Nutritie » Nutritia ortomoleculara » Sucul de grâu verde încolţit – aliment sau supermedicament?


La sfârşitul anilor ’70, după studiul a cei peste 100 de compuşi ortomoleculari nutriţional-activi existenţi în grâul verde încolţit, Dr. Erp – Thomas (reputat cercetător în nutriţia clinică) a lansat cu ocazia articolului „A New Concept in Diet” (din „Rising Sun Publication” – Boston/ SUA), ipoteza cum că iarba verde provenită din încolţirea grâului (grâul verde încolţit) reprezintă „alimentul perfect din punct de vedere micronutriţional”. Dr. Erp – Thomas susţinea că, bagajul micronutriţional a 3 litrii de suc de grâu verde încolţit organic este echivalent cu cel a peste 70 Kg de legume de grădină cultivate în condiţii bio. Cercetările ulterioare au confirmat cu prisosinţă acest fapt, ba mai mult, mulţi medici au dezvoltat studii şi observaţii clinice în vederea elucidării limitelor potenţialului terapeutic al acestui miraculos aliment. Multe concluzii au depăşit aşteptările.

Sucul de grîu verde încolţit beneficiază de o compoziţie micronutriţională de invidiat. Astfel, în el se găsesc:

 • Numeroase minerale, între care, mai importante din punct de vedere cantitativ sunt: fierul, magneziul, calciul, potasiul, fosforul, clorul, sulful, zincul, manganul, cobaltul, cuprul şi iodul.
 • Aminoacizi, antioxidanţi, enzime şi fitohormoni.
 • Vitamine dintre care, mai reprezentative cantitativ sunt: beta carotenii(mai bogaţi decât în morcov) ca şi precursori ai vitaminei A, vitamine din grupul B (chiar şi vitamina B17 sau amigdalina), vitaminele C (mai multă decât în citrice), E, K, D şi PP.
 • Cantităţi impresionante de clorofilă.

Administrarea sucului se face într-o singură priză zilnică de 45 – 90 ml, numai dimineaţa, pe stomacul gol. De notat este faptul că iarba de grâu verde încolţit trebuie utilizată NUMAI SUB FORMĂ DE SUC deoarece, în formă solidă, ca atare sau preparată în diverse alte moduri este practic inutilă datorită incapacităţii tubului digestiv uman de a digera celuloza. Acest polizaharid constituent al fibrelor vegetale are capacitatea de a împiedica absorbţia intestinală a multor macro şi micronutrienţi.

Multe cercetări ştiinţifice au atras atenţia asupra proprietăţilor acestui suc vis à vis de sănătatea umană. Le amintim pe unele dintre acelea care, fiind şi mai recente, ne par a fi mai interesante în domeniul sustinerii nutriţionale a pacientului neoplazic (cu cancer). Astfel:

 • În 2002, Ben – Arye E & Co, în cadrul studiului dublu – orb randomizat denumit „Sucul de grâu verde încolţit în tratamentul colitei ulcerative distale active” a concluzionat că administrarea zilnică, timp de o lună a acestui suc a condus la diminuarea activităţii inflamatorii, a ulceraţiilor şi sângerărilor colonice, a durerilor abdominale precum şi a celorlalte semne de colită ulcerativă la pacienţii trataţi vs. placebo.
 • În 2004, Marawaha RK & Co, în studiul pilot denumit „Sucul de grâu verde încolţit reduce nevoia de transfuzii sangvine la pacienţii cu Thalasemie majoră” au demonstrat faptul că frecvenţa transfuziilor de sânge la macienţii major thalasemici la care le-a fost administrat zilnic acest suc scade cu 25 – 40%.
 • În 2006, Dey, R. Sarkar & Co în Journal of Clinical Oncology, arată că utilizarea sucului de grâu verde încolţit la tratamentul pacienţilor cu diferite forme de cancer, aduce efecte importante în imbunătăţirea calităţii vieţii şi a indicelui Karnofsky şi reprezintă O ALTERNATIVĂ EFICIENTĂ PENTRU TRANSFUZIILE DE SÂNGE.
 • În acelaşi sens, în 2007, israelianul Bar – Sela G & Co, în cadrul studiului pilot denumit „Sucul de grâu verde încolţit diminuează toxicitatea hematologică dată de chimioterapia cancerului de sân” arată că administrarea zilnică a acsetui suc pe întreaga perioadă a tratamentului citostatic în cancerul de sân diminuează cu 60% mielotoxicitatea (efectul toxic asupra măduvei osoase formatoare de celule sangvine) ceea ce conduce la îmbunătăţirea toleranţei organismului la tratamentul polichimioterapic şi la scăderea necesităţii tratamentului cu GCST (Factor de Stimulare a Creşterii Granulocitelor), neinfluenţând în sens negativ eficacitatea chimioterapiei.

