Ipocrizia de proportii a ordoliberalei Germanii condusa de Merkel, poate duce la privatizarea fortata a resurselor de apa din Grecia in timp ce in orasele germane, primariile remunicipalizat aceste resurse…


Germania, ca de altfel si toti circarii “dezvoltati economic” din UE, dar subdezvoltati in sensul respectului fata de parteneri si aliatii economici si militari, au inceput o presiune crescuta pe privatizari, in zonele distruse economic tot de ei. Este evident ca ei simt criza economica de proportii care va venii si mai stiu ca, cererea de produse pe piata a cazut la un nivel istoric.

Ei mai stiu ca aceasta criza a fost generata chiar de ei. Acesti monstri ai EU, mai stiu ca rapoartele arata o “crestere a cheltuielilor populatiei”, ca un semn al refacerii in fiecare tara, care arata bine scriptic, dar nici pe departe nu poate fi considerate, cresterea cheltuielilor, un element economic favorabil.

Acesti magari, mai stiu ca toata aceasta crestere a consumului se bazeaza pe cresterea preturilor la produsele de prima necesitate, cum ar fi apa, energia, gazele, alimentele si taxele. Deci, ei vad ca magazinele sint goale si tinerii au facut din mall-uri, locuri de intilnire la aer conditionat, nimeni neavind o sacosa in mina.

Ce fel de consum al populatiei a crescut? Evident cel dictat de ei, de guvernele crony capitaliste sau corporatiile care tin “in brate” aceste guverne…

Ce ramine de facut pentru ca acest tandem capitalist, corporatii& guverne crony capitaliste sa lucreze si sa faca profit in continuare?

Evident, incercarea de privatizarea tuturor surselor si transportului acestor consumuri vitale…

Germania a fost aspru criticata in mai multe rinduri, pentru “impulsionarea” Greciei sub diferite forme si momeli, pentru a-si vinde resursele de apa in vederea privatizarii, asta in timp ce din ce in ce mai multe orase germane, inclusiv municipalitatea din Berlin, au cumparat inapoi din miinile companiilor private, atit sursele de apa cit si retelele de distrubutie.

Grecii vad si ei un mare pas inapoi in viata lor de zi cu zi, acest fenomen de privatizare a apei. Dar perversitatea politicienilor si slugarnicia lor pentru o mina de arginti, este proverbiala, iar in Grecia, in baza ultimului acord de bail out, solicitat de Parlamentul elen, clasa politica va da “verde” posibilitatilor implementarii unui program de privatizare care include si apa, dar si controlul asupra altor reserve de prima necessitate.

Prostie, teama, simt al conservarii clasei politice??? Greu de raspuns… Deja au fost luate la “ochi” de catre perversii “dezvoltati” din UE, orasele Atena si Thessaloniki.

http://im.ft-static.com/content/images/414823a2-40ed-11e5-b98b-87c7270955cf.pdf

http://www.theguardian.com/business/2015/aug/14/greek-parliament-still-thrashing-out-rescue-deal-vote

Dar, nemtii se feresc sa le arate grecilor ca unul dintre cele mai mari orase ale lor, Hamburgul, este in prima linie a cursului la nivel global, de reversare a privatizarii si cumpararea de catre municipalitate a serviciilor de apa, de la sectorul privat.

http://www.theguardian.com/cities/2014/nov/12/hamburg-global-reverse-privatisation-city-services

Analiza actuala, din acest articol se refera la apa, dar am spus-o in mai multe rinduri, ca nu putem privi acest capitalism care ne distruge zilnic vietile, numai prin ochelarii de cal ai privatizarii in favoarea si controlul sectorului privat.

