Se fac cărțile pentru întoarcerea lui Ponta


Începând cu anul 2012, România este guvernată numai în stare de excepție. Am avut USL, un tip de construcție politică, iar aceasta a câștigat tot. O construcție cu priză la public, dar care nu se mai poate repeta. A urmat apoi trecerea PNL de la ALDE la PPE, din nou, un eveniment excepțional. Lucrurile continuă pe aceeași turnură– avem alianța electorală PDL+PNL, ca mai apoi să vedem un președinte la care nimeni nu se aștepta.
Lucrurile ciudate nu se termină aici. Urmează tragicul accident Colectiv și, din motive care ne scapă, cererea de demisie pentru guvernul Ponta. Asistăm la decaderea ”generalului Oprea” și la distrugerea partidelor politice de către instituțiile de forță.  Acum, suntem iar în prag de alegeri. Au trecut patru ani. Cu ce am rămas?

E simplu, am rămas cu guvernarea Victor Ponta. Singurul lucru bun pentru România din ultimii patru ani și mai ales care poate fi probat cu cifre. Ponta a luat România de la minus 3% și a dus țara pe plus 3,7% creștere economică.

Acum, se dorește înlocuirea partidelor politice cu o specie nouă– tehnocrații– care sunt un fel de oameni politici repetenți, adică trepăduși din ministere sau de la Bruxelles fără priză la public și cu discurs de conțopiști, dar care ne sunt prezentați ca unica soluție viabilă. Marea surpriză este că noul guvern de tehnocrați este susținut de partidele politice. Practic, partidele politice PSD și PNL au ajuns la nonsensul absolut, că e mai bine fără partide.

În momentul de față, PSD și PNL sunt două insule într-un ocean de incertitudine. Ambele au lideri slabi și fără perspective. Însă, PNL crede din motive doar de ei știute, că e un mare licurici pe undeva care-i ajută. Ținând cont de cât de des au mers la DNA Alina Gorghiu și Vasile Blaga, cel mai probabil licuriciul a uitat de existența lor.

Deși ei nu știu, dar în mod cert o să afle, SUA practică acest gen de politică, în special în America de Sud, unde liderii partidelor sunt ajutați sau îngropați în funcție de interesele de moment.

Și trecând peste problemele PSD sau PNL trebuie să observăm că România nu mai are lider. Suntem un stat în derivă fără o voce articulată care să ia decizii la momentul oportun. Iohannis este slab și pe lângă asta este mai mult plecat, iar Cioloș, indiferent de cât de tehnocrat este, nu are legitimitate nici cât un primar de comună.

Singura soluție viabilă este Victor Ponta. Are experiență, a demonstrat că se poate să guvernezi o țară și fără să tai pensii și salarii, ba chiar le-a crescut, are popularitate, dar problema este că acest gen de schimbare nu depinde de noi.

Cum schimbă geopolitica jocul puterii din România

La nivel mondial sunt în desfășurare două evenimente majore: alegerile din SUA și problema migranților. Ambele situații sunt în avantajul lui Victor Ponta.

Este clar pentru toată lumea că politica externă făcută de Obama este un mare eșec. Fie că vorbim de relația cu Rusia, Europa de Est sau Orientul Mijlociu. În acest context, noua administrație, fie că va fi Trump, fie că va fi Clinton, se va reorienta, iar Victor Ponta este deja o certitudine. Relația SUA– Iohannis s-a putut vedea la ultima vizită a președintelui în SUA, când nu a reușit să aibă nicio întâlnire oficială, iar la dineul de la Casa Albă a fost așezat între președintele Poloniei (considerat un paria în SUA) și președintele Ucrainei, care există mai mult cu numele.

Al doilea atu al fostului premier este relația sa cu Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Uniunea Europeană nu a găsit soluții la problema migranților. Cantonarea lor în tabere turcești este până acum singura soluție. Practic, Erdogan este pe aceeași poziție cu Merkel, dacă nu ceva mai bine. Astfel, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, România are un personaj politic cu sprijin extern major dar și cu sprijinul populației. Să nu uităm, Ponta este la 43-45% încredere în toate sondajele.

Vizitele lui Victor Ponta la DNA sunt ultima zvâcnire a sistemului. Sunt o încercare disperată de decredibilizare. Problema lor este că în momentul de față Ponta nu are contra pondere în România. Iohannis este ca și inexistent, Cioloș nu a demonstrat nimic iar românii pot face diferența între perioada de creștere economică și cea de austeritate. Cel mai bun lucru de făcut acum este să ne luăm popcorn și să așteptăm un semnal de peste ocean.

Autor: Gandeste.org

http://gandeste.org/

Acest articol a fost publicat în POLITICA(VictorPonta). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.