Vaticanul confirmă teoria dacologilor: Dacii n-au fost romanizați, ci erau strămoșii romanilor conduși de Traian (+Foto)


Ватикан подтверждает теорию дакологов: Даки не были романизированы, а были предками римлян, возглавляемых Траяном (+Фото)

Ceea ce afirmă acum oamenii de ştiinţă şi istoricii din Occident, dar şi cercetătorii de la Hamburg, care au prelevat ADN-ul unor morminte străvechi de pe teritoriul Daciei, că românii sunt urmaşii dacilor, ramura nordică a tracilor, este tot mai evident şi devine un curent istoriografic autentic.

Monumentul regelui Decebal: o sculptură realizată în stâncă la hotarul dintre Serbia și România (+Foto)
Monumentul regelui Decebal: o sculptură realizată în stâncă la hotarul dintre Serbia și România (+Foto)

Miceal Ledwith, confident al Papei Ioan Paul al II-lea şi omul care a avut acces la toate documentele secrete din biblioteca Vaticanului, a făcut recent o afirmaţie care a şocat lumea academică şi nu numai.

El a declarat că latina cultă se trage din limba moldovenească (română) străveche, nu invers, cum se credea până acum! Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, în decembrie 2012, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la cei 230 de kilometri de rafturi cu cărţi din arhiva bibliotecii Vaticanului şi fost membru al Comisiei Teologice Internaţionale, a făcut o declaraţie şocantă: „Chiar dacă se ştie că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum şi limba Imperiului Roman, iar limba moldovenească (română) este o limbă latină, mai puţină lume cunoaşte că limba moldovenească (română), sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, şi nu invers!!!

Cu alte cuvinte, nu limba moldovenească (română) este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă moldovenească (românească). Aşadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munţii Bucegi, din Braşov, din Bucureşti. Voi sunteţi cei care aţi oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină – n.r.)”.

În general, istoricii români au mers pe pista falsă a cercetărilor făcute de Şcoala Ardeleană că dacii au fost exterminaţi de romani şi noi suntem latini puri. Sigur, în perioada interbelică, curentul acesta latinist, mai mult politic decât ştiinţific, a fost atenuat, sub influenţa lui B.P. Haşdeu, de istoricii C.Giurescu, N.Iorga sau P.P.Panaitescu, care au presărat şi elemente dacice de continuitate şi chiar o importantă influenţă slavă. A fost comod pentru istoricii români să susţină continuitatea latină şi originea romană a românilor din considerente politice, pentru a avea un loc important în Europa, iar românii ardeleni oprimaţi să aibă drepturi egale cu ungurii şi austriecii în Transilvania.

Ватикан подтверждает теорию дакологов: Даки не были романизированы, а были предками римлян, возглавляемых Траяном (+Фото)

În anii 90, la facultatea de istorie a UBB am susţinut în scrieri şi seminarii elementul etnic major de origine dacică a românilor în dauna celui latin. Eu eram un adept al teoriilor lui Nicolae Densuşianu şi Vasile Pârvan şi chiar editasem celebra carte a lui Nicolae Miulescu, „Dacia – Ţara Zeilor”, ce susţinea originea dacă a românilor şi chiar că limba geto-dacilor era înrudită cu latina, astfel explicându-se de ce Traian vorbea, conform imaginilor de pe Columnă, cu dacii capturaţi fără translator.

Pentru susţinerea acestor teze am fost ostracizat la UBB. Era moda atunci ca noi românii să fim latini, slavi, mongoli, cumani sau avari, numai români NU. Bineînţeles, colegii mei, adepţii teoriei cumane, slave şi maghiare la baza originii poporului român erau repede răsplătiţi de A.Marga şi profesorii de la UBB cu burse în străinătate şi invitaţii la conferinţe naţionale şi internaţionale, pentru a se susţine tot felul de teze soroşiste.

