Cum s-a trăit în România în anii ’70- ’80? UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.


UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.

MINCIUNĂ GROSOLANĂ : În anii 70 erau în magazine, 10 -20 de feluri de salamuri, de brânza și de carne…Portocalele, Bananele, Merele, Perele, Cireșele (când era sezonul) și orice fel de alte fructe românești se găseau din abundență …

Mâncam 3-4 mere ori de câte ori veneam de la școală după ce mâncam de-amiază. Era un fel de felul III.

Penuria a început DUPĂ anii 80.

In anii 70, bananele, portocalele dar si fructele românești erau peste tot. Tot ce scriu alții, cum că nu era așa, e o minciuna grosolană.

Iată o astfel de minciună: „Primele mele triste amintiri din „iepoca” comunistă sunt de la câțiva anișori, 6-7, în anii ’70, când așteptam cu stoicism să se coacă pe șifonier puținele banane pe care le puteau găsi părinții mei la Alimentara și care mai întotdeauna erau verzi, necoapte”

Nici vorbă de așa ceva în anii ’70. Puteai cumpăra banane, portocale, grapefruit-uri sau lămâi câte vroiai. E o minciună că erau „verzi”…Cele verzi au apărut mult după anii ’80, ca mai apoi să dispară de tot…Ne făceam în mod curent acasă suc de lămâie, storcând cu mâna lămâile naturale, punând apă și două lingurițe de zahăr. Sucul era minunat. Și aveam și un pahar înalt și perfect cilindric. Când vroiam să fie sucul și mai bun storceam două lămâi. Mai ales după ce fugeam câteva ore prin praf, la fotbal, era minunat.

Între anii ’70-’80, cu 4-6 lei iți luai 100-200 de grame de salam sau parizer – și alea de atunci, nu erau deloc mizeriile de azi cu e-uri , mațe și zgârciuri tocate….Pe clasa 2-a – 3-a, mergeam în pauza mare la magazin și ne luam corn cu salam cu doar câțiva lei…Îmi lăsa mama mărunțis sa-mi iau ceva de mâncare.

Am fost în tabără cu școala sau cu liceul, aproape în fiecare an, începând din clasa IV-a …O tabără costa intre 300 si 500 lei 10-12 zile.

Întreținerea la bloc (3 camere) era de 50 lei vara și în jur de 100-120 lei iarna…salariul minim era de 1800 de lei apoi s-a făcut 2000 de lei…Salariul mediu era de 2500 de lei…NET: impozitul pe salariu și orice altă taxă au fost scoase.

Venea stomatologul la școala și îi consulta pe copii și ii programa pe copii la cabinetul dentar.

La gravide mergea medicul acasă sa le vadă și înainte și după ce nășteau.

Te lua poliția de pe stradă dacă nu munceai…și-ți dădea un loc de muncă. Te urmăreau mai apoi să vadă dacă te duci la servici. Nu exista șomaj.

Foarte, foarte mulți oameni primeau case de la stat (apartamente) pentru care plăteau chirii MODICE – chiria era de aprox. 50 de lei pe luna.

Un bilet de autobuz era in anii ’70 – 50 de bani , în anii ’80 a ajuns 1 leu, în 1989 a ajuns 1.20 lei

Sunt antibolșevic ca opțiune politică, dar NU CU MINCIUNI se scrie istoria….Da, a fost frig în ultimii ani și magazinele au fost goale. În ele se mai găseau doar macaroane și conserve de pește…Dar nu a fost tot timpul așa.

Îmi amintesc când în anii 1987-1989, în plină penurie de alimente, îmi cumpăram conserve de pește amintindu-mi de cornul minunat și de salamul gustos ce-l mâncam cândva. Sincer nu era rău nici peștele: atât cel marinat cât și cel în ulei erau foarte bune. Dar nu puteai mânca doar pește.

Curtea școlii era permanent deschisă inclusiv în vacanțe. E o crimă că astăzi curțile şcolilor şi sălile de sport stau închise, cu lacătul pe ele, în timp ce copiii n-au unde se juca. Asta o decid azi oameni, care nu s-au jucat niciodată, în curtea şcolii sau între blocuri, când au fost mici.

În curtea şcolii se juca fotbal de dimineața până seara (mai puțin dacă aveau unii ore de sport și nu făceau sport în sală)…

Mergeam vara și dădeam cu mingea și racheta de tenis la peretele școlii, undeva în zona unde nu erau geamuri…Nu mi-a zis nimeni niciodată nimic…La ștrand un bilet pentru o zi întreagă era pentru un copil 3 lei apoi către 1989 s-a făcut 5 lei…Cu toate astea, recunosc că mai și săream gardul împreună cu alți copii.

Nu de puține ori se spărgea la școală, din greșeală, câte-un geam de la o minge de tenis sau de fotbal și nu era nici un scandal : se-nlocuia geamul și gata. Bicicletele erau peste tot: copiii aveau Pionier, Pegas sau Tohan. Patinoarele la fel: cânta muzică uneori, și-ți dădeau ceai cald.

Cu siguranță am avut o copilărie foarte fericita și n-am văzut în jurul meu copii care sa nu aibe una la fel…Și am crescut într-un cartier obișnuit într-un oraș prăfuit de provincie.

Vorbesc ca unul care am trăit vremurile alea ca și copil…

Nu poate veni un MINCINOS sa spună ca de-abia puteai cumpăra câteva banane verzi în anii 70

În 1989, profesorii aveau salarii între 2200 și 3500 de lei (mama era profesoară) după vechime și gradele pe care și le puteau lua.

Inginerii erau cu ceva mai bine plătiți ca profesorii cu aceeași vechime în muncă.

Un debutant începea întotdeauna cu salariul minim (1800 și mai apoi 2000 de lei). Dar după câteva luni era trecut pe primul nivel de salarizare din specializarea lui.

La televizor se transmiteau în anii 70 aproape toate competițiile sportive TENIS, FOTBAL, RUGBY, ATLETISM, OLIMPIADE etc…erau filme americane și englezești câte vrei: seriale, foiletoane, cinematecă etc.. ..programul începea la 10-11 dimineața și mergea pana la 24 sau la 1 noapte…reducerea programului s-a petrecut treptat după anii ’80.

Meciurile lui Ilie Năstase de la Turneul Campionilor erau transmise în direct noaptea la 1, 2, 3 dimineața. Ca și notele de 1.00 (nu era loc pe afișaj) ale Nadiei Comăneci, de la Olimpiada de la Montreal. Când juca Dobrin, doar un simplu meci în campionat, străzile se goleau și mergeam să-l vedem. Ce să mai spun de Craiova lui Balaci sau de Steaua?

Siguranța, noaptea pe străzi, era maximă …te-ntâlneai cu un milițian, dacă nu la prima străduță, atunci la a doua…Cinematografele, ștrandurile, terasele, cofetăriile toate avea prețuri modice: o prăjitură costa 2.50 – 3 lei. Erau și cu 1.50 dar și mai bune și mai mari cu 4-5 lei. Savarinele îmi plăceau cel mai mult și nu erau scumpe. Și Doboșurile erau bune sau Indienele.

Despre ce vorbim? Țara DUDUIA de noi CONSTRUCTII..erau MACARALE peste tot …

Noi cartiere de locuințe se ridicau peste noapte în fiecare oras….Mi-amintesc cum ne jucam câteodată seara, urcând fugind scările de beton nefinisat, prin blocurile aflate în construcție.

Trenurile pe distanțe lungi ajungea cu 2-3-4 ore mai repede ca azi…

Cu un salar MEDIU iti putea face lejer un concediu de 10-12 zile la mare

E adevărat: la orele de vârf autobuzele erau aglomerate.

Cărțile din Biblioteca pentru Toți erau 5 lei bucata. S-a tipărit atunci aproape toată Literatura Națională și Universală. Plus cărți de filozofie, de istorie sau de critică. Când luau salariul, tata și mama veneau fiecare cu sacoșa cu cărți acasă, așa cum veneau cu roșii și ardei.

Și erau cărți una și una. Mai târziu, cărțile din Biblioteca pentru Toți au devenit 10-12 lei. Dar nici așa nu erau scumpe. Cea mai bună revistă era Secolul XX. Mi-o amintesc și acum, că o cumpăra mama și mai citeam și eu din ea. Era groasă cât o carte, cu articole tot unul și unul. Așa o revistă nu mai avem azi.

Ne duceau cu școala, la Cinematograf și la Teatru. Excursiile cu școala erau cel puțin una pe trimestru. Pe stadioane copiii aveau intrarea liberă. La noi în oraș, echipa juca în Divizia C și câteodată, mai intra și-n B. Dar eram cu toții mândri de ea.

A NU SE CONFUNDA ANII 70-80 CU CRIMELE BOLSEVICE DIN ANII 50….CARE AU FOST DE GROAZĂ. Ce mi-au povestit părinții și bunicii mei întrece orice închipuire.

Laptele (despre care unii mint în alte articole „că plângeau după el”), ți-l lăsau cei de la fabrică, în fiecare dimineață direct în scara BLOCULUI…

Puneai sticla goală în niște lădițe și găseai dimineața, O ALTĂ STICLĂ PLINĂ. Prețul în anii ’70-’80 – 2.20 lei litrul apoi s-a făcut prin anii ’80 – 3 lei…apoi a fost 3.30

Banii îi lăsai într-o cutie de carton (nu-i fura NIMENI cum nu fura nici laptele din lădițe), sau suna cel cu laptele o dată pe săptămână la ușă…

După anii ’80, chestia asta a dispărut…

Dimineața mă trezea câteodată, zgomotul celor care veneau cu lăzile cu lapte la fiecare bloc. Ajungeau la noi la bloc să ia sticlele goale și să le pună pe cele pline cu lapte între ora 6:00 și 6:30.

Admiterea la liceu și la facultate au fost printre cele mai corecte și mai bine organizate concursuri la care am participat. La fel erau și Olimpiadele școlare. Nu conta statutul social al celor care dădeau examen.

Și, atenție: eu am crescut într-un oraș de provincie din ARDEAL, nu în BUCUREȘTI și nici în vreo capitală de județ…Dar era LA FEL peste tot.

Ceea ce vă povestesc eu AM TRĂIT. Ce vă povestesc SUNT FAPTE nu e apologie, nu e propagandă …sunt fapte.

AM POVESTIT exact ce am trăit. …Nu contează ce regim a fost sau ce regim ar fi fost : Aș fi spus exact ce am trăit indiferent de regim. Cine vă spune că n-a fost așa VĂ MINTE.

Desigur o poveste separată ar trebui scrisă despre magazinele ajunse aproape goale după anii 1985…

Dacă în 1973 ar fi fost O PENURIE MASIVĂ de Portocale în România cum vă mint unii, credeți că ar fi apărut în 1973 cântecul O PORTOCALĂ ? Ca să trezească ura și indignarea oamenilor?

Interpret Anda Calugareanu, muzica Marius Țeicu, versuri Ovidiu Dumitru. Melodia a fost compusă in 1973, şi dată în premieră la TVR, realizator Alexandru Bocăneț. Melodia s-a bucurat de mare succes in spectacolele live, cu două si trei bis-uri la fiecare spectacol.


Macaralele și Blocurile de locuințe care se construiau peste tot erau imagini obișnuite ale anilor ’70-’80. În poza de mai jos puteți număra 9 macarale.

http://www.fluierul.ro/

Acest articol a fost publicat în SOCIALISM. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

102 răspunsuri la Cum s-a trăit în România în anii ’70- ’80? UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.

