MISTERE Colina misterelor


Una dintre cele mai mari curiozităţi arheologice din SUA este un ansamblu de construcţii ciudate, realizată în aceeaşi stâncă, lângă Nord Salem. Acest vestigiu demonstrează că europenii s-au stabilit cu mult înaintea lui Cristofor Columb în Lumea Nouă.

Site-ul poarte numele de Colina Misterelor iar legenda a preluat contur în anul 1826 când un agricultor pe nume Jonathan Pattee s-a stabilit în zonă. La moartea lui Pattee colina nu îşi căpătase încă numele dar atunci au început să circule diverse zvonuri. Oamenii din zona se întrebau în ce scop folosise agricultorul grotele, unii credeau că făcea contrabandă cu alcool în timp ce alţii presupuneau că ascundea sclavi fugari.

În realitate nu era vorba de grote ci de construcţii enorme din blocuri de piatră, perfect aşezate. Ansamblul amintea de construcţiile megalitice şi numără nu mai puţin de 22 de încăperi plus altele câteva undeva la marginea zonei. Construcţia  se regăsea chiar în mijlocul unui teren ce măsură 6 hectare. Aceste dolmene erau de cel puţin 5 tone greutate, înălţate pe bolovani uriaşi în timp ce pietrele mai mici formau camere cu bolta. La periferie se regăsea un bloc imens ce se asemăna cu un altar pentru sacrificii.

Un arheolog amator, Willian B Goodwin, a cumpărat domeniul în anul 1933 şi s-a apucat să facă diverse săpături. Arheologul a ajuns la concluzia că acele grote datau din secolul XV şi erau construite de călugări irlandezi care fugiseră din patrie când năvăliseră vikingii.

În urma săpăturilor anapoda, Goodwin a deplasat mai multe obiecte şi le-a rearanjat, fapt ce a împiedicat cu desăvârşire să se stabilească data exactă a construcţiei. Arheologul care contribuise la cunoaşterea site-ului arheologic, a fost singurul vinovat pentru degradarea ansamblului care avea să ascundă pentru totdeauna adevărata să poveste. În anul 1957, la moartea lui Goodwin, colina a primit numele de Colina Misterelor şi a fost cumpărată de un alt arheolog amator, Robert E. Stone.

Citeste si:  Fenomen straniu in Australia:Ploaie uscata sau ploaie de orbs?

Căutările noului proprietar s-au dovedit inutile pentru că nu a descoperit niciun indiciu care să indice originea şi nici vechimea locului. Barry Fell, fost profesor de biologie la Universitatea Harvard, a cercetat locul ani mai târziu şi a stabilit că înscrisurile sibilinice care figurau pe unele pietre aparţineau unei vechi limbi celte, numită ogham. Dacă ipoteza lui ar fi adevărată atunci atunci originea Colinei Misterelor s-ar situa undeva între anii 800 I.HR.-200 d. Hr.

Colina-misterioasa

Cei mai mulţi arheologi contesta teoria lui Fell şi cred că edificiile au fost construite de fermierii care îşi creşteau animalele în zonă. În opinia lor construcţia datează din timpul coloniştilor sau poate puţin mai târziu.

http://www.efemeride.ro/

Acest articol a fost publicat în MISTERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.