Cum si de ce capitalisti jongleaza ciclurile economice? In favoarea cui si cine mai crede in aceste cicluri ca un mecanism creat de piata libera?


Nu am inteles si nu am sa inteleg niciodata de ce, in acest capitalism, se discuta mereu de pirghii de salvarea sectorului privat, de catre institutiile statului si in special de bancile centrale impotriva carora sint in mod deschis, iar pe de alta parte se discuta de economie si piata libera, de reglarea automata a cererii si ofertei prin studiul pietei si asa mai departe.

Pe de alta parte, este foarte clar pentru oricine studiaza sau activeaza in afaceri in economia capitalista, faptul ca acest sistem functioneza ciclic, deci asteptarile catre o prosperitate perena, vesnica, nu pot face subiectul analizei sistemului.

Dar in acest context, ori de cite ori capitalistii intra pe partea „negativa” a ciclului capitalist, intind mina catre stat, fara sa urmareasca ca ei sa regleze economia.. De ce ? Vom vedea in continuare.

Dupa cum arata ABCT, Austrian Business Cycle Theory, o micsorare fortata a dobinzilor, de catre banca centrala a unei tari capitaliste(asa cum s-a intimplat cu Rezervele Federale in SUA), conduce inevitabil la o alocare eronata a resurselor societatii, deoarece lumea afacerilor capitaliste va prelua diferite proiecte private(datorita posibilitatii de accesare a creditelor cu dobinzi foarte mici sau chiar zero), care nu au fost considerate ca viabile inainte de micsorarea dobinzii de catre banca centrala.

Paradoxul capitalist este ca aceasta alocare „eronata” a resurselor, este vazuta de economistii capitalisti ca fiind un „Boom” economic, adica o perioada prospera si de virf , economica. a acestui capitalism….

Ca o regula generala, eludata de capitalisti in mod voluntar, afaceristii capitalisti descopera eroarea de alocare gresita a resurselor, datorata micsorarii dobinzii la banca centrala, odata ce aceasta banca centrala revine si creste dobinda…., care duce inevitabil la o stopare a extensiei de capital.

Capitalisti, au realizat ca ciclul „boom -bust” (adica un virf economic si o cadere economica), este cauzat de injectarea inflationista a creditelor bancare, ceea ce s-a si intimplat prin tiparirea necontrolata de bani de catre Rezervele Federale, deci aceasta tiparire este promovata de guvernul capitalist.

Aceste „boom”-uri in economia capitalista, aduc perturbari majore ale asa zisei piete libere si mai tirziu Depresiunea Economica, care devine in acel moment, un punct de la care economia trebui ajustata in limitele corecte, atit cit pot fi ele in capitalism.

Deocamdata, nu se discuta in cercurile economistilor vestici, despre efectul devastator al acestor cicluri si influenta nefasta a dobinzii si fluctuatiei ei, dictata de banca centrala.

Injectarea inflationista de bani prin credit bancar iresponsabil, alimentata de guvern, un „boom” al pietei marcat de investitii eronate cauzate de inflatie care se doreste a promova free market, sfirsitul inflatiei care scoate in evidenta investitiile eronate facute si in final, depresiunea economica in vedrea corectarii situatiei economice, toate acestea reprzinta faze ale ciclului economic capitalist terminator actual.

Ceea ce multi economisti nu au in vedere, este necesitatea integrarii si explicarii ciclului de afaceri cu teoria economica generala, pentru ca, dupa cum vedeti, aceste cicluri nu urmaresc teoria economica generala de dezvoltare a unei societati ci doar crearea unor jocuri finaniciare in economie, din care in final sa rezulte sclavi si stapini de sclavi.

Alti economisti capitalisti sint tentati in analiza lor economica sa fragmenteze ciclul de afaceri, neluind in seama teoria economica reala.

Exista teorii economice care trateaza ciclurile pentru aproape fiecare ramura a economiei nationale, care se presupun ca interactioneaza pe ansamblul taboului economic.

