Soluții… pentru o viață mai bună, pentru o lume mai bună


Probleme

Trăim într-o lume a contrastelor… săraci și bogați, culți și inculți, supuși și rebeli, conducători și gloata. Oricât am încerca să nu luăm în calcul aceste contraste, tocmai ele modelează societatea în care trăim. Fără ele ar fi o altă lume. Mai bună ? Mai rea ? Nu putem decât să presupunem și să teoretizăm. Însă istoria ne-a învățat că teoria nu se îmbină cu practica. În momentul în care facem planuri de schimbare a societății ajungem să conștientizăm că punerea lor în practică implică factorul uman. Iar asta schimbă radical problema. Libertate! Egalitate! Fraternitate! Cuvinte ce răsunau la sfârșit de secol XVIII în Franța, au reușit să se propage ca undele unui ecou în toată lumea. Răsturnând un sistem și punând bazele altuia, oamenii au sperat ca viață lor se va schimba în bine. Pentru unii așa a fost. Cei care au știut să profite de sistemul nou, cerut de oamenii de rând, au continuat cu vechiul sistem îmbrăcându-l într-o haină mai strălucitoare. Problemele s-au ascuns sub preș iar lumea a evoluat către culmi nicicând visate.

În prezent situația e aceeași. Prins în ghearele sistemului omul devine demoralizat (de multe ori pe bună dreptate). Muncă asiduă, rutină, lipsă de perspectivă, frustrările alimentate de către societatea din jur, plictiseală, lipsa unei educații proprii adecvate, toate contribuie la această demoralizare și adâncire a individului în sistem. În locul trezirii colective, majoritatea aleg calea alcoolului, a depresiei, a drogurilor, a muncii, dar foarte puțini încearcă să conștientizeze sau să iasă din labirintul realității virtuale în care trăiesc. Gândirea „logică” cu care am fost învățați să analizăm lumea înconjurătoare nu face decât să ne îndoctrineze cu falsele realități și să ne trimită exact spre acele uși de care vrem să scăpam. Pe lângă toate astea  mai e o problemă: oamenii așteaptă un salvator, un mântuitor care să lupte în locul lor și să biruie fără ca ei să-și asume vreo responsabilitate; așteaptă, cerșesc soluții sau se complac în situație spunându-și că sunt prea mici pentru a face ceva; stau rutinați în realitatea cenușie a muncii și trăiesc doar pentru pauzele dintre lucru, week-end-uri libere și concediile de odihnă, așteptând, salivând sărbătorile de iarnă sau Paștele și își continuă liniștiți lucrul anost, dintr-un reflex condiționat, asemeni câinelui pavlovian, așteptând momentul suprem al anului: concediul de vară!

A venit însă momentul să recunoaștem ca am fost păcăliți. Sistemul actual se prăbușește pe zi ce trece iar cei ce mențin iluzia normalității au planul de rezervă în mânecă. Așteaptă doar o scânteie, o nouă voce revoluționară, să se ridice din mulțime deasupra murmurului turmei ce doarme. Pentru că asta fac majoritatea… AȘTEAPTĂ. O idee, un impuls, o schimbare, o mână întinsă, răspunsul la rugăciuni, schimbarea clasei politice, a situației economice. Orice. Numai să se întâmple ceva ! Suntem o rasă de oi care așteaptă un cioban. Pentru că așa am fost învățați. De câte ori apare careva ce spune că suntem îndobitociți și manipulați, răspunsul e simplu și la unison: – de acord, dar ce putem face noi ? În primul rând ar trebui să conștientizam problemele. Soluțiile vin de la sine. Doar o persoană care nu conștientizează sau nu gândește, nu poate găsi soluții de contraatac.

Soluții

societatea de consum – Câți dintre voi nu aveți în casă produse pe care poate le-ați folosit doar o dată și, dacă vă gândiți bine, nici nu știți de ce le-ați cumpărat ? Câți oameni nu cumpără un produs doar pentru că cel vechi s-a demodat, deși cel nou îndeplinește în proporție de peste 90% aceleași funcții ? Câte haine trebuie să ne cumpărăm pentru a satisface minimul de confort ? Cât de scumpă trebuie să fie mașină pentru a ne hrănii indeajus EGO-ul ? etc…

slăvirea televizorului – Oare câți oameni din ziua de azi nu se uită la televizor? Câți dintre cei care privesc acel ecran minunat și colorat nu vin cu argumentul într-o dispută „am văzut eu la televizor” ? Câți din cei ce privesc seară de seară știrile își pun vreodată întrebarea „cât este manipulare și cât este adevăr în cele prezentate”? Încă de la invenția radioului elitele au înțeles importanța manipulării oamenilor pentru că tot ce se spunea acolo era „oficial”, deci adevărat. Televiziunea a dus acest concept pe o scară mult mai înaltă și l-a perfecționat până la extreme.

filmele – Câți dintre voi sunteți conștienți că prin filme mesajul ajunge în subconștient ? Experimente din anii ’50-’60, date publicității recent, arată că oamenii au fost manipulați să consume anumite produse după ce au vizionat filme.Bineînțeles, în prezent mesajul este mult mai sublim și ajunge acolo unde trebuie, dar sunt și mesaje directe care își ating ținta. În ultimul timp alături de filme se pot adăuga și filmele de desene animate pentru copii. S-a descoperit că prin filme omul își imaginează un posibil scenariu ce poate devenii real și tot acolo se găsesc și soluțiile. Diferența e că în realitate soluțiile diferă mult.

