Canada la inceputul unei Depresiuni devastaoare: De-zas-tru economic si social, mascat de Sarbatorile de Craciun, dar raul deabia incepe….


Criminalitate in crestere exponentiala, sinucideri si cozi la Food Banks.

Orasele canadiene incep sa cada economic, unul cite unul, dupa o aventura a petrolului de citiva ani, de care s-au bucurat atit provinciile “petroliere” cit si Canada.

Era greu de crezut ca ambitia lui Harper si a  vestului de a impune sanctiuni Rusiei si a imbratisa clica de teroristi regali din Arabia Saudita, ar fi putut duce in alta directie decit spre un dezastru economic si social de proportii in Canada.

Era greu de crezut, si am scris in nenumarate rinduri, ca aducind aventurieri la exploatarile petroliere din Alberta si British Columbia, platiti cu salarii enorme, de peste 10.000 de dolari pe luna, plus full beneficii medicale pentru intreaga familie, plus cazare gratuita, plus transport acasa cu avionul in fiecare luna, plus bonusuri, nu putea sa duca in alta parte economia canadiana, decit la lada de gunoi a economiei mondiale.

Vedeam zilnic oameni zdrenturosi mergind din toate colturile Canadei, in Alberta, Manitoba si British Columbia in zonele petroliere in cea mai mare parte a lor, dar si forestiere, in ideea de a face bani, de a-si cumpara casa in care stau si sint datori vinduti bancilor, de a le plati cineva cheltuielile medicale, de a capata niste diplome “vindicate” de pe santierele de lucru, de a primii recomandari si a le pune la resumeuri in vederea unei angajari dupa terminarea “stagiilor” din nordul petrolier si asa mai departe.

Discutam cu, citeva luni in urma cu un cuplu de tineri care venisera de la Fort McMurray, din partea nordica a provinciei Alberta, unde sint(acum in paragina) exploatari uriase de petrol. Ei imi spuneau ca au lucrat in taberele de cazare ale acestor exploatari ca personal de curatenie in camere si in incinta, activitati pentru care primeau fiecare in jur de 12.000 de dolari pe luna, din care dupa taxe si alte chetuieli, mincarea fiind gratuita, ramineau cu 6-7.000 de dolari pe luna fiecare in cont… Cit putea sa dureze acest jaf ?

Pentru ce a dorit Canada sa arate lumii intregi ce muschi are, cind economia era la pamint?

Ce fac acesti oameni acum? Ingroasa numarul somerilor, pierd casele, nu isi mai gasesc de lucru, merg in zonele de unde au venit si gasesc cardurile de credit umplute de sotii si familie, in ideea ca ei le vor acoperii, dar in realitate vor declara faliment personal si de aici, intreg esafodajul unei crize economice si sociale de proportii…

http://www.washingtonpost.com/sf/national/2014/09/28/dark-side-of-the-boom/

Ceea ce este interesant din discutiile avute de mine cu acesti aventurieri, este mentalitatea pe care am gasit-o la ei. Acestia erau extrem de increzatori in totul, ei considerau ca nimic si nimeni nu ii mai poate oprii din ascensiunea lor, care era clar ca se desfasura intr-un cadru artificial.

Acesti oameni nu cheltuisera mai nimic in micile camp-uri de munca din nord si aveau impresia ca banul agonisit poate fi cheltuit efficient acasa, dar bancherii, stiuti de noi, au avut grija ca prin manevre si o creare de cicluri economice controlate, sa le arate un alt adevar, acestor amariti… Dar este semnificativ, modul cum arata Bloomberg aceasta situatia economica canadiana devastatoare.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-23/calgary-woes-spread-as-oil-patch-spending-cuts-deepen-in-2016

Mai jos aveti un material din care puteti urmarii ultimele date in domeniul fiscal din zona “petroliera” Alberta…

http://finance.alberta.ca/publications/budget/quarterly/2015/2015-16-1st-Quarter-Fiscal-Update.pdf

Se asteapta ca industria petroliera a Canadei sa “ofere” un cadou de Craciun la peste 100.000 de lucratori : SOMAJUL. Totul urmind sa se deruleze pina la finalul acestui an, 2015.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-23/calgary-woes-spread-as-oil-patch-spending-cuts-deepen-in-2016

Dupa cum vedeti, jobul acestor amariti a devenit, cautarea unui job, iar pentru unii, care au o virsta mai inaintata, nici macar acest “privilegiu” nu mai poate fi la orizont…

The Financial Post, arata o realitate canadiana pe care multi dintre cei ce traiesc aici nu o pot crede nici acum, iar dupa cum arata Bloomberg, “raul este inca la inceput..”

http://business.financialpost.com/news/energy/oil-industry-to-lose-100000-jobs-by-the-end-of-2015-as-policy-uncertainties-low-prices-decimate-sector?__lsa=218c-f263

Peste 30% mai multi canadieni din Alberta, s-au sinucis in prima partea  a acestui an, comparativ cu anul trecut. Un procent care arata criza de proportii si imposibilitatea gasirii unor solutii de subzistenta pentru multi din cei ce traiesc in “bogata” Alberta, unde estimarile sint pentru acest an, de peste 654 de sinucideri….

Asa arata capitalismul prosper creat de bancherii evrei si dezvoltarea economica in sincronism cu calitatea vietii?

Pe de alta parte, dupa cum puteti citii in Bloomberg, bancile de alimente, Food Banks, au fost asaltate si stocurile au fost epuizate rapid, dar cea mai mare tristete o arata procentul de copii canadieni care maninca de la aceste pomeni institutionalizate, procent care se duce cu mult peste 30% in Alberta, Manitoba, British Columbia si Saskatchewan…

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-23/calgary-woes-spread-as-oil-patch-spending-cuts-deepen-in-2016

Somajul in Calgary a crescut in numai 12 luni, de la 4,6% la mai bine de 6,9% si este in continua crestere, iar structura celor ramasi in cimpul muncii este total diferita si salariile obtinute de ei in acest moment sint departe de visul avut de ei in urma cu mai bine de un an.

Vinzarile de case in aceasta regiune, Alberta, au scazut cu 21%(enorm), fata de anul trecut, iar pretul s-a dus in jos, numai in citeva luni, cu aproximativ 3%. Ceea ce este interesant, este faptul ca volumul spatiilor comerciale vacante (peste 20% din total spatii comerciale in Calgary) si perioada de cind sint dezafectate, sint mai mult decit ingrijoratoare pentru municipalitati, dupa cum arata Calgary Real Estate Board.

Crimele au crescut si ele exponential in ultimul an, iar in ultimele 10 luni, spargerile de case si spatii comerciale s-au dublat fata de anul trecut, spargerile de banci au crescut cu peste 65% in aceasi perioada, iar intrarile in case, prin efractie au crescut cu 52% (4.353 numai in Martie 2015), cifre care arata un dezastru de neimaginat.

In Alberta, in numai un an, solicitarile la bancile de alimente au “sarit in aer” cu peste 23%.

In Martie 2015, in Canada, erau oficial inregistrati 852.137 de persoane care primeau alimente de la Food Bank, iar in British Columbia erau 100.066 (dintre care 31,5% copii) si in Alberta 67.443 (dintre care 41,2% copii)…

Mai poate Uncle Sam sa ajute Canada? Cu siguranta NU si mai mult, va duce tara in abisurile economice, pentru a cotrola tot ce misca la nord si a crea pirghii de dirijare a economiei canadiene prin inducerea saraciei…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.