Spun toate acestea ca sa vedeti cit de tradator si pasiv poate fi acest Isarescu, care nu numai ca nu scoate in evidenta adevarul, dar duce economia romaneasca la un grad de dependenta fata de miscarea dobinzilor bancilor nationale din America si Europa, care nu a incearcat cel putin gasirea unor solutii, care sint, dar ele trebuiesc accesate si gindite in cadrul acestor cicluri, pe care chiar el le-a lasat sa distruga economia nationala, avind mai mult grija sa intretina cursul de schimb si sa ofere “investitorilor” in bancile straine, posibilitatea de a-si recupera banii cu profit maxim dintr-o economie artificiala…., “investitori” ai caror bani ii imprumutasera romanii pentru plata mortgage-urilor la locuinte si pe care nu le-ar mai putea platii daca Isarescu nu ar fi “dres” cursul valutar, dar a facut-o cu pirderi incomensurabile pentru economia Romaniei.

Acesti magari, care au pus banii in bancile straine din Romania si care il incurajeaza pe Isarescu sa tina leul aproape de euro si dolar in mod fortat si in acelasi timp sa spuna ca ei promoveaza piata libera reglata de cerere si oferta, ar trebui sa nu isi mai primeasca banii si asta ar fi prima masura care trebuie luata, iar daca vor sa isi primeasca banii, ei trebuie sa dezvolte gradual un complex economic national, prin investitii, care sa poata oferii salarii decente romanilor, din care sa isi plateasca casele in care locuiesc dintr-un circuit economic real.

Dar Isarescu nu va spune niciodata adevarul, chiar daca il stie si stie ce a facut si pentru cine a facut…

Din pacate, economistii vestici, gindesc faptul ca banii actioneaza asupra nivelului general al preturilor, ei nerealizind ca inflatia monetara creaza ajustari eronate in economie, in final cerind o serie de recesiuni in vederea rezolvarii problemei generale a economiei.

Asadar, o cadere artificiala a dobinzilor bancii centrale duce la o capcana pentru afaceristi, atragindu-i in activitati total nerentabile si nesustenabile, la care sint expusi odata ce bancile centrale „string” cureaua si maresc dobinzile…

Deci vedem ca aceste cicluri nu au nimic comun cu economia libera de piata si nici cu cererea si oferta, in capitalism.

Oamenii de afaceri nu ar trebui sa cada in capcana dobinzilor mici, care dupa cum am vazut, aduc erori in deciziile lor si in ultima instanta falimente, dar dupa cum am vazut, capcana este pusa chiar de statul capitalist, pe care inca mai sint cetateni care il compara si chiar confunda cu statul socialist, fara sa fie vreo legatura intre ele, nici structurala si nici functionala.

Daca oamenii de afaceri nu ar raspunde rapid acestor capcane si ar gindii mai mult pe ansamblu, pentru prevenirea unor situatii limita generate de aceasta politica monetara „controlata” de statul capitalist, ar putea foart simplu sa fie eliminate situatiile ciclice „boost-bust”.

Din pacate lucrurile nu stau chiar asa, iar oamenii de afaceri apeleaza la cresteri de preturi pentru a acoperii erorile facute prin gindirea unilaterala a actiunii dobinzilor scazute, fara sa tina seama de efectele revenirii sau cresterii dobinzilor.

Trebuie tinut seama ca oamenii de afaceri isi ajusteaza activitatile in concordanta cu asteptarile legate de cererea consumatorilor, ceea ce aduce in ecuatie consumatorul, „favorizat” si el de dobinzile mici si dereglat economic si social de aceasi banca centrala a tarii lui.

Consumatorul se vede in situatia in care o scadere a dobinzilor ii „baga” sau pastreaza, ceva bani, in buzunar, dar bancherii, pe care ii stim ce sint in stare, nu il sfatuiesc pe consumator sa mareasca rata lunara(principal la mortgage) cu diferenta de dobinda ci ii lasa sa consume din aceasta diferenta si sa achite partial sau total instrumentele de plata, ca linii de credit, cardurile de credit si altele.

