Pentagonul pregateste invazia asupra Rusiei ?


rusia inconjurata de nato

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Toate investitiile Pentagonului se rezuma la arme de atac, menite sa execute invazii asupra altor state. De exemplu, cine are nevoie de avioane stealth pentru a-si apara propriul teritoriu ? Washingtonul este singurul detinator de portavioane nucleare escortate de zeci de crucisetoare, distrugatoare, nave amfibii de asalt ( portelicoptere ) si submarine nucleare de atac,  capabile sa atace orice punct de pe glob. SUA mai detine si o flota uriasa de peste 500 de avioane grele cargo, special creata sa transporte divizii de blindate la zeci de mii de km distanta de continentul american. Rusia care a fost înconjurata de baze militare NATO este privita de Washington ca o imensa prada, întrucît pe teritoriul imens al acesteia sunt concentrate 60% din resursele minerale, de apa potabila, de teren propice agriculturii, de paduri ale Terrei.

cuore de la terra

Dupa destramarea URSS, cînd SUA a ramas singura superputere mondiala, a fost consacrat cliseul ca atunci cînd Washingtonul îsi propune o invazie militara asupra unui stat, mai întîi creaza în opinia publica psihoza ca acel stat este pe punctul de a-si ataca si ocupa vecinii. Atunci cînd armata americana este cea care invadeaza tara tinta, prin acest procedeu de razboi psihologic, derulat intens prin media aservita, agresiunea militara americana trebuie privita ca eliminarea amenintarii asupra vecinilor statului tinta. Cum pentru SUA , în realitate ”razboiul Rece” nu s-a terminat niciodata, de peste doi ani a declansat razboiul psihologic, avînd ca tinta Rusia, reusind sa oblige UE si alte state vasale sa-i impuna sanctiuni economice. Pentru ca influenta Rusiei sa nu se extinda dupa succesul repurtat în Siria, e nevoie de o accelerare a pregatirilor pentru atacarea Rusiei numai ca Barack Obama, fiind pe final de mandat nu poate decide nimic, hotarîrea revenindu-i viitorului presedinte al SUA.

 1. Unde ar putea ataca SUA ?

SUA nu vizeaza o debarcare în Estul îndepartat al Rusiei, ci ca si Napoleon sau Hitler, intentioneaza ocuparea obiectivului strategic al Rusiei care este capitala sa, Moscova. Planul initial al SUA era ca prin ”Euromaidan” Ucraina sa fie atrasa în sfera sa de influenta, bazele marinei ruse din Crimeea sa fie cedate marinei militare americane si Ucraina sa devina stat membru NATO. De pe teritoriul Ucrainei urmînd a se declansa invazia NATO asupra Rusiei, distanta de la Lugansk pîna la Moscova fiind de 600 km. Planul initial a fost dat peste cap prin referendumul care a decis alipirea Crimeii la Rusia. Ulterior, datorita razboiului civil din Donbass, americanii nu mai pot declansa nicio agresiune militara asupra Rusiei, din Ucraina.

Prin urmare, planul SUA a fost revizuit, stabilind Tarile Baltice ca zona de plecare la ofensiva. Din acest motiv, SUA face presiuni puternice asupra Suediei si Finlandei sa adere la NATO, pentru ca teritoriul lor sa fie folosit în manevra de forte si mijloace de atacare a Rusiei. De la granita Letoniei pîna la Moscova sunt tot 600 km si pe aceasta directie nu exista niciun obstacol natural care sa puna probleme de ordin militar.

usa decizion

Pentru a „descuraja” Rusia, Pentagonul a maririt de patru ori cheltuielile militare pentru campania anti-rusa întarile europene de la granita cu Rusia, a dislocat înca o brigada de blindate în Tarile Baltice si Polonia, încalcînd Actul Fondator al Tratatului Rusia-NATO din 1997 si a decis marirea flotei militare de la 272 la 350 nave de lupta. De aceea, planul strategic al Pentagonului poate cuprinde o invazie militara fulger, dusa sub comanda NATO, cu armament clasic, plecînd din Tarile Baltice si Polonia, direct catre Moscova. Urmata de schimbarea conducerii politice reprezentata de Vladimir Putin si de o retragere treptata, concomitent cu cedarea catre Letonia, Estonia si Ucraina a unei bucati din teritoriul Rusiei. Granita de vest a Rusiei ar putea fi fixata pe aliniamentul St. Petersburg-Veliki Novgorod, Tver-Kaluga-Volgograd. Datorita transformarii rapide a armatei chineze într-una moderna, capabila sa puna mari probleme SUA si aliatilor din zona Pacificului de vest, Pentagonul nu va disloca toata tehnica de lupta disponibila în Europa. El va pastra în rezerva 1/3 din fortele si mijloacele armatei SUA pentru a putea face fata unui atac surpriza al Chinei.