  1. mirceascalat1948 zice:

    Da, cine mai are tinere de minte isi aduce aminte exact ce si cum a fost. Pe linga astea dupa ’68 nu m-am mai ascuns dupa cuvinte, ci am spus intotdeauna ceea ce am avut de spus constient ca cineva ma toarna undeva, dar ce am avut in capusa am avut si’n gusa. Si…. nu s-a intimplat NIMIC. Poate dosarul de la SECU s-a facut mai gros si eventuale avansari s-au inchis, dar … ce conta, imi faceam profesia bine si am fost apreciat. Chestia cu excursii era cam nasoala, dar cite locuri din tara sunt bestial de frumoase si merita a fi vazute. Multipartitism? Hm pina la infiintarea FDSN era o parte majora dintre noi care nu erau „membrii PCR”, dar dupa …. practic toti am fost inregimentati politic. Libertatea cuvintului? A fost mai mare prin anii 60 inceput de 70. Dupa aceea a in ceput revolutia culturala. In anii 80 a inceput lupta pentru valuta in vederea rambursarii creditelor catre FMI, atunic au incepu si „vinzarea” nemtilor si a evreilor si alte smecherii dubioase organizate de „servicii”. Iara dupa rambursare, smecherii din servicii au inceput sa joace la doua capete, mai ales dupa Pactul de la Malta…. O alta vinzare a Romaniei pe taraba marilor puteri, iar „romanii” din servicii au dat-o cotita dupa cires numai lor sa le fie bine, si asa s-a nascut „revolutia” si Klassa politika.

    Apreciat de 2 persoane

    • dan vizitiu zice:

      Mi se pare corect ca li se cerea bani pentru scolarizare , acum invata la noi si pleaca la altii pe gratis .

      Apreciază

      • Gloria S. zice:

        Scolarizarea se face pe banii cetateanului platitor de taxe, adica din taxele playite de parintii mei am gost educata eu. Statul nu prupoduce nimic, deci mu are cum sa-ti playeasca el. Ci doar redistribuie banii din taxe. In concluzie am libertatea sa ma duc unde vreau cu efucatia acumulata pe banii fam mele.

        Apreciat de 1 persoană

      • Lupul Dacic zice:

        Cred ca nu ai inteles nimic din articol. In sistemul comunist-socialist NU se plateste taxe de populatie. Singura taxa din ce mai tin minte era dupa 25 de ani daca nu aveai copii. Era o taxa infima de citiva lei.

        Apreciat de 1 persoană

      • Citadela zice:

        Din start, salariile mici reprezentau o indemnizatie deja dramuita de sus. Nu era nevoie sa te complici cu impozite. Pur si simplu tineai salariile mici. Pentru universul nostru socialist erau cit de cit ok, ne faceam de cap in concedii, vacante…ne ajungea pentru munte, mare, delta si chiar si o Bulgarie

        Apreciază

      • Vasile zice:

        Doamna Gloria, dacă ar fi fost să faci școala doar din câți bănuți dădea DOAR familia matale pentru educație, nu terminai grădinița nici azi, așa că mai ești datoare încă… 🙂
        GREȘIT! Pe vremea aia, statul era PATRONUL, deci profitul mergea în buzunarul statului, iar de acolo plecau banii și pentru sănătate, școală…! Nici azi patronul nu produce, el, ca persoană (doar cu excepția în care prestează direct el diverse servicii ca SRL, II, PFA…, ca să nu aibă cheltuieli mari cu salariații), nimic, dar tot profitul merge la el…
        Pe vremea aia, STATUL ERAM NOI, cu doar o clică specială, stratificată în politicieni, magistrați, grade…

        Apreciază

      • Toni zice:

        PLEACA PT CA AICI NU AU LOC DE BEIZADELELE ANALȘFABETE ALE POLITICIENILOR

        Apreciază

    • Secelaenu Gina zice:

      Absolut de acord cu aproape tot ce ati scris, mai putin partea cu ” DOSARUL DE LA SECU
      ” Hai sa fim seriosi, dosare la Secu se faceau poate pentru cei care chiar prezentau un „”pericol „‘ pentru forma de guvernare de atunci NU la toti muritorii de rind .

      Apreciază

      • Mys Saly zice:

        Prezumtia era ca oricare cetatean prezinta un potential pericol, mai ales cind are gura sloboda! Si cam asa am fost, ca am trecut prin primavara de la Praga tocmai la adolescenta.

        Apreciază

      • Secelaenu Gina zice:

        Ai dreptate.

        Apreciază

      • coconut Gheorghe zice:

        Daca nu ai avut dosar, tu sau ai tai nu stii atunci despre ce vorbești când spui ca cineva reprezenta un „pericol” pentru regim!!!

        Apreciază

      • liliana zice:

        da, ai dreptate, tin minte ca spuneam la birou numai bancuri politice si nu s-a intimplat nimic. aveam un apartament inchiriat la un palestinian si nu m-a chemat secu la intrebari.ceea ce s-a scris in articol este adevarat, cumparam de la macelaria de cartier cita carne aveam nevoie, fara coada. ei, dupa 80 s-a schimbat, dar cred ca au concurat si alti factori subversivi de sabotaj al sistemului si mai ales a lui ceausescu

        Apreciază

      • Citadela zice:

        Nu-i adevarat, cetateanul de rind oricit de bancos era nu era pericolul(tocmai ca ala era ajutorul la care ca blegul nu a apelat). Pericolul care l-a si pus la zid in 89 a venit din partea acolitilor LUI si a familiei LUI NESABUITE, toti care-l pupau in cur aveau cite un pumnal la spate…., indivizi pe care a fost obligat sa-i scoleasca in occident la comanda CELOR CARE-I DADEAU imprumuturi.

        Oricum atita a putut, atita a facut, ca in orice familie…n-a avut ce face, era cu miinile legate de cei care-l imprumutau si il studiau( ne studiau)

        Poate vreodata vre-un istoric le va deschide ochii romanilor referitor la ceea ce a fost de fapt experimentul „nea Nicu”, evident mai incolo, deoarece deoacamdata sunt toti cacati pe ei de frica…

        Apreciază

  2. Drum bun spre Coreea de Nord zice:

    Auzi, daca iti e asa de dor de comunism, vezi ca te asteapta alt dictator in Coreea de Nord! Si acolo sunt „de toate” si e viata care ai visat-o! Poti sa-i canti osanale conducatorului iubit si nu trebuie sa-ti mai parasesti candva tara! Pasaportul il vei preda la sosire. Drum bun catre comunism!

    Apreciază

    • John Bentz zice:

      Esti prea prost sa pricepi ceva !

      Apreciat de 1 persoană

    • doruoradea zice:

      –-exista destui prosti care vb despre ceva ce nu stiu cum arata,…sunt convins ca si despre sex vb……

      Apreciază

    • Marian zice:

      Ma prostule, mai bine te avorta ma-ta. se pare ca tu ai trait de la ,90 incoace si de bou ce esti iei de bune toate cacaturile care ti le spun niste retardati. Ma boule, eu i-am injurat si i-am dracuit pe comunisti in sediul lor din Constanta, Casa Alba, cum o stiu constantenii, in anul de gratie 1972, vara , nu ma stiu ziua saptamanii si data, dar era dimineata in jurul orei 09.30-10.00, ptr ca nu gaseam de munca , dat fiind faptul ca eram cu un handicap fizic. Drept „represalii”, mi-au gasit de munca pana la ora 12.00 si intr-o saptamana, dupa ce am incercat mai multe locuri de munca, dar la care, din pacate , nu corespundeam din punct de vedere fizico-medical, mi-au gasit unul stabil. Sa vad ca-ti cauta si-ti gaseste acum , cineva un loc de munca, asa cum au facut comunistii cu mine.

      Apreciază

    • PETCU zice:

      ESTI PREA PROST

      Apreciază

    • Mys Saly zice:

      Daca tot scrii si raspunzi aiurea, defineste ce intelegi matale prin „comunism”, ca se pare ca-ti place termenul si esti indragostit de el. Cit despre Coreea de Nord…. mai las-o balta! Nu se compara Romania din ’90 cu RPD Coreea de acum. Si mai apoi una e sa punctezi ceea ce este adevarat si sa subliniezi deficitele si alta e sa colportezi acuze si semi-adevaruri, daca nu chiar minciuni, profitind de lipsa de informatii valide, facind e guru.

      Apreciază

    • Catalin Didica zice:

      Drum bun spre Coreea de Nord, proasta sula a fost la fundul lu’ maica-ta. Esti vai de capul tau.

      Apreciază

    • Agripina zice:

      Nu poti să te harjonesti in gustul cuiva am prins comunismul si nu se întâmpla ororile din ziua de azi,rusinos am pierdut omenia iti este frică sa iesi din casă,fa d nata ceva sa se schimbe situatia.

      Apreciază

    • Vasile zice:

      Rămâi cu bine cu dictatorul Iohannis, sluga lu’ Merkeloanea, Macron, Trump și care-or mai fi cei care-i dau ordine! Rămâi atunci pe brânci, că văd că ai o problemă cu statul vertical, în picioare…

      Apreciază

    • poate poate zice:

      Asa este cand esti mic si prostut, nu ai citit o carte in viata ta si nici nu pricepi esenta unui articol. Pai daca parintii, bunicii si inaintasii tai ti-au construit fabrici( de la hartie igienica la avioane), drumuri, cai ferate, scoli, blocuri, etc., au facut si foamea vreo 10 ani ca sa plateasca toate datoriile facute pt. investitii si v-au lasat toate astea, eu stiu ca se spune macar –multumesc. Si in Ungaria a fost socialism (daca citeai vedeai ai fi stiut ca nu exista comunism , este o utopie – un deziderat de neatins ) si nu au schimbat nimic. Acolo si CAP-urile agricole au ramas la fel, numai ca aceia sunt un popor, noi suntem o adunatura de egoisti si zevzeci. Uite acum s-a venit din Singapore ca sa vedem facultatea pt copil. Sa vezi democratie si capitalism acolo. Vine politia si iti spune sa intri in coloana de pietoni pe partea dreapta ( se merge ca la armata) daca eu un ofiter ma uitam cu groaza, ce sa mai zic de altii. Crezi ca acolo mananci pe strada = puscarie, mesteci guma de mestecat= puscarie, droguri= glont. etc. Lasa ca in alte parti umbla cainii cu covrigi in coada.

      Apreciază

  3. O suge mata zice:

    un blog scris de rusnacii sau rusi comunisti …se ducea rau in perioada comunismului,inclusiv in perioada la care faci referire .

    Apreciază

    • Secelaenu Gina zice:

      La ce te poti astepta de la un imperb care se prezinta a fi ” O SUGE MATA ” !? Si apropo cretinoidule .Daca ai fi facut scoala in vremea aia, ai fi stiut sa scrii corect ma-ta NU mata !

      Apreciază

      • Mys Saly zice:

        Multumesc ptr. sustinere. Alegatia este corecta. Multumesc inca odata, desi am convingerea ca cel cu suge nu a prea fost pe acasa in primii 7 ani de viata asa ca nu a prea supt de la sinul mamei sale, asa ca….

        Apreciază

    • Vasile zice:

      Un etichetator analfabet, de doi bani, plin de ură viscerală, intolerant, mincinos, care dă lecții și concluzionează doar înjurând. Cam puțin te-a-nvățat școala capitalistă…

      Apreciază

  4. Nisof zice:

    SUNTETI LUP DACIC, SAU LUP COMUNIST???!!!

    Apreciază

    • A.D. zice:

      Vezi, Lupule, pentru cine te necajesti ? Vezi ce te intreaba ?