Trebuie, fara discutie, ca statul sa aiba procente majore in actiunile multor companii private si chiar sa le nationalizeze acolo unde lucrurile nu sint in avantajul consumatorului, acela care a ridicat si ridica prin consumul lui, corporatii si imperii corporatiste, in final fiind luat in bataie de joc, doar pentru ca este un consumator care cere sa poata consuma la un prêt decent, care de fapt nu mai exista, datorita cursei nebunesti a liderilor acestor corporatii si a celor corupti din sectorul public, spre imbogatire.

In acest moment, avem un curs impus fara respect, al privatizarii salbatice, dar nu a fabricilor de guma de mestecat sau a unor obictive industriale care nu functioneaza la capacitate si trebuiesc imbunatatite. Pentru a face posibila aceasta privatizare, corporatiile si guvernul crony capitalist au impus un cuvint magic – AUSTERITATE.

Propunerea de privatizarea  a apei in contextul acestei austeritati, a dus la proteste de proportii in Irlanda, Italia, Grecia si Spania, adica cea mai mare parte din tarile pe care ei le considera PIIGS.

Dar in acelasi timp, orase ca Berlin si Paris, aduc inapoi la municipalitati acest sector al apei, din miinile private… Ce perversitate de proprotii a acestor capitalisti “dezvoltati”..

Absolut in toate cazurile de privatizarea a unor sectoare care aduc profit, cum este si situatia apei, preturile au crescut si calitatea vietii oamenilor din zona s-a degradat.

http://www.veolia.com/en/veolia-group/media/press-releases/agreement-reached-sale-veolia-environnement-s-stake-berlinwasser

De ce mai au nevoie nemtii din Grecia, pentru a domina situatia? Exact ca si in Romania, pe linga programele de privatizare a apei, energiei, gazelor si alimentelor, ei au nevoie si de transporturi si in general maritime si feroviare, care le sint lor eficiente si nu cer un volum de bani major pentru intretinere, asa cum sint caile rutiere, pentru ca in final, acesti “dezvoltati” economic sa beneficieze.

Privatizarea nu este numai legata de bani ci in primul rind de schimbari structurale in economie.

Faptul ca in Romania se discuta de activitati private in domeniul explorarii gazelor de sist, este un dezastru pentru resursele de apa iar efectul social si economic va fi tip “domino”, din care nu exista nici un profit care sa poata acoperii dezastrul facut prin privatizare.

Bail out-ul grec cere vinzarea unor bunuri din patrimoniul Greciei, in valoare de peste 50 de miliarde de euro…

http://www.theguardian.com/business/2015/jul/24/greek-debt-crisis-great-greece-fire-sale

Ceea ce capitalismul salbatic actual a adus printr-o propaganda de cea mai joasa speta, este faptul ca nu se doreste sa se aiba in vedere faptul ca “cel mai bun raspuns la un guvern nefunctional, este un guvern performant si cu oameni de calitate profesionala si morala”.

Pai, cum sa se doresca acest lucru? Ce ar mai face corporatiile si coruptii guvernelor crony capitaliste care se ingramadesc si dau tot ce au in casa, pentru a iesii, prin vot, in “fruntea bucatelor” politice.

Privatizarea s-a aratat un raspuns total eronat la criza creata de capitalisti, aceasta privatizare nefeacind decit sa reduca locurile de munca, sa aduca pe piata preturi mari sau aranjate intre corporatii si impingerea spre guvern a milioane de oameni cu mina intinsa pentru ajutor, care trebuiesc platiti din taxele celor ce muncesc sa produca profit pentru marile corporatii, fiind sclavi la mai multi stapini…

Insasi figurii de notorietate din lumea economica germana, cum ar fi Christa Hecht, Director de Management a Aliantei Germane pentru Resursele Publice de Apa, declara in Kathimerini ca: “apa este un bun public vital al grecilor si au dreptate sa il pastreze in patrimoniul lor”.

http://www.ekathimerini.com/200465/article/ekathimerini/business/merkel-called-out-over-creditor-pressure-to-sell-athens-water

