Un preot paroh din Cluj și-a îngropat soția în curtea bisericii dintre blocuri. Enoriaşii s-au REVOLTAT: „Suntem într-un oraş de CINCI STELE. Ne îngropăm morţii pe unde apucăm”. Autorităţile dau din umeri


Parca nu era prea mult ca suntem plini de cruci pe marginea drumului prin toata tara, acum apare o noua moda…

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a oficiat slujba de înmormântare și recunoaște că situația e delicată, dar face apel la tradițiile românești

Locuitorii unuia dintre cele mai mari cartiere ale Clujului se plâng de faptul că în curtea bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, situată foarte aproape de mai multe blocuri de locuințe, a fost înmormântată o persoană, care a fost soția preotului paroh, Petru Varga.

Mormântul a fost săpat foarte aproape de gardul Institutului de Cercetări în Chimie „Raluca Ripan” și la 50 de metri de blocurile de locuințe.

„Suntem într-un oraș de cinci stele. Suntem Capitală Europeană a Tineretului și noi ne comportăm ca în Evul Mediu. Ne îngropăm morții pe unde apucăm, în cazul de față în curtea bisericii. Dacă îmi îngrop și eu morții în spatele blocului în care locuiesc, totul va fi bine”, spune George Desmirean, un clujean care locuiește în blocul de vizavi de biserica din cartierul Grigorescu.


FOTO: Mormântul din curtea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” se afl ă lângă gardul Institutului de Cercetări în Chimie, iar pe sub pământ trec țevile cu apă potabilăOamenii, care sunt extrem de nemulțumiți de situația creată, spun că la slujba de înmormântare a participat inclusiv mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și că nicio autoritate nu și-a dat seama și nu a intervenit pentru a dispune ca persoana decedată să fie îngropată într-un cimitir aurorizat.

„Acum asta ne mai lipsea, cimitir lângă blocuri. În zonă trec conducte de apă potabilă, sunt copii care se joacă toată ziua. Cine a autorizat acel cimitir, pentru că suntem siguri că Direcția de Sănătate Publică nici nu știe de caz. Cei de la Agenția de Mediu ce au de spus, dar cei de la Primăria Cluj Napoca”, mai spune clujeanul.

Preoții o dau pe datini

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a oficiat slujba de înmormântare și spune că nu este nimic anormal ca o persoană apropiată bisericii să fie îngropată în curtea acesteia. „În tradiția românească tot timpul s-a făcut așa. Nu cred că din punct de vedere sanitar se va întâmpla ceva rău. Morminte mai sunt pe lângă biserici, ce-i drept nu la biserica unde s-a oficiat slujba”, a spus IPS Andrei.

Primăria și DSP Cluj dau din umeri

Deși există legi clare care interzic înhumarea persoanelor decedate în alte locuri decât în cimitire autorizate, oficialii de la Primăria Cluj Napoca și cei de la Direcția de Sănătate Cluj dau din umeri. „Înhumările și reînhumările se fac numai în cimitire autorizate sanitar. Cimitirele vor fi împrejmuite cu gard și cu o perdea de arbori. Între morminte și gardul cimitirului va fi lăsată o zonă liberă de trei metri”, se arată în ordinul Ministerului Sănătății 119/2004.

 

Iulia Perșa de la Biroul de Presă al Primăriei Cluj Napoca ne-a declarat că inspectorii nu au fost informați că un cadavru va fi înhumat în curtea unei biserici din Cluj. „Noi nu am știut nimic. Problema este acum la DSP Cluj”, a spus Perșa.

La DSP Cluj nu s-a cerut niciun aviz, dar nici nu se știe ce soluții se vor adopta. „Avem două acte normative în domeniu, o lege și un ordin de ministru. Nouă nu ne-a cerut nimeni niciun aviz, nici pentru înființarea unui cimitir și nici pentru ca o persoană decedată să fie îngropată în curtea unei biserici, dintrun cartier de locuințe”, ne-a declarat Dorina Duma, director interimar al DSP Cluj.


Dragi cititori și utilizatori evz.ro. În ultima vreme, în cadrul articolelor de pe evz.ro, unii dintre utilizatori postează comentarii obscene, neadecvate sau care nu au legatura cu subiectul materialului postat. Mai mult, sunt aduse injurii la adresa jurnalistiilor ziarului sau a celorlalți utilizatori.

Site-ul evz.ro nu poate accepta din respect pentru cititorii nostri, astfel de comportamente triviale, cu atât mai mult cu cat raspundem juridic pentru găzduirea unor astfel de comentarii. Știm ca cei mai mulți dintre cititorii EVZ sunt oameni civilizați care nu au motive să se ascundă în spatele unui pseudonim.

Pentru a curma situația descrisă mai sus, soluția pe care am adoptat-o este ca fiecare dintre utilizatori să se logheze prin intermediul contului de facebook.

Le cerem scuze cititorilor EVZ care nu intră în categoriile de mai sus și le mulțumim pentru comentariile constructive si părerile obiective.  Vă asteptam în continuare să ne spuneți părerile dumneavoastră, să ne criticați dacă este cazul, să ne laudați dacă meritam, dar folosind un limbaj adecvat.

Multumim pentru intelegere.

http://www.evz.ro/

Acest articol a fost publicat în RELIGIE(preoti). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.