ziarele și emisiunile de duzină – Știați că cel mai accesat ziar din România este un tabloid? Lucrurile stau la fel în cazul emisiunilor urmărite la TV. Suntem oripilați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru în timp ce urmărim cu interes afirmațiile de doi lei ale lui …escu despre …xulescu. Nu facem nimic, ba dimpotrivă, băgam bani în buzunarele celor care comercializează asemenea gunoaie. Dacă vă liniștește cu ceva, vă spun că și în țările mult mai dezvoltate tendința e la fel. Cărțile au început să fie pe cale de dispariție pentru că avem telefoane ce ne țin la curent cu toate despărțirile și împăcările din lumea mondenă. Uitându-te oripilat la o emisiune de doi lei și conștientizând acest lucru, nu te face mai bun decât acela ce nu conștientizează. Pentru el e normal dar pentru tine…

alimentația – Societatea actuală se bazează pe produse prefabricate, în mare parte artificiale. Oare câți oameni realizează ce manancă atunci când cumpără produse tip fast-food? Câți dintre noi citim etichetele de pe produsele cumpărate din supermarketuri, (și oare câți înțelegem terminologia creată exact pentru a ne debusola) produse care sunt prefabricate tocmai pentru a avea un termen de valabilitate mai lung. Până și fructele și legumele par să fie mai ieftine venind din cealaltă parte a lumii decât cele autohtone. Cineva vrea cu tot dinadinsul să consumăm anumite produse în detrimentul atora. De multe ori discutând cu oamenii pe tema acestui subiect răspunsul ce pare a fi pe buzele tuturor este „si ce putem face? „

partea spirituală – Puțini oameni trec prin filtrul gândirii ceea ce li se spune de către o autoritate în materie de religie. Încă din copilărie copiii sunt învățați nu să gândească singuri, ci cum vor părinții, iar chestiunea religioasă pare în cele mai multe familii foarte serioasă. Plecând de la religiile de bază, ajungând până la cele moderne de tip new-age, aceste instituții se joacă cu mintea noastră, iar la o analiză mai aprofundată asupra fenomenului vedem că scopul este întotdeauna același, puterea asupra individului. Folosind manipularea ca pe un mod de acțiune, scopul devine atins după ce gloata a primit mesajul și a rezonat cu acesta. Un scop secundar al acestor forme de manipulare este banul. Dacă toată lumea te ascultă de ce să nu tragi și foloase de pe urma acestor creduli ?!

banii – Cred că ăsta trebuia să fie primul exemplu dar am preferat să enumăr altele tocmai pentru a ajunge aici. În societatea modernă a avea un statut social mai bun decât al vecinului pare să fie scopul în viață. Bineînțeles, nu vorbesc aici de oamenii care caută să muncească de pe o zi pe alta pentru a supraviețuii, ci de aceia pentru care traiul necesar a fost de mult acoperit. Se pare că niciodată nu e de ajuns, egoul nostru trebuie hrănit iar funcția mult visată nu va întârzia să apără. Trecem peste principii morale, nu avem timp de educația copiilor, nu ne interesează ce se întâmplă în jurul nostru decât dacă se intersectează cu cariera noastră. Cei aflați în umbră au folosit acest model în perioada de după cel de-al doilea război mondial în SUA sub sigla „visul american” și se pare că le-a reușit de minune. Puțini oameni sunt cei care se gândesc serios că sunt manipulați cu ajutorul dorinței lor de a acumula cât mai mult.

politica – Câți dintre cei ce citesc aceste rânduri s-au interesat de posibilitatea existenței unui nou sistem politic? Unul în care chiar să conteze vocea poporului. Unul în care deciziile să se ia doar după o consultanță cu cei care au votat Parlamentul, cu voi. Un sistem în care chiar populația să propună sau să voteze legile care îi sunt destinate direct. Puțini.

independența – Câți dintre cei care citesc aceste rânduri au încercat să se rupă de sistem? Cunoașteți conceptul unei ferme autarhice? Știți ce presupune? Sunteți dispuși să mergeți pe drumul acesta ? V-ați interesat cumva și de cât de ușor se poate înființa o asociație non-profit? Știți cum să vă folosiți de o asemenea asociație în limitele legale? Știți cum vă poate ajuta? Știți cât de puțin costă și că e nevoie de doar trei persoane? Puțini, foarte puțini.

Într-o era a informației, faptul că nu cunoaștem anumite aspecte ce ne-ar putea face viața independentă nu e o scuză. Este exempul cel mai elocvent că ne-am lăsat manipulați de societatea bolnavă în care trăim, răspunzând instinctiv la probleme cu soluții propuse de către cei ce se folosesc de libertatea noastră. Pentru a găsi soluții reale și fiabile trebuie să ne schimbăm modul de gândire.

https://cristianterran.wordpress.com/2016/05/08/solutii-pentru-o-viata-mai-buna-pentru-o-lume-mai-buna/#more-91

Acest articol a fost publicat în VIATA LIBERAn(trezirea). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.