„Vindem pământul într-o inconștiență gravă, iar în curând omenirea se va lupta pentru fiecare centimetru de teren fertil”


Doctorul Mihai Petcu, administratorul Fermei de Lapte din localitatea Pantelimon, are un discurs direct, tăios și extrem de colorat. Ai impresia că pictează suprarealist realitățile imediate. Simți că are dreptate și nu poți decât să te întrebi când se vor trezi românii… Până atunci, mă minunez de Ferma Animalelor și de bucuria copiilor care hrănesc iezii și mieluții cu fân.

646x404

„Nimeni nu mai dă 2 bani pe agricultură”
După ce că prețul laptelui e în cădere, „am mai primit încă un șut formidabil în dos. Vindem vacile reformă cu 2 lei/kg în viu”, spune cu amărăciune administratorul singurei ferme de lapte care a supraviețuit în jurul Capitalei după așa-zisa Revoluție. După ce a scos un munte de bălegar în cei peste 50 de ani de când lucrează aici, acum se trezește cu rechinii imobiliari la ușa fermei. Au făcut casele până aproape de gardul fermei și tot ei fac scandal că miroase a balegă de vacă. „Dacă ar fi după autorități, ar trebui să închid. Că noi suntem mai catolici decât Papa când vine vorba de a face legi. În Elveția, în Germania sau în Austria se găsesc pe 3000 mp și grajdul, și fabrica, și pensiunea. Și nu se mai plânge nimeni că balega miroase!”, spune, vădit enervat, Mihai Petcu.
Acum avem un prim-ministru care a fost ministru al Agriculturii și în țară, și la CE, iar ministru e Achim Irimescu, „un foarte bun specialist”, dar parcă agricultura nu a mai mers de mult așa prost, opinează Petcu. „Știu că nu sunt ei principalii vinovați, dar aș vrea să văd că se mișcă ceva înainte”, spune fermierul cu oarecare blazare.

teren-de-vanzare2

Agricultura a avut mereu probleme, dar parcă niciodată așa grave
Dr. Mihai Petcu mi-a povestit că a făcut ordine în trei fișete de metal, fișete în care se adunaseră de toate în ultimii 50 de ani. Reviste de pe atunci, reviste de pe acum. Ziare în care se vorbea de ferma din Pantelimon și de Mihai Petcu. „Aș vrea să-ți arăt un catalog din 1930. Se spune, negru pe alb, după un recensământ al animalelor desigur, că erau 4,5 milioane de vaci atunci. Din care un milion erau boi pentru jug. Foarte puțini aveau tractoare. Doar boierii. Și mai vorbim că eram grânarul Europei! Exportau aproape tot grâul și trăiau cu mămăligă. Pentru că amărâții de țărani vindeau grâul, singura cereală pe care puteau primi ceva bani, și-și cumpărau, acolo, și ei, untdelemn, petrol lampant și zahăr”, spune cu un ton acru fermierul care a împlinit 72 de ani.
Mihai Petcu a subliniat că România are cel mai mare procent de proprietari de locuințe din UE (75,6%). Simțul proprietății a renăscut parcă doar aici, spune acesta, „în schimb ne vindem pământul, singura resursă cu adevărat strategică”.
Discuția a alunecat, firesc, spre zootehnie și reproducție.