      Bietu’ Tutea, stia el cum te nasti de stanga si mori de dreapta: te trezeste lumea la realitate!

      Apreciază

      • Lupul Dacic zice:

        Off, nu ma injosesc ci ii accept asa cum sunt pina si daca se vor trezi. Trebuie sa intelegi ca oricare din noi am fost la fel de prosti precum cei de mai sus care injura comunismul. Si noi astia care ne-am trezit intre timp in anii 90 chiar si dupa injuram comunismul pentru ca eram indoctinati cu mirajul occidentului.Daca noi ne-am desteptat mai repede ( majoritatea), nu insemna ca nu mai sunt destui cu 2 neuroni. Poate ca si aia 2 neuroni pina la urma vor gindi. Daca nu, sunt primii sacrificati oricum. Ei nu stiu ca se fereasca de manipulare, maninca cit mai „sanatos” din supermarketurile vestice cu mare pofta toate omg-urile si otravurile, ei se indoapa de vaccine, ei se uita la tv unde le termina si aia 2 neuroni, etc. Asa ca…na, supravietuieste doar cel care VREA.
        Daca las din cind in cind unele comentarii timpite, o fac pentru a mai arata ca mai sunt si din astia printre noi. Asta ii indirjeste pe cei treziti si care citesc sa realizeze ca UNITATEA ne va salva. Cind? Nu stiu, dar razboiul bate la usa de mult timp si dupa cum vezi acum se aduna trupele. Si noi trebuie sa ne adunam trupele alea care sunt formate din noi astia care vrem sa avem un viitor.

        Apreciat de 1 persoană

  5. isa zice:

    Dupa atatea laude ce propui?Un nou comunism????Sau sa se trezeasca lumea din ACTUALUL comunism-mafiot care stapaneste tara?Era mai bine DAR PANA in 1969 cand comunismul era inca in formare si nu luase ceausescu modelul de comunism-strict si manifestar de la Coreea de nord!

    Apreciază

  6. gigi zice:

    Sunt prea tineri si indoctrinati de parintii care poate nu au facut nimic in viata lor si au fost contra RUSILOR SI COMUNISTILOR – o sa va dati seama mai tarziu

    Apreciază

  7. hn zice:

    Un text ca acesta te arnaja pe viata pe vremea aceea! Iti dadeau apartament central si te promovau la slujba.

    Apreciază

    • Secelaenu Gina zice:

      Nu numai un tex de genul asta . Eu de exemplu in 82 mi-am cumparat un apartament cu TREI camere prin ICVL si nu eram vre-o inginera ci lucram ca vinzatoare intr-un magazin bucurestean . Diferenta dintre ATUNCI si ACUM consta in faptul ca am avut dobinda fixa de doar 6% pentru 15 ani de credit si 10 ani de gratie la impozit ! Acum nu numai ca platesti aproape tot creditul dar daca nu mai poti face fata 2-3 luni iti ia casa, ti-o vinde si mai ramii si dator pe viata dupa ce ajungi in strada ! PS. IN VREMEA AIA NU S-AU SINUCIS OAMENI PENTRU CA NU MAI AVEAU CE PUNE PE MASA COPIILOR ! IPOCRITII CA TINE AR TREBUI SA-SI VADA DE VIATA DEMOCRATA IN LINISTE …..

      Apreciază

      • Keresztes Ibolya zice:

        Eu m-am nascut in 1960 ,am crescut intr-un sat langa Cluj.Am avut o copilarie fericita,provin dintr-o familie modesta.Parintii mei au facut tot posibilul,ca noi copii sa avem tot ce ne era necesar.Traiam dintr-un salar,deoarece mama nu lucra,pe vremea aceea.Pe atunci la tara mai domina conceptia,ca femeia trebuie sa aibe grija de copii si gospodarie,la oras era altfel.Parintii mei au reusit sa construiasca o casa si sa creasca doi copii dintr-un salar.Bine-nteles ca copil,ca tanara si eu,ca orice copil i-mi doream mai mult.Nu prea stiu eu de banane,de portocale etc. noi ne cumparam cele necesare.Dulciuri,banane,portocale parizel,salam etc. ne aducea tata in zile de salar sau cand primea vr-u premiu sau de sarbatori.Cand aveam nevoie de haine,ne cumparau.Nu erau prea multe modele,ne cosea mama sau matusa.Pe la 11-12 ani am stiut sa crosetez,sa cos.I-mi faceam singura imbracamintea cum i-mi placea mie .Aproape toate fetele crosetau!Schimbam modelele intre noi.La scoala DIRIGINTA tinea ora de gatit.Fondul clasei ni-l faceam noi.Vindeam sendvichiuri calde,mere glazurate sau organizam „ceai dansat”unde vindeam felii de tort,suc,prajiturele.Parintii ne ajutau cu materia prima.Din banii adunati pe parcursul anilor am acoperit cheltuielile clasei si la terminarea clasei a VIII-a ne-am dus in excursie.La terminarea clasei a VIII-a am facut o poza in grup cu toata clasa si toti profesorii,nu albume,nutablou.Am sarbatorit evenimentul in clasa cu sanvichiuri,sucuri ,ceai si prajituri.apoi am plecat in excursie,dupa care fiecare si-a urmat destinul.Viata n-a fost usoara,am intampinat greutati,dar si bucurii.Am trait cum am putut,asa era normal,asa am invatat.Am vrut mai mult,am visat la o viata mai buna.Ca viata e buna sau rea in mare masura depinde de noi.Depinde de pretentii,de conceptii de anturaj.Poti fi putred de bogat si sa fi nefericit .Omul totdeauna doreste mai mult,ceva ce nu are!In viata am avut si bune si rele.”Comunismul”de si n-a fost comunism,doar cu numele asa cum nici acum n-avem capitalism,decat cu numele a avut parti bune si parti rele.Nici hulitul,nici elogiul nu are rostul!Pe mine ma deranjeaza cand oamenii,care au tras foloase de pe urma comunismului,acum sunt forte inversunati,hulesc regimul!Mai sunt si tinerii,care n-au trait pe vremea aceea sau au fost foarte mici,NE EXPLICA noua cum a fost.Daca ai putina minte,si nu esti puturos,NU MORI de foame nici acum si nu mureai de foame nici atunci!MITA,NEPOTISMUL SI HOTIA a fost,este si va fi totdeauna,pentu ca sta in firea omului!Se schimba doar scena si actorii,se modifica,se modernizeaza scena,dar PIESA DE TEATRU RAMANE!

        Apreciat de 2 persoane

      • Mys Saly zice:

        Scumpa Doamna, pe acea vreme unul dintre sloganuri era> Omul e cel mai de pret capital! (Marx dixit). Ceea ce pe multi ii deranja era faptul ca nu aveai voie sa fi slobod la gura, ca una gindeai si alta ziceai, ca trebuia sa faci la fel ca turma, ca nu aveai voie sa calatoresti unde si cum doreai, sa citesti ce doresti si sa vezi ce filme vrei sa ai canale TV dupa voie si posturi radio la Liber, sa ai acces la cartile care ti le doresti chiar si netraduse si multe alte asemenea. Oricum din punct de vedere „politic” cam pe nimeni nu interesa „politica”, ca si acum, dar viata sociala avea un trend pozitiv si sperante ca barierele vor cadea erau deschise. O lume Noua ne astepta pe undeva, chiar si pe batrinul Tatal meu.

        Apreciază

  8. Sever zice:

    Cum să scriu și nimeni să nu poată afla cât de superior sunt eu.
    Proștilor, adică eu sunt ăla deștept.
    Proștilor, adică eu sunt inteligent, erudit, cult și câte altele.
    De asta scriu, să vadă toți că știu să scriu.
    Despre articol… da erau și lucruri bune pentru mine, pe atunci puteam să alerg, să dansez iar acum…
    Lămâi erau, dar nu pentru toți. Unde lucrau ai mei, se puteau procura ouă și erau ouă cu un gălbenuș, cu două, cu trei, chiar cu patru. Mâncam omleta ca felul trei. Din punct de vedere ouă era excelent. Nu prea aveam lămâi.
    Erau atunci câteva lucruri pe care le puteam, acum nu mai pot nimic, deci era mai bine atunci? Nu, nu era, eram tânăr doar.

    Apreciază

    • Secelaenu Gina zice:

      In marele TAU egoism ACCEPTI CA IN ZIUA DE AZI SUNT OAMENI CARE NU AU OUL ACELA NICI MACAR CU UN GALBENUS!? Poti sa realizezi ca in ziua de azi sunt OAMENI care mor de foame , frig si dorm in cutii de carton pentru ca un sistem asa zis DEMOCRAT le vrea binele !? Din pacate mintea Romanului -i este foarte scurta ….

      Apreciază

      • Mys Saly zice:

        Nu mintea e chestiunea! Minte are romanul, tinerea de minte e tare scurta! Si tare repede fuge dupa potcoave de cai morti ori cai verzi pe pereti si se cam imbata cu apa chioara!

        Apreciază

  9. mariana brad zice:

    Albul este alb ,negrul este negru iar griul este cenusiu …si sumbru! Cine a scris acest articol nu stie ce spune! Nu a stat de la ora 2 noaptea sa prinda 1 kg de ulei tulbure , nu stie ce inseamna sa ai ratie la paine , zahar , sa ai copil de cateva luni si sa nu ai lapte ,gris sau orez ….sa te duci in Suceava dupa branza , sa te duci la Bucuresti dupa carne sau…cel mai la indemana pentru bacauani…Homocea! Si aceste lucruri sunt cele materiale , nu mai spun nimic despre cele necesare spiritului …cultural eram indobitociti cu atatea congrese ,cantarea romaniei ,statul in soare la vizitele tovarasilor,munca patriotica,cenzura.Cea mai raspandita gluma era : Cine e cel mai sarac turc din Romania ? Ali (mentara) ! Sa tot cumperi de acolo conserve de fasole! Vroiai sa iei o bere? Fara peste nu se putea! Vroiai o carte buna? Ti se bagau la pachet 3 carti anoste vechi de 10 ani in rafturi !Da , erau toti salariati , nimic de zis , dar unii munceau , altii se faceau ca muncesc iar altii… (Pile ,Cunostinte,Relatii -PCR ) huzureau !

    Apreciază

    • Secelaenu Gina zice:

      La cozi ma stat cu totii dar culmea aveam bani sa ne cumparam ceva cind ne venea rindul .Cit despre cele necesare spiritului numai cine nu A VRUT , nu a avut parte ! Frustrarile dor, dar asta nu inseamna ca sunt realitati !

      Apreciază

      • Chițu Mihai zice:

        Da s-a stat la coadă dar ți-a scris negrul pe alb din 80 în coace și este foarte adevărat, dar fiecare ne descurcam cu lapte, carne ouă de la țară, dacă zic. dacă ceaușescu nu avea ambiția să plătească datoria poate trăiam la fel de bine, ca în anii anteriori, ce să spun la țară era mai bine poate pentru alții, dar eu chiar na-ș ziice că a fost rău, și din ce știu, liberalii, țărăniștii, și chiar foști legionari aveau funcții de conducere, de la șef de brigadă, și așa mai departe. Iar cine spune adevărul nu-i musa-i că vrea comunismul înapoi, dar nici, cum e acuma toți fură începînd de la primarii din comune pînă hăt sus,, și durerea cea mai mare este acceea, că strigă hoții tot hoții,

        Apreciat de 1 persoană

    • Horia zice:

      Mariana Brad , autorul a facut aceasta precizare ,ca dupa anul1980 ,cand au fost restituite imprumuturile care FMI ,treburile s-au degradat ,deci nu faceti confuzii ,statul la coada a fost ca de prin anul 1979

      Apreciază

  10. Emilius zice:

    Alături de tine „lupule”.

