Doreste FMI sa rezolve problema Greciei si sa stinga conflictul de proportii si cu potentiale efecte terminatoare pentru economia Europei?


Daca fiecare din partile implicate in conflict in „fenomenul financiar grec”, ar fi negociat corect si ar fi gindit relatia in respect unii fata de altii, si ma refer la Troika si guvernul grec, acest fenomen ar fi fost incheiat favorabil in cadrul unor negocieri eficiente si mult mai rapide.

Criza s-a intins luna dupa luna si a devenit din ce in ce mai acuta si rezolvarea din ce in ce mai departe, dar ambele parti au profitat de tratamentul incorect al celeilalte si de posibilitatea de intimidare.

In ceea ce priveste FMI ul, aceasta institutie a stat mereu in pozitia potrivnica incheierii unei intelegeri, chiar daca ea este una cu capital majoritar american si ar fi trebuit sa inteleaga situatia, mai ales ca, la Washington lucrurile nu stau cu mult diferit, ba chiar sint mai dificile, acest FMI neimprumutind tara unde isi au sediul si care le comanda actiunile peste tot in lume si nelasind nici alte tari ca Rusia si China sa participe la fond intr-o masura mai mare pentru a folosii diferenta de bani in scopul relansarii propriei economii.

Ce vor oficialii FMI de la criza greaca? Cauta ei o predare neconditionata a grecilor, in scopul de a trimite un mesaj celorlalte tari datoare vindute la ei, care ar putea la rindul lor sa adopte pozitia grecilor?

Doreste FMI o declansare a procesului de imposibilitate de efectuare a platilor pentru guvernul grec, in ideea de a o valorifica avind alte jocuri la nivel global de urzit?

Ultima oara cind UE si guvernul grec au cazut la o intelegere,in mare, asupra incheierii conflictului, FMI s-a opus categoric, dupa cum arata Wall Street Journal:

http://www.wsj.com/articles/greeces-lenders-weigh-proposals-ahead-of-crunch-meetings-1435055982

In acest caz, intrebarea fireasca ar fi : Ce i-ar face fericiti pe cei de la FMI? Aceasta intrebare nu am auzit-o pina acum…. De ce, daca ei sint miezul problemei si de ce nu o spun chiar ei sau de ce nu incearca chiar ei o rezolvare?

Este paradoxal ce joc mizerabil fac cei de la conducerea UE, tarile dezvoltate vest europene. Este stiut ca acestia (numai tarile vestice europene dezvoltate din UE) au o participare in FMI, de peste 24,91%, in timp ce SUA este majoritara, ca tara, cu 17,68%. Dar, cum poate fi posibil ca aceste negocieri sa fie mereu intrerupte de acest FMI, din moment ce o alianta de opinii favorabila grecilor, a celor din vestul Europei, ar duce la o majoritate care ar schimba lucrurile si ar pune SUA (FMI)  in imposibilitatea de a mai actiona sau ar putea pierde relatia cu aceste tari?

http://www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.aspx
Problema acestui FMI, este ca tarile dezvoltate din UE nu pot pune o presiune de un anumit fel si restrictii majore pe guvernul grec si in acest caz, apeleaza la ciinele de paza al organizatiei si anume FMI. Deci, pina la urma distrugerea economiei Greciei o dicteaza sub o forma sau alta acesti ciocli „dezvoltati” din UE…ei fiind barometrul „fericirii” celor de la FMI si organizatiei in sine.

O alta problema ar putea sa apara la traseul prin parlament al acceptarii sau neacceptarii propunerilor comune, ale grecilor si celor din UE.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-23/tsipras-party-members-voice-reservations-over-greek-funding-plan

Orice acceptare a lui Tsipras, care nu tine cont de promisiunile electorale in fata grecilor, ar putea duce, fara discutie, la o cariera politica incheiata pentru seful Syriza.
http://money.cnn.com/2015/06/23/news/economy/greece-europe-bad-deal/

O alta intrebare a grecilor ar fi : Va schimba acest „deal” cu Troika, situatia lor economica intr-o perioada rezonabila? Raspunsul este: NU, cu siguranta, indiferent de evolutia lucrurilor, Grecia va traii depresiunea economica, care cel mai sigur, pentru prima faza, se va adincii si va depinde in amplitudinea ei, dar si in demararea procesului de refacere, de deciziile celor de la guvernare.

Platile in cadrul mediului de afaceri sint intr-un procent din ce in ce mai mare delicvente, companiile aminind platile sau nemaiplatindu-si furnizori, in asteptarea unui miracol, ceea ce face ca situatia sa fie si mai critica.
Aici s-a ajuns, nu numai in Grecia ci in marea majoritate a tarilor de la periferia UE, in ani de zile de „colaborare si coordonare a eforturilor comune in vederea crearii unei uniuni economice puternice”.

In final a iesit bine, deocamdata, pentru FMI, BCE, parazitii de la Bruxelles si Strasburg si creditorii privati bagati in fata de Troika. Dar cine va platii totusi aceasta gaura financiara pe care o lasa in urma Grecia? Dar gaurile care vor venii cu siguranta? Voi scrie un articol pe aceasta tema in continuare.

Cine urmeaza? Cu siguranta Italia, Spania si Portugalia, dupa care cel mai probabil, Franta va da lovitura terminatoare acestei uniuni a bataii de joc, din care numai Germania si alte citeva tari au iesit bine in detrimentul marii majoritati.

Oricum, in citeva zile vom vedea un fenomen care va greva soarta financiara a planetei pentru o perioada destul de lunga…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.