Cum s-a trăit în România în anii ’70- ’80? UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.


UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.

MINCIUNĂ GROSOLANĂ : În anii 70 erau în magazine, 10 -20 de feluri de salamuri, de brânza și de carne…Portocalele, Bananele, Merele, Perele, Cireșele (când era sezonul) și orice fel de alte fructe românești se găseau din abundență …

Mâncam 3-4 mere ori de câte ori veneam de la școală după ce mâncam de-amiază. Era un fel de felul III.

Penuria a început DUPĂ anii 80.

In anii 70, bananele, portocalele dar si fructele românești erau peste tot. Tot ce scriu alții, cum că nu era așa, e o minciuna grosolană.

Iată o astfel de minciună: „Primele mele triste amintiri din „iepoca” comunistă sunt de la câțiva anișori, 6-7, în anii ’70, când așteptam cu stoicism să se coacă pe șifonier puținele banane pe care le puteau găsi părinții mei la Alimentara și care mai întotdeauna erau verzi, necoapte”

Nici vorbă de așa ceva în anii ’70. Puteai cumpăra banane, portocale, grapefruit-uri sau lămâi câte vroiai. E o minciună că erau „verzi”…Cele verzi au apărut mult după anii ’80, ca mai apoi să dispară de tot…Ne făceam în mod curent acasă suc de lămâie, storcând cu mâna lămâile naturale, punând apă și două lingurițe de zahăr. Sucul era minunat. Și aveam și un pahar înalt și perfect cilindric. Când vroiam să fie sucul și mai bun storceam două lămâi. Mai ales după ce fugeam câteva ore prin praf, la fotbal, era minunat.

Între anii ’70-’80, cu 4-6 lei iți luai 100-200 de grame de salam sau parizer – și alea de atunci, nu erau deloc mizeriile de azi cu e-uri , mațe și zgârciuri tocate….Pe clasa 2-a – 3-a, mergeam în pauza mare la magazin și ne luam corn cu salam cu doar câțiva lei…Îmi lăsa mama mărunțis sa-mi iau ceva de mâncare.

Am fost în tabără cu școala sau cu liceul, aproape în fiecare an, începând din clasa IV-a …O tabără costa intre 300 si 500 lei 10-12 zile.

Întreținerea la bloc (3 camere) era de 50 lei vara și în jur de 100-120 lei iarna…salariul minim era de 1800 de lei apoi s-a făcut 2000 de lei…Salariul mediu era de 2500 de lei…NET: impozitul pe salariu și orice altă taxă au fost scoase.

Venea stomatologul la școala și îi consulta pe copii și ii programa pe copii la cabinetul dentar.

La gravide mergea medicul acasă sa le vadă și înainte și după ce nășteau.

Te lua poliția de pe stradă dacă nu munceai…și-ți dădea un loc de muncă. Te urmăreau mai apoi să vadă dacă te duci la servici. Nu exista șomaj.

Foarte, foarte mulți oameni primeau case de la stat (apartamente) pentru care plăteau chirii MODICE – chiria era de aprox. 50 de lei pe luna.

Un bilet de autobuz era in anii ’70 – 50 de bani , în anii ’80 a ajuns 1 leu, în 1989 a ajuns 1.20 lei

Sunt antibolșevic ca opțiune politică, dar NU CU MINCIUNI se scrie istoria….Da, a fost frig în ultimii ani și magazinele au fost goale. În ele se mai găseau doar macaroane și conserve de pește…Dar nu a fost tot timpul așa.

Îmi amintesc când în anii 1987-1989, în plină penurie de alimente, îmi cumpăram conserve de pește amintindu-mi de cornul minunat și de salamul gustos ce-l mâncam cândva. Sincer nu era rău nici peștele: atât cel marinat cât și cel în ulei erau foarte bune. Dar nu puteai mânca doar pește.

Curtea școlii era permanent deschisă inclusiv în vacanțe. E o crimă că astăzi curțile şcolilor şi sălile de sport stau închise, cu lacătul pe ele, în timp ce copiii n-au unde se juca. Asta o decid azi oameni, care nu s-au jucat niciodată, în curtea şcolii sau între blocuri, când au fost mici.

În curtea şcolii se juca fotbal de dimineața până seara (mai puțin dacă aveau unii ore de sport și nu făceau sport în sală)…

Mergeam vara și dădeam cu mingea și racheta de tenis la peretele școlii, undeva în zona unde nu erau geamuri…Nu mi-a zis nimeni niciodată nimic…La ștrand un bilet pentru o zi întreagă era pentru un copil 3 lei apoi către 1989 s-a făcut 5 lei…Cu toate astea, recunosc că mai și săream gardul împreună cu alți copii.

Nu de puține ori se spărgea la școală, din greșeală, câte-un geam de la o minge de tenis sau de fotbal și nu era nici un scandal : se-nlocuia geamul și gata. Bicicletele erau peste tot: copiii aveau Pionier, Pegas sau Tohan. Patinoarele la fel: cânta muzică uneori, și-ți dădeau ceai cald.