 1. Care ar fi fereastra de timp ?

Invazia militara a Rusiei poate fi executata cu succes de SUA doar pîna în 2018, dupa care sansele de reusita scad dramatic, întrucît Pentagonul va pierde superioritatea tehnologica în multe domenii, în fata armatei ruse si conflictul se va transforma într-unul mondial, cu utilizarea armamentului nuclear.

 1. Cîstigarea suprematiei aeriene.

Rusia este axata pe o armata de aparare, excelînd la capitolul avioane de interceptare si sisteme de rachete AA foarte mobile, greu de reperat si performante, capabile sa detecteze si sa doboare chiar si avioanele americane de generatia a V-a. De aceea, armata SUA, sprijinita de aliatii sai din NATO, nu vor putea cuceri niciodata suprematia aeriana. Cu mari eforturi, pot realiza partial superioritatea aeriana, pentru perioade scurte de timp, pe anumite directii, de la granita Rusiei, pe o fîsie cu adîncimea de 300 km. Pentru a crea culoare sigure de zbor în apararea AA ruseasca, americanii vor fi obligati sa foloseasca în primul val de atac 220 de avioane ( 15 bombardiere B-2, 160 de F-22A si 45 de F-35 ). În cele doua compartimente carenate, B-2 poate lua 16 bombe ghidate prin fascicol laser GBU-31( 900 kg ) sau 36 de bombe în casete CBU-87(430 kg) sau 80 de bombe GBU-38 ( 200 kg ). Avionul F-22A poate fi înarmat cu doua bombe JDAM ( 450 kg) sau cu opt bombe de 110 kg. Un impediment major este acela ca racheta anti-radar AGM-88E, cu raza de actiune de 140 km, este prea mare pentru a intra în boxele carenate ale avioanelor F-22A si F-35 ( lungime  4,1 m, ampenaje 1 m ) si daca este acrosata pe pilonii din aripi compromite ”invizibilitatea” acestor avioane. Tintele preponderente ale primului val fiind pistele de decolare-aterizare ale aviatiei militare ruse si sistemele componente ale zonelor de excludere, A2/AD bubble.

Referitor la avionul F-22A, din rapoartele Pentagonului reiese ca acesta a fost încîntat de rezultatele obtinute de F-117 ( primul avion de generatia a V-a ) în prima campanie a Golfului si în Iugoslavia. De aceea initial, Pentagonul a comandat 750 de avioane F-22A pentru înlocuirea avioanelor  F-16 din Fortele Aeriene. Odata ce spionajul militar american a descoperit ca Rusia a testat cu succes chiar pe avioanele F-117 americane, noul radar anti-stealth 96L6E, Pentagonul a redus comanda la 339 de avioane F-22A. În timp ce americanii dezvoltau si testau proiectul F-22A, rusii deja creau antidotul la acest avion, adica sistemul de rachete S-400 Triumf care utiliza mai multe echipamente de detectie printre care si 96L6E. Asa ca F-22A a ajuns sa fie produs în doar 187 de exemplare.

Pentru a complica sarcina apararii AA rusesti, simultan cu avioanele din generatia a V-a, vor fi lansate 500-800 de rachete de croaziera de pe navele de suprafata si de pe submarinele americane dislocate în marea Baltica. Sanele rachetelor de croaziera de a-si atinge tintele sunt mici, întrucît Rusia detine aproximativ 250 de  avioane de vînatoare cu raza mare de actiune, cu viteza maxima de Mach 2.83 ( 3.500 km/h ), specializate în interceptarea avioanelor E-3 Sentry ( AWACS ) si a rachetelor de croaziera : MiG-31. Radarul avionului MiG-31 poate descoperi de la 320 km, urmarind 24 de tinte, simultan cu atacarea a opt dintre acestea, cu rachete  R-33/37, cu raza de actiune de 300 km si viteza Mach 6.

