Cum erau pedepsiți homosexualii. Vasile Lupu le tăia capul, le ardea trupurile şi le lua averea celor care făceau „prespre fire”, masonii lui Cuza nu-i pedepseau pe homosexuali, Ceauşescu le dădea închisoare până la cinci ani.


Foto: queer-travel.de: The other side of America – Cealaltă parte a Americii.

De-a lungul istoriei, actele sexuale consimțite între persoane de același sex au fost pedepsite fie cu închisoare, fie chiar cu adevărate execuții, urmate de afurisirea preoților. La nivel legal, România acceptă relațiile homosexuale de la 14 ani.

Subiect tabu inclusiv în timpurile noastre, homosexualitatea era incriminată de Codul penal românesc și la începutul anilor 2000. Celebrul articol 200 din legislația românească avea să fie scos în urma presiunilor internaționale abia în 2001, atunci când relațiile sexuale dintre persoane de același sex au devenit, oficial, acceptate de lege.
De-a lungul istoriei, homosexualitatea a fost incriminată diferit, existând însă și perioade istorice, precum cea de până în perioada interbelică, în care nu existau reglementări legislative cu privire la relațiile consimțite între persoane de același sex.

Vasile Lupu le tăia capul, le ardea trupurile şi le lua averea celor care făceau „prespre fire”

Chiar dacă nu a îmbrăcat forma unul cod penal autentic, Pravila lui Vasile, tipărită la Iași, în 1646, cu aplicabilitate în Moldova, este considerată una dintre primele legi laici ce prevedea pedepse pentru diferite infracțiuni. În ceea ce privește faptele de natură sexuală, pravila includea și sodomia. Cei care erau găsiți vinovați pentru comiterea acestei fapte primeau o pedeapsă foarte dură: li se tăia capul și li se ardea trupul.

„Perversiunea sexuală (sodomia) numită „prespre fire”, era reglementată în Glava 39.1-31.

Se considera sodomie „când se împreună neștine cu fiece obraz parte bărbătească” (39.1),

îndeosebi cu copiii (39.5),

sau chiar cu femeie „prespre fire” (39.9).

Pedeapsa pentru astfel de infracțiuni era „tăierea capului”, arderea trupului și confiscarea averii (39.28).

Pe lângă acestea instanța bisericească mai aplica și afurisirea”, scrie judecătoarea Carmen Lupe,

citând din Pravila lui Vasile Lupu, într-o lucrare despre evoluția infracțiunilor de natură sexuală în istoria română.

Masonii lui Cuza nu-i pedepseau pe homosexuali

O adevărată revoluție legislativă s-a petrecut în țările române odată cu Unirea Principatelor Române (1859). La cinci ani de la Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza întocmea unul dintre cele mai moderne coduri penale ale vremurilor respective, inspirat fiind din codurile penale prusac și francez.
Capitolul în care se face referire la infracțiunile de natură sexuală se numea „Atentat contra pudoarei” însă nu există mențiuni despre relațiile sexuale consimțite între persoane de același sex, ci doar la cele realizate prin forță, încadrate în diferite forme de viol.

Homosexualitate în timpul lui Carol II – de la 6 luni la 2 ani

Incriminarea explicită a homosexualității, pentru prima dată într-un cod penal modern, apare în Codul Penal din 1937, adoptat în timpul lui Carol al II-lea. Mai multe voci istorice corelează incriminarea homosexualității cu ascensiunea fulminantă a nazismului.
În Codul Penal din timpul lui Carol al II-lea articolul referitor la homosexualitate suna în felul următor: „Actele de inversiune sexuală săvârșite între bărbați sau între femei, dacă provoacă scandal public, constituiesc delictul de inversiune sexuală și se pedepsesc cu închisoare corecțională de la 6 luni la 2 ani.: Dacă actul s-a săvârșit asupra unei persoane mai mici de 18 ani, pedeapsa este închisoare corecțională de la 1 la 3 ani.: Aceeași pedeapsă prevăzută la alineatul precedent se aplică și în cazul când actul s-a săvârșit asupra unei persoane mai mici de 14 ani chiar dacă nu s-a produs scandal public.”

