Cine va genera piata cashless, cine o va intretine, care sint caile de consum ale banilor de pe piata cash si pe cine va afecta scoaterea banilor de pe piata?


Discutiile din ce in ce mai aprinse legate de un sistem finaciar fara bani cash sau “cashless economy”, pare sa fie mai degraba un experiment, decit ceva gindit in sensul rezolvarii crizei economice cumplite care o traverseaza omenirea.

Capitalisti discuta in disperare de acest experiment al formarii unor economii fara cash, dar uita ca in situatie de criza, orice dorinta de revenire economica, se leaga de politica fiscala si mai putin sau deloc de politica monetara in anumite momente, asa cum parintele acestui sistem capitalist, Adam Smith, spunea in cartile sale.

Este evident, ca dupa o imbogatire fara limite si depuneri de bani in conturile din paradisurile financiare si bancile elvetiene de tipul UBS, este greu pentru acesti imbogatiti din bani tipariti, sa accepte o politica fiscala adecvata, care ar putea in final duce la pierderi enorme pentru ei, prin impuneri de taxe si un set de intrebari legate de provenienta acestor bani. Pentru acesti bogati, cel mai important lucru este ca cei 99%, care pleaca la munca si nu stiu daca miine vor mai avea un loc de munca, sa plateasca impozite corect, sa nu aiba la indemina cash si sa poata fi controlati, ca si cum le-ar mai ramine ceva dupa cheltuielile curente ale gospodariilor lor, sau daca le-ar ramine, ar fi subiect de dezechilibru la nivelul economiei mondiale, dar cele peste 257 de paradisuri fiscale si banci elvetiene, nu sint un pericol pentru economia mondiala….. chiar daca acolo sint stocate fonduri pe care cei 99% nu le pot stringe niciodata si nici nu pot visa la asemenea sume, fonduri care depasesc cu mult banii alocati la nivel mondial pentru sanatate, educatie, asigurari sociale si multe alte cheltuieli facute de diverse departamente ale economiilor mondiale…

Realitatea este ca lumea capitalista este in acest moment inundata in cash si culmea… el este stocat si se manifesta o lipsa a volumului de bunuri ce pot fi achizitionate cu acesti bani de catre imbogatiti capitalismului. Ratele dobinzilor sint mici si acesti capitalisti pot imprumuta bani cit doresc, dar nu au in ce sa ii investeasca pentru a-i valorifica si a creste volumul lor. Oamenii au inceput sa isi piarda increderea in sistemul bancar capitalist si vad posibilitatea ca banii lor sa fie confiscati sub o forma sau alta, din ratiuni mereu inventate, pentru a acoperii gaurile facute de marii sacalii ai finantelor internationale capitaliste, iar in acest fel, foarte multi prefera sa stocheze banii la saltea, pentru eventualitatea in care acest cash va avea o valoare mai mare pe piata tranzactiilor si cu siguranta va fi asa. Dar sa mergem cu logicaa fenomenului mai departe…

Unii economisti, cum ar fi Rogoff, considera ca eliminarea cash-ului va fi benefica, deoarece eliminarea banilor existenti fizic si fortarea oamenilor sa foloseasca cardurile de debit, potential a fi controlate de guverne, ar putea duce la o mai mare transparenta si la o planificare economica mult mai precisa, eliminind posibilitatea unor sincope economice.

Dar ce se intimpla daca consumatorii nu cheltuiesc in aceasta situatie? Pai, am vazut in citeva tari, inclusiv Danemarca… Bancile au inceput sa impuna dobinda clientilor(dobinda negative), la banii depozitati in banci…pentru a incuraja pe acestia sa cheltuie si nu sa tina banii in conturi…

Culmea prostiei, asistam la un asalt al economistilor germani asupra banilor cash, ultima data prin intermediul discursului economistului german  Peter Bofinger, ei fiind in aceasta perioada cei mai vocali in vedrea scoaterii de pe piata a banilor cash, o prostie de neimaginat, mai ales pentru economia UE.

Daca ne gindim la volumul de lichiditati, cash, existent la nivel mondial, euro este cu mult sub dolarul american raspindit si piata pe care o poate controla euro este una extrem de redusa, care poate oricind face ca economia UE sa aiba fluctuatii devastatoare.

Daca acum banii lor, euro, se mai „plimba” prin economii ca cea a Romaniei in multe domenii, este adevarat cu mult mai putin in multe tari, decit dolarul american, ce se va intimpla cind omul de rind va trebui sa plateasca cu debit card sau credit card?

Unde va mai fi euro, in special in tarile care nu l-au adoptat dar sint in UE. Euro va fi in speculatiile de strada asa cum era dolarul american dupa Revolutie in Romania. Cine va regla valoarea euro? Piata neagra, evident, dupa care bancile vor urma „cursul” acestei piete negre, ca o rusine a unui sistem financiar capitalist.

