Azi prieteni, ieri dușmani. Câte bombe ar fi detonat americanii în România în cazul unui război nuclear și ce orașe erau pe listă


Azi prieteni, ieri dușmani. Câte bombe ar fi detonat americanii în România în cazul unui război nuclear și ce orașe erau pe listă

Arhivele Agenției pentru Siguranța Națională a Statelor Unite au publicat o listă a 1.100 de ținte nucleare americane din anul 1956.
Harta interactivă a țintelor nucleare americane cuprinde obiective din Europa de Est, Rusia, China și Coreea de Nord, scrie futureoflife.org.
În România, americanii aveau 25 de ținte. În cazul unui atac nuclear sovietic, americanii ar fi atacat Bucureștiul cu trei bombe atomice. Ar fi fost vizate aeroporturile Otopeni și Băneasa, dar și platforma industrială Pipera.
Printre cele mai importante orașe care ar fi fost vizate de un atac nuclear american în 1956, când țara era condusă de Gheorghe Gheorgiu-Dej și număra peste 17 milioane de oameni, sunt Craiova, Timișoara, Ploiești, Arad, Sibiu, Brașov (două ținte), Buzău, Turda, Constanța, Focșani sau Tecuci.
Astăzi lucrurile stau diferit. România este membru NATO, iar pe teritoriul țării, la Deveselu, se află o bază militară americană, sub tutela NATO.
Acest articol a fost publicat în ARMATA (istorie recenta), ISTORIE RECENTA RO.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.