Homosexualitate în timpul comunismului. Ceauşescu le dădea închisoare până la cinci ani.

În Codul Penal al Republicii Populare Române, din 1948, pedeapsa aplicată homosexualilor se înăsprește, ajungând până la cinci ani. Expresia „scandal public” este înlăturată în 1957, din acel moment devenind infracțiune orice relație sexuală între persoane de același sex.
În 1967 este elaborat un nou Cod Penal ce avea să rămână în vigoare până în 2014. În forma inițială a legii infracțiunea de „inversiune sexuală” este păstrată și pedepsită cu închisoare de până la cinci ani. Incriminarea homosexualității a rămas și după Revoluție, în ciuda multiplelor presiuni venite din partea societății civile. Autoritățile române invocau de fiecare dată că articolul este unul „mort” și că, deși el există în lege, nu mai era aplicat în realitate.

Homosexualitatea în România capitalistă. România acceptă relațiile homosexuale de la 14 ani.

Articolul 200, referitor la homosexualitate, a fost abrogat în întregime printr-o ordonanță de guvern din anul 2001, an în care, oficial, relațiile sexuale consimțite între persoane de același sex au devenit legale.  Astăzi, la nivel legal, România acceptă relațiile homosexuale de la 14 ani.

preluare: Adevărul.ro

http://www.fluierul.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA(de altadata). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Cum erau pedepsiți homosexualii. Vasile Lupu le tăia capul, le ardea trupurile şi le lua averea celor care făceau „prespre fire”, masonii lui Cuza nu-i pedepseau pe homosexuali, Ceauşescu le dădea închisoare până la cinci ani.

 1. mirceascalat1948 zice:

  Cretini ori Dobitoci! Codul Penal in „iepoca de aur” nu a fost facut de n.ceausescu. Si oricum nu „ceausescu” datea ci instantele se pronuntau asa cum e cam peste tot prin lumea contemporana.
  Si mai e cava nu mai abuzati de „in timpul comunismului” ca e o sintagma profund incorecta, ca sa nu o cataloghez drept Neadevarata si Perversa, pentru un astfel de neadevar dupa Codul lui Hamupabi faptasul ar fi fost lapitat in piata publica.
  Daca nu cunoasteti categoriile filozafice in cauza> capitalism, socialism, comunism si celelalte mai aplecati-va asupra buchiilor si buchisiti nu fiti lautari sa scrieti dupa ureche si atunci si fals.
  Va multumesc.

  Apreciază

 2. mirceascalat1948 zice:

  Inca ceva! Ce fac unii in alcov e treaba lor. Toata chestia e sa nu fi violat la modul propriu, ca de altfel violenta e cotidiana. Cit despre perversiune… ori pervertire mai incape multa vorba.

  Apreciază

 3. Nisof zice:

  TREBUE SÃ APLICÃM SI NOI LEGEA LUI VASILE LUPU, SÃ TÃEM CAPUL PORCILOR HOMOSEXUALI! ASTE ESTE CEA MAI BUNÃ LEGE PENTRU ACESTI PORCI SI PARAZITI DEPRÃVATI!

  Apreciază

  • mirceascalat1948 zice:

   Nisof nu cumva faci parte din majoritatea crestin-ortodoxa românã? In rest Numai de Bine! Dumnezeu sa te calauzeasca!

   Apreciază

  • NICOLAE zice:

   1.Corect se scrie „Sa taiem” nu „Sa taem”
   2.Cred ca esti mai rau decit un taliban,cel putin in gindire-tu ai fi in stare sa tai capul cuiva? {Dupa cum scrii cred ca da.} VAI TIE!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.