Un dac a introdus zenul si artele martiale in China…


Dacii, creatorii artelor martiale… Un dac a fost cel care a introdus artele martiale Kung Fu in China si a creat ceea ce astazi sunt „calugarii shaolin”!

Conform traditiei chineze prin anul 440 dH, un calugar „venit din India sau vestul Asieie” numit Da Mo  cunoscut si ca Bodhidharma, Bodhitara, P’u-t’i Ta-mo, Ta-mo, Bodai Daruma… ar fi adus buhismul zen (Chan) in China! Acest calugar e cunoscut si ca „al 28-lea  Patriarh” dupa Buddha si „Primul Patriarh Zen” din China. Da Mo era expert in artele martiale antice  Kalaripayat, care reprezentau o armonizare intre miscarile martiale si tehnica de respiratie pranayama. Da Mo era considerat un maestru in practica meditatiei Dhyana si creatorul  Zenului Budhist.

In timpul dinastiei Liang   [502-557 d.H.] din sudul Chinei , Da Mo a fost invitat de Imparatul Wu la curtea sa si i-a cerut sa-i raspunda la 3 intrebari:

1. „Cat de mult merit karmic am acumulat pentru ca am instaurat ordinul calugarilor buddhisti, le-am construit manastiri, am dat ordin ca sutrele sa fie copiate si raspandite picturi cu chipul lui Buddha?”

– Niciunul. Faptele bune facute cu intentii lumesti aduc karma buna, dar niciun merit. (NOTA: meritele in sens spiritual nu sunt aduse „de fapte” (care se petrec si apartin exclusiv lumii fizice) ci de purificarea/evolutia spirituala proprie, in care situatiile, faptele, sunt numai antrenament si mijloc de perfectionare al spiritului. GV)

2. Care e ” adevarul ultim/suprem cel mai pur/sfant?”

– „Nu exista adevar pur/sfant, doar vidul absolut” (NOTA: Tot ceea ce poate fi definit, e limitat de acea definitie si deci e parte, nu Intreg, deci „impur” dpdv al cuprinderii Intregului singurul Absolut/Pur/Sfant. Vidul absolut (sunya – skrt) este cel necreat, fara sfarsit, care cuprinde tot in mod virtual si este „Puritatea Absoluta”. GV)

3. „Deci cine e cel care este chiar  acum in fata mea ?”

– „Nu (il) stiu” (fushiki, pu-shih) (Nicio fiinta umana nu poate cunoaste Absolutul, caci fiinta trupeasca e marginita si nu poate cuprinde Infinitul. Prin afirmatia sa, Da Mo se recunoastea ca Fiinta Infinita! GV)

Imparatului nu i-au placut rspunsurile si teoria budhista iar Da Mo s-a retras la un templu shaolin din Provincia Hunan. Aolo, i-a gasit pe preoti si calugari slabiti si bolnavi, asa ca a decis sa se retraga din mijlocul lor si sa mediteze pana va gasi rezolvarea la problema. El s-a inchis intr-o pestera, dupa altii intr-o groapa/bordei sub pamant in care a stat in izolare timp de 9 ani! Cand a decis sa iasa  de acolo, a scris doua carti :   Yi Gin Ching   sau I Chin Ching (Esenta clasica a transformarilor Muschi-tendoane) si Shii Soei Ching sau  Hsi Sui Chin (Esenta clasica a spalarii maduvei)  [NOTA: in artele martiale chineze,energia Chi, este acumulata prin tehnici speciale in maduva osoasa. GV) Cele doua lucrari ar fi fost apoi zidite in peretii templului si descoperite numai dupa moartea lui Da Mo. Lucrarea Hsi Sui Chin ar fi fost pana la urma pierduta pentru totdeauna, pastrandu-se doar Yi Gin Ching care ii invata pe preoti cum sa-si intareasca sangele si sistemul imunitar , sa-si energizeze creierul si sa dobandeasca „iluminarea” (spalarea maduvei)!

Bazele acestor lucrari care includ antrenamentul fizic numit Shihpa Lohan Shou, sau „cele 18 (pozitii ale) maini ale lui  Lohan (Buddha)” au fost apoi incorporate in Shaolin Chi Kung si artele mariale Kung Fu sau in mandarina Shaolin ch’uan fa, iar in Japonia au devenit Shorinji kempo.  In prezent „Lohan” e denumirea tuturor marilor maestrii discipoli iluminati ai lui Buddha, desi in mod general se refera mai mult la „cei cinci sute de arhats” (sanskrita: „cei ce au atins iluminarea/nirvana”) (NOTA: cuvand indoeuropean de provenianta dacica, pastrat la noi: arhangheli, arhaic, arhitect (cel ce inalta constructii), etc. GV). 

Da MO ar fi murit in 534 dH iar invataturile sale si artele martiale  ar fi fost apoi dezvoltate de alti discipoli de-ai lui deveniti maestrii  chinezi.

Blue-eyed Central Asian monk teaching an East Asian monk. A fresco from the Bezeklik Thousand Buddha Caves, dated to the 9th or 10th century.