Concernele germane Veolia, RWE si Allianz au adus o dezamagire totala in viata germanilor, municipalitatea din Berlin cumparind inapoi Berlinwasser, in doua faze, in 2012 si 2013. Aceste proces a avut loc in 8 orase mari germane, inclusiv Hamburg si Stuttgart. Dar Merkel vrea sa impuna privatizarea apei in Grecia, pentru “binele” grecilor, adus de cmpaniile germane care nu au stiut cum sa aduca binele in casele germanilor, dar “stiu” sa o faca pentru greci…. Circ capitalist, care trebuie inteles in acest fel.

http://www.theguardian.com/cities/2014/nov/12/hamburg-global-reverse-privatisation-city-services

Aceleasi companii franceze, Veolia si Suez, practic cele mai mari companii de apa de pe glob, au aratat déjà interes in cumpararea resurselor de apa din Grecia, afacerile mergind din ce in ce mai rau pentru ei in alte tari europene, care incep sa renunte la serviciile lor private.

Numai in Franta, 49 de municipalitati au cumparat aceste resurse de apa de la sectorul privat… Dar politicienii francezi ar dori ca aceste companii sa nu moara economic si sa fie “transferate” in Grecia. Discutam de o colonizare financiara si o incercare a corporatiilor din tarile bogate sa monopolizeze resursele vitale existentei umanitatii, pentru ca sint singurele care le vor aduce pentru totdeauna profit si prin ele pot influenta mai departe viata politica a tarii respective.

https://www.tni.org/files/download/heretostay-en.pdf

Protestele se tin lant in tarile aduse pe canalul austeritati de sacalii “dezvoltati” ai UE…

http://www.theguardian.com/world/2015/mar/21/tens-thousands-march-dublin-protest-water-charges

http://america.aljazeera.com/articles/2014/12/9/irish-water-protestsausterityhumanrightsday.html

In Italia, Berlusconi a avut un rol in promovarea privatizarii acestor resurse de apa, iar in final a avut parte de o pierdere in referendum, care i-a grevat caderea politica. Un referendum similar a avut loc in Thessaloniki… cu 98% din greci impotriva.

http://www.theguardian.com/world/2011/jun/13/berlusconi-nuclear-power

http://europeanwater.org/actions/country-city-focus/456-the-referendum-on-the-water-of-thessaloniki

In 2014, Transnational Institute a emis un Raport in care peste 180 de orase mari au cumparat sau remunicipalizat serviciile de apa, care erau in propritatea companiilor private..

https://www.tni.org/en/article/180-cities-take-back-public-control-of-water-showing-remunicipalisation-is-here-to-stay

http://www.un.org/waterforlifedecade/human_right_to_water.shtml

In 2014, in Grecia, guvernul Samaras, care era pro austeritate si extrem de corrupt, a incercat de citeva ori sa vinda furnizori publici de apa, insa Curtea Suprema a  Greciei a decis ca este neconstitutional.

http://neoskosmos.com/news/en/athens-water-utility-to-remain-public

Tspiras poate peirde totul si va iesii din politica pentru totdeauna pe usa din spate daca va accepta acest tip de privatizare, aratind ca un politician care lupta impotriva tarii sale, nu este obligatoriu sa fie corrupt ci el poate fi si prost…

Sa speram ca nu va fi asa si Grecia nu va reprezenta un precedent pentru alte state aduse in saracie de UE, cum este si cazul Romaniei.

Romania trebuie sa se trezeasca, sa iasa in strada si sa intre in casa in timpul alegerilor, pentru a arata “adeziune” la cei ce doresc sa fie in asentimentul stapinilor de la Bruxelles, care sint destui, din clasa politica.

Romanii trebuie sa riposteze si nu sa faca comparatii cu caracter economic pe durate scurte, pentru ca nu exista profit care sa acopere pierderea pe termen mediu si lung adusa de aceste masuri de privatizare iresponsabila. Trezeste-te Romania !!

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.