Criza la virf a sistemului capitalist. Vinzarile caselor de lux in cadere permanenta in marile metropole capitaliste ale lumii vestice.


Se fura mai putin sau se directioneaza banii in alte „zone”?

Primul semn prin care sesizam inceputul luptei intre clanurile capitaliste si teama lor de a mai pune in evidenta sumele si bunurile furate in ani de zile, prin care au inteles ca acest sistem este si functioneaza darorita lor si numai pentru ei, este caderea vinzarilor caselor de lux, cu preturi cu sase si sapte cifre… mai ales in marile metropole vestice si cel mai bun exmplu il reprezinta Londra, Anglia, capitala financiara mondiala si a spalarii banilor si jongleriilor financiare de proportii, capitala jafului capitalist, meridianul Greenwich al inselaciunii generate de acest sistem bolnav capitalist.

O alta zona in care sesizam caderi ale vinzarilor acestor palate capitaliste, este Manhattanul, un cuib al jepcarilor internationali care sfideaza in cel mai retrograd mod, o populatie lihnita de foame si satula de corputie, dar dupa cum vedem, chiar acesti sacali, incep sa isi reevalueze mofturile si pretentiile, cumparind din ce in ce mai putine case de lux si cel mai probabil fiind mai putini numeric.

Este interesant, faptul ca acest capitalism, a dezvoltat in ultimii zece ani si chiar mai bine, un sistem competitional, de care lor le place sa discute cu mindrie, dar nu spun cine sint competitorii si nici daca in realitate ei exista.

Competitia pentru bani si bunuri, pentru o viata mai buna, chiar de lux si pentru acces la un mediu afluent, se da intre cei bogati. Acest lucru este specific capitalismului „de virf” american si punctul de pornire si intelegere a capitalismului de catre liderii altor tari, chiar si din Romania. Oamenii saraci, cea mai mare parte a populatiei, nu mai sint de mult in competitie si nici nu o mai pot definii, ei fiind “axati” pe mecanisme de supravietuire.

Deci competitia dintre ei, dintre acesti imbogatiti peste masura, are de suferit in acest moment, pentru ca intre noi, oamenii care muncim si incercam sa cream un mediu existential in casele noastre, nu exista competitia de care vorbesc liderii capitalisti.

Cu citeva zile in urma, chiar Bloomberg punea in pagina aceasta schimbare de atitudine a bogatilor, care acumulau pina acum masiv in Real Estate, in zonele scumpe, fie pentru a specula, fie pentru a fi mai aproape de „epicentrul furatului si jafului capitalist.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-26/at-3-68-million-this-california-home-has-everything-but-buyers

In suburbia Los Angeles, Arcadia, strategia autoritatilor si oamenilor de afaceri bisnitari in Real Estate, este sa demoleze zeci de proprietati, multe dintre ele confiscate prin legea administratie locale, de „eminent domain”, iar in final oferirea lor abuziva corporatiilor private din domeniul imobiliarelor si construirea a citorva case palat, cu gindul sa le vinda chinezilor, veniti cu bani in SUA pentru a achizitiona proprietati… Acest lucru nu se mai poate intimpla, ceea ce cam incurca prognozele jefuitorilor capitalisti locali.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-10-15/chinese-home-buying-binge-transforms-california-suburb-arcadia

Pe de alta parte, dolarul mult prea apreciat ca valoare de piata internationala, creaza panica in rindul sud americanilor, multi dintre ei renuntind sa mai cumpere proprietati in Miami si chiar vinzindu-le pe cele pe care le detin. Este intersant un fenomen numit GENTRIFICATION, prin care se apeleaza de catre autoritati, in cirdasie cu firmele care au cumparat terenuri pentru construirea unor case de lux, in mijlocul unor zone cu case modeste, pentru ca in final sa demoleze sau sa confiste in „interes strategic zonal” prin intermediul „eminent domain” si sa construiasca treptat case enorme pentru vinzare si inretinerea coruptiei, pretul zonei dindu-l constructiile initiale, ca prim pas in mecanismul de specula.

Pe linga deprecierea monedelor sud americane si trecerea tarilor emergente din Sud America intr-o faza incipienta a crizei economice, care genereaza o cerere din ce in ce mai mica de case palat in America si in special in Florida, un alt recul il constituie caderea pretului petrolului in state ca Texas, unde casele au scazut in medie intre 17 si 25% numai intr-un singur an, iar texanii cistgau foarte bine si isi cumparau case uriase, mai ales cei ce erau in structurile superioare ale industriei extractive petroliere si distributiei petrolului.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-14/luxury-home-market-seen-threatened-by-transparency-in-nyc-miami

Casele luxoase din Manhattan, inregistreaza pentru a opta luna consecutiv, caderi de preturi.

http://www.nytimes.com/2014/10/28/upshot/a-90-million-condo-flip-shows-whats-wrong-with-financial-capitalism.html?abt=0002&abg=0&_r=3

http://www.standard.co.uk/news/london/thousands-of-unwanted-newly-built-homes-set-to-be-dumped-on-the-london-market-a3136741.html

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-12/london-mansion-prices-fall-11-5-as-home-bubble-may-have-burst

http://www.nytimes.com/2014/10/28/upshot/a-90-million-condo-flip-shows-whats-wrong-with-financial-capitalism.html?abt=0002&abg=0&_r=3

Incepe sa se dezintegreze o economie capitalista speculativa si de fatada, fara nici o relevanta in factorul economic pe ansamblul societatii. Real Estate-ul de lux global a reprezentat cele mai supra apreciate bunuri in miscare in lumea capitalista si cele mai speculate, datorita banilor fictivi si sumelor voluntar intretinute de strucuturile mafiote din finantele americane. Deprecierea acestor bunuri si imposibilitatea tiparirii de bani la nesfirsit, creaza premisele unei crize economice de proportii, care va venii cu siguranta, iar paradoxul este ca ea nu va afecta numai pe speculantii capitalisti ci in cea mai mare masura, pe cel ce pleaca dis de dimineata la munca cu sacosa cu mincare, cu gindul de a pune hrana pe masa la copii….

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Reclame
Acest articol a fost publicat în CLIMA, ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.