Sigur ca, pentru  jewmericanii din banci, va fi un avantaj, pentru ca vor putea sa dea loan-uri pentru cumparari de automobile, ca sa dau numai un exemplu, cu 4%, oamenii neavind ce face decit sa accepte imprumutul lor, fara sa acceseze bani cash, care nu vor mai fi acceptati in circulatie si nu vor mai exista in multe cazuri, in timp ce acesti jewmericani vor lua de la bancile centrale, bani cu 0% dobinda, pentru „stimularea” economiei, in felul acesta umplindu-se de bani, pentru ca omul de rind va fi nevoit sa apeleze la ei, fara a se mai putea tocmi prea mult asupra pretului… Se va crea panica si sistemul financiar capitalist va fi exact ca si un slep care se scufunda si pe care oamenii, in dorinta lor de a se salva se muta de pe o parte pe alta a slepului, in final, toata lumea ajungind la fundul apei…

Ceea ce nu se intelege sau se intelege dar scopurile sint altele, este faptul ca in acest moment, economia mondiala capitalista este nevoita sa faca fata unui alt aspect extrem de nociv ,dar explicabil, si anume temerilor ca viteza de circulatie a banilor va scadea si mai mult, ea fiind acum la un minim isoric, iar eliminarea cash-ului de pe piata va crea si mai mari probleme si va reduce si mai mult aceasta viteza, ceea ce va grabii moartea acestui sistem capitalist. Vedem deci, ca se discuta in lumea capitalista de o scadere a cererii, deci de o viteza de circulatie din ce in ce mai mica a banilor, iar bancherii capitalisti glumeti si disperati, vor schimbarea prin eliminarea cash-ului, care va duce cu siguranta la o viteza de circulatie extrem de scazuta a banilor in economie.

Daca ne gindim la sectoarele informale ale economiei capitaliste, care reprezinta enorm de mult in cadrul ei, de exemplu mici producatori si comercianti, zonele inaccesibile bancilor si evident tehnologiei dar si reticenta oamenilor din anumite zone, de a-si crea un cont, sau a vehicula banii prin banca, stiut fiind cit rau au facut aceste banci capitaliste intregii omeniri in ultimii 8 ani..

Banii cash in  conomiile capitaliste au oferit si inca mai ofera o viteza de circulatie superioara celor din banci, iar cei ce cistiga cash, cheltuie cu mult mai repede decit cei ce primesc banii in conturi.

Acest aspect va fi o problema majora pentru bancile centrale care deja au pierdut controlul de a inventa si utiliza pirghii monetare stimulative si nu vor mai avea ce sa stimuleze, blocind si mai mult economiile, in disperarea lor.

Pierderea stimulilor traditionali in economii si abilitatii de a crea alti stimuli, este cea mai mare amenintare in opinia mea, la acest moment, pentru finantele mondiale, care va duce inevitabil la tendinte de nationalizare a bancilor in mod direct sau indirect, fie prin acaparaea lor de catre stat sau prin participarea statului in cadrul lor intr-un procent majoritar, care este o hotie capitalista de proportii, prin dorinta guvernelor capitaliste de a acoperii gaurile create de o clica de infractori financiari internationali, prin banii publici, ai contribuabililor, asa cum se intimpla acum in America cu Fannie Mae si Freddie Mac, iar dupa refacerea acestor banci, de catre contribuabili, ele vor revenii pe bucati in sectorul privat pentru a se da din nou startul la furat si jaf capitalist si ciclul poate continua pentru ca „are balta peste” si oamenii pot plati pina ajung zdrentuiti si fara nimic in farfurie.

Solutia guvernelor capitaliste nu este de a reforma sistemul monetar ci de a acapara mai multa putere, ceee ce in prima faza am spune ca este OK, datorita pastrarii unui control asupra celor ce creaza gauri majore in sistemul financiar, dar revenind in realitate si vazind cirdasia de proportii intre guvernele capitaliste si sectorul privat, care se alimenteaza cu cea mai mare parte a fondurilor de la statul capitalist, intelegem ca insasi acesti capitalisti doresc sub o anumita forma, o putere mai mare oferita guvernelor, iar multi oameni de rind aplauda, fara sa realizeze ca banii din care se vor infrupta acesti infractori financiari internationali, sint chiar bani lor…

Cotidianul german Spiegel, arata de curind: „Banii de hirtie si monedele sint invechite ca subiecti monetari si ei nu fac altceva decit sa reduca influenta bancilor centrale”…. Chiar asa sa fie? Serios, draga nemti meticulosi? Pai, odata cu viteza de circulatie din ce in ce mai mica a banilor in conomie, oare bancile si banca centrala nu vor avea de suferit, volumul tranzactiilor fiind mai mic si controlat, centralizat si deci volumul de taxe pe tranzactii nu va fi mai mic, iar banii la guvern mai putini???

