Insula canadiană unde toată lumea trăieşte în afara reţelelor de consum


Imaginaţi-vă o insulă izolată, care nu are nici electricitate, nici drumuri pavate şi nici canalizare, dar pe care vieţuiesc liniştite câteva sute de familii. Este insula Lasqueti, căminul unei comunităţi de 400 de persoane, aflată la mai puţin de o oră distanţă de Vancouver, unde toată lumea trăieşte „off the grid” (în afara reţelelor de consum).

Insula se află în apropiere de mai cunoscuta insulă Vancouver (Canada) şi a devenit căminul celor care au decis că se poate trăi şi autosuficient, fără a fi conectaţi la reţeaua de electricitate, la cea de canalizare sau la alte „reţele” de consum specifice modernităţii. Lasqueti are o lungime de aproape 20 de kilometri şi o lăţime de aproape cinci kilometri; locuitorii săi se bucură zi de zi de izolarea asumată faţă de restul societăţii aglomerate şi sufocante. Pe insulă nu există industrie – de fapt, nu există economie: oamenii trăiesc simplu, modest, folosind pământul pentru nevoile de hrană şi adăpost. Comunitatea nu are amprentă de carbon şi nu prea are nevoie de bani. Un recensământ din anul 2011 a relevat că pe insulă trăiau 426 de persoane, între care 350 de rezidenţi permanenţi şi 70 de copii.

Potrivit blogului comunităţii, Lasqueti este „o insulă a individualităţilor distincte, cu poeţi, artişti, fizicieni, pescari, horticultori, designeri, muzicieni, autori de cărţi, producători de diverse obiecte (la scară mică), agricultori, consultanţi specializaţi în educaţie, inginerie, păduri şi energii alternative”. Unii dintre rezidenţii insulei se folosesc de panouri solare, alţii de sobe pe lemn, de mori cu apă sau turbine eoliene, pentru a-şi genera energia necesară vieţii pe insulă, dar sunt şi locuitori care au ales să trăiască fără curent electric. Pe insulă există un bar, o cafenea, un magazin gratuit unde oamenii lasă obiecte şi de unde iau obiecte, fără bani. Nu există magazin cu legume. Oamenii cresc găini şi îşi cultivă singuri, organic, fructe şi legume. Totodată, caută hrană şi în pădurile insulei. Folosesc toalete care transformă materiile fecale în compost. Nu se face turism pe insulă, deşi este la o oră distanţă, cu barca, de insula Vancouver.

Vizitatorii sunt bine-veniţi, însă cu acest sfat: „Indiferent cum decideţi să veniţi aici şi ce speraţi să găsiţi aici, ţineţi minte faptul că Lasqueti nu este un paradis utopic – probabil că nu este nimic din ceea ce credeţi că este – ci doar o insulă mică, relativ izolată, populată de o comunitate restrânsă, bine închegată, de oameni independenţi, excentrici, o insulă cu propria cultură şi identitate. Veniţi cu mintea deschisă, cu disponibilitatea de a descoperi ceva diferit şi fără aşteptări rigide. Nu vă formaţi o viziune apriorică asupra acestui loc şi asupra felului în care „ar trebuie să fie”. Locul este ceea ce este şi nouă ne place aşa. Dacă veţi rezona cu el, poate vă veţi găsi şi voi locul aici”, spune blogul comunităţii.

Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:

http://totb.ro/

Acest articol a fost publicat în ASEZARE ECOLOGICA, VIATA LIBERA ( oameni). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.