Totodata, avioanele americane  F-18, F-15E, B-52 si B-1B pot lansa fara sa se apropie de granita Rusiei ( si sa intre în raza de a rachetelor S-400 ), mini rachete de croaziera AGM-154 sau AGM-158, cu o raza de actiune cuprinsa între 110 si 1.000 km. Acestea vizînd cu precadere navele de lupta din Flota rusa a marii Baltice si bateriile rusesti de rachete sol-sol 9K720 Iskander ( raza de actiune 500 km ) si OTR-21Tochka Iskander ( raza de actiune 180 km ). Eficacitatea acestui prim val s-ar putea exprima prin neutralizarea în cel mai fericit caz a 30 % din reteaua radar de supraveghere aeriana ruseasca , a 30 % din batalioanele de rachete S-300 si S-400 rusesti, dispuse între Moscova si granitele cu Tarile Baltice, neutralizarea a 40 % din componentele sistemelor automatizate C4I ( cu precadere a componetelor de cercetare-bruiaj ), blocarea pe aerodromuri a peste 200 de avioane si elicoptere rusesti, iregularitati în structura de conducere operativa a rusilor, etc . Totusi, pierderile estimate ale americanilor si aliatilor lor pot ajunge la 60-70 % din aeronavele si rachetele de croaziera care intra în spatiul aerian rusesc, în primul val.

 1. Care este impedimentul major în cucerirea suprematiei aeriene ?

În jurul orasului Sankt Petersburg si în enclava Kaliningrad, rusii si-au creat doua sisteme automatizate C4I ( Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate ), pentru împiedicarea obtinerii suprematiei în razboiul radioelectronic ( Electronic warfare -EW), dus de sistemele de cercetare terestre, aeriene si cosmice americane. C4I subordoneaza printre altele si echipamentele Krasukha-4 de tip SIGINT si COMINT ( interceptarea tuturor retelelor de comunicatii ). Krasukha-4  mai bruiza si radarele de supraveghere de pe satelitii militari americani din familia Lacrosse / Onyx, radarele militare bazate pe sol din statele vecine, cele aeriene de tip AWACS, E-8C si pe cele montate pe avioanele americane de recunoastere RC-135 sau fara pilot RQ-4 Global Hawk. Armata rusa dispune si de echipamente de bruiaj a senzorilor electrono-optici de ghidare a bombelor si rachetelor inamice, dirijate pe fascicol laser si în infrarosu, dar si prin GPS. Acestea sunt relativ putine si dispuse în apropierea obiectivelor importante.

 

Sistemele C4I  rusesti au permis si crearea a doua zone de excludere ( Anti-Access/Area Denial -A2/AD bubble ), impenetrabila pentru toate mijloacele NATO, odata cu integrarea în C4I a cîte doua batalioane de rachete AA mobile cu raza mare de actiune de tip S-400 si a mai multor baterii mobile cu raza scurta de actiune Tor-M2 si Pantsir-2M. Pentru a se putea apara, Rusia va trebui sa înceapa sa-si dezvolte zona de continuitate a sistemelor automatizate C4I & EW & A2/AD bubble, de la Sankt Petersburg, de-a lungul granitei cu Tarile Baltice, pîna în enclava Kaliningrad.

Un sistem S-400 poate urmari si ataca 80 de tinte aeriene care evoluaza cu viteze de pîna la 17.000 km/h, de la distanta de 400 km, utilizînd informatii radar dar si de la senzori multispectrali bazati pe sateliti. Rusia dispune în prezent de 20-25 de batalioane cu cîte 8 sisteme de lansare x 40 de rachete S-400 ( aproximativ 180 instalatii de lansare S-400 ). Opt batalioane S-400 sunt dispuse în jurul Moscovei si unul se afla în Siria. Rusii mai pot aduce la granita cu Tarile Baltice si în Belarus, alte batalioane S-400,  mai existînd în dotare aproximativ 1.100 de instalatii de lansare S-300 ( 130 de batalioane S-300 ), cu raza de actiune de 200 km, mai vechi decît S-400, dar rezistente la bruiaj, modernizate la standardul PMU-1/2 si ca urmare a dotarii cu radarul 96L6E. Un sistem mai perfectionat decît S-400, este S-500 care se afla în testare si va începe sa doteze armata rusa din 2017.