Da Mo  se spune ca ar fi venit din India, sau Asia Centrala… Se stie ca India a fost cucerita inca din antichitate  de daci, intaintea lui Alexandru cel Mare.  Traditia spune ca Da Mo ar fi venit „din vest”  era foarte temperat, avea barba stufoasa deschisa la culoare (chinezii au barba rara, neagra) si „ochi mari albastrii” si ca NU ERA CHINEZ.  Era descris in textele zen (chan) buddhiste ca „barbarul cu ochi albastrii”! 

In limba dacica „mo” inseamna „apa” si tot ceea ce e legat de apa. Ex: mo-cirla, moina, mostiste (a musti), moabiti = mo habitus (popor dacic  biblic asezat pe tarmurile estice ale Marii Moarte), etc

„Da Mo” = „Calea Apei”, supranume de origine romana-dacica.  „Da”-ul dacic  este cel din care ulterior au provenit : Dao, Tao (chin.), Do (jpn), Dharma(skrt)…

„Bodai Daruma” – alt supranume,  sonorizeaza cu „Bo, dai darama!” in care „bo”= suflet in dacica,  adica „Cel care iti da una si te darama”!

In traditia Kung Fu, primul antrenament al discipolului consta in „a lovi apa cu palmele” in doua galeti… timp de doi ani!

In clip T:31 sunt enuntate cele 3 legi si 5 discipline ale Templului shaolin:

1 Voi venera idolii Budhisti

2 Voi crede in legile Buddhiste

3 Ii voi respecta pe Maestii si discipolii lor care imi sunt tovarasi

I. „Nu voi ucide”

II. „Nu voi fura”

III. „Nu voi prigoni” (alunga de pe pamanturile lor) 

IV.”Nu voi minti”

V.” Nu voi bea” (alcool)

Un pastrator al pacii/(ordinii cosmice) trebuie sa aibe inima curata/pura, un calugar shaolin poate folosi violenta numai pentru „a aluga raul”, a te folosi de arme in alte scopuri e interzis! Pricipalul scop al practicarii acestei discipline e promovarea puterii si a sanatatii.  Puterea nu trebuie folosita irational in rezolvarea conflictelor zilnice. 

T: 33 Discipolii Shao lin invata istoria acestei discipline si cum APA este primul element cu care se antreneaza lovind-o cu palmele…  Da Mo… Calea Apei…

NOTA: acestea sunt principiile dacice, transmise de Maestrul Da Mo. De observat DIFERENTA intre „a ucide” si „a apara ordinea prin alungarea raului”. Prima este o manifestare a vointei egotice: furie, ura, cruzime, etc cea de-a doua e forma altruista a „binelui general” prin restabilirea ordinii (Divine). Aceasta trebuie inteles LA FEL si in contextul Biblic al celor 10 Porunci, Biblia si invataturile aparand tot in mijlocul populatiei dacice, cu aceleasi filozofii si credinte. De acee de ex, discipolii lui Iisus „nu ucideau”, dar purtau arme asupra lor si aparau la nevoie pe cei prigoniti, nedreptatiti de fortele raului! Ideea a fost ulterior  continuata  si de „Cavalerii Mesei Rotunde” ai Regelui Arthur, la randul lor TOT DACI, dupa cum cu mult respect sunt reprezentati chiar de cinematografia britanica, a se observa discursul lui Arthur cu profunde semnificatii dacice (libertate, nemurire) si „steagurile” dacice ale cavalerilor T:30 : 

Nici in China nu e uitata ADEVARATA origine a artelor martiale si a acelui dac Da Mo, care a le-a adus intelepciunea zen si artele martial! In capodopera „The Hero” (eroul) , lupta se da pe ritmul muziii – armoniei interioare, si al picaturilor DE APA… 

In aceasi film, o alta lupta Flaying Snow (zapada zburatoare) versus Moon (Luna)… Cea cu „fata alba” cu trasaturi europene, lupta cu doua mani cu sabiile incovoiate „sika” dacice, si … „moare razind cu sabiile in maini”!

Autor: George Valah

Informativ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bodhidharma

http://www.waltsdorsai.net/damo.htm

https://georgevalah.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Un dac a introdus zenul si artele martiale in China…

 1. Alex Pașca zice:

  Sincer bati câmpii, nu exista nici o dovada istorica ca India ar fi fost cucerita de daci, eu sunt mandru de stramosii mei dacii, au fost un popor puternic si implicat activ la nivel geopolitic, bateau monezi false romane pentru a submina economia imperiului care era o amenintare pentru ei. Tu cu articolele de genul, umflate si exagerate ii faci de ras. Artele martiale s-au dezvoltat in acelasi timp ca si multe mestesuguri, in diferite puncte pe glob. Exista si arte martiale europene, s-au pierdut dar sunt redescoperite. Kung fu a fost dezvoltat de chinezi din nevoia de a dobora samuraii japonezi de pe cal si a le lua avantajul de a fi calare.

