Cea mai industrializata provincie canadiana, Ontario, este aproape de faliment, iar liderii ei roaga populatia sa doneze pentru iesirea din incapacitate de plata.


Vor canadienii din Ontario sa acopere cei 298,9 miliarde de dolari datorie ?

Ontario este o provincie cu putin peste 13 milioane de oameni, in realitate. Deci, cu mult mai putin decit Romania si mai putin de jumatate decit statul american California, care este si el in situatie financiara dificila, dar avind cu mult mai putine datorii decit Ontario. Este evident ca si Romania, tara actuala capitalista, este datoare vinduta, dar la o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori, avind in jur de 100 de miliarde de dolari datorie si merge “inainte”.

Ontario, “bate” toate calculele si se apropie de falimentul generat de fostul Prim Ministru Harper si instrumentat de actualul Prim Ministru, mai tinarul si naivul Trudeau, avind o datorie de 298,9 miliarde de dolari, o economie in cadere libera, o industrie din care investitorii fug zilnic, o agricultura care se vaita de conditiile climaterice, dar populatia statului maninca de zeci de ani din Sud America, niste servicii prost platite si de calitate execrabila, un sistem de sanatate in care trebuie sa astepti cel putin 7-8 ore in camera de urgenta sa te vada un doctor care este egalul surorilor medicale din Romania de dinante de 1989 si un sistem de educatie care scoate tineri datori si someri cu diplome colorate frumos si cam atit, o provincie in care nu se mai inoveaza si inventeaza mai nimic si in final, o provincie in care sub privirile miilor de refugiati veniti de curind, economia se duce spre faliment, incet dar sigur si cu un Prim Ministru lesbiana, in persoana lui Kathleen Wynne.

http://www.thestar.com/news/queenspark/2015/04/08/kathleen-wynne-feels-responsibility-as-first-lesbian-premier.html

Ar mai fi ceva de facut? Se pare ca nu si nimeni nu vede lumina de la capatul intunecat al tunelului economic in care se afla provincia Ontario.

Se discuta zilnic de caderea de proportii a dolarului canadian raportat la cel american, dar totul este un circ ieftin si arata o cadere de proportii a unei economii care a fost intotdeauna artificiala si “reglata” de Uncle Sam, pentru ca aceasta Canada sa fie in primele 7 tari industrializate de pe glob (o gluma de proportii), sa aiba drept de decizie in anumite organisme internationale unde americanii aveau nevoie de mai multi aplaudaci si sa fie o sursa extrem de activ, strategica si utila de… apa, pentru economia americana.

Minciuna ultimilor 6-7 ani,  a dus economia canadiana la sapa de lemn. Canadienii au discutat mereu de faptul ca ei nu sint afectati de Recesiune, datorita sistemului bancar “strins” si extrem de controlat prin fel de fel de reguli si legi. Dar au uitat mereu sa spuna ca ei doresc sa fie capitalisti, iar in capitalism, cu cit mai multe reguli cu atit liderii societatii arata ca nu doresc capitalismul, dar nu le convine nici socialismul.

Si uite asa, cu o economie hibridata si invelita in minciuna, s-a ajuns la o situatie economica dezastruoasa, mascata pentru 9 ani de Harper si sotia lui evreica, care nu aveau zi sa nu cinte osanale evreilor si sa aiba cu comunitatile evreesti intilniri in toate orasele canadiene, sa aplaude moartea a mii de copii palestinieni si sa laude Israelul pentru toate atrocitatile facute peste tot in lume.

A plecat Harper si Canada este in situatia Greciei, avind chiar multi indicatori economici, asupra carora nu voi insista in acest articol, in situatie mult mai rea decit Grecia.

Spuneam mai sus ca liderii politici canadieni mint cu o nerusinare demna de revistele de umor negru. Ei discuta de catastrofa generata de caderea dolarului Canadian, dar nu spune de ce a cazut, lasind sa se inteleaga faptul ca este “jongleria” americana si ca nu au cum sa o impiedice. Dar, ceea ce nu spun liderii politici canadieni si in general cei capitalisti, este ce avantaje economice au marile corporatii, atit de la guvern cit si in plan legislativ pentru a contrabalansa caderea dolarului si cum le folosesc, cit rau fac economiei candiene, ca sa revin la subiect.