Datorita echipamentelor de cercetare-bruiaj de tip SIGINT, COMINT, electron-optice si anti-GPS, extrem de eficiente si numeroase ale Rusiei, NATO nu va obtine suprematia în razboiul radioelectronic ( Electronic warfare -EW). Sistemul automatizat rusesc C4I & EW & A2/AD dispus în Siria a împiedicat coalitia anti-Stat Islamic, condusa de SUA sa descopere din timp obiectivele rebelilor care urmau a fi atacate de bombardierele rusesti. Pentru a fi comunicate de americani via-satelit, rebelilor sustinuti de ei. De aceea, în primul val de atac, este de asteptat ca SUA sa loveasca în proportie de 60-70 % tinte false, de pe teritoriul Rusiei.

Valurile urmatoare de atac ale aviatiei SUA urmînd sa fie asigurate cu bruiaj de avioane EF-18 si de pe navele marinei militare americane, stationate în marea Baltica. Datorita efectului slab în cîstigarea suprematiei aeriene din primul val, urmatoarle valuri de atac ale NATO vor înregistra pierderi din ce în ce mai grele. Dispozitivul aerian al SUA urmînd a fi compus din cel putin 5.000 de avioane si elicoptere apartinînd Fortelor aeriene, Marinei si Infanteriei marine. La care se pot alatura 1.500 de aeronave apartinînd aliatilor din NATO.

 1. Flota navala americana.

Pe lînga trupele de uscat si avioanele de lupta dislocate în Tarile Baltice, Polonia si alte state NATO din Europa, cel mai probabil, Pentagonul va trimite în marea Baltica, ca forta de invazie cîteva zeci de grupari navale compuse din opt portavioane, opt portelicoptere, zeci de nave de desant ale Infanteriei Marine, crucisetoare purtatoare de rachete, distrugatoare si submarine de atac. Carora li se pot alatura doua portavioane italiene, unul francez si unul spaniol, împreuna cu gruparile navale de protectie.

Rusia poate ataca aceste grupari de nave cu rachetele de croaziera Kalibr NK si Kh-101 care au o raza de actiune de 2.500-4.000 km si elemente de ”invizibilitate” pentru radar, dar zburînd cu viteza subsonica ( 800 km/h ), pot fi doborîte pe timpul apropierii finale. În schimb, racheta nava-nava si litoral-nava ruseasca P-800 Onix este mai greu de neutralizat, întrucît are o viteza de Mach 2.8 ( 3.000 km/h ) la nivelul marii si o raza de actiune de 300 km. La fel de greu de lovit este si racheta nava-nava P-500 Bazalt care are o viteza de Mach 2.5 si o raza de actiune de 550 km. Începînd din 2017, Rusia va fi înzestrata cu noile rachete 3M22 Zircon specializate anti-portavion, capabile sa zboare cu viteza hipersonica, la înaltimi mici. 3M22 Zircon are o viteza de apropiere de Mach 6.2 (6.500 km/h) o raza de actiune de 400-1.000 km si poate fi lansata de pe nave, submarine si de pe avioane. Pentru aceasta racheta, începînd din 2018, marina militara americana nu are antitdot.

 1. Trupele de uscat americane.

Conform evaluarilor americane, tancul rusesc T-80 ( existent în numar de 550-3.000 în armata rusa ) este net inferior tancurilor M1 A1/2 Abrams americane, Leopard  2 germane, AMX 56 Leclerc frantuzesti si Challenger 2 britanice. Tancurile T-72B3, trecute prin modernizari succesive ( circa 1.300 în armata rusa ) sunt mai performante ca T-80 si putin inferioare AMX 56 Leclerc si Challenger 2. TancurileT-90 ( 550 în armata rusa ) sunt egale cu AMX 56 Leclerc si Challenger 2, dar cu putin inferioare lui M1 A1/2 Abrams si Leopard  2. Masina de lupta a infanteriei ruse ( BMP-3 si BMP-2 ) este inferioara celei americane M2 Bradley, transportorul amfibiu blindat rusesc BTR-80/82A este inferior lui Patria AMV si sensibil egal cu Stryker ( familia Piranha ).