    Apreciază

  11. Luky Luk zice:

    ce au facut cei de dupa 90 incoace . de la o tara fara datori si cu o gramada de banii de luat si in conturi au lasat-o in curu gol cu conturile goale fabrici si uzine distruse zacamintele vandute si mai grav si pamantul au dat llege sa se poate vande la straini cea ce nu au facut nici o tara din vechiul bloc comunuist , cu toate ca aveau sprijinul de la bruxelles , sa distrus in romania mai mult decat cele 2 razboie mondiale in ultimi 20 de ani peste 3500 de fabrici si uzine si atunci decat interesul propriu alceva pentru tara ce au facut ?

    Apreciază

  12. Mihai zice:

    Desi nu am prins decat partea de la sfarit a comunismului, mai exact ultimul deceniu care a fost cel mai rau, pot spune ca si in perioada aia era mult mai bine ca acum. De ce ?

    Pentru ca aveai sanatatea la standarde inalte pentru ca nu plecat doctorii afara
    aveai un loc de munca in care muncea si ultimul tigan
    *nu exista coruptie, talharii, boomuri imobiliare sau de alte manevre
    toata lumea mergea in concedii si vacante, pentru ca isi permitea si la mare si la munte anual
    aveam industrie zeci de fabrici si uzine care sustineau PIBul
    aveam transporturi (CFR-ul era al 2-lea cel mai sigur tranport din lume)
    era mancare destula
    faceam aproape numai export, astazi facem import

    Cine spune ca se murea de foame sa-mi spuna cel putin o persoana care a murit ! Da, s-a stat o perioada la coada pentru carne, lapte si inca 1-2 produse in rest fructe si legume gaseai la piata. Nu lipseau pestele, fasolea, cartofii si altele.

    Astazi sunt mii de oameni care nu-si permit un kg de rosii, n-au bani de medicamente, sunt dati afara din spitale cu trimitere ca n-au bani de spagi, se fura ca-n codru, este coruptie, si somajul creste an de an.

    ‘reati ai dreaq de prosti ..

    Apreciază

  13. A.D. zice:

    Lupule, lupule …

    Te-am cam calcat pe nervi (iar!), incercand prea mult sa subliniez cati romani (incompetenti! ca doar nu spun nimic adanc …) iti sar prompt in cap, in timp ce romanii in sprijin apar (cativa) dupa vreo saptamana …, dar fara multe argumente. Tu chiar iubesti tara asta – atat de tare incat ii accepti si pe romani la pachet, asa cum sunt, imensa majoritate (hoti, alcoolici, afemeiati/misogini, credinciosi, democrati etc.). Esti buna de canonizat, dupa mine … Eu m-am speriat, cand am vazut cum suntem …

    Priveste la cititorul care zice ca a facut scandal in ’72, fiindca era somer cu handicap fizic, iar „comunistii” i-ar fi gasit de lucru pana in pranz, sa ii inchida gura (la incercarile lui anterioare, pe cai legale, cum i-or fi raspuns ?) … In familia mea, la inceputul anilor ’70, o persoana fara studii a gasit de lucru (de doua ori, prima oara conditiile fiind prea grele) prin intermediul unor „pile” (rude – tot fara studii, plus vecini – un doctor; ai mei nu aveau „tupeul” sa faca scandal la Casa Alba din orasul lor). La finele anilor ’80, am stat doi ani fara locuinta (cu chirie la privat, adica – gasita tot cu „pile”), desi aveam dreptul la locuinta, prin lege. Asta era in primele 10 orase ale tarii ca populatie, unul considerat „chic”!

    Primul secretar m-a primit in audienta ca pe infractori (ca in filme – cu o fereastra imensa in spatele sau, cu o veioza aprinsa langa fata sa – putin in spate). Ii era frica sa nu fie recunoscut, mai tarziu ? Mi-a fost rusine sa ii spun ca m-a trimis „Ministrul X”, i-am spus doar numele respectivului – in teorie, mersesem sa imi cer drepturile inscrise in lege. Am iesit in mai putin de un minut, „cu mainile goale”. El stia (foarte probabil) ca urmau sa cada, eu habar n-aveam. Nu mai stiu ce mi-a zis, dar valora nimic.

    Stiam ca aveau apartamente in constructie, care de afara aratau bine. Nu stiu ce statut aveau. Mie imi aratasera (intr-o ocazie separata, inainte sa merg la „prim”) niste apartamente la marginea orasului, fara usi, intr-o mizerie greu de descris. Nu stiu daca erau in curs de constructie, ori in curs de demolare. Parca voiau sa plec … Pe vremea aceea nu prea stiam ca Romania era in razboi crunt cu Democratia vestica; credeam ca „tovarasul” cam bate campii, sa uitam de lipsuri (cu nici zece ani in urma, fusese dus cu … calul si trasura, in semn de apreciere!). Ca lipsurile ne erau provocate de Democratie, pentru a infrange rezistenta „tovarasului”, ori ca sa ii intoarca populatia impotriva, nici vorba sa imi treaca prin minte. Iar „tovarasul” nu o spunea explicit, fiindca ar fi devenit tinta de atac pentru „incompetenta” (iar el nu avea cum para asemenea acuzatie!).

    Noi nu stiam ce-i pe la altii, nici chiar in „lagarul” nostru (poate in afara de faptul ca „iugoslavii traiau cel mai bine, fiindca … erau liberi sa mearga sa munceasca in Germania”! I-au saturat de democratie, in anii ’90!). De polonezi (de exemplu) am aflat (de la un polonez) – 20 de ani dupa „revolutie” – ca ei au presedintele la … Vatican! Nici in ziua de azi (daca observi) nu stim ce-i la „frati” – in afara de propaganda democrata, care ne spune ca nimeni nu si-a mai vandut tara precum romanii (nici vorba sa inteleaga romanul de rand ca asta li s-a cerut – preconditii la aderari etc., ca li s-a „aratat pisica” s.a.m.d.). Americanii (cei rebeli, dar tot democrati!) scriu ca toata Europa de Est este ocupata de NATO (ca „baza de lansare” …). Pe scurt: in vaietele cititorilor romani nu se distinge ca ar face legatura cu exteriorul.

    Intelectualii sunt binecunoscuti pentru slabiciune fizica, drept care se dau cu Puterea. Eventual cu Puterea externa, daca plateste mai bine. Plesu este un exemplu stralucitor, de escroc care scrie prostii batranesti/de cafenea (in „Adevarul”, in „Dilema Veche”) pentru adepti, de exemplu. Nimic de substanta. Dar e greu de inteles cum un individ de talia intelectuala a lui Nicusor Dan vrea sa … „unifice Dreapta”! Nu l-am auzit vreodata spunand ca ar fi de dreapta in vederi (fiu de muncitor si de contabila! unde te poate duce un intelect stralucitor!), dar vrea sa … unifice Dreapta (romaneasca)! Eu inteleg sa nu suporte PSD-ul, dar nu sa fie de Dreapta. I-am scris (la „contactati-l pe Nicusor Dan”) – raspuns dupa luni de zile, in prag de alegeri, cu … „Multumim pentru sustinere! Daca doriti sa ne ajutati … etc.”. Ii scrisesem sa-l intreb cum suporta semi-analfabetismul occidental, unde destui universitari isi implora guvernele sa se predea tabla inmultirii in scoli!; mi-a raspuns un … reprezentant al lui Dan, cu … multumiri! Ii spun reprezentantului ca vreau sa discut cu Dan, sa ii stiu pozitia; individul imi multumeste „pentru comentarii” si imi „tranteste usa” in stil occidental! (Sa nu-l judecati gresit pe Dan: a creat la Bucuresti o Scoala Normala Superioara – de care am auzit doar de la el! Astea sunt scoli de elita – STIL FRANCEZ – deasupra universitatilor.)

    Ce se intampla in tarile (foste) „fratesti”, Lupule ? Nu de articole intreb, ci de parerea oamenilor, de blogger-ii lor, de cei ca tine, de la ei. Ei cu cat si-au vandut pielea ? Incompatibilitatea lingvistica ne izoleaza bine.

    Intelegi, Lupule ? Esti bun de canonizare, pentru dragostea ta pentru tara, care te face sa ii suporti si pe cei cu „doi neuroni”. Omul cu povestea cu Casa Alba le gaseste scuza, ca i-ar fi „indoctrinat parintii” (poate victimizati de URSS) – eu nu pot. Daca nu esti imbecil, daca nu esti ticalos, te trezesti si din indoctrinare. Te trezeste rusinea, daca altceva nu functioneaza.

    Incerc sa iti dau o pauza – cat m-o tine.

    Apreciază

    • Mys Saly zice:

      Ce bine cind nu e bine!

      Apreciază

    • Secelaenu Gina zice:

      ”Te trezeste rusinea, daca altceva nu functioneaza.” . Pe cine mai trezeste in ziua de azi rusinea ,cind multi dintre noi nici nu stiu semnificatia cuvintului !?

      Apreciază

      • A.D. zice:

        Foarte posibil sa aveti dreptate. Eu am spus „Daca nu esti imbecil, daca nu esti ticalos, te trezesti si din indoctrinare. Te trezeste rusinea, daca altceva nu functioneaza”. Exista si alte motive pentru care rusinea nu ar fi resimtita ?

        Apreciază

    • Marian zice:

      Stimate A.D.
      Va scriu pentru ca m-ati pomenit in postarea Dvs de. Pe la inceput , ” cititorul care zice ca a facut scandal in ’72, fiindca era somer cu handicap fizic, iar „comunistii” i-ar fi gasit de lucru pana in pranz, sa ii inchida gura (la incercarile lui anterioare, pe cai legale, cum i-or fi raspuns ?)” – handicapul fizic este acela ca nu puteam face efort fizic datorita unei malformatii genitale, operata la varsta de zece ani dar am ramas cu o sechela – semi-incontinenta urinara , accentuata la efort fizic.La incercarile anterioare , pe cai legale mi s-a oferit de munca dar in locuri unde se facea efort fizic. Am acceptat orice, dar ptr ca n-am putut face fata , nu am fost angajat si mi s-a scris pe „trimiterea de la Fortele de munca „- INAPT FIZIC. Pentru informarea Dvs , terminasem liceul in 1971 si n-am avut posibilitatea sa merg mai departe .Pana la episodul pomenit de mine , am lucra ca receptioner de hotel in statiunea Mamaia, imediat dupa terminarea liceului si dupa inchiderea sezonului am cautat alt loc de munca pe cai „neortodoxe” -pile dar ptr ca n-am gasit am apelat la caile legale,. Muncile care mi s-au repartizat si pe care nu le-am refuzat , dar m-au refuzat ele pe mine, au fost -pirmitori distribuitor la o magazie de materiale la ICH , muncitor necalificat la Fabrica de Ambalaje Metalice, manipulant la magazia de canete ( mosoare cu fire de lana trefilata), sectia de tesatorie din cadrul fabricii textile din Constanta (care nu mai exista acum), si operator dana in portrul Constanta, la cea din urma repartizare respingerea fiind facuta de medicul de medicina muncii. Cu aceasta ultima ocazie, am rugat medicul sa-mi recomande locuri de munca pe care l-as putea ocupa. Atunci cand m-am dus din nou la Fortele de munca, cu recomandarea medicala, o functionara de acolo a refuzat sa-mi mai dea repatitie pe considerent ca „alegam munca „, desi n-am facut decat sa-arat recomandarea medicala, lucru care m-a determinat sa merg la sediul judetean al PCR. Anterior injuraturilor si tipetelor mele pe holul Casi Albe, am fost primit de un trepadus care tinea audiente si care, ca si duduia de Fortele de munca m-a expediat cu ” da ce vrei bah, sa-ti gaseasca partidul de munca „. Probabil ca tipetele mele si injuraturile au ajuns la urechea unui sef care dat dispozitie ca „partidu’ ” sa se implice. Si s-au implicat , pozitiv si cu respectarea recomandarilor medicale. Acum la cine poti striga si pe cine poti injura ca sa se implice si sa capeti un loc de munca ?!Voiam doar sa stiti. Si tot legat de cele scrise de Dvs, pot sa va spun ca prin anii ’75 – ’85, strainii, oamenii de rand din tari capitaliste in speta Grecia, Italia, Spania, Turcia ( europene )etc , ne invidiau. Spun asta din proprie experienta caci, din anul 1975 , am lucrat in port, dupa ce am abosolvit niste cursuri de calificarea la scoala portuara, ca operator de dana stivator ( coordonam incarcarea marfurilor la bordul navelor) si mai tarziu, din 1980, ca inspector de nave petroliere ( determinarea cantitati de marfuri petroliere rafinate sau titei , inspectia caliataiva a mafurilor si starea tancurilor de marfa ianinte si/sau dupa incarcare / descarcare) si navele pe care am lucrat erau si cu echipaje din tarile mentionate sau echipaje mixte cu marinari din lumea intreaga. Asa am putu lua legatura si cu realitati din lumea capitalista si sa constant ca unii ne invidiau.Cred ca v-am plictisit destul. Numai de bine si sincer cred ca suntem destui in tara asta carora ne pasa de de ea < tara> , si cred ca si Dvs sunteti unul.

