Patriarhul Constantinopolului pledează pentru primirea migranţilor


Oare cite interese sunt in spatele bisericii?

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a pledat, într-un interviu apărut vineri, pentru primirea migranţilor şi a cerut să nu se mai facă deosebire între solicitanţii de azil şi cei care vor să imigreze din motive economice, informează AFP.

Declaraţiile sunt publicate în cotidianul italian ”Il Messaggero” în ajunul întâlnirii pe care înaltul prelat ecumenic o va avea cu Papa Francisc şi cu Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei şi al Întregii Grecii pe insula grecească Lesbos, unde se află o tabără cu aproximativ 2.500 de migranţi. Această vizită ”reprezintă un mesaj puternic pentru toată lumea”şi va fi, ”fără îndoială, o invitaţie adresată comunităţii internaţionale de a face tot ce trebuie în contextul unui fenomen atât de trist, care insultă conştiinţa omului şi cultura noastră”, a afirmat Patriarhul Bartolomeu.

Totodată, el a asigurat că împărtăşeşte concepţia Papei Francisc, care nu face distincţie între migranţii economici, care fug de sărăcie, şi solicitanţii de azil care fug din calea violenţelor. În opinia lui, „economia globalizată dă naştere unei serii de crize de identitate în lumea contemporană, la foamete şi sărăcie în multe regiuni de pe glob şi acest lucru reprezintă o ofensă faţă de Dumnezeu”. Patriarhul Constantinopolului a vorbit şi despre tradiţia de ospitalitate a creştinilor, evocând scrisoarea Sfântului Pavel adresată evreilor. „Nu uitaţi de ospitalitate fiindcă, fiind ospitalieri, unii au primit, fără să ştie, îngeri”, a spus el, adăugând că, „la ora actuală şi ca urmare a evoluţiei dramei refugiaţilor, este necesar ca persoanele cu influenţă să acţioneze în acest spirit”. În această ordine de idei, a menţionat exemplul pozitiv al locuitorilor din Lesbos, precum şi ai celor din insula italiană Lampedusa „care îşi deschid casele şi inimile fraţilor noştri” migranţi veniţi mai ales din Libia.

Papa Francisc va efectua sâmbătă o ”călătorie umanitară” în insula grecească Lesbos, a anunţat joi Vaticanul, comunicând programul vizitei cu caracter simbolic în care suveranul potif îşi va exprima solidaritatea cu toţi migranţii. Deplasarea va avea şi ”caracter ecumenic”, având loc împreună cu Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului şi cu Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei şi al Întregii Grecii, spune Agerpres.

http://www.stiripesurse.ro/

Acest articol a fost publicat în RELIGIE(Europa). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.