Meritocratia – Noua formă de guvernare aleasă de către Păpușari


Cu toții știm că sistemul actual este putred și se agăță cu ultimele puteri să supraviețuiască. Democrația s-a transformat în dictatură. Populația are impresia că alege. Când chiar o face, nu poate să aleagă decât dintre câțiva candidați puși pe tavă de către elite. Odată ajunși pe posturile lor, aceștia au puteri nemăsurate, nerespectand în mare parte promisiunile făcute în campanie. Păpușarii pregătesc terenul pentru o altă formă de guvernare. Una accesibilă populației, o formă de organizare care să lase impresia că oamenii pot în sfârșit alege în beneficiul lor.

manipulation

În acest peisaj a apărut o alternativă care promite că poate scoate România (umanitatea) din impas – meritocrația. Într-o societate de tip meritocratic, teoretic, nominalizările pentru funcțiile în stat sunt făcute bazându-se pe abilitățile și talentul candidatului și nu a averii sau a familiei din care provine. Spun teoretic pentru că și în democrație nominalizările se fac în funcție de CV-ul persoanei în cauză. Tot teoretic, toate posturile se ocupă și acum prin concurs. Că aceste rezultate sunt măsluite și corupția este în floare este și vina societății, nu doar a celor care ne conduc. Cum putem fi siguri că această corupție nu va fi omniprezentă și în noua formă de guvernare, știindu-se faptul că acest popor a tolerat-o sute de ani?

Acest cuvânt – meritocrație – mai este folosit și pentru a descrie un tip de societate în care bogăția și poziția socială sunt obținute prin competiție. Nu știu de ce, dar mi se pare destul de asemănător cu sistemul capitalist. Opus socialismului, capitalismul propagă ideea de competiție cu drepturi egale. În realitate, știm că doar anumite persoane cu legături influente pot accede la anumite contracte, iar competiția rămâne doar la stadiul de teorie. Istoria ne-a demonstrat că atunci când doar un grup de persoane acced și primesc funcțiile înalte, se creează un cerc vicios ce este greu de penetrat. Cu timpul, aceste persoane, chiar dacă nu mai sunt la conducere, consiliază noii veniți și astfel se formează mica elită ce conduce țara. Spun „mica elită” pentru că în realitate ordinele vin de la Păpușari.

Meritocratia, ca și concept, a apărut într-o perioadă în care nu oricine avea dreptul la școală, la învățătură. Doar cei din păturile bogate puteau să își permită asta. Astăzi, termenul a fost cizelat și transformat într-un curent politic, nu foarte diferit de celelalte, iar asta e doar opinia mea. În istorie sunt menționate doar trei state care au aplicat, cel puțin formal, termenii meritocratici: Republica Venețiană, Singapore și Marele Ducat al Finlandei. Să le luăm pe rând.

În Veneția, toți cetățenii erau punctați pe baza succeselor obținute, iar cei mai buni erau numiți în Consiliu, un fel de parlament ce guverna Republica. Consiliul alegea un conducător numit Doge. Istoria ne-a arătat că, după o anumită perioadă, doar anumite familii ajungeau în Consiliu, iar după ceva timp acest sistem s-a transformat în Dictatură.

În Singapore, după o perioadă în care sistemul a funcționat, membrii familiei primului ministru au fost promovați în funcții administrative și economice, iar societatea s-a transformat într-una elitistă.

Marele Ducat al Finlandei poate fi un exemplu bun pentru susținătorii meritocrației, dar dacă analizăm mai atent, vom observa că era o societate autocratică.

Să ne imaginăm acum un sistem meritocratic. Cei mai competenți sunt aleși în funcții cheie. Aceștia reformează clasa politică și ajung la o formulă de guvernare care să mulțumească mulțimile. Cine îi alege pe acești oameni? Nu cumva marea masă, care oricum nu este destul de pregătită în a face diferența între cei pregătiți? Nu cumva se vor pune anumite reguli pentru a fi în măsură să poți vota? Mai mult ca sigur, după o anumită perioadă de timp, meritocrații se vor alege între ei. Cum să lași o persoană ce abia a terminat liceul să aleagă care doctor universitar va ocupa poziția de ministru al sănătății? Cum să lași o persoană de la țară care abia a terminat patru clase să aleagă viitorul primar? Ați prins ideea. Conceptul pare utopic…  așadar, de ce este promovat de către oameni cu studii, oameni integrii, oamenii antisistem, etc?

