute de senzori amplasaţi la suprafaţa solului.

Reprezentanţii NIS au promis că tehnologiile utilizate nu vor afecta culturile, nici apele, nici animalele şi nici sănătatea oamenilor. În plus, au dat asigurări că NIS nu urmăreşte exploatarea gazelor de şişt ci doar hidrocarburile convenţionale.

Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a declarat recent că explorările vor da rezultate şi că NIS va merge mai departe cu exploatarea. Îngrijorarea şefului CJ Bihor se leagă de zona Derna, de unde au venit semnale cum că primarul Victor Filip ar fi de acord cu venirea utilajelor. Acesta susține că localnicii nu doresc prospecțiuni, însă se teme că sârbii şi ruşii vor „opera pe capul” proprietarilor de terenuri pentru a le obține acordul.

http://www.cotidianul.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RESURSE NAT.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.