Podurile… de apă – unele dintre cele mai impresionante construcții din lume


Când ne gândim la poduri, imediat asociem acest tip de construcție cu lucrări destinate căilor rutiere sau feroviare, însă există în lume și poduri destinate exclusiv navigației maritime. Podurile de apă sunt construite de obicei peste râuri, văi, alte căi ferate sau drumuri. Mici nave și bărci pot folosi aceste canale navigabile artificiale. Cea mai populară construcție de acest tip din lume este Podul de apă Magdeburg, din Germania.

Deschis în octombrie 2003 deasupra râului Elba, are o lungime de 918 metri, fiind cel mai lung apeduct navigabil din lume. Reunificarea Germaniei a făcut ca Podul de apăsă devină din nou o prioritate. Totuși din cauza dificultăților de realizare a proiectului, acesta a fost început abia în 1997, iar construcția, care a costat 500 de milioane de euro, a durat șase ani. Canalele Elba-Havel și Mittelland se întâlneau lângă Magdeburg, dar pe părți opuse al râului Elba. Navele care se deplasau pe cele două canale trebuiau, până la construirea podului, să efectueze un ocol de 12 km. Structura apeductului cuprinde 24.000 de tone de oţel şi 68 000 de metri cubi de beton.

pod5pod4pod3pod2pod1

O altă construcție inedită se află în Regatul Unit. Pontcysyllte Apeduct, situat înWrexham County Borough, în Marea Britanie, a fost construită între anii 1795 și 1805 pentru a lega minele de cărbune din Denbighshire la sistemul național denavigație. A fost una dintre cele mai mari realizări inginerești pentru mai mult de 200 de ani. Apeductul are o lungime de 307 metri, 3,4 metri lățime și 1,60 m adâncime. Din 1954 canalul și-a schimbat destinația. De atunci și până în prezent, acesta este folosit exclusiv în scop turistic. Și tot pe insulă regăsim un alt pod de apă extrem de interesant: Barton Swing Aqueduct. Acesta este un pod de apă deplasabil din Greater Manchester, Anglia. Proiectat de Sir Edward Leader Williams și construit de Andrew Handyside Derby, podul deschis încă din 1894 este tranzitat în fiecare zi de câteva zeci de nave de mici dimensiuni.

pod6pod7pod8pod9pod10pod11

 

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungreanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în FRUMUSETI DIN LUME. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.