Statul îi plătește libanezului Hassan Awdi daune de 48,7 milioane lei


Condamnat la opt ani de închisoare pentru evaziune, delapidare și spălare de bani, libanezo – americanul Hassan Awdi primește de la Guvernul României despăgubiri în valoare de 48,7 milioane lei. 

Hassan Awdi a lăsat pe drumuri sute de angajați ai Rodipet

Hassan Awdi a lăsat pe drumuri sute de angajați ai Rodipet

Premierul Dacian Julien Cioloș a emis o Hotărâre de Guvern prin care a suplimentat cu suma de 48,7 milioane lei bugetul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, instituție care îi datorează această sumă lui Hassan Awdi, în urma controversatei afaceri ’’Rodipet’’. Despăgubirile au fost stabilite de către Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID).

“Prin hotărârea arbitrală a ICSID, comunicată părților în 2 martie 2015 în dosarul ARB 10/13 în cauza Awdi și alții vs. România, a fost admisă în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanții Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. și Alfa El Corporation vs România. Această hotărâre finalizează un litigiu început în 2010, în baza Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, semnat între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin care Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. și Alfa El Corporation au chemat în judecată România”, se menționează în Hotărârea de Guvern.

Hassan Awdi și cele două firme au solicitat despăgubiri în valoare de 447 milioane de euro pentru daunele rezultate în urma executării acțiunilor deținute la Rodipet S.A., rezilierea contractului de privatizare a societății, dar și neîndeplinirea de către statul român a obligației asumate prin contractul de privatizare. În plus, s-au mai considerat prejudiciați de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a restituit “Casa Bucur“, actualul Han al Berarilor din București, către proprietarii de la care fusese naționalizată abuziv, în condițiile în care acest imobil fusese achiziționat de o firmă controlată de Awdi.

Casa Bucur a fost aproape distrusă cât timp Awdi a deținut-o

Casa Bucur a fost aproape distrusă cât timp Awdi a deținut-o

Tribunalul Arbitral a respins majoritatea capetelor de acuzare, considerând că statul român a procedat în mod corespunzător la executarea gajului pe acțiunile Rodiped S.A și la rezilierea contractului de privatizare. Dar, Tribunalul a constatat “o încălcare limitată a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorilor, respectiv faptul că statul român nu a identificat soluții pentru a rezolva situația generată de declararea, în 7 iulie 2008, de către Curtea Constituțională, a neconstituționalității Legii 442/2004”. Această lege a fost adoptată pentru a crea regimul de concesionare de către Rodiped S.A. a terenurilor pe care se aflau chioșcurile acestei societăți.

Condamnați pentru devalizarea „CFR Mesagerie”

Pe 21 decembrie 2012, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-a trimis în judecată pe Hassan Awdi, Mehdi Awdi, Iordan Bădeanu și Bassam Istanbouly pentru că au încercat să delapideze și să falimenteze compania “CFR Mesagerie”. Toți patru au fost acuzați pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, intenția celor patru afaceriști a fost de a falimenta compania CFR Mesagerie prin transferarea patrimoniului către alte firme controlate de ei, “astfel încât să nu respecte obligațiile asumate prin contractul de privatizare al S.C. CFR Mesagerie S.A”. Pentru a-și duce planul la îndeplinere au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea companiei mai multe facturi fiscale. Prin această metodă au fost transferate active evaluate de procurori la 3,4 milioane de lei, la care au adăgat un prejudiciu adus statului estimat la 380.000 lei.

Magistrații de la Curtea de Apel București au decis să-l condamne pe Hassan Awdi la opt ani de închisoare, iar pe fratele său, Mehdi Awdi, la șase ani și patru luni. Au mai fost condamnați Bassam Istanbouly la cinci ani de închisoare și Iordan Bădeanu la trei ani și patru luni de pușcărie.Dar, înainte de a se pronunța sentința, frații Mehdi și Hassan Awdi au fugit din România.

http://linx.crji.org/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FIRME-BANI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Statul îi plătește libanezului Hassan Awdi daune de 48,7 milioane lei

  1. ionel zice:

    Pai tribunalul ala a lui peste prajit are in componenta numai reprezentantii cei mai de vaza ai judeo masono americacimii mondiale. si cum sa nu mai traga o tapa coloniei ro.? si-au luat tara inapoi, urmeaza depopularea ei masiva ( carne de tun pentru motan)si relocarea putelor taiate cu prezervative pe cap aici. dar romanul are 9 vieti ca pisica si cind chiar va ajunge cutitul la os o sa iasa iar spiritul national la suprafata precum un vulcan. si-o sa se aleaga praful si pulberea din toate lepadaturile astea , cel putin de pe la noi daca n-o crapa ( si dpre asta se indreapta umanitatea) peste tot.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.