Este o cadere a dolarului, dar ea nu ar fi trebuit sa fie compensata si chiar sa existe un plus de crestere economica, prin facilitatile fiscale din ce in ce mai mari oferite de guvern acestor corporatii, prin utilajele de mai mare productivitate care au fost instalate pentru a produce mai mult si cu productivitate ridicata, prin dobinzile preferentiale oferite de banci si contractarea unor imprumuturi uriase chiar cu 0% dobinda, prin scaderea fondului de salarii datorita trimiterii in somaj a majoritatii personalului muncitor la multe companii si multe alte facilitati si “inchideri de ochi” ale guvernului la magariile si jongleriile financiare, de la “tax inversion” la fuziuni internationale si “buyback-uri” de imagine si inselatorie????

Cum se poate vorbi de o cadere a monedei nationale si un faliment potential cind discutam de capitalism infloritor si una din primele sapte economii mondiale…. Pai, ce sa ne mai asteptam la cele de la jumatatea clasamentului sau ce sansa mai ar avea Grecia in acest lagar capitalist “prosper”….?

Dar, ce se intimpla in Ontario si ce se mai poate face pentru a reduce din impactul economic major si evident, negativ, al situatiei economice, cu care se confrunta cea mai puternica provincie a Canadei?

Vice Premierul si Sefa Trezoreriei provinciei Ontario, Deb Matthews, iese pe toate canalele Media din Ontario si Canada, pentru a solicita si incuraja cetatenii statului Ontario sa contribuie prin donatii la sprijinirea provinciei de a platii datoria masiva pe care a acumulat-o.

http://www.thestar.com/news/canada/2015/12/20/ontarians-urged-to-help-province-pay-off-its-debt.html

Credeti dumneavoastra ca cei ce completeaza formularele de taxe si le fraudeaza oferind cifre fictive, traind de ani de zile pe spatele Asistentei Sociale, cei care sint in somaj intreaga familie si umbla cu resumeele in mina de la o poarta la alta a companiilor, cei cu multi copii si fara venituri necesare, emigrantii care inca mai merg la scoala pentru a invata engleza, cei ce nu isi pot procura medicamentele nici din trucarea taxelor, toti acestia, vor da inapoi banii pe care ii cer de la guvern dupa calcularea taxelor???

Hai, sa fim seriosi si sa avem bunul simt elementar ! Aceste categorii nu vor face niciodata acest pas, pentru ca ei au fost si sint sfidati zilnic de o clasa de top capitalista care isi bate joc de ei de ani de zile, pentru ca pe geamul autobuzului aburit de lacrimile lor, datorate faptului ca nu pot duce mincare copiilor sau sint in afara cimpului muncii, vad terenuri de golf cu politicieni bine imbracati, vad cabane de vacanta, vad yacht-uri pe lacurile canadiene, vad companii de asigurari care au in parcari ultimele tipuri de automobile de pe glob, vad restaurante de lux pline de acesti CEO de companii, vad o crestere a preturilor la alimente fara sfirsit si cozile la “Food Banks”, cu oameni care stau ore in sir sa li se dea mincare de cele mai multe ori expirata, vad oameni care se muta cu intreaga familie in doua cemere sau chiar una pentru a suporta pretul alimentelor si asa mai departe.

Cind ei vad un scenariu de acest fel, este greu si peste puterea mea de a intelege, un anumit mod “constructiv” prin care acesti amariti sa accepte mesajul politicienilor de a dona din putinul pe care se bazeaza existential, pentru cei ce au fost “iresponsabili” si s-au imbogatit peste masura…

Vor dona corporatiile cite un cec gras pentru guvern, pentru a acoperii cei 298,9 miliarde de dolari datorie a provinciei Ontario?

Imposibil de crezut, pentru ca aceste corporatii vor sa profite de saracie si nu sa echilibreze balanta financiara a statului in care activeaza.

http://www.thestar.com/business/2015/07/22/ontario-forges-ahead-despite-debt-double-californias.html

Este de risul lumii sa vedem o societate capitalista in genunchi de ani si ani de zile si sa ne dorim sa traim in ea si sa mai si credem ca isi va revenii si cei ce au facut bani vor dona pentru revenirea ei, iar cei saraci lipiti pamintului, din ce in ce mai multi, vor dona din saracia lor si vor lasa copiii infometati…

Ce rusine poate sa fie acest sistem capitalist si cit tupeu pot avea liderii lui, pina unde pot merge si cit se pot degrada moral, pentru a iesii basma curata, ceea ce este imposibil !

