Cel mai simplu motor electric din lume: o baterie, câteva bile magnetice și o sârmă de cupru


Bazele motoarelor electrice au fost puse de Michael Faraday. Deși, acestea au evoluat enorm de pe vremea lui Faraday, fundamentele tehnologice bazate pe electromagnetism au rămas aceleași.

Motoarele electrice se bazează pe energia electrică transformată în magnetism datorită câmpurilor magnetice create de obiecte încărcate electric. Mulțumită acestor câmpuri magnetice, energia electrică se transformă în energie mecanică, energie care astăzi oferă mobilitate mașinilor, avioanelor și în curând trenurilor.

Dacă pentru mulți dintre noi motoarele electrice sunt încă un mister, acest clip arată cum poți transforma într-o metodă extrem de simplă energia electrică în mișcare mecanică. Tot ce îți trebuie este o baterie încărcată, niște bile buckminsterfullerine(sau bucky balls) și o sârmă de cupru pentru a garanta o conductivitate electrică maximă.

Curentul electric oferit de baterie este transferat către bilele ”bucky” iar acestea creează un câmp magnetic care învârte sârma de cupru în sens circular oferind o demonstrație extrem de simplă a felului în care are loc transferul de energie electrică în cea mecanică. Se pare că cei 1.5 V emanați de baterie sunt destul ca un fir de cupru să se învârtă o durată de timp extrem de mare, de vreme ce un duet de baterii Duracell AA pot să țină în viață săptâmâni întregi aparate care consumă mult mai mult decât un fir de cupru care se învârte.

În orice caz, e impresionant de văzut cât de simplă e mecanica de bază ale unor minuni ale ingineriei precum motoarele mașinilor Tesla.

http://playtech.ro/

Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.