1975 – Operaţiunea teroristă Condor, precursoarea Interpol


1975, dintr-o informare a Departamentului de Stat 

În 1975 Pinochet a cerut să fie primit în vizită de președintele de atunci al SUA, însă Casa Albă a refuzat pe motiv că ar fi fost pusă într-o situație stânjenitoare, date fiind masacrele comise de Pinochet.  În 1975, Pinochet a început să aplice în forță programul Hayek-Friedman de privatizare a statului, care a fost pregătit de teroarea împotriva clasei muncitoare din Chile, şi asasinarea în masă a socialiștilor și comuniștilor şi a oricui care se opunea juntei militare. (documentul în original, ilustraţia 1)

30 septembrie 1976, Operațiuea Condor, telegramă CIA

(nt: operaţiunea teroristă Condor, la care au participat mai multe state din America Latină, sub patronajul şi coordonarea SUA, a fost concepută într-un sens mai larg decât asasinarea stângiştilor care se opuneau juntelor fasciste impuse de Washington în America Latină; practic a fost proiectul pilot al reţelei de poliţie trans-statală care a devenit ulterior Interpol (cu ramura sa europeană, Europol).

“Pe 28 septembrie 1976  o sursă confidențială din străinătate ne-a oferit următoarele informații:

Operațiunea Condor* e numele de cod pentru colectarea de informații, schimbul de informații și arhivarea de infomrații secrete privind așa-zișii ”stângiști”, comuniști și marxiști, cre a fost recent stabilită între serviciile de informații din America de Sud pentru a elimina activitățile marxiste teroriste din regiune (n.t: stângiştii erau terorişti pentru că luptau pentru abolirea capitalismului şi imperialismului; încă de Hitler, fasciştii i-au stigmatizat pe stângişti ca fiind “terorişti”). Operațiunea Condor oferă operațiuni comune împotriva ținte teroriste din țări membre ale operațiunii Condor. A fost lansată în Chile include Argentina, Bolivia, Paraguay și Uruguay. Brazilia a făcut încercări de a oferi informații. A treia și cea mai secretă fază a Operațiunii Condor implică formarea deechipe speciale din țările membre care să fie trimise oriunde în lume pentru a duce la îndeplinire asasinarea teroriștilor sau a organizațiilor care sprijină teroriștii. Ţările europene care au fost menționate pentru trimiterea de agenți ai operațiunilor Condor sunt Franța și Portugalia.

S-au dezvoltat informații privind aplicarea sancțiunilor în a treia fază a Operațiunii Condor, planificată să aibă loc în Statele Unite, însă nu e exclus ca recenta asasinare a lui Orlando Letelier (n.t: fostul ministru al economiei în guvernul Allende, asasinat într-un atac terorist, o bombă plasată într-o maşină, în Washington, cu ştiinţa lui Henry Kissinger, Letelier se refugiase în SUA şi tocmai publicase un articol în care critica teroarea economică impusă de fasciştii lui Pinochet împotriva populaţiei din Chile) să fi făcut parte din a treia fază de acțiune a operațiunii Condor. Sursa a menționat că a fost subliniat în mod specific a treia fază pentru țări din Europa. În mod specific, Franța și Portugalia.” (documentul în original, ilustraţia 2)

