Viaţa de film a actriţei Alice Cocea. Trei bărbaţi s-au sinucis din dragoste pentru frumoasa blondă numită „femeia vampă“


Viaţa de film a actriţei Alice Cocea. Trei bărbaţi s-au sinucis din dragoste pentru frumoasa blondă numită „femeia vampă“

Actriţa Alice Cocea a fost una dintre primele dive cu origini româneşti. Într-un top realizat de revista „Le Crapouillot“, Alice Cocea este inclusă pe lista celor mai cunoscute „Femmes fatales“ ale secolului al XX-lea.

I s-a spus ” femeia fatală” sau ”femeia vampă” şi şi-a căpătat renumele de distrugătoare de inimi după ce trei bărbaţi şi-au pus capăt zilelor, îndrăgostiţi iremediabil de ea.   Alice Cocea a plecat din România  şi a ajuns una dintre cele mai cunoscute actriţe franceze de teatru şi film din perioada interbelică. S-a născut la Sinaia pe 28 iulie 1899. Înclinaţiile către lumea artistică s-au manifestat încă de timpuriu. La doar 10 ani, în 1909, Alice Cocea debuta pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A urmat cursurile Conservatorului de muzică şi artă dramatică din Bucureşti. În 1910 a intrat în trupa de teatru condusă de dramaturgul Alexandru Davila.

Prima ”victimă” a făcut-o la vârsta adolescenţei, pe vremea când activa în trupa de teatru a celebrului dramaturg român.  

Prima victimă: un student a murit de frig sub geamul ei   Un student s-a îndrăgostit nebuneşte de tânăra actriţă care a rămas însă insensibilă la avansurile lui. Se spune că tânărul ar fi încercat prin mai multe mijloace să se apropie de divă, însă Alice Cocea nu a dat curs invitaţiilor lui. Într-o seară a plătit şoferul actriţei pentru a-i lua locul la volan. Actriţa a urcat însă în maşină însoţită de dramaturgul Alexandru Davila, care, se pare, nici el nu rămăsese imun la farmecele ei. Studentul nu reuşit să-şi mărturisească dragostea în maşină. A returnat maşina şoferului şi a rămas sub ferestrele divei până dimineaţa. A fost găsit  dimineaţa pe jumătate mort de frig şi a decedat două zile mai târziu din cauza unei pneumonii. Un anume locotenent G. a fost a doua victimă a frumoasei actriţe. Ca şi studentul, locotenentul s-a îndrăgostit nebuneşte de frumoasa actriţă. În eforturile sale de a o atrage pe frumoasa Alice în dormitorul său, locotenentul a sfârşit mort într-un accident de călărie. Ziarele vremii au prezentat accidentul drept o sinucidere pentru frumoasa actriţă româncă.

Mariaj şi divorţ cu scandal

După destrămarea trupei lui Alexandru Davila, Alice Cocea a plecat la Paris unde a absolvit în 1917 Conservatorul de artă dramatică. La 19 ani a debutat pe scenele de teatru din Paris în spectacole de music-hall şi de revistă. A ajuns o stea a scenei parisiene. Frumuseţea ei l-a vrăjit pe contele Stanislas de Rochefoucauld care a luat-o de nevastă în 1926, în ciuda faptului că întreaga sa familie s-a opus. Căsătoria s-a finalizat cu un divorţ scandalos, după doar cinci ani de mariaj.

Atât căsătoria, cât şi divorţul, au fost relatate în presa vremii din Franţa şi România. Până la divorţ însă, cei doi au avut o relaţie scandaloasă care a fost subiect de bârfă în lumea parisiană.

“Un svon senzaţional a străbătut mai de mult saloanele parisiene: contele Stanislas de la Rochefoucauld, ale cărui apucături “originale” alimentaseră adesea cronica scandaloasă a Parisului, anunţa căsătoria sa cu o mică artistă de operetă, de origine necunoscută, cu nume oarecum bizar (pentru francezi). Svonul se adeveri. Mica artistă, Alice Cocea, deveni doamna Contesă de la Rochefoucauld. Intrată cu atâta gălăgie pe primul plan al vieţii parisiene, talentul ajutat de noroc al Alicei Cocea se impuse progresiv publicului francez şi nimic nu oglindeşte mai bine personalitatea artistică pe care şi-a creat-o tânăra noastră compatrioată decât titlul sub care marile cotidiene parisiene anunţară, trei ani mai târziu, divorţul soţilor:Doamna Alice Cocea, contesă de la Rochefoucauld, divorţează”, scria ”Realitatea ilustrată” din data de 25 august 1932.

Sinuciderea lui Victor Point   Alice Cocea a trăit în Franţa o relaţie pasională cu  locotenentul francez Victor Point, chiar în perioada divorţului de conte. Amorezul dorea să o ia de nevastă, dar a sfârşit cu revolverul la tâmplă din cauza geloziei. Se spune că locotenentul ar fi urmărit-o pe actriţa care plecase într-o croazieră cu yahtul. Bărbatul a descoperit în cabina acestuia scrisorile unui anume Robert Lefébure, un alt bărbat îndrăgostit de femeia fatală. Când a descoperit că Alice îl înşeală, Victor Point şi-a tras două gloanţe în cap. Scandalul a făcut înconjurul presei care a prezentat-o pe Alice drept ”femeia vampă” , vinovată de sinuciderea locotenentului.

“Sinuciderea locotenentului Victor Point nu este un simplu fapt banal. Un om tare, stăpân hotărât al simţurilor sale, cum a dat recent dovada în strălucita expediţie întreprinsă în centrul Asiei, omul care a ştiut să înfrunte cu seninătate primejdiile de moarte ce-l pândeau la tot pasul, stârnind admiraţia celor din jur, devine subit o biată jucărie, un om de paie, lipsit de voinţă, în mâinile frumoasei, dar rafinatei femei”, relata Ilustraţiunea română”, din 7 septembrie 1932.

Despre relaţia cu Victor Point, Alice Cocea avea să mărturisească: ”Am fost ameţită de dragoste şi de violenţa pasiunii”. Sinuciderea lui Victor Point a stârnit un mare scandal în Franţa. Camarazii acestuia au ameninţat-o pe acriţă că o vor împuşca pe scenă , dacă va îndrăzni să apară în reprezentaţii.

Şi-a înscenat o tentativă de sinucidere

Faimoasa actriţă a avut şi ea o tentativă de sinucidere. Se spune însă că nu a fost una reală, ci una înscenată pentru a reveni pe prima pagină a ziarelor. În 1934, Alice Cocea a renunţat la scenele parisiene şi a plecat la Berlin. Aici a mimat o tentativă de sinucidere pe care însă berlinezii nu au luat-o în serios. A revenit la Paris şi şi-a continuat cariera care nu a mai fost însă atât de fulminantă. A rămas vedeta despre ale cărei aventuri şi costumaţii la modă ziarele au continuat să scrie ani în şir.

Alice Cocea a strălucit în luminile reflectoarelor aproape 40 de ani. În perioada celui de-al doilea război mondial a fost  directoarea teatrului „Théâtre des Ambassadeurs”.

După  război,  actriţa Alice Cocea a fost acuzată de colaboraţionism cu ocupaţia nazistă. Guvernul francez i-a interzis să mai apară pe scenele franceze. A urmat un proces care i-a pătat imaginea de artist. A fost achitată la sfârşitul procesului. Diva a murit pe 2 iulie 1970, la vârsta de 70 de ani.

http://adevarul.ro/

Acest articol a fost publicat în POVESTI ROMANESTI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.