Este necesara nationalizarea marilor colosi economici, care manevreaza preturile in America si deregleaza un interg circuit economic mondial? Fara nationalizarea acestora, nimic nu se mai poate face…


Este necesara nationalizarea marilor colosi economici, care manevreaza preturile in America si deregleaza un interg circuit economic mondial? Fara nationalizarea acestora, nimic nu se mai poate face…

Capitalismul este terminat si cadera lui a fost generata de doua principale aspecte, ce nu mai au cum sa fie refacute, sub forma „capitalista”: Monopolul marilor corporatii in toate domeniile economiei SI relatia Capital – Stat sau cum le place lor sa spuna, Crony Capitalism.

Monopolul distruge competitia, fara echivoc, care inseamna din start distrugerea capitalismului.

Relatia Stat-Capital, sau Crony Capitalism, a dus la un sistem capitalist artificial si negindit de multi economisti. Nu se poate discuta de capital, concurenta, competitivitate, piata libera, mecanisme de cerere si oferta care sa regleze piata, atita timp cit corporatiile mari americane si capitaliste, in general, se imbogatesc din contracte cu statul.

Pai, ce fel de capitalism este acela care se alimenteaza de la stat prin contracte „vindecate” , prin trafic de influenta cu niste functionari ai statului care se joaca cu banii poporului si baga in buzunar spagile pentru ca, doar au cheltuit banii poporului?

Cind elita unui stat si capitalul privat sint in legatura directa si totala, crony capitalism, numai citiva au acces la putera economica pe cheltuiala celor multi, care nu realizeaza in general acest joc si carora li se intind zilnic capcane ale concurentei preturilor, care de fapt sint supralicitate si departe de realitate, rupte de un potential echilibru strict necesar.. Si asta o vedem zilnic cind discutam de relatia dintre viata economica si cea sociala…

Statul capitalist, sau guvernul capitalist, a ratat construirea de imagine si a devenit un circ la indemina corporatiilor, el servind intersul acestora pe cheltuiala celor multi, dar facind circ si promovind ideea de lupta impotriva acestui aspect si pentru ancorarea economiei la interesul national, ceea ce este o minciuna pe care o simtim cu totii..

Statul capitalist isi indeplineste obligatiile fata de cei ce il creaza(elita) si modifica dupa dorinta lor, adica marile corporatii, iar drumul este fara intoarcere in acest sistem capitalist.

Majoritatea bogatiei nationale in statul capitalist este ghidonata si in proprietatea acestor mari corporatii, care detin fara discutie si puterea politica.

Marea corporatie multinationala Monsanto, este unul dintre exemplele relatiei malefice dintre statul capitalist si sectorul privat, crony capitalismul. Aceasta corporatie, are monopolul semintelor agricole si creaza pretul lor la nivel global, ceea ce duce evident la dezechilibre majore in alimentatia unor zone intinse de pe glob si nu in ultimul rind, implicarea corporatiei in strategii politice. Aceasta corporatie sugruma toate tarile unde doresc acest lucru, chiar daca romanii nu au fost in contact cu practicile companiei, teoretic, dar o traiesc pe pielea lor, ca doar liderii romani vor sa fie „jewmericani”.

Ceea ce romanii au nevoie sa inteleaga, este faptul ca li se distrage atentia in mod sistematic, se publica uneori articole care scot in evidenta acest monopol, DAR, nu este acelasi lucru sa existe un monopol in constructia de frigidere, restaurante sau cizme de cauciuc, care sint produse discretionare SAU un monopol legat de alimente, energie sau apa…

http://naturalsociety.com/nestle-ceo-water-not-human-right-should-be-privatized/

Oamenii trebuie sa plateasca fara sa sufle, pretul impus de monopol, pentru ca nu au alta sansa, acest monopol creind preturi foarte mari, de multe ori, foarte greu accesibile populatiei, care este fortata sa cumpere aceste produse esentiale vietii si care sint tinute sub control de acelasi cartel criminal, care la rindul lui, impune statului capitalist sa plateasca cit doresc acesti sacali ai corporatiilor, ducind pe de alta parte si la o crestere inevitabila a taxelor pentru populatie, care pierde de mai multe ori la aceasi sleahta de praduitori, magari si tradatori de tara…

Inainte ca aceasta companie, Monsanto, sa devina singurul mare furnizor de seminte agricole, agreat de statul american si alte state, universitatile de stat americane si anumite servicii agricole, dezvoltau aceasta ramura a bioingineriei si creau semnite de mare productivitate, pe care le furnizau la un pret cu mult mai mic..

