Comisia Europeană vrea şi mai multă independenţă pentru BNR


De parcă până acum BNR nu făcea ce voia în România şi nu ţinea Guvernul şi toate instituţiile importante ale Statului sub papuc, Comisia Europeană vrea modificarea Legii 312/2004 pentru a oferi Băncii Naţionale mai multă independenţă în conformitate cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile Băncii Centrale Europene. Această independenţă ar fi necesară în vederea aderării la zona euro.

În scopul aderării la zona monetară europeană, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergență nominală, România trebuie să respecte și criteriul juridic, care prevede asigurarea independenței băncii centrale şi un înalt grad de profesionalism al Consiliului de administraţie. Legea de funcționare a BNR nu este corelată cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile Băncii Centrale Europene, după cum recomandă rapoartele de convergență din anii 2012 și 2014 dedicate României. Raportul asupra Convergenței din anul 2014 precizează în mod clar la pagina 131: «În ceea ce privește independența băncii centrale, au fost identificate o serie de incompatibilități și imperfecțiuni».

Comisia Europeană solicită de doi ani de zile modificarea art. 3 din Legea BNR 312/2004, astfel încât să fie inclusă expres mențiunea că «Guvernul nu va căuta să influențeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR» (Raportul de Convergență al Comisiei Europene 2014, pagina 131). Legea 312/2004, în forma actuală, lasă loc politizării BNR, dar şi numirii în Consiliul de administraţie a unor persoane care nu au experienţa specifică cerută de acţiunile unei bănci central.

Sursa:

http://dantanasescu.ro/…/comisia-europeana-vrea-si-mai-mult…

https://www.facebook.com/pages/Anti-Uniunea-European%C4%83/356579791140499?fref=nf

Acest articol a fost publicat în BANCI-FMI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.