      Apreciat de 1 persoană

      • A.D. zice:

        Nu merit atat respect. Dvs. sa nu plecati capul in fata nimanui. De plictisit, ma plictisesc greu.

        De Romania se perpelesc multi, dar cu viziuni mult diferite. Deocamdata Romania/Terra trebuie sa supravietuiasca actiunii de „pedepsire a agresiunii ruse” – unde nu stiu cine ce mai poate face, dintre romani.

        Sa vedeti cum arata un roman cu familia fugarita de URSS peste Prut in ’40 (salvati, pare-se, de primarul local, roman comunist, salvat la randu-i de inchisoare de un avocat din familie – sa vedeti cum sunt relatiile intre oameni!). Omul, nascut in Bucuresti, un sfert de secol mai tarziu, a injurat „comunismul” (si lipsurile) un sfert de secol, apoi a zburat la libertate. Unde injura … „socialismul” (taxele si legile), care nu-l lasa sa avanseze in viata! Adica: sa aibe fabricuta lui, unde sa lucreze o sumedenie de chinezi mititei (carora le-ar face un bine, dandu-le de lucru)! Omul iubeste Romania.

        Puneti-va in pielea lor: sunt oameni care simt ca ei pot (si merita!) mult mai mult decat „gloata”. Socialismul nu-i de ei: ei au nevoie de libertatea de a avea si fabricute cu chinezi mititei, daca ii ajuta talentul. Nu stiu exact ce ar face in „fabricuta”, dar omul meu avea un „fix” cu ciocolata – zici ca il anticipa pe Porosenko. Aici nu intra doar oameni cu talent la „facut bani”, ci si talente stiintifice remarcabile (tip Nicusor Dan), care n-au loc in socialism. Oamenii cu talente remarcabile au un rol imens in succesul Democratiei in lume, inclusiv in „bunastarea” in care traieste majoritatea.

        Un american al carui tata a lucrat toata viata pentru armata (fara sa fie militar) a suferit un accident-monstru de circulatie, chiar cand isi incepea cariera de adolescent-sofer (16 ani). A ramas orb de un ochi, legal orb de celalalt. A devenit Republican (datorita tatalui). L-a votat pe Bill Clinton in ’92, fiindca promisese asigurari de sanatate gratis, ori accesibile. N-a iesit, vina fiind aruncata de la unii la altii, intre Republicani si Hillary Clinton (careia ii revenise sarcina sa faca „reforma sanatatii”, in Guvernul lui Bill). Ajuns la varsta maturitatii, radea: „comunistii est-europeni trebuiau sa ia lectii de propaganda de la noi!”. Nici dupa ce si-a luat doctoratul in lingvistica nu l-a angajat nimeni. Era handicapul fizic extrem de serios. (A gasit, la un moment dat, ca … administrator de retea de calculatoare.) Nu suporta socialismul, dar ajunsese sa isi inteleaga tara mai bine. Asta ca sa vedeti cum sunt oamenii.

        Si eu am ridicat odata vocea la o secretara necajita, cu rol de Cerber … A venit sefa ei, tipa de la angajari – sa restabileasca linistea. M-a pasat ulterior unei sefe a ei, „cap de departament” (de bagatori de seama/falsificatori de realitate). La telefon cu aceasta din urma, de cum am vazut ce stil lunecos are, am tipat la ea majoritatea timpului, in cele vreo 50 minute, cat a durat „convorbirea”. Nu stiu de ce a suportat tipa tratamentul. Poate voia sa se asigure ca scandalul nu se extinde. Ori poate sentimentul de vina, ca aveam dreptate. Spre deosebire de PCR-ul din cazul dvs., nu s-a miscat nimic. Un episod amar: sa ajungi sa tipi la niste femei din sistem. Au supravietuit, din cate stiu.

        Incercati sa va puneti in locul oamenilor, sa intelegeti de ce iubesc asa aprig Democratia. Oameni cinstiti si competenti (in ceea ce fac) sunt foarte putini. Ceausescu nu ar fi avut cu cine (in numar suficient), nici daca nu l-ar fi deranjat nimeni din exterior. Nici ce a gresit nu e clar (afara de faptul ca soarta Romaniei ar fi fost cam aceeasi – cum o indica si Iugoslavia).

        Lupul se zbate mult, dar oamenii sai nu-si vorbesc.

        Apreciază

  14. Toma zice:

    Problema pentru unii era că nu se descurcau.Chiar după ’80 i n Banat ne descurcam singuri,mai găseam salam,carne de vită,de porc,banane trebuia să cauți nu să-ți vină pe tavă.

    Apreciază

  15. Secelaenu Gina zice:

    Keresztes Ibolya ai mare dreprate si din partea mea ,chiar daca nu stiu de o conta , un mare respect ! Asa a fost copilaria noastra ! Frumoasa , curata si educativa . Nu poti sa inveti nimic din viata in cluburi, baruri , droguri sau mai stiu eu ce alte apucaturi deviante.Trist este ca tinerii din ziu de azi vor avea pretentia sa conduca Romania de miine …DUMNEZEU CU MILA LUI !

    Apreciază

  16. Secelaenu Gina zice:

    coconut Gheorghe nu, nu am avut nici unii nici altii pentru ca ne-am vazut curat de viata noastra.Tu sau ai tai de ce au avut !?

    Apreciază

  17. Tilly zice:

    De dragul adevarului…
    „Nici vorbă de așa ceva în anii ’70. Puteai cumpăra banane, portocale, grapefruit-uri sau lămâi câte vroiai. E o minciună că erau „verzi”…Cele verzi au apărut mult după anii ’80, ca mai apoi să dispară de tot…Ne făceam în mod curent acasă suc de lămâie, storcând cu mâna lămâile naturale, punând apă și două lingurițe de zahăr. Sucul era minunat. Și aveam și un pahar înalt și perfect cilindric. Când vroiam să fie sucul și mai bun storceam două lămâi. Mai ales după ce fugeam câteva ore prin praf, la fotbal, era minunat.

    Între anii ’70-’80, cu 4-6 lei iți luai 100-200 de grame de salam sau parizer – și alea de atunci, nu erau deloc mizeriile de azi cu e-uri , mațe și zgârciuri tocate….Pe clasa 2-a – 3-a, mergeam în pauza mare la magazin și ne luam corn cu salam cu doar câțiva lei…Îmi lăsa mama mărunțis sa-mi iau ceva de mâncare.”
    Povestea asta e a dumitale dar nu a tuturor. Inclin sa cred ca a fost diferit in diferite zone ale tarii. Imi amintesc ca pina in 1976 am locuit in judetul Mures, intr-o comuna de langa orasul Ludus. La coperativa din sat nici vorba de portocale, banane etc. Marmelada la kilogram era la ordinea zilei dar si aceea lipsea uneori. In 1976 ne-am mutat la oras la Campia Turzii. Imi amintesc ca stateam la rand ore intregi si ne calca lumea in picioare pentru o piine neagra(pe vremea aceea nu stiam ca e cea mai sanatoasa!). Laptele venea la usa daca aveai abonament intradevar. Cat despre banane si portocale, in orasul nostru erau mai rare ca aurul curat. Imi amintesc ca era in ajunul craciunului si venind de la scoala spre casa am vazut lume la coada la cofetara din oras. Primisera banane. Am stat si eu si am primit 6 banane. Am mancat una si am lasat 5 pentru cei de acasa. Am mancat 2 si am mai ramas 4 pentru cei de acasa. De dorul lor, nu m-am putut abtine si le-am mancat pe toate pana acasa. A fost cea mai dulce amintire din anii de liceu. Cat despre carne, unt si zahar le aveam pe cupoane si de multe ori trecea luna si nu gaseai sa cumperi pe cupoane.

    Apreciază

    • Dacianus zice:

      Fiecare parte a tarii era diferita, Am fost nascut in jud Arad , dar am crescut in Timisoara. Petrceam copilaria la bunici pe linga Lipova , dar era total diferit ce gaseai in magazine fata de Timi .
      Era , se simtea o oare care diferenta in diversitatea produselor oferite la vinzare.
      Nu iti vindea nimeni la tara la cooperativa banane sau portocale. Si nici pui sau gaini de 4-5 kg .
      Alimentara din fata blocului unde am crescut primea tot felul de bunatati pt ca sefa de alimentara avea relatiile ei ,si pot face pariu ca asa era cam peste tot.
      Si oricum ar fi , dintr un punct de vedere sistemul lui Ceasca era mai bun decit acum,Nu sint comunist , nu pot fi adeptul unui sistem mort si ingropat , dar ce folos ca ai optiunea sa mergi in afara tarii cum zic unii , sa calatorresti peste tot unde vrei ( ceea ce tradus inseamna la cules de capsune si castraveti sau la furat /cersit pt altii ) .Sluga la altii , vs stapin in tara ta ?

      Mai bine stapin la tine acasa. dar vb pe aici unii care habar nu au pe ce lume traiesc . Sint multe de spus , si nu e nici timpul si nici locul.
      Tot ce a scris Marian in descrierea lui e foarte adevarat. , inclusiv partea cu banii de buzunar .
      Primeam si eu de la parinti bani de buzunar , cite 10 lei , 25 , 50 uneori , alteori si ce e drept f rar primeam si cite un Balcescu , adica pt cei care nu stiu , celebra bancnota de 100.
      Pt un copil de scoala cu banii aia traiai ca un rege. Sucul lamiita era 25 de bani , de exemplu , nu mi amintesc cit era sticla pepsi , dar sigur nu trecea de un leu . in jur de 75 de bani daca nu ma insel. Era o autoservire linga statia de autobuz cu 3-4 lei lei faceam o burta de nu puteam merge acasa.
      Un loz in plic era 3 lei . Era o placere sa le cumperi , sa le desfaci sa vezi ce ai cistigat . marea parte a timpului iesea 5 lei sau 10 , Nu am cistigat niciodata mai mult de 25 lei .
      Dar sint altii care cistigat Dacia 1300-1310.