In timp, acest sistem extrem de avantajos, care crea si tineri specialisti si ducea la dezvoltarea sectorului privat, al micilor afaceri in agricultura, a disparut, sub presiunea acestui mare conglomerat, Monsanto. Aceasta corporatie de proportii a inceput prin a neglija guvernul in deciziile luate, prin a ignora orice misca, in final, capturind guvernul si servind interesele unui grup.. evident, in detrimentul masei de oameni.

Ce beneficiu are in acest moment, cu Monsanto, omul de rind, care merge cu sacosa la piata sa isi hraneasca familia, sau micul agricultor care produce pentru familie si cistigarea unui venit modest pentru a se intretine? Nici unul, acesti oameni cheltuie mai mult pe alimente si maninca de proasta calitate, se imbolnavesc mult mai des si sint nevoiti sa isi reduca productia agricola din cauza incapacitatii de plata.

http://www.marxist.com/gmo-human-need-corporate-greed.htm

Cine ramine pe piata? Evident, Monsanto, care nu si-a dorit sa produca si sa aiba monopolul pentru umerase, ciorapi, lenjerie sau alte articole de uz personal, care putea fi cumparate sau se putea renunta la ele, pentru o perioada…, dar in cazul in care aceste corporatii monopolizeaza apa, energia sau hrana, acestea au un profit din ce in ce mai mare, asigurat de saracia noastra din ce in ce mai accentuata..

Am mai spus-o si o voi mai spune, pentru ca vad ca este o practica des intilnita la capitalisti, care spun ca economia arata semne de refacere pentru ca pe ansamblul ei a crescut consumul populatiei, dar nu spun ce fel de consum, dar am sa va spun eu. A crescut consumul populatiei, tocmai acolo unde monopolul dicteaza pretul si il pun din ce in ce mai mare, exact la ceea ce nu putem evita si nu au crescut oricum aceste preturi, ci enorm.

Dar aceasi capitalisti atenti la refacerea economica nu spun cit de mult au scazut consumurile populatiei pentru produse si servicii care sa ii faca fericiti pe ei si familiile lor, pentru un concediu in plus, pentru un cadou, pentru un nou aparat electronic si asa mai departe. Despre asta nu se discuta, pentru ca ar fi o jale si s-ar ridica masele impotriva acestor nemernici…

http://www.alternet.org/corporate-accountability-and-workplace/lets-nationalize-amazon-and-google-publicly-funded-technology

Daca americanii, liderii lor, ar dorii sa faca un cadou poparelor lumii, care sa valoreze miliarde de dolari si ar arata compasiune fata de moartea a sute de mii de copii, din cauza malnutritiei in multe tari, acesti americani ar putea-o face cu sume initiale mici, ar putea NATIONALIZA corporatii ca Monsanto si ar furniza seminte agricole cu pret redus sau ar putea chiar sa le doneze, pentru ca acele popoare sa se poata hranii sau sa cultive de asa natura incit sa duca la eradicarea foametei globale..

Pentru a se realiza acest lucru, ar trebui renuntat la circul neoliberalismului, curent politic pe care omul de rind nu il poate definii dar stie ca il chinuie zilnic. Ar trebui renuntat la crony capitalismul de cumetrie existent acum in tot vestul si care protejeaza in acest moment o serie de corporatii praduitoare, care dicteaza starea de bine, mai exact de rau a populatiei si sanatatea ei, tot in rau, evident.

In cazul unei nationalizari a acestor colosi praditori si dereglatori ai economiei americane si mondiale, atit amercani cit si alte popoare ar avea de cistigat, iar imaginea Americii ar fi cu totul alta…

http://www.salon.com/2014/01/18/lets_nationalize_fox_news_imagining_a_very_different_media/

Mereu discutam despre coruptie in cadrul vinzarii spre privatizare a activelor statului catre sectrul particular, dar refuzam categoric sa vedem cealalta partea a tabloului: Ce s-ar intimpla daca in cadrul acestor corporatii ar fi statul actionar majoritar si ar dicta preturile functie de interesul national si nu al unui grup de interese?

De ce statul nu cumpara activele corporatiilor sau companiilor mari, care acum creaza monopol, dar impotriva intereselor poporului?

Monsanto, este una dintre corporatiile imense ale SUA si extrem de strategica, ea valorind in jur de 57 de miliarde la bursa. Daca luam comparativ, aceste 57 de miliarde de dolari, cu peste 18.000 de miliarde de dolari cit are statul federal american datorie, ne intrebam: Oare nu ar fi fost mai bine sa cumpere Monsanto si sa ramina mai putin dator statul american, decit sa accepte distrugerea agriculturii americane si inducerea in foamete a zeci de milioane de oameni?

