Frica ne întunecă minţile şi vieţile şi ne obligă să acţionăm nevrotic, imoral


Gandhi despre firca

Frica este o mișcare. Nu este ceva static. Frica este un ansamblu compus din mai mulţi factori care, împreună cu alte elemente, produce frică. Dorinţa de securitate fizică (ataşamentul de câştiguri financiare) şi psihică (ataşamentul de soţ/soţie, familie), comparaţiile cu ceilalţi, timpul (gândul la moarte şi/sau la clipa imprevizibilă a morţii, dorinţa de a fi mai bun, mai bogat, mai potent în viitor) sunt mişcări ale fricii.

Câţi reuşesc să trăiască fără a se compara cu ceilalţi? Câţi sunt cei neinteresaţi de securitatea financiară impusă de însăşi lumea în care trăim, clădită în integralitatea ei pe finanţe? Câţi observă prosperitatea altora fără a se compara pe sine cu ceea ce vede şi fără a fi ros de invidie?

O altă cauză a fricii este autoritatea: socială, juridică, a statului, a cărţilor, a religiei, a şefilor etc. Oare dacă n-ar exista atâtea autorităţi generatoare de frică tu te-ai fi comportat la fel ca acum sau ţi-ai fi permis să faci mai mult ştiind că nu vei fi tras niciodată la răspundere? Vezi, de aceea este importantă inteligenţa. Pentru că omul inteligent îşi impune propriile limite, face distincţie între ceea ce este moral şi imoral, permis şi nepermis, corect şi incorect…

Frica este un lucru îngrozitor. Ne întunecă minţile şi vieţile şi ne forţează să acţionăm nevrotic, imoral. Cei mai mulți oameni trec prin frică spre agonie. Imaginaţi-vă ce poate face omul aflat într-o asemenea stare? Va comite fapte odioase, criminale, dureroase pentru ceilalţi. Aşa înţelege el să-şi „domolească” frica dar practic îi dă putere. Nemărginită.

Unii se întreabă dacă omul poate fi vreodată eliberat de frică? Dar oare câţi dintre noi conştientizează frica? Câţi o recunosc? Uneori ea este atât de parşivă încât stă ghemuită în adâncul subconştientului nostru şi de-acolo acţionează în tăcere.

Unde există frică, nu există dragoste.  Cei care spun: „Nu îmi este frică, nu am nici o teamă„, se auto-amăgesc. Este o simplă declaraţie superficială. Frica trebuie înţeleasă, desluşită amănunţit, acceptată şi nu respinsă. Atunci când vom renunţa la a mai trăi în trecut, când vom conştientiza că tot ce trăim şi ce contează este doar PREZENTUL, abia atunci devenim fiinţe umane extraordinare şi ne vom elibera de  Frică.

https://romaniafarajustitie.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în GANDESTE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.