Dreptul la viol în loc de salarii. Situație cruntă în Sudanul de Sud


Situaţia privind drepturile omului este în Sudanul de Sud „printre cele mai oribile” din lume, estimează vineri un raport al ONU, potrivit căruia combatanţi aliaţi ai guvernului au primit în loc de salariu acceptul de a viola femei fără a fi traşi la răspundere, informează AFP.

content-image
„Este vorba de o situaţie privind drepturile omului printre cele mai oribile din lume, cu utilizarea în masă a violului ca instrument de teroare şi armă de război”, a declarat Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein.

„Amploarea şi tipul violenţelor sexuale – înfăptuite în special de forţele guvernamentale SPLA (Armata Populară de Eliberare a Sudanului – n.r.) şi de miliţiile afiliate – sunt descrise cu detalii abominabile şi devastatoare, la fel ca şi atitudinea – aproape dezinvoltă, dar calculată – a celor care au masacrat civili şi au distrus bunuri şi mijloace de subzistenţă”, a adăugat Înaltul comisar al ONU.

În raportul său, ONU subliniază că, „potrivit unor surse credibile, grupări aliate guvernului sunt autorizate să violeze femei în loc (să primească) salariu”, în numele principiului „faceţi ce puteţi şi luaţi ce doriţi”.

Sudanul de Sud, care şi-a declarat independenţa faţă de Sudan în iulie 2011, după decenii de conflict cu Khartoumul, este scena unui război civil din decembrie 2013, când preşedintele Salva Kiir l-a acuzat pe fostul său vicepreşedinte Riek Machar că punea la cale o lovitură de stat. Peste 2,3 milioane de oameni au fost alungaţi din locuinţele lor şi zeci de mii au fost ucişi de războiul şi atrocităţile de care se fac vinovate ambele tabere.

Raportul ONU conţine mărturii despre civili suspectaţi de susţinerea opoziţiei, inclusiv despre persoane cu handicap şi copii care au fost asasinaţi, arşi de vii, asfixiaţi în containere, împuşcaţi, spânzuraţi de copaci sau tăiaţi în bucăţi. AGERPRES

Cum se desfășoară conflictul:

http://www.stiripesurse.ro/

Acest articol a fost publicat în SEX - FAMILIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.