FALSURILE DIN INDUSTRIA ALIMENTARA: Cum se fabrica salamul de Sibiu si cascavalul Rucar


slm

Salam de Sibiu cu mucegai fals, din faina de orez si vopsea, carnati de Plescoi facuti la Bucuresti, cu soia si coloranti, magiun de Topoloveni din suc de prune importat din Ucraina, cascaval Rucar facut in Germania.

In piata alimentara, traditia romaneasca e mai degraba una a falsurilor.
Duminica, la „Romania, te iubesc!”, Anca Nastasi ne ofera un ghid de supravietuire in haosul etichetelor inselatoare.

Cata carne contine un kilogram de carne? Pe piata alimentara suntem intr-o permanenta lupta cu falsurile: industria se incapataneaza sa ne vanda apa si soia la pret de carne sau arome chimice la pret de fructe. Calitatea mancarii a scapat de sub controlul autoritatilor, nimic nu mai e ce pare: bio, taranesc, traditional, romanesc, de casa, fara E-uri, natural… Cuvinte magice, care cresc vanzarile, dar ascund tot mai multe minciuni.

Mai nou, e la moda, pe etichete „proteina animala”. Sorin Minea, producator mezeluri:

„Mazga roz… Orice rest de carne care contine proteina poate fi transformata in acea mazga. Aia se imbunatateste cu apa, se adauga apa in ea, ca sa fie rehidratata, mai castigi ceva prin apa care o pui…”

La „Romania, te iubesc!” intram in fabricile de mezeluri sa aflam secretele urate ale profitului si sa invatam sa alegem.

Sorin Minea, producator mezeluri: „Beleaua noastra e ca in 26 de ani, si unele retete care erau bune am reusit sa le distrugem.”
Cum se straduiesc cativa producatori sa salveze salamul de Sibiu vedeti la „Romania, te iubesc!”.

Si in materie de branzeturi, producatori mici si cinstiti sunt ingenunchiati de concurenta neloiala.

Nicu Bumb, producator telemea: „Consumam 6-7 litri de lapte pentru 1 kilogram de telemea si pleaca de la noi cu 11 lei kilogramul de telemea.”
In Romania, exista de anul acesta trei produse pentru care Comisia Europeana baga mana in foc ca sunt de calitate, pentru ca se produc dupa retete locale vechi si sanatoase: cum le distingem, cine sunt oamenii care le produc si ce ingrediente folosesc, vedeti la „Romania, te iubesc!”. Teoretic, odata protejate denumirile lor, piata falsurilor ar trebui sa dispara.

Bibiana Stanciulov, producator magiun: „Pare o chestiune paradoxala sa spui ca magiunul de prune se face din prune, dar asta am fost noi obligati sa facem prin standard.”
E vreo diferenta intre magiun si pasta de prune tartinabila? Cum sa ne ferim de falsurile din mancarea noastra de zi cu zi? Raspunsul, la „Romania, te iubesc!”.

aici video:

FALSURILE DIN INDUSTRIA ALIMENTARA: Cum se fabrica salamul de Sibiu si cascavalul Rucar

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(produse). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la FALSURILE DIN INDUSTRIA ALIMENTARA: Cum se fabrica salamul de Sibiu si cascavalul Rucar

  1. ionel zice:

    tot ce este AUTENTIC romanesc TREBUIE DISTRUS.conform NWW . pe orice cale , prin orice mijloc , cu orice cost.NU RISC . cu ajutorul virfurilor piramidei de control. ROMANIA este din nou la RASCRUCE DE DRUMURI SI IN BATAIA URAGANULUI. ca de fiecare data prevad morti nevinovati pentru iesire din cerc. din pacate CEI BINE PLATITI ( SE STIU!) AVIND ATIT DE MULTI BANI CIT SA-SI POATA PERMITE ORICE NU AU ABSOLUT NICI O JENA IN A TERMINA CEEA CE ESTE DE TERMINAT RESPECTIV ROMANIA!. dar, asa cum istoria ( pentru cine mai citeste !) ne-a dovedit ca poporul roman , MULTIMILENAR SI CREATOR DE CIVILIZATII va supravietui! ZAMOLXES NE APARA SI PROTEJEAZA !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.