*Condor este numele legiunii naziste formată în special din Hitler Jungen (tinerii lui Hitler), organizaţia nazistă care recruta şi se ocupa de îndoctrinarea din pruncie a copiilor din Germania nazistă şi din teritoriile ocupate pentru a perpetua “reich-ul (imperiul) nazist de 1.000 de ani”. Legiunea Condor e cea care a bombardat oraşul Guernica din Spania, în timpulrăzboiului civil dintre socialişti, anarhişti şi comunişti împotriva fasciştilor, monarhiştilor (biserica catolică) şi naţionaliştilor (burghezia locală); anarhiştii încercând să distrugă capitalismul în Spania, care ţinea în opresiune cruntă şi sărăcie cumplită aproape toată populaţia ţării, şi să rearanjeze activitatea productivă pe baze egalitare şi libertare. Bombardarea oraşului de 5000 de locuitori nu a fost doar o ocazie pentru aviaţia nazistă să-şi testeze forţele înainte de al doilea război mondial, ci a fost menită să distrugă populaţia locală prin teroare absolută, din motive ideologice. Guernica nu avea nici o relevanţă militară, bombardarea civililor a fost făcută cu scopul de a-i pedepsi pentru opoziţia lor faţă de capitalism. Naziştii au negat că au bombardat oraşul, dând vina, în stilul clasic al fasciştilor pe victimele lor, i-au acuzat pe republicani (socialişti, comunişti şi anarhişti că au distrus oraşul). În jurnalul său, comandantul Legiunii Condor, Wolfram von Richthofen, a scris însă: “Guernica, un oraş cu 5000 de locuitori a fost literalmente şters de pe faţa pământului. Craterele bombelor se văd pe toate străzile. Pur şi simplu minunat.”

Operaţiunea Condor din Chile – unde naziştii germani au participat alături de Pinochet şi de americani la torturarea şi distrugerea socialiştilor, la fel cum au făcut şi în alte ţări din America Latină – a fost proiectul pilot a ceea ce ulterior a devenit Interpol. Operaţiunea Condor, aşa cum recunosc inclusiv documentele desecretizate ale guvernului SUA, a fost o operaţiune teroristă de distrugere a opoziţiei politice faţă de regimurile fasciste şi dictaturile militare impuse în America Latină de imperiul american. Cumva tipic pentru comportamentul imperialist, numele de “Operaţiunea Condor” a fost folosit pentru a numi un film “de acţiune”, produs de Hollywood.

6 iunie 1975: raport al FBI către armata din Chile în privinţa unui deţinut politic din MIR 

Această scrisoare, care face parte dintr-o corespondenţă consistentă care a avut loc între FBI şi autorităţile militare din Chile, a fost trimisă de un oficial FBI, Robert Scherrer, către generalul din Chile, Ernesto Baeza. FBI îi dădea informaţii generalului din Chile obţinute în urma interogării unui stângist din Chile, care fusese răpit, Jorge Isaac Fuentes. Documentul e încă o dovadă despre colaborarea din SUA şi forţele de securitate ale dictaturii militare fasciste din Chile. FBI promite să facă poliţie politică pentru dictatura fascistă din Chile, angajându-se că-i va ţine sub urmărire politică pe oponenţii regimului Pinochet care se aflau pe teritoriul SUA. Fuentes a fost răpit prin Operaţiunea Condor. Potrivt Raportului comisiei din Chile pentru aflarea adevărului (post-Pinochet), Fuentes a fost torturat în Paraguay, predat poliţiei secrete a lui Pinochet (DINA) şi “făcut dispărut”.

Represiunea împotriva MIR în Argentina: “Înainte de lovitura de stat militară din martie 1976 din Argentina, serviciile secrete din Chile şi Argentina au colaborat foarte strâns. Cel mai mare număr de mesaje schimbate de acestea indică arată cum contactele dintre staţia DINA din Buenos Aires (Argentina) şi staţia DINA din Santiago (Chile) urmăreau nu doar un schimb de informaţii ci şi sprijin în răpirea disidenţilor din Chile. Documentele comisiei pentru aflarea adevărului au arătat că dovezi în acest sens vin din ce s-a întâmplat cu Jean Yves Claudet Fernández, Jorge Fuentes Alarcón, şi alţi stângişti.

DOCUMENTE DECLASIFICATE 

ilustraţia 1 – 1975, informare a Departamentului de Stat

link aici, pdf aici — doc07

ilustraţia 2 –

ilustraţia 3, link aici

https://revolutianarhista.wordpress.com/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIA DESCONSPIRATA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.