Atentatul dejucat în Covasna: Ce este organizația ‘Mişcarea celor 64 de Comitate’


HVIM

Un membru al organizației ‘Mişcării de Tineret 64 de Comitate’ ar fi intenționat să detoneze de Ziua Națională a României o bombă la parada care avea loc la Târgu Secuiesc (Covasna), potrivit DIICOT. Planul a fost dejucat și atentatorul a fost reținut.

‘Mişcării de Tineret 64 de Comitate’ este o organizaţie extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari și are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“. Bazele formaţiunii au fost puse de către Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon, potrivit Adevărul.

În urma acţiunilor desfăşurate în România, preşedintele formaţiunii, Zagyva Gyorgy Gyula, a fost declarat, în 2014, indezirabil de autorităţile române. Un an mai târziu, extremistul maghiar a câştigat procesul cu statul român şi a revenit în România, pentru a consolida mişcarea.

În statutul depus la instanţă, asociaţia se ocupă de „apărarea drepturilor comunităţilor minoritare maghiare atât în faţa autorităţilor române, cât şi în faţa forurilor internaţionale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârşitul Primului Război Mondial“.

Membrii mişcării s-au implicat, în ultimii ani, chiar şi în activităţi politice. Waum Peter a candidat la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, Szabo Nandor, la Târgu Mureş, iar Tokos Szabolcs a candidat la Primăria Odorheiu Secuiesc. Membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate din România nu s-au limitat, însă, la a derula activităţi de ordin politic în interiorul graniţelor ţării noastre. Potrivit Rise Project, aceştia au participat şi la campania electorală a partidului extremist Jobbik din Ungaria.

http://www.stiripesurse.ro/

Acest articol a fost publicat în UNGURI (terosism). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.