  Apreciază

  • BULA zice:

   BATI CIMPII LA FEL CA EL DE MAI DE DINAINTE ……..1-nu exista nici o dovada istorica ca India ar fi fost cucerita( POSIBIL SA NU O STII TU ) 2 – alt tembelism al domniei dumitale – Kung fu a fost dezvoltat de chinezi din nevoia de a dobora samuraii japonezi de pe cal ( posibil CALUL TROIAN ) – japonezii nu aveau cai AVEAU NISTE magarusi mai mairi aia de le zici tu CAI CALUTI etc ……

   Apreciază

   • Alex Pașca zice:

    Poate ar trebui sa mai citești puțină istorie a artelor martiale, plus putina strategie, asa ai stii ca un samurai cu o katana si pe un măgăruș mai mare are un avantaj incredibil asupra unor infanteristi chinezi. De acolo nevoia unui stil de luptă bazat pe lovituri inalte de picior care sa aduca echilibrul pe campul de lupta

    Apreciază

 2. ana zice:

  noi dacii am civilizat lumea nu romanii !

  Apreciază

 3. ion zice:

  „Se stie ca India a fost cucerita inca din antichitate de daci, intaintea lui Alexandru cel Mare.”

  Atat am avut puterea sa citesc din rahatul asta, inainte sa te intreb: esti cretin?

  Apreciat de 1 persoană

 4. IX zice:

  Nepoate dar un dac care a inventat coada la pruna sau mersul pe jos nu au descoperit savantii?(Nu sunt de principiu ca dacii nu au marele merit istoric care incet incet se face prezent prin descoperiri istorice care fac referire la ei, dar chiar tot ce s-a inventat sa fie de origine dacica parca nu prea cred!).

  Apreciază

 5. Yo zice:

  Are dreptate Lupul asta. De fapt ,se stie clar ca si bosimanii din Africa de Sud, sint tot daci. Daca va uitati atent asemanarea e izbitoare. Si chinezii,japonezii,coreenii sint tot daci. Un trib de daci Chi- nos , a ajuns in zona Chinei actuale. Neavand ce manca decat orez ,dupa cateva generatii li s-au facut ochii oblici din aceasta cauza. Ceea ce nu scrie Lupul Dacic ,e ca tot un trib de daci: Maoros-erau de pe valea Muresului actual- au ajuns in Noua Zeelanda. De aceea poporul bastinas de acolo se numesc Maori. La fel ca la bosimani, asemanarea dintre daci si maori e izbitoare. Inclusiv la vesminte.

  Apreciază

 6. Prostia nu culca-te ! zice:

  Ochi albastri nu albastrii, daco-romane ! 😀

  Apreciază

 7. Te-ai gandit sa ceri ajutor de specialitate,omule bun?Pana atunci incearca cu niste Rudotel,sau mai degraba cu Haloperidol,ca ai mare nevoie…Nu demult l-am auzit pe marele Funar care afirma,cu mintea lui cea plecata cu sorcova,cum ca insusi Iisus Christos a fost dac.Am crezut ca ala e apogeul prostiei omenesti,dar iata ca mai sunt si altii ca el.Daca mai aprofundezi putin „cercetarile” tale,poate o sa constati ca si aborigenii din Australia sunt daci,iar insusi Imparatul Aki Hito al Japoniei e descendent pe linie materna din insusi Burebista.

  Apreciază

  • Lupul Dacic zice:

   Asta doar daca a existat Iisus, si cum nu ai dovezi, asta inseamna ca e nul si ce zice Funar dar si tu esti bine cu sorcova sa crezi intr-o carte scrisa pentru unii care nu au prea multi neuroni 🙂
   Vezi ca e poza afisata pe blog in care scrie ca ” religia s-a nascut cind primul ticalos l-a intilnit pe primul prost”. Si nu o spun eu ci Voltaire :))

   Apreciază

   • ionel zice:

    LUPULE, NU-TI BATE CAPUL CU TOTI CRETINII ANALFABETI DIN RO. ORICUM NIVELUL LOR DE CUNOASTERE E LA GENUNCHIUL BROASTEI…

    Apreciază

  • ionel zice:

   haoleu mincatas crucea mare de pe burta ejita brin camasa di matasuri cu nasturi discheieti za vada dujmanili ca s cocalar da mantocare sti sa scri ghiar tu? sau ezizta vun bastinas care draduce rigielile tale in guvinte zgrize? iote un tzigan gult… gre ca i ze trage de la merzanu ssau porceul din gradina .

   Apreciază

 8. ionel zice:

  ca zigan cetit e cam ceva de genul paduchelui de pe burta elefantului . deh s-au gultivat bajetzii prin galatorile de biznis manual din iuroba.

  Apreciază

 9. Andra Manole zice:

  Nebuni unii !!!

  Apreciază

 10. Oile placide zice:

  Curaj, lupule! Lupule, noi te iubim!

  Apreciază

 11. Catalin Didica zice:

  Dacii nu stiau karate. Daca ar fi stiut era imposibil sa nu mai existe si azi. Aceasta traditie ar fi existat si astazi dar din pacate noi nu stiam karate.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.