Cutia Pandorei


La porunca lui Zeus, toti zeii au contribuit la nasterea Pandorei, prima femeie:

“Caci le voi da pentru foc osanda din care cu totii/Inima sa-si veseleasca imbratisandu-si napasta/Astfel vorbit-a razand al zeilor tata si-al lumii,/Si-a poruncit lui Hefaistos, vestitul, cat poate mai grabnic/Lut sa-nmoaie cu apa, glas omenesc sa-i insufle/Vlaga sa-i dea si sa para chipu-i cu zanele-asemeni/Farmec de nemuritoare pe chipul ei feciorelnic/Panza maiastra sa teasa zeita Atena s-o-nvete/Iar Afrodita de aur sa toarne pe crestetu-i farmec,/Doruri aprinse, ispite si pofte ce duc la sleire/Hermes, ucigatorul lui Argus primit-a porunca/Suflet lipsit de simtire sa-i dea si fatarnica fire./Astfel vorbi, s-au supus stapanului Zeus Cronidul./Grabnic Hefaistos, vestitul, cel cu puternice brate/Chip plasmuit-a din lut, leit c-o sfioasa fecioara/Dupa vointa lui Zeus. Atena cu ochi de cicoare/O dichisi si o-nchise, in juru-i divinele Gratii si/Peitho, cea plina de slava, tesut-au dantelele de aur,/Horele o-ncununara cu flori ce incoltesc primavara,/Pallas Atena pe trupu-i cu sarg randuieste gateala,/ Hermes ucigatorul lui Argus, in pieptu-i sadeste/Vorbele amagitoare si strambe, naravuri viclene./Voia lui Zeus ce tuna-n inalturi facand apoi voce/Datu-l-a crainicul celor de sus apoi nume de Pandora/I-au harazit, caci cu totii, stapanii-n olimpice case/darul acesta l-au dat napasta bietilor oameni.”

Cutia PandoreiAsa apare in Hesiod, “Munci si Zile” descrierea nasterii Pandorei si trimiterea ei pe Pamant.

Pandora simbolizeaza originea relelor omenirii: toate vin de la aceasta femeie spune mitul, iar ea a fost facuta din ordinul lui Zeus drept pedeapsa pentru neascultarea lui Prometeu care furase focul cerului pentru a-l darui oamenilor. Dupa legenda Pandorei, omul ar fi primit binefacerile focului in pofida dorintei zeilor si faptele rele ale femeii, impotriva vointei sale. Femeia este pretul focului. Nu trebuie, bineinteles, retinute decat simbolurile incluse in legenda. Ele demonstreaza ambivalenta focului care i-a conferit omenirii o mare putere, dar care ii poate deasemenea aduce fie nefericirea, fie la fericirea, dupa cum dorintele oamenilor vor fi drepte sau perverse. Si adesea femeia este aceea care transforma focul intr-o unealta a nefericirii. Focul mai simbolizeaza si iubirea pe care orice om o doreste, desi ii aduce suferinta. Omul, care a furat focul zeilor, ii va suferi arsura din cauza focului dorintelor. Pandora simbolizeaza focul dorintelor care aduc nefericirea oamenilor.

Asadar, Pandora este prima femeie din lume in viziunea mitologiei grecesti. Ea a fost facuta de Hefaistos din lut si apa la porunca lui Zeus, iar zeii Olimpului i-au daruit multe daruri: Atena a imbracat-o, Afrodita i-a dat frumusete, Apollo i-a dat muzica, iar Hermes graiul. Zeus o prezinta pe Pandora fratelui lui Prometeu,Epimeteu, pentru a razbuna furtul focului ceresc. Pandora deschide cutia lasand moartea si toate relele sa iasa afara in lume, iar speranta ramane inchisa.

Pandora boxCutia Pandorei este un mit al originilor caci el incearca sa explice cum au aparut oamenii, dar si alte rele precum moartea. Oamenii au vrut intotdeauna sa-si explice lucrurile din jurul lor. Neavand stiinta sa le raspunda, curiozitatea oamenilor pune mereu intrebari, iar creativitatea gaseste intotdeauna o cale sa raspunda. Exista multe astfel de mituri in diverse culturi care incearca sa explice aparitia diferitelor rele precum bolile, ura, razboiul. In foarte multe din acestea ele apar datorita nesupunerii oamenilor fata de zei. Mitul este foarte vechi si deci are si alte versiuni. In realitate, “cutia” Pandorei a fost un vas. Deabia in secolul al XVI-leaErasmus din Rotterdam l-a tradus pe Hesiod si a gresit cuvintele. Exista variante in care Zeus pune in cutie lucruri bune pentru umanitate, iar curiozitatea Pandorei le lasa sa scape, intemnitand doar speranta la urma.

http://mythologica.ro/

Acest articol a fost publicat în SECRETELE ZEILOR. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.