Prin importanta concentraţie de clorofilă pe care o deţine, sucul de grâu verde încolţit aduce şi alte mari beneficii împotriva bolii neoplazice (cancerului) şi în prevenirea ei. Astfel, clorofila formează legături chimice strânse cu unii cancerigeni (precum compuşii aromatici policiclici din fumul de ţigară, aminele heterociclice şi spirenii din cărnurile fripte pe grătarele cu mangal sau lemn, cu aflatoxinele etc) reducând sau împiedicând absorbţia intestinală a acestora. Totodată clorofila neutralizează mulţi radicali liberi protejând împotriva altor substanţe cancerigene şi a radiaţiilor şi a efectelor secundare ale drogurilor chimioterapice citostatice asupra celulelor sănătoase.

Efectele benefice importante ale sucului de grâu verde încolţit s-au constatat şi în:

 • cadrul curelor de depurare şi dezintoxicare, în demersurile anti-aging (împotriva îmbătrânirii) şi de reducere a greutăţii corporale din supraponderalitate şi obezitate,
 • hematologie (deoarece preparatul stimulează eritrogeneza – formarea globulelor roşii în sânge)
 • susţinerea nutriţională a sportivilor de performanţă a alpiniştilor montani şi a scufundătorilor (preparatul stimulează creşterea şi menţinerea la nivele sporite a numărului de eritrocite, a concentraţiei lor în hemoglobină, a hematocritului şi a valorii hemoglobinemiei).
 • susţinerea nutriţională a pacientului seropozitiv HIV sau cu SIDA şi a celui cu leuconevraxie (scleroză multiplă/în plăci).
 •  profilaxia cancerelor în general şi a celui de parenchim pulmonar în special, prin diminuarea fibrozei pulmonare a fumătorilor şi a celor care au suferi de TBC.
 •  afecţiuni de mai mică gravitate precum: acneea, eczemele, tendinţa la infecţii recidivante, tulburările de oxigenare cerebrală sau a altor ţesuturi, afecţinile hepatice, metabolice etc., unde sucul de grâu verde încolţit consumat regulat acţionează impresionant.

În România există câteva preparate nutriţionale ce conţin grâu verde încolţit. Cel mai important dintre ele, denumit Weizengras, este produs de celebrul fabricant german de sucuri funcţionale organice Haus Rabenhorst şi aduce, pe lângă calitatea Bio, o combinaţie extrem de ingenioasă dintre sucul de grîu verde încolţit, spirulină, extract de ceai verde şi agavă. Acest cocktail se utilizează zilnic, în cure de cel puţin şase luni şi în cantitate de circa 100 ml pe zi, dimineaţa pe stomacul gol. El reprezintă o adevărată „bombă micronutriţională” ce revigorează sistemul imunitar pentru ziua ce urmează…

Autor Dr. Albu Horaţiu – Preşedinte al „Societăţii Române de Medicină Ortomoleculară” şi Consilier Medical la departamentul Ştiinţific al  Laboratoarelor farmaceutice spaniole Catalysis s.l, – Madrid

Autor: Horatiu Albu

http://www.materno-fetala.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE-CANCER, SANATATE-VINDECARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.