Borisoglebsk-2, o noua arma secreta a Rusiei


Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Despre sistemele Krasukha-4 care au bruiat non stop radarele de supraveghere de pe satelitii militari americani din familia Lacrosse / Onyx si pe cele montate pe avioanele fara pilot americane RQ-4 Global Hawk, MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper am vorbit pe larg într-un material anterior.

Cu ce arme ultrasecrete a cîstigat Putin suprematia în razboiul radioelectronic din Siria ?

Între timp NATO a mai descoperit o alta arma secreta a rusilor, utilizata în premiera în Siria : Borisoglebsk-2. Complexul multifunctional Borisoglebsk-2 este un sistem unificat la nivel tactic, special proiectat pentru sisteme integrate automatizate C4I ( Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate ), capabil sa asigure suprematia în razboiul radioelectronic ( Electronic warfare -EW). Borisoglebsk-2 a fost creat de specialistii concernului Rostec, cu scopul de a scana un spectru de frecvente extins si a culege informatii, pe baza carora sa declanseze masuri de tip razboi electronic pentru suprimarea emisiei.

http://warspot-asset.s3.amazonaws.com/

O alta caracteristica a complexului Borisoglebsk-2 este protectia sistemelor de navigatie aeriana necesare aviatiei ruse si de protectie împotriva supravegherii prin satelit de catre inamic. Tintele prediclecte fiind radarele de descoperire de la sol, cele aeriene ( AWACS ), retelele radio si de telefonie mobila. În aria de protectie a complexului Borisoglebsk-2 ( estimata ca raza de actiune la 100-150 km ), bombele inteligente, cu dirijare prin GPS, lansate de pe avioanele inamice, sunt anihilate.

http://www.in4s.net/

Borisoglebsk-2 mai monitorizeaza automat si obiectele de pe sol, în miscare, prin subsistemul Treker (care lucreaza cu reteaua GLONASS / GPS). Acesta receptionînd informatii în timp real, printr-o linie de date, de la vehiculele aeriene cu sau fara pilot rusesti aflate în zbor. Echipamentele sale au permis un grad înalt de precizie în localizarea oricarui emitator, concomitent cu cresterea vitezei de detectie si optimizarea monitorizarii întregului spectru de frecvente.

Caracteristica de baza a sistemului Borisoglebsk-2 fiind aceea ca poate lucra fara nicio perturbare, într-un mediu extrem de ostil, caracterizat prin puternice interferente, create de mijloacele de razboi radioelectronic de ultima generatie. Complexul Borisoglebsk-2 este compus dintr-un punct de comanda R-330KMV, unde are lor managementul misiunilor si care coordoneaza diverse echipamente de cercetare, protectie si bruiaj ( R-378BMV, R-330BMV, R-934BMV, R-325UMV, etc ). Elementele componente ale sistemului Borisoglebsk-2 sunt montate pe 9 blindate pe roti sau pe senile.

http://sanktpeterburg.bezformata.ru/

Cotidianul suedez ”Svenska Dagbladet”  este de parere ca NATO este îngrijorata ca avioanele ”invizibile” F-35 si F-22 ar fi inutile în fata noilor sisteme EW rusesti, întrucît radarelele lor ar fi bruiate, la fel ca si sistemele lor de dirijare a armelor de la bord. Începând cu luna august 2015, zece sisteme Borisoglebsk-2 au fost livrate fortelor armate ruse, printre beneficiari aflîndu-se enclava Kaliningrad, de la marea Baltica si Comandamentul Strategic Sud ( din care face parte Flota marii Negre si dispozitivul defensiv din Crimeea ). Alte 14 sisteme urmeaza sa fie receptionate de armata rusa în 2016.

http://www.ziaruldegarda.ro/

Acest articol a fost publicat în RUSIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.