Acesti lideri capitalisti canadieni, ca si cei din Romania, cer ajutor unei populatii care inca mai crede ca tara lor este bogata, dar eu ii intreb cum poate fi posibil ca o bucata de piine sa coste in jur de 4 dolari, la magazinele medii ca preturi, intr-o tara care arunca griul in lacuri si oceane pentru a-i pastra pretul?

Ii intreb, cum pot fi patru fripturi de vita, la magazinele en gros din Canada, in jur de 40 de dolari, in conditiile in care in unele provincii ca Alberta, British Columbia si Manitoba, nu se mai stie de numarul vacilor ?

Ii intreb cum se poate ca o salata verde, la magazinele medii, sa coste aproximativ 4 dolari, iar un kilogram de mere, din belsug in multe zone canadiene, sa coste intre 7 si 10 dolari si nu am sa mai continui lista pentru a nu le oferii mai multe ratiuni de a “umbla” la site pentru cei ce nu “indragesc” realitatea.

Cum sint posibile toate aceste preturi, pe ce se bazeaza ele, din moment ce chiriile la apartamente si ratele lunare la case sint devastatoare, iar ceea ce ramine canadienilor din salariu este… negativ ?

In acest moment, canadienii au, pe gospodarie, o datorie contractata sub anumite forme, de 1,73 de dolari la fiecare dolar cistigat, dupa ultimele cifre… dar va voi prezenta mai jos un articol ceva mai vechi.

Mai pot dona acesti oameni, sau mai sint interesati sa o faca si sa isi puna in pericol existenta?

http://business.financialpost.com/personal-finance/debt/canada-household-debt-ratio-hits-new-record-of-163-3

Magazinele canadiene, care sint “faimoase” pentru marfurile de un dolar, au inceput sa ia referinta 1,25 dolari… dar numele lor este in continuare Dolarama…

http://www.thestar.com/business/2015/12/09/125-is-the-new-1-at-dollarama.html

Chestiunea cu solicitarea de donatii, de catre guvernul Canadian nu este una noua, ea a plecat de la Mike Harris, un alt conservator, care a creat cu ani in urma chiar un fond al pomenilor oferite de cetateni guvernului, denumit Ontario Opportunities Fund, pentru a platii datoriile accumulate, zica-se, de catre fostul guvern din Ontario, al lui Bob Rae.

O rusine de proportii, dar care a mers ani de zile, insa in atitia ani, fondul a ajuns la…2,8 milioane de dolari, care eu inclin sa cred ca a fost pus tot de guvernul statului prin diferite modalitati, chiar daca suma este infima fata de cit este provincia Ontario datoare.

Anul trecut, deficitul porvinciei Ontario a atins suma de 10,3 miliarde de dolari, dupa cum arata datele oficiale si este greu de crezut ca provincia capitalista industrializata Ontario, va putea vreodata cel putin reduce suma deficitului…

http://www.thestar.com/news/canada/2015/06/28/ontario-debt-settlement-services-face-new-regulations.html

Ca o parodie capitalista canadiana, anul trecut, in provincia Ontario, au donat din taxele pe care trebuiau sa le primeasca, un numar de 1.461 de cetateni din Ontario, o suma totala de 135.289 dolari… Nu va apuca risul, de aceasta propaganda desantata capitalista si prosteala care este pusa in fata a peste 13 milioane de cetateni din provincie?

Lidera Partidului NDP, Andrea Horwath, propunea canadienilor din provincia Ontario: “Don’t bother sending the cheque to the government…”

Asa trebuie sa se reface economia capitalista industrializata si sa iasa din ciclul de “supraproductie”, prin donatii de la amariti?

Romanii din tara care inca mai doresc sa vina in Canada, ar trebui sa se gindeasca de doua sau chiar mai multe ori inainte de a face pasul.. Dar si ceilalti romani din tara, ar trebui sa reflecte asupra “binefacerilor” capitalismului si daca mai este necesar sa traiesca sub deviza: “Vrem o tara ca afara !”

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.