La sfârșitul secolului al XIX-lea, monarhiile stăpâneau lumea. Toate familiile regale erau înrudite între ele. Era clar că societatea trebuia schimbată. Secolul XX a venit cu schimbări dramatice, reforme, răsturnări de sistem și cu democrația – acea formă de guvernare pentru care mulți au luptat și și-au dat viața crezând că vor schimba lumea și că noua doctrină va fi benefică maselor. După nici câteva decenii, mulți au realizat că au fost înșelați. Cei care erau aleși în posturi de conducere nu urmăreau interesul popular, ci doar pe cel personal sau executau ordinele primite. Dar oamenii au nevoie de speranță. Au nevoie să creadă că cineva îi va salva. Sistemul are nevoie de supape care să elibereze energiile acumulate. Mai are nevoie și de idei care să înflăcăreze mulțimile și să le dea speranțe. Doar așa vor sta cuminți așteptând ca ceva să se întâmple.

Am scris aceste rânduri pentru că am fost întrebat de ce nu susțin mișcarea meritocratică. Nu știu dacă am dreptate sau nu. Nu știu dacă meritocrația poate salva România sau lumea. Știu doar că oamenii trebuie să facă tot posibilul să-și facă SINGURI viața mai frumoasă. Trebuie să nu închidă ochii la corupția din jur, să nu lase interlopii să înflorească, să nu aștepte ajutor din partea autorităților, să nu întoarcă privirea când ceva rău se întâmplă în jurul lor, să nu se teamă să sară în apărarea unui seamăn la necaz, etc. Dacă ar face asta, nu contează ce sistem ne-ar conduce, am trăi mai bine și nimeni nu ne-ar putea supune.

Din păcate, omul este o ființă ciudată. Deși dotat cu inteligență de la natură, alege să îi lase pe alții să guverneze și să hotărască în numele său. Atâta timp cât vom aștepta ca alte persoane să ne facă nouă viață și traiul mai bun, vom fi manipulați, mințiți, înșelați și supuși cu acordul nostru, mai mult sau mai puțin tacit. Implicarea în societate e foarte bună. Să începem să ne implicăm local. În jurul nostru. Dacă toți am fi exemple bune de urmat, cine ar mai putea să ne manipuleze și să ne supună ? Dacă toți am încerca să fim cei mai buni în ceea ce facem, nu am fi toți meritocrați? Nu cred că vreun sistem, fie el și dictatorial, ne-ar putea supune, dacă nu i-am da voie. Dacă am fi uniți moral în toate acțiunile noastre, ne-ar păsa de corupția de la vârf. Până la urmă ar dispărea. O clasă politică coruptă e oglinda poporului. Deșteaptă-te omule și ia viața în propriile mâini! Nu aștepta ca altul să te salveze!

Cristian Terran

https://conspiratiisimistere.wordpress.com/2015/08/27/noua-forma-de-guvernare-aleasa-de-catre-papusari/

 

Acest articol a fost publicat în ROMANIA(politic). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Meritocratia – Noua formă de guvernare aleasă de către Păpușari

 1. calinakimu zice:

  Este evident, că nu ai citit nici doctrina economică, nici pe cea socială și nici Constituția meritocrată elabirate de d-l Laurențiu Primo, sau, dacă le-ai citit, le-ai interpretat după urechea interesului personal…Desigur, acestea sunt perfectibile, sunt vii precum viața o cere la un moment dat, dar Principiul, în sine, este de necontestat, indubitabil, funcționează în Univers. Adaptarea acestuia la scara soc. omenești (încă nu este umană), este un proces etapizat, care pleacă și ține cont de realitățile momentului. Societatea omenească astăzi, este profund egoistă și nu poți începe prin a înlătura principalul mijloc al sclavizării, banul, fără să produci o uriașă bulversare. Discuția asupra acestui subiect/soluție, este și trebuie să fie, cât mai cuprinzătoare, dar plecând de la o elementară bunăvoință. Asocierea meritocrației cu păpușarii lumii, cu cei care se cred(?!) meritocrați având ca unic criteriu de evaloare AVEREA PERSONALĂ, dovedește că nu ai studiat problema cu atenție, sau urmărește alte scopuri…