De dragul adevărului istoric, chiar dacă am fost izolat în universitate, nu am renunţat la ideea că românii sunt urmaşii dacilor, ca trunchi etnic major. Pur şi simplu m-am bazat pe logica istorică simplă. Romanii au cucerit numai circa 28% din teritoriul Daciei.

Pe Traian nu l-a interesat decât un culoar de ocupaţie spre capitala Sarmisegetuza şi minele de sare şi aur de la Roşia Montana din Munţii Apuseni, ca să-şi umple tezaurul de la Roma. Dacia lui Burebista şi Decebal se întindea de la Tisa, Carpaţii Păduroşi în Slovacia, Bucovina de nord din Ucraina de azi, peste Nistru până la Bug.

În concluzie, romanii au cucerit abia o treime din teritoriul ocupat de daci: ei controlau Banatul, o parte din Oltenia, Munţii Orăştiei şi Munţii Apuseni. Dacii liberi au rămas în Partium, Maramureş, Tisa, Bucovina de Nord, Moldova până la Nistru -Bug şi Muntenia. Deci cea mai mare parte a teritoriului Daciei a rămas în stăpânirea dacilor liberi.

Istoricul Dio Cassius (n.155 – d.229 e.n.) descrie războaiele purtate de Daci și Romani – spunând despre Traian (conducatorul Legiunii Romane) că a fost un trac veritabil și că războaiele purtate erau fraticide (intre popoare de aceeasi origine).

Iar Traian, spunea înainte de a porni la luptă: „mă întorc în țara străbunilor mei”.

Ocupaţia romană a durat din 105 până în 275 e.n., adică 170 de ani şi numai pe un teritoriu restrâns. În consecinţă cum puteau fi romanizaţi şi să-şi însuşească limba latină dacii, dacă numai o treime din teritoriul lor era ocupat de către romani.

Mai mult, ocupaţia romană a durat numai 170 de ani, cu mult mai puţin ca în Galia şi Britania, iar englezii nu vorbesc o limbă latină, iar galeza se mai vorbeşte popular până azi în unele regiuni ale Franţei rurale. Transilvania a fost ocupată de către austrieci de la 1700 la 1918, adică 218 ani şi românii ardeleni nu vorbesc germana nici acasă şi nici pe stradă, poate numai elevii de la un liceu de profil.

Basarabenii au fost ocupaţi 200 de ani de ruşi dar vorbesc limba moldovenească (română) în familie. Deci ideea romanizării Daciei ocupată teritorial numai o treime de Roma cade şi din punct de vedere al simplei logici istorice.

Tot mai evident ies la lumină cercetări ştiinţifice legate de ADN, că românii sunt urmaşii dacilor. Nu va trece mult timp când curentul istoriografic al originii geto-dace a limbii şi poprului român se va impune, bineînţeles cu recunoaşterea unor influenţe istorice latine sau slave.

Genetic, nu ne-am schimbat de 5.000 de ani, suntem tot daci.

Un studiu de paleogenetică, realizat între anii 2003-2006, a arătat că, genetic, suntem daci, iar teoria latinizării făcute de Imperiul Roman este falsă.

Studiul, realizat de dr. Georgeta Cardoş, specialist în genetică, cu sprijinul Universităţii din Hamburg, Germania, a pornit de la ţesuturi osoase recoltate din peste 20 de situri arheologice din România, de la un număr de 50 de indivizi aparţinând populaţiilor care au trăit aici cu 5.000 de ani în urmă.

Datele genetice obţinute au fost comparate cu cele ale românilor de astăzi. Concluzia a fost că între actuala populaţie a României şi cele care au trăit pe teritoriul acestei ţări cu 5.000 de ani în urmă există o clară înrudire genetică, iar fondul de bază dovedeşte continuitatea şi legătura strânsă cu populaţia străveche, adică cu dacii, ramura nord-dunăreană a marelui neam tracic.