      Am trait si eu tot ce descria Marian mai sus….. si nu era dintr o familie cu pile si nici cu relatii.

      Apreciază

  18. anytza zice:

    Buna! Am scris pe google despre necuvantatoare si cand colo am gasit acest blog ,care vreau sa precizez ca am trait mult mai bine pe vremea comunistilor desi eram o simpla laboranta cu 4 copii si slava Domnului nu le-a lipsit nimic ,kiar daca se dadea cu portia in ultima vreme ,salamuri ,ulei ,etc. ca aveam suficient ,citrice aveam slava Domnului si la copii ,ce nu am mancat eu pana la revolutie au fost bananele ca probabil se dadeau pe sub mana ,in rest nu ma plang ,acum e dezastru ,mafie si se fura ca in codru ,nu mai exista respect si omenie ,nici nu vreau sa stiu ce se va intampla cu tineretul ,va avea un viitor de rahat,au vandut tara cu fabrici cu tot ,de ce este mai bine acum ? tineretul vagabondeaza traiesc de pe urma pensiilor parintilor deasta e mai bine ,pe vremea lui Ceausesc aveau locuri de munca,obtineau si case ,acum trebuie sa plece in strainatate sa munceasca care au sanse ,care nu vai mama lor ,probabil ca sunteti vreun bogatas sau vreun patron care ganditi ca nu era bine 😦

    Apreciază

  19. CostiMocanu zice:

    Tata a fost seful pietei, sau sef la Agrocoop prin anii 70-80 si noi copii, am dus-o bine! Aveam acasa mereu si fara sa stam la coada gaini, oua, legume fructe, Acum avem un lant de supermarketuri si avem de toate si jeepane si vacante si tot ce vrem, tot datorita lui tata, pensionar acum, trail-ar Dumnezeu o mie de ani! Asa ca ptr mine a fost bine si in comunism, e bine si in capitalism! 😉
    Hai sa triaiti bine! 🙂

    Apreciază

  20. Olivia Tutankamonareasa zice:

    Pana in 77, chiar 80, a fost ok.

    Apreciază

  21. flo76 zice:

    Eu is din 76, am prins ambele perioade.

    Apreciază

  22. Ene Constanta zice:

    A fost odata…ca niciodata…asa se scriu povestile….intr-adevar a fost o perioada fff frumoasa….Am trait bine si in siguranta ! Dar…a venit o perioada mai dificila…eu cred ca Nicolae Ceausescu a fost sfatuit gresit….daca ar fi iesit in fata poporului si ar fi spus ca ne va fi mai greu …pentru ca trebuie sa platim datoria externa pe care Romania o avea…oamenii ar fi inteles….stim cu totii ca pentru a face ceva trebuiesc facute niste sacrificii…asta au stiut-o si ticalosii…si atunci au facut tot ceea ce au facut….si cand datoria externa a fost platita…si cand soarta Romaniei ar fi fost una extraordinara…atunci l-au ucis pe Nicolae Ceausescu , iar noi am devinit …o colonie….va place dragii mei ? Eu nu am fost niciodata membru de partid…nici nu aveam timp de asa ceva…aveam 5 copii pe care trebuia sa-i cresc…si mai vreu sa va spun ceva…nu m-a obligat nimeni sa fac atatia copii…i-am facut eu cu tratament…pentru ca nu asi fi facut copii niciodata…aveam niste probleme hormonale…si mi-am dorit fff mult o fetita…si a venit…dar nu singura…a venit cu un fratior…si acum sunt o mama fericita … Toti cei 5 copii ai mei au studii superioare si sunt oameni corecti si cinstit , iar eu mama lor sunt mandra de ei .1 Multumesc Doamne pentru tot ce mi-ai daruit ! Doamne ajuta ! Si in toata aceasta perioada am avut si serviciu. Copiii mei au fost la cresa si la gradinita ,unde erau bine hraniti si ingrijiti …

    Apreciază

  23. Suport [Dumitru Family] zice:

    foarte bun articolul sa stii!

    Apreciază

  24. Am citit m-am gândit, am făcut un retro și vă scriu ADEVĂRUL TRĂIT ATUNCI. Articolul de bază spune ADEVĂRUL GOL GOLUȚ. RESTUL COMENTARILOR SUNT ȘI REPREZINTĂ BOICOTURI ALE PUTORILOR, LENEȘILOR ȘI AI CELOR CARE SUNT ACUM COZI DE TOPOR, SLUGI ALE HIENELOR DIN EXTERIOR SI CARE SE MULȚUMESC ACUM CU RESTURILE PRIMITE DE LA MESELE ACESTOR DORITORI SĂ PUNĂ STĂPÂNIRE PE ROMÂNIA. DE CE???? PENTRU BOGĂȚIILE IMENSE EXISTENTE IN SUBSOL ȘI PE SOLUL ACESTEI ȚĂRII BINECUVÂNTATĂ DE DOMNUL PRE PĂMÂNT(VEZI ȚARA ARDEALULUI NICOLAE BĂLCESCU) CEAUȘESCU A REALIZAT CEA MAI MARE LOVITURĂ CELOR CARE ÎI ACORDASERĂ ÎMPRUMUTUL = A ACHITAT ÎNTEGRAL DATORIA URMAND SĂ CREEZE EL ÎNSUȘI ÎMPREUNĂ CU ALȚI DOI PARTENERI CHINA ȘI IRANUL, O BANCĂ MONDIALĂ CARE AR FI RIVALIZAT CU CEI CARE ÎI FĂCUSERĂ ÎMPRUMUTUL INIȚIAL CE VIAȚĂ AM FI AVUT NOI ROMÂNII DACĂ NU AM FI AVUT SERPI TRĂDĂTORI CE AU FOST CRESCUȚI LA SÂNUL LUI CEAUȘESCU. Dar aceștia erau români doar cu numele, obârșia lor era undeva intre TIGRU ȘI EUFRAT. Banul este ochiul DRACULUI dar DRACUL are ochi frumoși. În 89 România a câzut la un examen care dacă ar fi fost trecut AM FI TRĂIT O EPOCĂ DE AUR. Picață la acest EXAMEN AL LUI 89, ROMÂNIA TRĂIEȘTE O EPOCĂ DE FIER o EPOCĂ binemeritată pentru uciderea lu CEAUȘESCU ÎN ZIUA DE CRĂCIUN. AGENȚIILE STRĂINE așa după cum spunea CEAUSESCU ȘI-AU FĂCUT TREABA au încasat banul dupe ce au construit această revoluție de CATIFEA DIN 89, AU PUS ÎN APLICARE CU AJUTORUL TEHNICILOR DE MANIPULARE A MASELOR SCENARIUL REVOLUȚIEI PENTRU AL DA JOS PE CEAUȘESCU, CARE PRIN ACHITAREA INTEGRALĂ A DATORIEI EXTERNE ȘI A PLANULUI DE ÎNFIINȚARE A UNEI BĂNCII MONDIALE A STÂRNIT PANICĂ ȘI INVIDIE CELOR CARE CONTROLAU BAN,I DETERMINÂNDU-I PE ACEȘTIA SĂ-L UCIDĂ PE CEAUȘESCU CU MÂINILE POPORULUI ROMÂN.
    BUMERANGUL DIVIN ÎNSĂ NU DOARME I-A PEDEPSIT PE CEI CARE AU DUS LA ÎNDEPLINIRE PLANUL DIABOLIC DE UCIDERE AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI CARE AOST UN ADEVĂRAT PATRIOT CARE ȘI-A IUBIT ȚAREA ȘI POPORUL. SE ZVÂRCOLESC ÎN MARMÂNT MIRCEA CEL BATRÂN, MIHAI VITEAZUL, ȘTEFAN CEL MARE, VLAD ȚEPEȘ ȘI TOȚI DOMNITORII CARE ASEMENEA LUI AU FOST IUBITORI DE ȚARĂ ȘI POPOR.
    Ce este de făcut pentru a scoate ROMÂNIA și POPORUL ROMÂN din acest impas???.
    În primul rândeste necesar să REALIZĂM ARMONIA INTERIOARĂ SĂ FACEM PACE IN SUFLETUL NOSTRU, ODATĂ REALIZATĂ ACEASTĂ ETAPĂ VOM PUTEA GANDII ȘI FĂPTUII CELE TREBUINCIOASE PENTRU A DEVENII STĂPÂNII DE DREPT AI ROMÂNIEI. ȘI NUI UITAȚI DRAGII MEI = OMUL SFINȚEȘTE LOCUL =. DOAMNE AJUTĂ

    Apreciază

  25. Gloria S. zice:

    Comunismul este o ideologie cu ramificatii mult mai adanci decat cele 20 de feluri de salam si branza. Daca traiesti doar pt. stomac si fericirea ta de o clipa atunci comunismul ti se potriveste, daca visezi la adevar, dreptate, libertate de constiinta, libertatea cuvantului, nu ai nicio sansa in comunism. Deci nostalgia asta de doi lei arata ce valori aveti. Nu va meritati libertatea, chiar asa subreda cum e ea la noi. Apropos, absolut toate lucrurile de care va plangeti va reflecta pe voi. Nu va place ce vedeti cand va uitati in oglinda, nu?

    Apreciază

    • Lupul Dacic zice:

      Pai tocmai de asta se pling cei carora nu le plac comunistii….ca sunt prea putine feluri de salam :))) Romanul tipic care azi se plinge de vechiul sistem nu stie sa spuna decit ca nu avea mincare si caldura.
      Azi ai libertate sa urlii in strada ca toti din vest…va asculta cineva? Sa plecam cu milioanele sclavi la munca prin UE?
      Da….aveam valori pentru ca aveam cultura, azi avem manele, circ grotesc la tv cu pipite, tigani si politicieni. Teatrul este un spectacol al pieilor goale ori cearceafuri, actorii sunt un fel de politicieni care umbla cu limba scoasa dupa bani. Avem cultura? Unde e?
      Nu ma reflecta nimic din mizeria in care a adus capitalismul aceasta tara cindva ca o floare. Nu ma reflecta politicienii pentru ca NU votez de 23 de ani, nu ma uit la tv. de 15 ani, nu ies in strada sa dau jos guverne legitime pentru ca asa vrea Soros, nu particip in nici un fel la aceasta societate mizerabila in care voi toti credeti ca e libertate si bine. Voi care credeti ca sunteti liberi sunteti sclavii perfecti.
      Oglinda mea este istoria stramoasilor mei geto daci !
      Voi? Voi sunteti o turma manevrata de elita modiala asa cum doreste!

      Apreciază

  26. Rel zice:

    In perioada amintită, mama a născut trei copii pe care nu i-au dorit. Libertate la exprimare din părți… Amintiri de coșmar…

    Apreciază

    • Lupul Dacic zice:

      Ai dreptate dar azi urla biserica, sunt enspe ong-uri pro viata, ginecologi prin toata tara, spitale…toti militeaza impotriva avortului. Asta e libertate de exprimare?
      Amintirile tale sunt de cosmar pentru ca azi esti incapabil sa vezi cosmarul adevarat in care traiesti.