  Apreciază

 2. Urmas de geto-dac zice:

  Atlantii sau lemurienii , unele dintre marile civilizatii ale planetei sau chiar si entitati din alte densitati sau dimensiuni despre care nu prea vrea sa stie nimeni , au pierit pe mana lor cum se spune, atunci cand s-au lasat supusi mintilor si sentimentelor lor egocentriste. Daca nici acele societati nu erau echilibrate , atunci despre societatea actuala ce sa mai vorbim ?!? Evident ca orice sistem poate naste monstrii avizi de bani si putere , evident ca si-n meritocratie se poate manipula ca si-n democratie , ca si-n comunism ca si-n orice alte forme de guvernare stiute sau nestiute de catre mine pana acum, dar , cum putem iesi din mocirla actuala decat incepand cu noi insine ? Nu este evident?
  Un discipol vine la maestru si-l intreaba: ”maestre, simt ca-n mine se duce o lupta intre doi lupi , unul jucaus , bun si iubitor iar celalalt care vrea numai sa sfasaie si sa ucida , care crezi ca va invinge ?”.” Cel pe care-l hranesti” ii raspunse maestrul.
  Societatea actuala este captiv tinuta in lupta pentru supravietuire .Ni s-a cimentat in cod genetic falsa impresie ca abundenta vine numai din exterior , de la altii oameni , fiinte celeste , de la ban sau averile acumulate. Multi oameni se identifica cu non-valoarea si astfel de le-ar pierde , perceptia lor este similara cu ”a pieri”. In acest mod ”rapacii” din ce au din aia vor sa aibe pentru ca niciodata nu vor simti ca sunt completi , in armonie .Cum ar putea?
  Armonia inseamna echilibru dintre interior si exterior ori ei , nu cunosc asta.
  Acela insa , care ”lupta” doar pentru asa zis-a supravietuire , va face permanet compromisuri .Va suporta un loc de munca in care se simte prizonier si nefericit , se va dedica si-si va crea realitatea functie de oprobiul altora , delasa total sistemelor , institutiei bisericii , ii va vota permanent pe cei ce doar cu mintea le prind logica sau cu ochii cred ca le vad fata , ii va auzi doar pe cei ce doar cu urechea ii asculta si alte asemenea. ….
  Daca ar face toate astea prin filtrul inimii , atunci lucrurile ar sta mult mai altfel si pentru el dar si pentru noi toti. Acela ar fi un om puternic.
  Suna pompos dar cine traieste o viata intreaga captiv in raza lui ”trebuie” sau cu simtul ”datoriei” nu are cum sa fie implinit sau fericit si nici puternic odata ce ti-ai cedat puterea altora. Ori noi, fiintele umane nu suntem datori nimanui nici chiar lui Dumnezeu ce ne vrea liberi si nu captivii Lui , parintilor prin intermediul carora am aparut si nu datorita , nu ”trebuie” nimic si nu suntem limitati de catre nimeni si nimic. Daca facem ceva sa facem nu pentru ca trebuie din datorie ci cu simtire , din inima cu drag si daruire fata de noi insine sau semenii nostrii. De-am sti sa fim recunoscatori, cu fiecare zi ce o petrecem , atunci am realiza ca abundenta-i peste tot.
  Astfel cum pot scapa de ”lupta”? Libertatea inseamna in primul rand recastigarea stimei de sine , recastigarea independentei financiare mai apoi , si reconsolidarea fiintei prin aflarea si integrarea adevarului. Nu neaparat in ordinea asta dar idea este ca nimeni nu poate filosofa cand stie ca vine banca si-i ia casa, matele urla frustrate sau copiii ii plang de foame. Odata independenta financiara castigata , scapat de jugul mintii ego-centriste sau de sclavia bancilor , omul precum pasarea va renaste din propria cenusa. Va renaste pentru ca va avea incredere.in el insusi si astfel va fi constient de propria-i putere , Asa-si va descoperi istoria lui ca natie , adevarata istorie, istoria lui ca fiinta umana planetara sau ca fiinta umana universala si revelari peste revelari insumate cu revelarile si gandurile altor oameni , aceasta va duce-n constiinta colectiva la manifestarea societatii armonioase in care vrem cu totii ca sa traim.
  Sa revenim cum spune francezul la oile noastre . Cine poate sa spuna dintrei cei care cititi , cat de dulce este mierea? Functie de perceptie unii veti spune ca-i dulce rau , altii ca nu prea , altii ca-i chiar un pic acrisoara dar baza este ca , cu totii ati gustat-o . Daca n-o gustati nu aveati cum sa va pronuntati sau daca o faceti , o faceti in necunostinta de cauza .
  Acum ….cat de toxica este Miscarea Meritocrata ?
  Puteti sa-mi raspundeti?
  Daca o faceti , ati facut-o pentru ca ati ”gustat-o” in Romania la guvernare sau o faceti in necunostinta de cauza? Pe de alta parte si tacerea-i un raspuns.
  Doamnelor si domnilor, nu ar fi bine sa nu mai conservam actualele sisteme pe care le vedem c-au esuat si sa dam o sansa si altor oameni ce vin cu alte viziuni ? Evident ca totul este perfectibil dar poate acest sistem are capacitatea sa se adapteze , asta-i si atributul intelepciunii in fapt , si cum romanul este nativ intelept in geneza lui , poate noua conceptie schimba structura. De ce nu ?
  Oricum sub o forma sau alta numai uniti intr-o comunitate indrumata de catre ”cineva” putem manifesta schimbarea .Devenind puternici individual , acel ”ceva” nu va conduce turma ci va fi turma insasi , o constiinta colectiva .Eu asta imi doresc si asta se va intampla.
  Va sunt recunoscator daca ati avut rabdarea sa cititi pana aici .Parerea mea este sa dam sansa mai intai si mai apoi , sa exprimam parerea.
  Cu respect, Om din Romania , urmas de geto-dac

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.