Noul tanc T-14 Armata, superior tuturor tancurilor existente a intrat în pre-productia de serie, în 2017 armata rusa urmînd sa receptioneze primele 100 de tancuri T-14. Comparînd tancurile germane Leopard 2 , americane M1A2 Abrams, frantuzesti  AMX 56 Leclerc si britanice Challenger 2, cu T-14 Armata, rezulta un raport de 2,5- 4/1 în favoarea tancului rusesc.

http://tanknutdave.com/wp-content/uploads/2015/04/T-14-Armata-Tank-turret-top-2.jpg

Masinile de lupta ale infanteriei T-15 si Kurganets-25 sunt cele mai puternice din lume, înregistrînd acelasi raport în favoarea lor, în raport cu blindatele occidentale. Productia de serie a T-15 si Kurganets-25 urmînd sa înceapa în 2017. Noul transportor amfibiu blindat rusescVPK-7829 Bumerang depaseste sub acelasi raport toti competitorii existenti, productia de serie si livrarea catre armata rusa urmînd sa începa în 2017. Asadar din 2018 Rusia va dispune de cele mai performante blindate din lume si acest aspect va schimba radical raportul de forte într-o viitoare confruntare armata.

În primul si al doilea razboi din Golf, Pentagonul a demonstat ca o aparare pregatita din timp, ca cea irakiana care dispunea de nenumarate blindate, poate fi strapunsa si învaluita de trupe cu o mare mobilitate si protectie împotriva armelor antitanc, precum blindatele de ultima generatie. Gruparile de tancuri americane M1A1 Abrams au cooperat cu cele compuse din masinile de lupta ale infanteriei M2 Bradley, reusind sa avanseze prin lupta 150-250 km/zi, în desert. Neutralizînd punctele de sprijin ale infanteriei inamice, a grupariilor de artilerie, a aliniamentelor antitanc si a blindatelor usoare. În bresele facute de blindate fiind introduse masiv transportoarele blindate LAV-50( Piranha ) ale Infanteriei Marine americane.

Succesul blindatelor americane n-ar fi fost obtinut fara executarea în prealabil de mari operatiuni aeropurtate, efectuate concomitent cu vînatoarea de blindate inamice, dusa cu aviatia si elicopterele de atac. Spre deosebire de desertul irakian, vestul Rusiei este dens populat, pretabil la desfasurarea în mediul rural a numeroase grupuri sau nuclee de rezistenta, înarmate cu sisteme sol-aer portabile ( MANPADS ), ceea ce face ca manevra pe verticala, reprezentata de operatiunile aeropurtate sa fie putin probabila. Armata rusa poate disloca în vestul Rusiei peste 500 de sisteme 9K331M Tor-M1, 9K22 Tunguska si Pantsir-S1compuse din doua tunuri cal.30 mm si opt rampe de rachete diriajte pe fascicol infrarosu ( raza de actiune 12-20 km ). În afaraacestora, trupele de uscat din vestul Rusiei dispun de alte cîteva mii de sisteme sol-aer din familia de rachete sol-aer portabile Strela si Igla. Împotriva familiei de rachete sol-aer portabile Strela si Igla, dirijate pe emisia calorica, elicopterele AH-64, AH-1, OH-58 Kiowa, UH-60A ,CH-47 Chinook si avionul cu rotoare mobile V-22 Osprey, utilizeaza echipamentul de bruiaj AN/ALQ-144/147/157.

smffEgy

Începînd din 2015, subunitatile de aparare AA care asigura protectia diviziilor de desant aerian din armata rusa au fost dotate cu rachetele portabile 9K333 Verba. Din 2016 acest sistem a început sa fie introdus masiv si la trupele de uscat. Echipamentele de bruiaj de pe elicopterele americane nu pot ”pacali” senzorul de autoghidare al rachetei Verba care lucreaza simultan în trei benzi de frecventa din spectrul vizibil si infrarosu.  Sistemele Verba lucreaza cu complexul de cercetare electronica, bruiaj si conducere automatizata Barnaul-T al unitatilor de desant aerian rusesc.  Barnaul-T neutralizeaza prin bruiaj ochit în frecventa, radarele aeronavelor inamice si foloseste generatoare de interferenta laser, menite sa împiedice dirijarea rachetelor si bombelor laser lansate de aeronavele inamice.

http://www.ziaruldegarda.ro/

Acest articol a fost publicat în RUSIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pentagonul pregateste invazia asupra Rusiei ?

 1. wind zice:

  Da, e mereu interesant ce spune dl. V.V., il citesc de cate ori pot, cand reusesc sa ies din lanul meu de bomboane si flori. Iar asta se-ntampla, spre surprinderea mea, din ce in ce mai des.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.