Cum va putea rezolva guvernul problema lipsei de bani pentru departamente vitale ale economiei, ca sanatatea, educatia, asistenta sociala si altele? Pai, imprumutindu-se din ce in ce mai mult… De la cine? De la bancile centrale, dar din ce in ce mai  mult de la organizatiile jewmericane ca FMI, BM, BCE si altele, iar contribuabililor li se va spune ca, guvernul este din ce in ce mai dator si ei trebuie sa fie din ce in ce mai taxati si sa munceasca pentru aceste organizatii ale mortii financiare ale unei economii.

Guvernele centrale, daca vor sa dovedeasca ca le pasa de cetatenii care i-au votat, trebuie sa lupte pentru abolirea acestui demers nebunesc de eliminarea a cash-ului.

Foarte multi discuta in lumea capitalista, despre efectul pozitiv al eliminarii cash-ului, in ceea cepriveste traficul de droguri, arme si munca la negru, dar eu cred ca si acolo, lucrurile stau altfel.

Pai, clasa politica „corecta” capitalista, isi trage seva din aceste activitati, in special din droguri, fiind sursa lor de “dovedire” a corectitudinii cu omul de rind, care nu poate da spaga, pentru ca acesti politicieni au surse puternice si nu se mai pot compromite cu un lachet de tigari, o gaina sau alte bunuri sau bani.

Nimeni nu spune ce schimbari in cadrul surselor de venit ilicit, va aduce aceasta eliminare a cash-ului, pentru clasa politica, pentru ca intr-un fel sau altul, ei vor trebui sa isi intretina un standard ridicat, altfel vor veni din spate, cei care au fost la guvernare si vor intreba cum se poate ca ei(cei din urma), sa fi avut un salariu atit de mic si sa faca grozaviile care le-au facut si cei actuali sa nu se descurce cu un salariu mic?

Iar lumea va intelege ca cei de dinainte au fost politicieni care nu au cheltuit de la stat si nu ca au furat ca in codru si au fost implicati in tot felul de tranzactii de droguri si alte activitati ilegale.

Legat de forta de munca, am mai spus, partea informala a economiei, care reprezimta enorm intr-o economie capitalista, mergind pina la 18-20%, va fi afectata major si vor incepe sa lipseasca produse de pe piata si evident vom asista la falimentul unor asociatii agricole sau individuali din zona agricola si a mestesugurilor, ceea ce va face ca marile corporatii sa ne aduca pe piata toate produsele alimentare de pe „dealurile si cimpurile chimiei” pentru a ne extermina, noi neavind nici o alta alegere de facut sau vom fi pusi in situatia de a ne dori sa fim mici agricultori.

Chiar economistul Larry Summers, fost sfatuitor economic al lui Obama, militeaza pentru eliminarea cash-ului de pe piata, el vazind prin aceasta elimnare a cash-ului, o revenire la realitatea economica a dobinzilor bancilor, o alta prostie de proportii. Pai, daca bancile centrale au adus dobinda la zero, iar directionarea banilor a fost facuta catre cei bogati si spre Wall Street , in ce sens va putea lipsa cash-ului sa fie un stimulent mai bun, daca toti banii electronici vor merge pe acelasi traseu?

Oare nu ar fi mai necesar o reforma fiscala in concordanta cu una monetara, pentru a se vedea un stimulent real catre cei ce chiar au nevoie de acest stimulent?

In opinia mea, generarea unui asemenea subiect in acest moment, cind economistii capitalisti, nu au fost in stare, de ani buni, sa gaseasca o solutie, o vad ca fiind o deturnarea voluntara a atentiei oamenilor catre ceva greu de realizat, dar care le-ar putea afecta major viata, deci, cu alte cuvinte, un circ capitalist, in situatia in care SUA nu isi mai poate permite sa tipareasca bani ca in anii trecuti si cind guvernele sint limitate datorita furatului de proportii din ultimii ani.

Este evident ca multi oameni nu isi dau seama si sint indusi in eroare voluntar de magarii din presa arondata, care creaza imaginea a doua entitati, guvernele si sectorul financiar bancar capitalist, dar in realitate este o singura entitate, structurata in vederea aceluias efect si anume crearea de pirghii pentru imbogatirea unui grup, guvernele capitaliste fiind rampele de lansare a bogatiei, de cele mai multe ori artificiale, catre un sector privat, care in bataie de joc fata de contribuabili, intra in „conflict” cu guvernele si le reproseaza ca detin prea multa putere….. Media nu spune ca, daca aceste guverne “crony capitaliste” nu ar detine din ce in ce mai multa putere, sectorul privat nu ar mai avea sursa principala de furat, cea mai facila si la indemina…

Problemele reale ale sistemului capitalist sint cu totul altele decit aceasta abolire a banilor cash.

