Străzi făcute de oameni


Улицы, сделанные людьми и для людей

În ultimii ani, apar tot mai multe iniţiative care încearcă să contracareze rolul important pe care îl au în prezent maşinile, pe străzile urbane. Proiecte precum PARK(ing) Day şi Neighborhood in Motion arată felul în care eliminarea autoturismelor afectează atât spaţiul urban, cât şi mentalitatea şi stilul de viaţă al locuitorilor. Un astfel de proiect a fost iniţiat în oraşul belgian Ghent, unde, timp de două luni şi jumătate, 16 străzi rezidenţiale au fost transformate în spaţii create în mod colectiv, potrivit Pop Up City.

Totul a început în 2013, cu o gaşcă de entuziaşti cаre se ocupau de politicile din Ghent, privind viitorul mobilităţii. Ca să îi facă pe oameni să simtă ce înseamnă ca străzile să fie folosite de oameni, nu de maşini, aceştia au venit cu ideea ”Leefstraten”, termen care, tradus, înseamnă ”Străzi Vii”.

Leefstraten e un experiment care permite locuitorilor să îşi transforme străzile într-un loc la care au visat dintotdeauna. Prin îndepărtarea maşinilor şi găsirea altor locuri de parcare pentru acestea, noi spaţii au devenit disponibile pentru oameni. Acestea au fost transformate în locuri cu tobogane, ţarcuri pentru găini, terenuri de Pétanque, baruri pop-up, gazoane şi bănci de picnic.

Unul dintre cele mai interesante elemente ale proiectului e faptul că procesul este condus tocmai de locuitori, care au propriile idei despre cum ar trebui folosite străzile. Când totul e pus cap la cap, şi o stradă e transformată într-o stradă vie, cu greu găseşti pe cineva care să nu fie încântat şi mulţumit. Nu doar din cauza spaţiilor revendicate, ci şi pentru că fiecare şi-a adus, într-un fel sau altul, contribuţia.

 

Улицы, сделанные людьми и для людей

Улицы, сделанные людьми и для людей

Улицы, сделанные людьми и для людей

Улицы, сделанные людьми и для людей

Sursa: green-report.ro

http://ecology.md/

Acest articol a fost publicat în FRUMUSETI DIN LUME. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.