      Apreciază

      • citadela zice:

        Bine zis,
        Sa zica merci ca mamica lui era fertila. Acum fetele si baietii care se joaca pe cauciucul ala din parcuri cu leagane vor deveni ghei si gheise sterile din cauza prafului ala SPECIAL emanat de mizeria aia de covor flexibil…ala da cosmar

        Tineti-i departe oameni de acele locuri, ca o sa va smulgeti parul din cap in curind

        Apreciază

  27. Ene Constanta zice:

    Multumesc bunului Dumnezeu ca m-am nascut in acea perioada .Era liniste,am invatat carte,profesorii erau toti cu daruire si nu te lasau pana nu intelegeai tot ce trebuia, nu ne era teama de nimic….ne plimbam noaptea in parc fara nici o teama…am fost in tabere ,in excursii,mai tarziu am facut concedii alaturi de copii mei – am 5 copii pe care eu i-am facut cu tratament…pentru ca nu ramaneam insarcinata…dar mi-am dorit o fetita si mi-a dat-o bunul Dumnezeu dar nu a vrut sa vina singura si a venit cu un fratior .Am avut serviciu…eram respectata si apreciata la locul de munca…nici nu stiam cand am primit o treapta sau o gradatie dar…ma chemau la serv.Personal si imi dadeau decizia.Copiii mei au fost la cresa si la gradinita unde erau bine hraniti si ingrijiti…Ce vremuri frumoase Doamne ! Nicolae Ceausescu a fost sfatuit gresit sa nu spuna populatiei ca vom face niste sacrificii…ca sa ne platim datoria externa …voi dragii mei nu faceti aceste lucruri cand aveti datorii ???..daca spunea poporului nu se intampla ce s-a intamplat…Asa ca…dupa ce am platit datoria externa…Nicolae Ceausescu a fost omorat ,iar noi acum am ajuns o colonie…va place ??? fff Dureros…Ai grija de noi Doamne…ca nu are cine parinte bun ! Doamne ajuta-ne ! Copiii mei ,toti 5 au studii superioare si sunt fff apreciati la locurile lor de mmunca ! Multumesc Doamne pentru tot ce mi-ai daruit !

    Apreciat de 1 persoană

  28. Dan zice:

    Fara nici un fel de discutie inainte de ’89 a fost si o perioada f buna.Lucruri bune putem enumera in -fiecare avea un loc de munca-fiecare primea ori cumpara cu rate modice o locuinta (in blocurile care azi au intaietate fata de cele nou construite la cumparat)-fiecare putea cu rate mici sa-si mobileze locuinta-orice cetatean avea dreptul prin sindicat la un bilet odihna ori tratament cu pret redus-din ’60 pana in ’80 erau alimente din abundenta diversificate de la muschi de caprioara pana la orice peste care azi nu-l gasesti decat la restaurante de lux extrem de scump-La „paine” dimineta te izbea de la 10m mirosul zecilor de sortimente prospete,preferam cornuri calde pline cu mac si o lipie.Apoi inainte de a intra in fabrica intram alaturi unde gaseam si zeci de sortimente de salamuri,branzeturi,etc.Preferam sunca de Praga care venea in cutie metalica,dar nu era de lasat nici Cracauer ,Muschi Tiganesc,Pastrama porc,Muschi haiducesc etc etc,care nu aveau nimic de a face cu mizeriile cu acelasi nume de astazi.Halele de peste erau pline cu ceea ce prindea flota Romana sortimente de peste ce azi este necunoscut in Romania (poate si datorita lui basescu care a vandut alaturi de gasca flota)In anii 1962 eram ucenic si cu salariul de 800 lei cumparam pulovar italian 100% de la sandul de barbati de la magazinul Eva.Putem ca inainte de a intra la film la Patria sa intru la self la parterul blocului sa beau un pahar de vin vechi si sa mananc 2-3 sandwichuri cu icre negre ori manciuria.O sticla de Cinzano costa 20 lei et,etc,etc.Evident ca cei f tineri nu stiu ,nu au de unde si cad prada BANDITILOR politicieni care-i manipuleza cu toate ca acestia au trait bine la superlativ inainte de ’89 si acum.Incet dar sigur toate natiunile,occidentul, va intalege ca singura forma sociala viabila pentru omenire este sistemul CHINEZ.

    Apreciază

  29. LS zice:

    Foarte de acord! N-am memoria prea buna, dar numai dupa cei 10 ani ai mei am inceput sa simt inconfortul unei case fara prea multa caldura, lipsa alimentelor etc.
    E foarte adevarat ca am avut o copilarie fericita, inconjurata de prietenii din cureta blocului, ciné se mai juca pana la 10 11 noaptea…
    E adevarat ca profesionalismul iti era recunoscut, ca Securitatea nu intra cu una cu doua in viata ta, si vorba ceea, bancurile savuroase cu tenta politica, le spuneam in gura mare, spre deliciul audientei, care era de multe ori din randul copiilor de securisti.S-a construit mult, era securitar , educatie gratuita, loc de munca asigurat…au fost si aspecte rele si foarte rele: interdictia de à calatori in exteriorul granitelor,accesul dificil la doctorat….
    ….de acord. Tiare cele bune!

    Apreciază

  30. gigel zice:

    Uite cum gasi-i un cuib de viespi!
    Adevarul este ca doar prostii si puturosii nu aveau ce le trebuia! Asa ca si azi!
    Si voi astia fericiti, cam din categoria asta faceti parte!

    Apreciază

  31. Ionel zice:

    Da, sunt de acord cu tot ce s-a scris, le-am trait din plin…

    Apreciază

  32. mioara zice:

    Sunt perfect de acord cu ce s-a spus pana acum , cu doua exceptii : salariul minim era de 1525 lei , ti se dadea cand te calificai inca 75 de lei ,cu acesti bani nu-ti puteai permite sa tii o familie si sa pleci in concedii , sau sa-ti cumperi in rate mobila , sau apt , sau masina. Daca aveai posturi , ca cea de profesor, vanzator , etc , da, iti permiteai ptr ca aveai niste venituri in plus. M-am descurcat , nu am murit de foame , dar nu mi-am permis cele de mai sus, de la locul meu de munca nu aveam ce scoate in plus. Da, in ultimul timp a fost rau , dar nici atunci nu am murit de foame , nu mi-era frica sa merg pe strada , sau prin parc, am locuit in Ferentari si nimeni nu m-a acostat , pe cand acum in plin centru , te injura si nu numai ……La lapte se statea la cozi , nu am prins vremurile cand se venea la usa , dar tot a fost mai bine atunci , aveai o siguranta si traiai , nu vegetai , ca azi. Azi toti suntem precum niste zombii , numai stim sa traim , jignim si ne batem joc , asta ne-a invatat democratia curului , sa ne purtam ca niste golani, ar trebui sa ne fie rusine , dar nici pe asta nu o mai cunoastem…..

    Apreciază

    • Lupul Dacic zice:

      Pentru ce sa-ti cumperi ap.cind il aveai gratis?
      Sa-ti mobilezi casa se facea cu celebrele „roate” de la serviciu.
      Da, era cam greu daca erai singur cu banii astia dar nu dura mult, majoritatea sa casatoreau si banii nu mai erau o problema majora.
      Masina aveau putini pentru ca lumea nu avea nevoie fiind alte mijloace de transport disponibile. Omul de regula nu se plimba toata ziua cum o face azi. Plecam din oras doar in concediu si atunci aveam trneul ori autubuzul asigurat. Cei mai cu mofturi aveau masina si de regula mai mult sta in parcare. Cei mai multi o foloseau daca aveau rude la tara si carau alimente cu ea. Oricum lumea nu simtea lipsa masinii cum e azi cind toti cred ca fara masina esti un prost.

      Apreciat de 1 persoană

    • mirce zice:

      Miorică Mioară, de ce scrii prostii! De unde până unde „salariul minim” era 1525 Lei? Când domniţă dragă? Retibuţia minimă garantată era 2000,00 Lei. Ca să pleci în concediu trebuiai să îndeplineşti graficul de efectuare a concediilor. Şi concediu de doreai ţi-l făceai prin sindicat cvasi-gratis. Ca să-ţi cumperi Tv ori Maşină sau de altele de acelaşi fel trebuiai să ajungi pe o listă de partid ori sindicat şi să-ţi aştepţi rândul. De rate pentru mobilă ori de altele puteai să-ţi cumperi ce-ţi voiau muşchii tăi că plăteai maxim 30% din venit, care era net fără impozite ci doar 2% pensia suplimentară. Ecartul maxim de remunerare/slarizare era de 1/5, adică cel mai mare venit din muncă pe CIM era 10.000, Lei şi minimul 2.000,00 Lei.

      Apreciază

  33. gheorghe radu zice:

    Aveai sanatate pentru ca erai tanar; asta confundati voi, tineretea de atunci cu traiul de zi cu zi. De asta pare frumos comunismul. Salamul 40-60lei/kg, branza 16-20, carnea 30-40.Salariul era 1800-2200.Erau ieftine gazele, curentul. O Dacie 75.000 lei. 40 de salarii. Deci pe total cam ca acum, mai putin utilitatile. Dar nu erau mobile, zeci de canale TV,, etc.S-a trait bine in anii 70 si s-au facut datorii care mai apoi au fost platite prost si unele inainte de vreme. S-a construit mult si prost. Mult, ca era energia ieftina, prost ca asa era Ceausescu, prost. 1 MP de baie, 1 mp de bucatarie. Dormitoare cat cavoul. Daca nu platea datoria asa repede, poate mai traia blegul. Nu-l omorau pana nu platea. Pe de alta parte in anii 80 nu mai gaseai decat creveti…

    Apreciază

    • Lupul Dacic zice:

      In schimb toti aveau frigiderele pline.
      Azi suprafata unui ap. nou in majoritate sunt la fel de mici. Vezi planurile la toate blocurile care vind ap. Atunci il primeai gratis iar azi platesti toata viata pentru el cu aceiasi suprafata.

      Apreciază

    • mirce zice:

      Răducule despre care salam de 40-60 lei/kg vorbeşti? La fel despre toatecele înşirate! Măi omule dacă nea nae era prost asta o crezi tu! În orice caz a ştiu omul să se înconjoare cu oameni inteligenţi, numai că erau şi pramatii. Le era frică de turnătoria dintre ei şi aşa stateau precum câinii hâitaşi în lesă legaţi unul de altul. Şi când lesa s-a rupt ne-or năpădit precum căpuşele şi ne-ao aburit cu Interesul Naţional, că Interesul de Stat „suna ca dracu”.