Vor putea bancile nationale sa realizese o politica monetara mai efectiva prin abolirea cash-ului? Pai, au avut la dispozitie toate pirghiile necesare, au tiparit cash, au creat imagni false in scopul de a mentine moralul unei popolatii darimate economic, au pendulat intre finantari si scurgeri de fonduri mai mult sau mai putin eficiente si cu toate astea, nu am vazut nici unul dintre noi, nici un elemnt pozitiv in vreo economie capitalista.

Pe de alta parte, capitalisti discuta de democratie si libertatea de a alege, iar cind vine vorba de bani si interesele unui grup, nu ar mai fi de ales si vom fi obligati sa folosim mecanismele dorite de ei, fara ca ei sa garanteze o evolutie sau sa creeze mecanisme prin intemediul carora, in momentul cind economia se duce la vale, si acesti bogati sa aiba de suferit.

Lucrarea pentru Premiul Nobel al lui Richard Schiller este una de referinta in acest sens, insa nu va fi luata in seama niciodata, ca de altfel si principiile lui Thomas Piketty, pentru ca ar insemna ca cei bogati sa fie afectati in aceasi masura, evident proportional cu bogatia, de evolutia pozitiva sau negativa a economiei, dar dupa cum vedem, nimeni din lumea politica nu doreste sa ia in seama aceste teorii, pentru ca lor le merge bine si orice modificare, ar insemna pentru acesti monstrii, pierderea unor facilitati, in avantajul celor care i-au ales si pe care i-au inselat continuu.

Deci, in loc de reformarea sistemului financiar, capitalisti incearca cirpeala fara relevanta si dereglatoare a eliminarii cash-ului de pe piata, pentru a crea imaginea unui totalitariam, asa cum se intimpla si cu asa zisii politicieni de la Bruxelles.

Pe de alta parte, trebuie spus ca in vederea mentinerii euro, este strict necesar sa fie mentinute bancile, chiar daca toate statele membre sint datoare, iar cind un guvern devine insolvent ca in Grecia, sistemul bancar este subminat.

Singura solutie reala pentru a prevenii colapsul sistemului bancar, este impiedicarea constructive, sub o forma sau alta a populatiei sa isi retraga banii cash din aceste banci, dar lipsa din ce in ce mai mare de incredere in sistemul bancar, va duce inevitabil la amplificarea procesului de retragere a banilor din banci de catre populatie, si in ultima instanta, bancile vor fi institutii speculative si nu vor mai avea nici o legatura cu definitia de banca….

Se va ajunge ca nu se va putea vinde sau cumpara nimic, in cazul eliminarii cash-ului, fara aprobarea guvernului sau consultarea listelor cu ce se poate vinde si ce se poate cumpara si in ce cuantum de bani..  ceea ce va duce in foarte scurt timp la miscarii de strada masive, care vor fi puse pe seama unor ratiuni stupide pentru a distrage atentia de la problemele vitale ale economiei.

http://www.faz.net/aktuell/finanzen/meine-finanzen/sparen-und-geld-anlegen/wirtschaftsweiser-peter-bofinger-fuer-abschaffung-des-bargelds-13595593.html

Pe dalta parte, acesti mastodonti ai finantelor care traiesc in sarcofagele lor de aur, s-ar putea sa vada alfel evolutia unei societati fara cash si sa ia in evidenta decalajele tehnice si mentalitatile oamenilor din diferite tari.

Ginditi-va ca in tarile de la periferia UE, multe commune si chiar mici orase, nu au banci, ca sistemul electronic si internetul este la pamint in unele zone, ca acei  oameni nu au cum si nici nu stiu sa apeleze la banci, nu au computere pentru a avea imaginea contului si sint si vor ramine reticenti la acest tip de economie cashless. Asta ar insemna izolarea unor zone intregi din economia unor tari si chiar tari si economii intregi si dirctionarea fortei de munca catre orasele mari, dar acolo sint deja un numar enorm de someri, iar acesti noi veniti vor ingrosa numarul lor, lasind zone intregi ale tarii in paragina, ceea ce va insemna un dezechilibru de care vor profita sacalii finantelor.

Capitalisti au inceput actiunea de devalizarea economiilor populatiei de peste 100.000 de euro in banci, de la Cipru si ei inca mai cred ca o decizie in acest sens, pe ansamblu economiei europene, nu va aduce iesiri in strada si nici prea mult zgomot, dar eu cred ca se inseala , pentru ca va fi un dezastru general, pe ansamblul economiilor nationale. Deocamdata acesti magari ai finantelor, inca mai cred ca oamenii sint o turma de oi, batuti in cap si gata sa urmeze o cale dictata de un grup…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.