Al treilea canal navigabil din lume este în România


CANAL COMUNIST\

Canalul Dunare-Marea Neagra

 

Al treilea canal navigabil din lume este Canalul Dunăre-Marea Neagră situat în judeţul Constanţa şi leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre şi porturile Constanța și Midia Năvodari de la Marea Neagră, scurtând drumul spre portul Constanţa cu aproximativ 400 km.

Canalul are o lungime totală de 95,6 km, este format din ramura principală, în lungime de 64,4 km şi ramura de nord – cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, în lungime de 31,2 km.

Canalul Dunăre-Marea Neagră este parte componentă a căii navigabile europene dintre Marea Neagră şi Marea Nordului. Deşi ideea acestei construcţii datează din anii 1877-1878, lucrările au fost începute abia în cursul anului 1949, iar mulţi dintre muncitori fiind deţinuţi politici din închisorile comuniste şi din rândurile minorităţilor etnice şi religioase. Lucrările au fost sistate în cursul anului 1955 şi reluate, după un nou proiect, în anul 1976.

Canalul principal are o lungime de 64,4 km, o adâncime de 7 m, o lăţime la bază de 70 m şi la suprafaţă de 90-120 m, de asemenea are o capacitate anuală maximă de transport de 80-100 de milioane tone, iar pentru ramura nordică de 15-25 de milioane tone de marfă. Astfel, din punct de vedere al mărimii este pe locul trei, după Canalul Panama și Suez.

http://www.worldwideromania.com/

Acest articol a fost publicat în SOCIALISM(constructii). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.