Un articol de Calin Petru Barbulescu
Medicamentele pe baza de plante sunt folosite inca din antichitate pentru a trata numeroase boli si afectiuni. Unele dintre ele sunt inca recunoscute ca fiind remedii puternice, ale caror efecte benefice asupra sanatatii au fost chiar dovedite stiintific.
Turmericul, sau curcuma, este una dintre aceste plante uimitoare, folosita de mii de ani in medicina traditionala orientala. Curcuma face parte din familia ghimbirului si este derivata din rizomul plantei. La inceput a fost folosita pe post de condiment, dar si ca ingredient pentru ceremonii religioase.
In prezent, curcuma incepe sa se bucure de tot mai multa atentia din partea occidentalilor, devenind o componenta importanta a multor medicamente, fie naturiste, fie farmaceutice.
Exista numeroase dovezi stiintifice care atesta proprietatile benefice ale curcumei, efectele sale fiind cercetate si descrise de peste 3.000 de publicatii medicale.
Asadar, un consum regulat, pe stomacul gol, al unui amestec dintr-o lingurita de miere si un sfert de lingurita de curcuma praf, va aduce beneficii despre care nici macar nu banuiti.
Substantele active din turmeric/curcuma
Curcuma este alcatuita din peste 100 de compusi organici. Substantele active includ: turmerone, curcumina demethoxycurcumin, 5′-methoxycurcumin, dihydrocurcumin, germacrone, termerone, curlone, zingiberene, β-sesquiphellanderene, bisacurone, isoprocurcumenol, procurcumenol, curcumenone; dehydrocurdione; procurcumadiol, bis-acumol; curcumenol, epiprocurcumenol, zedoaronediol, si multe altele. Curcuma are o valoare energetica de aproximativ 400 kcal per 100g.
Utilizarea curcumei in medicina traditionala
In medicina asiatica, curcuma se foloseste inca din antichitate pentru tratamentul artritei, indigestiei, combaterea infestatiilor cu nematode, in probleme menstruale si in problemele de calculi biliari. Multumita proprietatilor sale antibacteriene, planta se aplica pe piele pentru tratarea arsurilor si taieturilor. Medicina ayurvedica foloseste aceasta planta inclusiv ca remediu pentru probleme respiratorii, alergii, tulburari reumatice, vindecarea ranilor, a tusei, si a racelii. Curcuma se mai foloseste si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine si reducerea umflaturilor.
Utilizarea curcumei in medicina occidentala
In medicina occidentala, curcuma este utilizata astazi pe scara larga, cu toate ca mecanismul de actiune al plantei nu a fost inca pe deplin inteles. Cert este ca planta are proprietati antioxidante, antibacteriene, anti-inflamatorii si anticancerigene. Studiile au aratat ca pana si o cantitate infima de curcuma poate avea efecte antioxidante puternice. Planta sprijina eliminarea radicalilor liberi creati in mod natural de catre organism, dar care sunt daunatori pentru celule si tesuturi.
Studiile de laborator au indicat ca planta elimina eficient radicalii liberi din celulele renale. In plus, in conditii de laborator, curcuma s-a dovedit deosebit de eficace in omorarea diferitor agenti patogeni, printre care si bacterii. Helicobacter pylori este o amenintare larg raspandita, care provoaca probleme digestive in randul multor persoane. Curcuma ucide eficient aceste bacterii si inlocuieste terapia standard, care consta in administrarea unei combinatii de antibiotice. Oamenii de stiinta au descoperit ca extractul de curcuma inhiba cresterea celulelor canceroase prin inducerea mortii programate a celulelor tumorale (apoptoza).
Studiile efectuate pe subiecti umani
Cea mai importanta utilizare a curcumei este in tratamentul cancerului. Planta se foloseste in tratamentul cancerului de piele, a cancerului bucal, mamar, si al stomacului. Pacientii cu limfom pot beneficia, si ei, de pe urma folosirii plantei. In cadrul unui studiu, oamenii care au primit extract de curcuma au dovedit o ameliorare cu 80% a bolii de limfom comparativ cu cei netratati. Nu se cunoaste inca exact modul prin care planta influenteaza procesul de semnalizare intracelulara si distruge celulele canceroase. In cazul tumorilor cutanate, curcuma se foloseste atat extern, cat si intern.
Studiile efectuate au mai confirmat si faptul ca, curcuma scade stresul oxidativ la persoanele cu diabet zaharat. De aceea, se sugereaza ca, curcuma ar putea reduce frecventa complicatiilor in randul pacientilor diabetici. Cercetatorii au raportat efecte benefice inclusiv asupra functiei cardiace in urma atacurilor de cord, asupra functiei renale si asupra celulelor nervoase.
Potrivit cercetarilor medicale, curcuma creste nivelul serotoninei, o caracteristica ce ar putea sa recomande pe viitor planta pe post de remediu impotriva depresiei si a altor tulburari psihice.