Deci, pentru a fi mai explicit: banca centrala a micsorat dobinda si chiar a dus-o la zero, bancile comerciale au micsorat si ele dobinzile in mod semnificativ, oamenii au avut rate de plata la case mai mici, in sistem de dobinda “variabila”, diferenta de bani dintre dobinzile mari si cele mici nu a  fost “deviate” de consumator catre plata la casa, ci a achitat cu ea cardurile de credit, liniile de credit si alte datorii, banii neintrind direct in zona productiva a economiei. Odata ce oamenii au vazut o scadere semnificativa a datoriilor la aceste instrument de plata, au fost “surprinsi” de cheltuielile de Craciun si au inceput masiv sa cheltuie pe carduri de credit si linii de credit, intelegind, prin natura umana, ca vor fi din nou in stare sa puna banii la loc rapid, dintr-o eventuala diferenta de dobina in sens favorabil lor care va mai veni. Dar, pe acest fond de exuberanta, a fost marita dobinda de catre bancile centrale, iar incepind din Ianuarie, oamenii care nu mai au nici loc de munca sau au fost angajati in disperare cu salarii din ce in ce mai mici, nu vor mai putea sa isi plateasca nici casele, din cauza dobinzilor “variabile” marite la case si nu vor mai putea sa plateasca nici cardurile de credit sau liniile de credit umplute la maxim de Sarbatori.

Ce se va intimpla? De-pre-si-une economica ! Ce vor face oamenii? Isi vor vinde casele in ritm mult mai alert, vor vinde bunurile care mai sint vandabile, vor restructura sistemul de cheltuieli al casei, multi se vor sinucide, vom asista la divorturi dintre cele mai urite, familia va fi dezbinata si consumul de droguri si alcool, din care se “aprovizioneaza” politicienii capitalisti, va fi cu mult mai mare, iar pe strada vom vedea din ce in ce mai multi oameni depresivi si violenti….

In aceste zile, pe un fond de saracie de neimaginat, in Canada, mall-urile sint mai mult decit pline, ticsite, aglomerate si cum vreti sa le mai spuneti. Totul pare sa fie sfirsitul lumii si toata lumea cumpara orice si oricit. Nu am vazut in 16 ani, de cind sint in Canada, absolut niciodata asa ceva.

Magazinele au ramas cu rafturile goale, lumea este disperata sa cumpere din ce in ce mai mult. Depozitele nu mai au marfa, iar producatorii au trimis in somaj temporar sau in vacanta partial platita muncitorii, dupa ce au umplut rafturile din magaziile companiilor(inventory), crezind ca pot lucra pe stoc si pot in acest fel sa dovedeasca eficienta si sa prosteasca pe cei ce joaca la bursa, in calitate de incepatori sau mai putin initiati. Nimic nu a fost asa cum s-a anticipat si cum parea economic sa se desfasoare. Nu as fi crezut sa vad vreodata o asemenea debandada si o nebunie in magazinele canadiene, asa cum se intimpla in acest moment.

Ce ar trebui facut si nu exista nici o posibilitate de a fi facut? Bancile centrale capitaliste ar trebui sa inceteze tiparirea iresponsabila de bani si sa lase piata libera sa regleze economia iar dobinda sa fie folosita ca o pirghie de stimulare a economiei in interes national si nu in interesul unui grup…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cum si de ce capitalisti jongleaza ciclurile economice? In favoarea cui si cine mai crede in aceste cicluri ca un mecanism creat de piata libera?

  1. ionel zice:

    cum ne a obisnuit domnul Cosereanu are cele mai corecte radiografii ale societatii capitaliste moderne. oricum actuala societate este pe duca. din pacate se prefigureaza un viitor sumbru. insa cei 300 au nevoie de sclavi asa incit tind sa cred ca eradicarea rasei umane existente va fi impiedicata de interesele celor300.vor fi oricum multi morti ca-n primul si al doilea razboi dar tehnologia detinuta de ei nu va putea suplini niciodata creierul uman. oricum dacia noastra va ramine.cu insi redusi numericeste dar va ramine

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.