Ayurveda sau cunoașterea vieții. Medicina antică indiană…


Ayurveda sau medicina Ayurvedică reprezintă un sistem medical antic, care își are rădăcinile în India. Învățăturile provin din textele sacre numite Vede, unele dintre acestea datând și din secolul al-XI-lea î.Hr. Principiile sale sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative sau medicină tradițională. Acest sistem medical este practicat și astăzi sub diverse forme în țările din Asia de Sud-Est, dar în special în India. Aici, potrivit statisticilor, circa 70% din populație folosește medicina Ayurvedică în mod exclusiv sau în combinație cu practicile medicinei moderne.

Cuvântul Ayurveda poate fi tradus din limba sanscrită ca „știință / cunoaștere a vieții.” Tratatele clasice cele mai cunoscute în domeniu ayurveda, din perioada antichităţii, sunt  Charaka Samhita, un tratat de medicină generală și  Samhita Sushruta, un tratat de medicină generală şi chirurgie în care sunt prezentate inclusiv tehnici chirurgicale asemănătoare zilelor noastre. Totuși multe practici ayurvedice nu se găsesc în cărți, ele fiind transmise oral,din generație în generație.

Ayurveda1
Unul dintre principalele principii ale medicinei ayurvedice este clasificarea pacienților în funcție de Prakriti sau natura corpului / constituția corporală. Practicanții de medicina ayurvedică cred că tipul corpului unei persoane este determinat de proporția celor trei „dosha” sau energii ale corpului – Pitta (Pitha) , Vata (vatha) și Kapha (kaptha). Fiecare dintre aceste energii este considerată a se afla la controlul unor anumite părți ale corpului uman și sunt formate din elementele primare: pământ, apă, aer, foc și spațiu.

Pitta, spre exemplu, este asociată ca fiind responsabilă de controlul sistemul digestiv și endocrin. Vata, pe de altă parte, se consideră că poate controla mișcările corporale, inclusiv circulația sângelui și a respirației. În cele din urma, Kapha guvernează, conform tradiției, creierul dând înțelepciune și imunitate unei persoane.

Ayurveda2

Potrivit medicinei Ayurvedice, bolile sunt cauzate de un dezechilibru al  dosha. Prin urmare, obiectivul tratamentului în cadrul sistemului de medicină Ayurvedică este de reechilibrare a acestor trei energii. Acest lucru poate fi realizat prin mai multe mijloace, incluzând masaj, meditație, medicina pe bază de plante și modificări ale alimentației.

Ayurveda4

 

sursa: livescience.com

sursa: ancient-origins.net

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE-VINDECARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.