Ватикан подтверждает теорию дакологов: Даки не были романизированы, а были предками римлян, возглавляемых Траяном (+Фото)

 

Sursa: noi.md

http://ecology.md/

Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR (romanizare). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Vaticanul confirmă teoria dacologilor: Dacii n-au fost romanizați, ci erau strămoșii romanilor conduși de Traian (+Foto)

 1. Zanfir Constantin zice:

  Interesant; esenta e aceeasi.

  Apreciază

 2. Mihai zice:

  In primul rand: in timpul lui Burebista, Roma nu era Imperiu ci Republica (referitor la harta colorata/desenata)
  Nu exista nicio dovada arheologica privind limba daca, absolut niciuna ( nici epigrafica, nici numismatica). Nu se stie ce limba vorbeau dacii (poate engleza moderna, poate klingoniana); nu se stie daca stiau sa numere pana la 3 sau pana la 2000. Poate comunicau prin semne sau telepatic. Oricum, nu se indeletniceau cu scrierea.
  Deoarece statul roman exista doar din 1866 si deoarece noi, ca si natiune, nu avem istorie, evident ca trebuie sa o inventam si sa spunem ca civilizatia s-a nascut pe plaiurile mioritice.

  Apreciază

  • Agape zice:

   Nu se știe, deci una dintre posibilități e prezentată in articol. Pana o sa avem dovezi mai concrete, e alegerea ta ce convingeri ai.

   Apreciază

 3. Nici numele „Sarmisegetuza” nu se scrie intr-un singur fel! Cand e „Sarmisegetuza”, când e „Sarmizegetusa”! Ce sa ne mai miram de alte contraziceri istorice! In istorie nimic nu e riguros ca in stiintele exacte! Depinde cine plateste istoricul si cu cât!

  Apreciază

 4. Mera Cornel zice:

  Mai dragilor sunteti unul mai dastept decit altul, nimic nu este adevarat sau real,am fost parasutati aici de cei de pe Nibiru, circotasilor?

  Apreciază

 5. Catalin Didica zice:

  Asta inseamna ca Traian a fos TRADATOR si cu asta am incheiat citatul.

  Apreciază

 6. Ghita Ovidiu zice:

  Mai oameni, nu va jucati cu originile noastre, ca noi nu suntem nici pe departe rasa ariana sau semitica (cum am mai auzit pe la altii), ci ne tragem din rasa PELASGA, ”Cel mai numeros neam, dupa cel al inzilor (cunoscuti astazi ca ARIENI)”, o rasa DISTINCTA, ce mai rezoneaza si astazi, peste mai multe milenii de istorie, in mintile catorva dintre noi, de pilda cei care publicam aceste comentarii. Recent, am citit pe un site (nu dau nume) unde apar zilnic tot felul de informatii musamalizate, similar cu al d-voastra, cateva lucruri mai interesante: De pilda, un anume stranepot al lui Rockefeller, fondator al ”Federal Reserve”, a dat interviu catorva jurnalisti de la BBC; el spunea ca ”Cifra trei este magica in Univers… De la inceputurile lumii au existat trei rase, care au creat ulterior mai multe popoare: rasa PELASGA, rasa ARIANA si rasa SEMITICA… Eu gasesc originea primelor popoare la BAZINUL CARPATO-DANUBIANO-PONTIC. Oricum, acum mai putin de 10.000 de ani, o buna parte din Platforma Continentala a Marii Negre era USCAT, TERITORIU ARABIL UNDE, MAI MULT CA SIGUR, TRAIAU OAMENI CARE PRACTICAU AGRICULTURA (care a aparut tot prin anul 10.000 i.Hr.). Nu imi pot explica cine au fost indo-europenii, dar sigur doar o inventie a autorilor de manuale, probabil pentru a desemna o buna parte din rasa Ariana, ”colonizatoare a Europei”, dupa cum ni se preda in scoala acum vreo patruzeci de ani…”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.