      Apreciază

  34. Nicolae zice:

    Cu toate că nu putem spune ce s-ar fi întâmplat dacă nu veneau comuniștii la putere și în 1965 Nicolae Ceaușescu, putem totuși să facem o paralelă între perioada 1900-1945 și perioada 1990-2019 din punct de vedere al dezvoltării economice. România de atunci cu partide și luptă politică este descrisă de mai toți dramaturgii și poeții ca fiind o țară subdezvoltată care își vindea resursele, în timp ce majoritatea populației trăia la limita subzistenței, în bordeie sau case din chirpici și erau sclavi pe „plantațiile” boierilor. Vezi și motivul răscoalei de la 1907. În unele orașe existau fabrici și muncitorii erau exploatați la maximum, vezi grevele începând cu 1920. Și ăștia trăiau la limita subzistenței. Resursele erau controlate de firme străine, în timp ce căcații din pnl, pc, pnț, mgl se luptau pe scena politică, până când pe fondul rahatului asemănător celui de azi s-a format legiunea arahanghelului Mihail. România era acea țara sălbatică cum o denumeau vesticii, fără nici un fel de infrastructuri. Dar propaganda lăuda centrul Bucureștiului ca fiind micul Paris, în timp ce restul era o mahala mizeră pe care de abia Ceaușescu a reușit să o înlăture.
    Cum este România pluripartidă azi??? Seamănă izbitor cu cea interbelică. Resurse (petrol, gaze, fond forestier, apă, energie) precum și mari unități de producție privatizate, adică vândute la firme vestice. În 30 de ani România nu a mai făcut nimic, nici măcar un proiect de irigații . A reparat și construit șosele și câte un pod pe ici pe colo, o sumedenie de firme de logistică/transport și blocuri ieftine cu infrastructură de rezistență net inferioară celor construite pe timpul comunismului.
    Nu putem spune ce s-ar fi întâmplat dacă rămâneau partidele politice (pnl, pț, pnț, mgl) la putere după 1945, dar putem vedea ce se întâmplă din 1990 după ce au venit aceste partide politice pe scena politică. Adică un mare rahat!. România începând cu anul 2003 nu a mai reușit să își formeze un buget de stat sustenabil și drept urmare a lăsat securitatea națională (armata rasă de tot, servicii împuținate, poliție distrusă), învățământul, cultura etc să se ducă pe apa sâmbetei. Și unii liberali, țărăniști în vârstă se plâng la tv că vezi doamne i-au aruncat comuniștii în temnițe. Păi pentru ce rahat au făcut în perioada interbelică chiar meritau ștreangul, și nu temnița ..sau sulițele lui Vlad Țepeș. Eu zic că au avut noroc, că dacă Hitler nu intervenea împotriva legiunii, se ocupau legionarii de ei și nici temniță nu mai apucau.
    Rezultatul politicianismului de căcat și a presei care presează tot căcat.
    În 30 de ani România politică s-a umplut de alogeni, în general evrei, care infiltrați dictează guvernelor politici de represiune. Mai găsești pe la primării un Bădulescu care să le dea cu tifla pentru muzeul lor de istorie. I-am și întrebat: De ce nu vă faceți voi muzeu de istorie a evreilor la voi în Israel ????
    Răsculații de la 1907 împotriva cui s-au răsculat?

    Apreciat de 1 persoană

  35. Alex Gh zice:

    Eu nu am prins anii 70, m-am nascut in anii 80 si pot spune fara ezitare ca am avut cea mai frumoasa copilarie posibila. Cand eram la scoala, pana sa inceapa revolutia, nu mi-a lipsit absolut nimic. Am mancat salam de Sibiu mai mult decat o sa-mi permit acum tot restul vietii (Desi chiar am un salariu peste medie), am prins bananele puse la copt pe sifonier, am prins Pepsi la sticla (aveam mereu o naveta in casa plina).
    Nu imi aduc aminte sa ma fi dus macar o singura data nemancat la culcare. Mama ne intreba mereu pe mine si pe sor-mea ce vrem sa ne faca sa mancam. Rar exista un weekend in care sa nu se faca o prajitura de casa (Lamaita, cea cu miere, cea cu ness). Da, portocale mancam mai mult de sarbatori dar cati isi cumpara si in ziua de azi portocale in mijlocul verii? Arunca astia ladite intregi la piata. Poate eram prea mic si nu am stiut sa judec lipsurile de atunci sau le-au ascuns ai mei prea bine. Dar am crescut si i-am intrebat cat de rau a fost? Si mi-au zis fara ezitare: e mai rau acum ca atunci !
    Imi aduc aminte ca pe vremea aia nu aveam niciun prieten gras, toti mancam aproximativ acelasi lucru si eram sanatosi tun !! Nu am stat pana la varsta asta macar o zi in spital si nici cei pe care ii cunosc nu au stat. In schimb am 2 nepoti care au stat deja o groaza in spitale, cu o imunitate aproape lipsa. Si ca ei sunt aproape toti ceilalti copii.

    Am facut un experiment recent si am cumparat un mar din supermarket, frumos, zici ca era de plastic. Sau era? Dupa 3 luni tinut in frigider, sa vad cat rezista, era la fel ca in prima zi ! Imi pare rau ca nu i-am facut o poza dar puteti incerca si voi experimentul. Daca e normal ca un mar sau orice alt fruct natural sa reziste 3 luni, atunci e vina mea ca am postat asta.

    Pe scurt, din comunism, eu am inteles un lucru: „nenorocitii” aia au construit absolut TOT ce este in tara asta, suntem natiunea din Europa cu cel mai mare grad de improprietarire, la ani lumina de ceilalti, eram printre primii in agricultura, aveam masini, tractoare, absolut TOT ce iti poti imagina contruit de noi si mai dadeam si la altii si nu aveam someri. Da, nu am vizitat Grecia pe vremea aia, nu am fost in Thailanda dar imi e rusine sa spun ca nici macar jumatate din propria tara nu am vazut inca. Imi e rusine ca acum putina vreme am dat 10 lei unui fost profesor de engleza care te „agata” in Piata Unirii din Bucuresti si iti spunea o poveste ca in final sa te roage sa ii dai 10 lei, imi e rusine cand vad cat jeg este in jur (de la gunoi menajer pana la gunoiul uman). Si pot sa fac o lista mult mai mare, pana ma plictisesc.
    Plang sistemul ala anacronic care te tinea in lesa? NU. Plang vremurile cand oamenii, asa simpli cum erau, erau OAMENI? Asta da, cu siguranta !!!

    Apreciat de 1 persoană

  36. ioan peia zice:

    Vă pierdeți timpul să convingeți un derbedeu de haștagist, cu mintea prinsă-n pioneze, laș care se ascunde după un amărât de nume – auzi: ”rae this”! – să-l convingeți, deci, că realitatea era cea descrisă de voi, indiferent de ce cred toți prostălăii cărora nici nu le-a căzut nici cașul de la gură. Ar trebui să spună ipochimenul la ce multinațională suge degetul patronului, ca să vă lămuriți cu ce papagal aveți de-a face. Și berbecii laudă ciobanul care îi leagă de coarne și-i pune să-mpungă-n gardul stânei. Armata asta de ciumeci șioroșiști s-a născut cu țeasta ascuțită, ca-n desenele animate cu obliomiți!.

    Apreciază

  37. neculai cimpeanu zice:

    VIAȚA NE DĂ DE TOATE- PLĂTEȘTE FIECARE CUM POATE…

    Apreciază

  38. george zice:

    adevar suta la suta

    Apreciat de 1 persoană

  39. traian21 zice:

    „Lung prilej de vorbe și de ipoteze …!” Nimic nu e bine și nimic nu e rău dacă nu discutăm despre cauze și soluții. Adevărul de luat în discuție poate fi doar cel rezultat din cântărirea faptelor, a avantajelor și dezavantajelor fiecărei soluții sau situații.Perioada zisă comunistă (comunismul a fost și a rămas o himeră, care a prins la creduli) a avut și perioade mai acceptabile și perioade de teroare; a avut și perioade de trai acceptabil chiar mai bun, și perioade de restriști cum a fost ultima partea a ceaușismului.
    Ceaușescu nu era nici iubitor de neam și țară, nici viteaz, nici mare gânditor. Era doar un iubitor de el însuși și de proprietatea lui (așa cum ne considera pe noi toți și pe țara noastră cu bune și rele). Era dictator, ca orice lider comunist, pentru că altfel nu putea conduce un regim care constrânge, nu convinge. A plătit datoria externă din convingerea, pe care o împărtășesc și eu, că nu poți avea minimă libertate dacă ai datorii.
    Dacă după hărmălaia din 89, am fi avut un lider cu intenții bune, poate chiar și inteligent, puteam continua să avem datorii mici chiar nule; pentru că, oricum, nu am investit mai nimic în 30 de ani, deși acum avem datorii uriașe. Una peste alta: „noi muncim nu gândim!” (dacă avem unde munci) sau votăm pe cei care ne promit că ne dau, sau ne „bagă”.
    Din nefericire unii trăiesc clipa, alții fac sacrificii pentru a trăi bine în viitor. Nu pot spune cum e mai bine, dar vă sugerez să țineți cont de întreg adevărul și să gândiți fiecare la atingerea propriilor interese. Dacă avem și interese comune cu atât mai bine ! Eu cred că avem; și că cel mai demn de eforturi este acela de a-i stimula pe cei care muncesc, pe cei care investesc, pe cei care au inițiative, pentru că oportuniștii și puturoșii se descurcă

    Apreciază

    • Citadela zice:

      „13 aug. 2019 – Datoria externă totală a României a crescut cu 4254 miliarde euro în primele 6 luni, la 103671 miliarde euro, potrivit datelor publicate marți”

      Nea Nicu a avut o datorie de 20 miliarde de platit, bani din care a industrializat Romania la nivel de colos in sud estul europei, cu orase, pline de blocuri si diverse alte ramificari de infrastructura

      Acum suntem la 103 MILIARDE DATORIE TRAIANE!.
      Ce s a intimplat, de ce am ajuns in punctul asta in conditiile in care nu s-a mai construit nimic?
      Vreau sa aud din gura ta!

      Apreciază

  40. traian21 zice:

    E clar ce s-a întâmplat de am ajuns în situația actuală fără a mai face investiții. Cei care ajung la putere, ca autorități ale statului, alese sau „culese”, își sacrifică integritatea morală sau materială pentru a ajunge pe acel post. Singurul lor scop este să recupereze „cheltuielile” cu ceva profit. Reușesc pentru că nu avem justiție adevărată. Ca orice „sat fără câini” suntem la mila sorții. Dacă „autoritățile” ar fi mai modeste ne-ar mai rămâne și nouă. Dacă autoritățile unite în cuget și simțiri, fură mai mult decât avem sau putem produce, rămânem datori. Noi și tot neamul nostru …în vecii vecilor. Amin!

    Apreciază

    • Citadela zice:

      103 miliarde datorie in conditiile in care nu au fost folosite pentru “modernizare” , nu au s au creat asa din nimic, iar de furat sa avem pardon, nu aveau cum sa dispara asa de multi. Deci la ce au fost folositi?
      Nu ai raspuns la intrebarea mea, ci cu abilitate ai ocolit o 🙂

      Apreciază

      • traian21 zice:

        Nu am ocolit răspunsul. Întrebarea era retorică. Răspunsul este cel enunțat și de mine de mai multe ori: -Ca orice „sat fără câini” suntem la mila sorții. Adică mai concret: nu avem justiție ci un grup organizat de „independenți iresponsabili”.
        În secolul 19, SUA a permis îmbogățirea peste măsură a unora cu tupeu care au cumpărat autorități utile protecției contra pedepselor pentru infracțiuni. În România nu a studiat nimeni acea perioadă sau a studiat-o pentru a crea clasa de subordonați care ne conduce acum/
        Judecătorii, procurorii, polițiștii au primit din 1990 până acum tot felul de avantaje; de la creditele fără dobândă obținute în anii 90 de la Bancorex pe bază de listă, până la salarii și pensii de serviciu fără legătură cu „serviciul” (care a cotizat pentru ei). Toate astea pentru a fi docili. Știați că nici funcționarii publici nu răspund direct, ca orice cetățean, pentru fapte penale ? Știți câte fapte penale adevărate, evidente, reclamate, au fost anulate de procurori sau de judecători sub pretexte inventate sau prin interpretări nesimțite ale legii ? Cine să apere legea și ordinea ?

        Apreciază

      • Citadela zice:

        Deci daca am inteles eu bine, Nea Nicu a industrializat puternic o tara cu tot ce-i trebuie plus orase pline de blocuri, scoli, spitale, gradinite, practic doar cu 20 de miliarde(datoria) pe cind demontarea ale aceleiasi tari care a urmat dupa mitralierea lui, in loc sa fie mai ieftina a costat 104 de miliarde?????????…pe motiv ca nu functioneaza bine institutiile?
        Cum este posibil?

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.