Cumpărăm pâine înghețată adusă cu tirurile! România importă sute de mii de tone de pâine congelată


România bate record după record când vine vorba de importuri. Dacă, așa cum indica o statistică recentă, 80% dintre legumele de pe piața românească sunt din import, iar fructele din Polonia, Turcia, Spania, Grecia au invadat de mult piața, aflăm acum că nici pâinea nu mai e de la noi. Zeci de tiruri cu pâine congelată ajung zilnic în țară, punând pe butuci ce a mai rămas din agricultura românească.
Semnalul de alarmă este tras de liberalul Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, care, la Conferința Națională a Agricultorilor, a afirmat că în România, intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an. El s-a referit, astfel, la necesitatea unei legi prin care să fie încurajată comercializarea alimentelor românești în supermarketuri, scrie Agerpres.
„25 de tiruri cu pâine congelată intră în fiecare zi în România, adică 875.000 de tone pe an. Deci, orice pâine proaspătă din aceste magazine este de fapt pâine congelată adusă din import’, a spus Săpunaru. El susține că Comisia Europeană încurajează dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare cu alimente, respectiv producția locală.
Săpunaru a adăugat că, de fapt, supermarketurile se tem de dispariția taxei de raft. „Dacă dispar taxele, va scădea prețul la galantare cu cel puțin 10%”, a subliniat deputatul.
Anterior, în aceeași conferință, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, a susținut că toate alimentele din supermarketuri ar trebui să provină de la producători români, iar din import ar trebui aduse doar acele alimente care nu se produc la noi în țară.
El a afirmat acest lucru în contextul în care un proiect legislativ depus în martie la Parlament, prin care se dorește modificarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prevede că supermarketurile ar putea fi obligate să comercializeze cel puțin 50% produse alimentare românești.
Plenul Camerei Deputaților a decis, săptămâna trecută, să retrimită la Comisia pentru agricultură inițiativa legislativă care modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, amintește Agerpres.
Conform unui proiect de lege depus în martie la Parlament, de deputați ai PNL, supermarketurile ar putea fi obligate să asigure spații de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor români de minimum 50%, din care cel puțin 20% să fie alocate producătorilor locali și să perceapă taxe de maximum 5% pentru aceștia.
Potrivit proiectului de lege, ‘comercianții persoane fizice autorizate care desfășoară activități de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligația ca, pentru produsele alimentare – lapte și produse lactate, carne și produse de carne, fructe, legume și produsele fabricate din acestea, panificație, patiserie și cofetărie -, fabricate de către producători din România să asigure spații de expunere și vânzare de cel puțin 50% din suprafața existentă folosită pentru comercializarea alimentelor. În acest sens, minim 20% din aceste spații să fie alocate către toți producătorii locali’.
Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(paine). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cumpărăm pâine înghețată adusă cu tirurile! România importă sute de mii de tone de pâine congelată

  1. Dacianus Purice zice:

    mAriile companii multinationale si multiglobale trebuie sa supravietuiasca cumva nu ? Sa aiba o piata de desfacere….. ca doar de aia au distrus tot ce era in Ro ….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.