Nu ar fi fost de mii de ori mai bine, daca statul american ar fi cumparat aceasta companie si oferea globului seminte pentru agricultura de mare eficienta, eradicind foametea, decit sa il trimita pe Bill Gates si alti circari cu citeva vaccinuri si citeva tone de orez, spunind ca ajuta, acest filantrop miliardar, iar a doua zi creste pretul la orez prin mecanisme de bursa si cistiga de mii de ori mai mult decit a „oferit” cu larghete?

Numai costul pe perioada „activitatii”(vietii lui, pina la casare), a unui bombardier F 35, costa peste 1.000 miliarde de dolari, dar pentru asta s-au gasit bani, pentru ca acest complex militar-industrial-bancar este detinut de o etnie care a creat mecanismele acestui crony capitalism. Numai cu suma necesara pentru functiomarea pe perioada vietii, a unui astfel de bombardier, se putea cumpara 18 corporatii strategice ca Monsanto, in intregime, de catre statul american si puteau rezolva situatia alimentara dificila atit a americanilor cit si a unor parti mari ale globului… Dar nu se doreste acest lucru, pentru ca alimentele par sa fie pirhghia principala de conducere a capitalismului…

Daca mergem mai departe cu comparatiile, pentru a vedea ca aceasta lipsa alimentara este promovata cu „succes” de capitalism, ar trebui sa aducem aminte oamenilor ca aceasta suma de 57 de miliarde de dolari cit valoreaza Monsanto, poate fi comparata cu cele 16.800 de miliarde de dolari pe care Rezervele Federale le-au oferit cu bucurie, bancilor „falimentare” datorita principiului „too big to fail”, in loc sa bage la puscarie pe viata toti bancherii si familiile lor, daca era cazul…

O alta comparatie, care ne arata cit de criminal este acest sistem capitalist si cit de mult este in slujba unui grup de infractori internationali, ar fi, daca compara, cele peste 3.000 de miliarde de dolari cit au costat numai in ultimii ani, razboaiele duse sau pregatite de SUA, prin care statul american ar fi putut devenii actionar la sute de corporatii de genul Monsanto si ar fi putut oferii Americii o imagine de salvator si lider mondial, dar liderii americani au preferat sa umple buzunarele unor infractori si sa duca propria populatie in foame si un intreg glob in pragul colapsului final…

Asa arata capitalismul, asa arata un sistem care se „gindeste” la oameni si care critica alte sisteme la comanda, dar acest capitalism a fost si ramine cel mai centralizat sistem economic din toate timpurile, un sistem in care o gasca de infractori isi face de cap si traiesc ca regii, utilizind pirghiile Wall Street-ului…, creind un ciclu de imbogatire a acestor paraziti…

Asta este adevarul si as dori ca cineva sa ma contreze cu o alta logica a sistemului, as dori ca cei ce ma injura in comentariile articolelor, mai ales un numar de romani din diaspora, care ma numesc “tradator” pentru ca spun celor din tara adevarul pe care ei, americanizatii, nu vor sa il afle, pentru ca le trimit fotografii cu mese bogate, masini luxoase si case de invidiat, toate fiind ale bancilor.

De ce sint tradator dragi cititori care ma injurati, pentru ca spun adevarul despre un sistem care nu va face fericiti ci mult mai fericiti va face faptul ca puteti induce in eroare romanii din tara si va creati o fericire artificiala?

Sint tradator pentru ca spun poporului roman adevarul pe care il ticluiti voi prin minciuni?

Sint tradator al vestului, daca spun adevarul despre realitatea de aici? Sint tradator al poporului din rindurile caruia am provenit si care a platit pentru scolile urmate de mine in tara, daca spun adevarul?

Toate se pot eticheta ca non sens, iar celor care se ascund sub pseudonime si ma injura frecvent, le promit ca voi scrie in contiuare despre adevaruri pe care ei le stiu si le ascund sau pe unele chiar nu le stiu si nu le plac sa le stie… I-as mai intreba in cazul meu: Care ar fi opusul “tradatorului” asa cum ma vad ei pe mine? Asta este o intrebare pe care o pun destul de des celor ce fac afirmatii cu cuvinte mari si care nu stiu in pozitia opusa ce se afla. In cazul meu, opus “tradatorului” care ma considera ei pe mine, se afla servitorul, lingaul si parvenitul, pentru care tara lui nu mai este Romania, dar nici o alta tara nu ii recunoaste….

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.