teren-e1442567393577-680x365

„Nu am nici o vacă șchioapă în fermă”
Dr. Mihai Petcu are din 1973 o evidență continuă a vacilor aflate în fermă. „Chiar și cu cinci-șase generații înainte de a ajunge matca în Pantelimon”, ne asigură. Faptul că a păstrat nucleul și a crescut junincile i-a permis să dețină acum vaci rezistente, perfect adaptate la condițiile din fermă. „Nu am nici o vacă șchioapă în fermă”, ne spune. El nu vinde vițelele la o lună, ca mai apoi să achiziționeze juninci gestate din Occident. „Crezi că fermierii occidentali vând ce au mai bun în fermele lor?!”, întreabă retoric fermierul, continuând: „Aud fermieri mari că nu îi interesează selecția. Și au grajdurile pline de vaci șchioape și le consumă practic în 2-3 lactații”.
Fermierul e amărât că a fost declarat „persona non grata” de asociația Holstein Ro. „Le-am zis și eu, și Tuchiluș, că orice manevră e bună dacă aduce prosperitate. Dar când rămâi dator cu 7 miliarde lei vechi nu mai e bine. Cam așa ajută statul asociațiile care fac COP și țin Registrul Genealogic. Degeaba stabilim tăurașii de valoare genetică prin testări genomice, dacă sistemul care ducea mai departe această muncă nu mai există. Uite așa mai toți fermierii cumpără spermă de afară sau direct juninci gestante. Fără subvenții pe reproducție murim încet!”, susține dr. Mihai Petcu.
Ferma de Lapte din Pantelimon mai are acum 600 capete, din care ceva mai mult de 300 sunt la muls. „Pentru primele 250 de vaci încasez subvenția maximă”, subliniază Mihai Petcu.
„Uite că la protestul lăptarilor de la Bruxelles nu a fost nici un fermier din țară”, spune cu regret fermierul din Pantelimon. Asociațiile existente nu reușesc să se coaguleze nici măcar pe problemele interne. „Ce ne facem noi dacă se sparge UE?! Nu o să mai avem o politică comună. Nu mai avem fabrici de tractoare, de combine, nici măcar excavatoare și buldozere nu mai fabricăm. Cercetarea e varză! Iar din unitățile de învățământ nu mai vine aproape nimeni. Doar doctori de pisici, câini și broaște țestoase”, vorbește apăsat fermierul despre realități deja cunoscute.
Dr. Mihai Petcu a terminat investiția într-o făbricuță de lapte pentru a închide lanțul și a crește productivitatea. Se apără și el cum poate de „concurența” de pe piața laptelui. Baiatul dânsului se va ocupa de fabrică. Este specialist în așa ceva, a lucrat ca supervisor în Franța la Danone. „Sper că l-am convins”, spune fermierul. Acum fabrica e „în luna de miere”.

120230

Ce să mai aperi când nu mai ai pământul tău?!
„Vindem pământul într-o inconștiență gravă, iar în curând omenirea se va lupta pentru fiecare centimetru de teren fertil. De altfel, acest război a și început”, susține specialistul în zootehnie care a primit pe vremea lui Ceaușescu meritul muncii, o disticție care se acorda doar celor foarte buni în ceea ce făceau. „Măcar atunci se dădea atenție agriculturii! În 1989 erau peste 7 milioane de vaci în țară, iar acum avem sub un milion. Unii spun că cifra reală ar fi 800.000 de capete. Dar nu știu ei nici măcar câți români mai sunt, de unde naiba să mai știe câte vaci?!”, spune doctorul Petcu cu o largă grimasă a lehamite.
„Se cară cernoziomul cu camioanele din țară. Râdeți, dar e real”, întărește afirmația printr-o privire care ar trece și printr-un munte. E adevărat că au făcut așa ceva și nemții, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Iar noi nu suntem capabili nici măcar să ne unim. Și atunci când o facem, nu reușim să privim dincolo de interesul personal. Așa, dezbinați, vom pierde cu ușurință orice mică bătălie”, conchide fermierul din Pantelimon.
E clar că imnul național nu este de ajuns să-i trezească din letargie sau să-i împiedice pe urmașii răzeșilor să mai fugă dintr-o țară care își „vinde” cetățenii. Pășunile răzeșilor au fost fie șterpelite de șmecherii sistemului, fie vândute pe iluzii. Cine să mai ridice sabia împotriva cotropitorilor?! Ce să mai aperi când nu mai ai pământul tău?! Cam așa s-ar rezuma pe scurt dicuția cu un om care, iată, încă mai are ce apăra, întrebându-se ce răzeși mai au Iohannis, Cioloș sau Irimescu?!”

627x0

sursa: agroinfo.ro

http://infopuls.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RESURSE NAT.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.