Cu siguranță am avut o copilărie foarte fericita și n-am văzut în jurul meu copii care sa nu aibe una la fel…Și am crescut într-un cartier obișnuit într-un oraș prăfuit de provincie.

Vorbesc ca unul care am trăit vremurile alea ca și copil…

Nu poate veni un MINCINOS sa spună ca de-abia puteai cumpăra câteva banane verzi în anii 70

În 1989, profesorii aveau salarii între 2200 și 3500 de lei (mama era profesoară) după vechime și gradele pe care și le puteau lua.

Inginerii erau cu ceva mai bine plătiți ca profesorii cu aceeași vechime în muncă.

Un debutant începea întotdeauna cu salariul minim (1800 și mai apoi 2000 de lei). Dar după câteva luni era trecut pe primul nivel de salarizare din specializarea lui.

La televizor se transmiteau în anii 70 aproape toate competițiile sportive TENIS, FOTBAL, RUGBY, ATLETISM, OLIMPIADE etc…erau filme americane și englezești câte vrei: seriale, foiletoane, cinematecă etc.. ..programul începea la 10-11 dimineața și mergea pana la 24 sau la 1 noapte…reducerea programului s-a petrecut treptat după anii ’80.

Meciurile lui Ilie Năstase de la Turneul Campionilor erau transmise în direct noaptea la 1, 2, 3 dimineața. Ca și notele de 1.00 (nu era loc pe afișaj) ale Nadiei Comăneci, de la Olimpiada de la Montreal. Când juca Dobrin, doar un simplu meci în campionat, străzile se goleau și mergeam să-l vedem. Ce să mai spun de Craiova lui Balaci sau de Steaua?

Siguranța, noaptea pe străzi, era maximă …te-ntâlneai cu un milițian, dacă nu la prima străduță, atunci la a doua…Cinematografele, ștrandurile, terasele, cofetăriile toate avea prețuri modice: o prăjitură costa 2.50 – 3 lei. Erau și cu 1.50 dar și mai bune și mai mari cu 4-5 lei. Savarinele îmi plăceau cel mai mult și nu erau scumpe. Și Doboșurile erau bune sau Indienele.

Despre ce vorbim? Țara DUDUIA de noi CONSTRUCTII..erau MACARALE peste tot …

Noi cartiere de locuințe se ridicau peste noapte în fiecare oras….Mi-amintesc cum ne jucam câteodată seara, urcând fugind scările de beton nefinisat, prin blocurile aflate în construcție.

Trenurile pe distanțe lungi ajungea cu 2-3-4 ore mai repede ca azi…

Cu un salar MEDIU iti putea face lejer un concediu de 10-12 zile la mare

E adevărat: la orele de vârf autobuzele erau aglomerate.

Cărțile din Biblioteca pentru Toți erau 5 lei bucata. S-a tipărit atunci aproape toată Literatura Națională și Universală. Plus cărți de filozofie, de istorie sau de critică. Când luau salariul, tata și mama veneau fiecare cu sacoșa cu cărți acasă, așa cum veneau cu roșii și ardei.

Și erau cărți una și una. Mai târziu, cărțile din Biblioteca pentru Toți au devenit 10-12 lei. Dar nici așa nu erau scumpe. Cea mai bună revistă era Secolul XX. Mi-o amintesc și acum, că o cumpăra mama și mai citeam și eu din ea. Era groasă cât o carte, cu articole tot unul și unul. Așa o revistă nu mai avem azi.

Ne duceau cu școala, la Cinematograf și la Teatru. Excursiile cu școala erau cel puțin una pe trimestru. Pe stadioane copiii aveau intrarea liberă. La noi în oraș, echipa juca în Divizia C și câteodată, mai intra și-n B. Dar eram cu toții mândri de ea.

A NU SE CONFUNDA ANII 70-80 CU CRIMELE BOLSEVICE DIN ANII 50….CARE AU FOST DE GROAZĂ. Ce mi-au povestit părinții și bunicii mei întrece orice închipuire.

Laptele (despre care unii mint în alte articole „că plângeau după el”), ți-l lăsau cei de la fabrică, în fiecare dimineață direct în scara BLOCULUI…

Puneai sticla goală în niște lădițe și găseai dimineața, O ALTĂ STICLĂ PLINĂ. Prețul în anii ’70-’80 – 2.20 lei litrul apoi s-a făcut prin anii ’80 – 3 lei…apoi a fost 3.30

Banii îi lăsai într-o cutie de carton (nu-i fura NIMENI cum nu fura nici laptele din lădițe), sau suna cel cu laptele o dată pe săptămână la ușă…

După anii ’80, chestia asta a dispărut…

Dimineața mă trezea câteodată, zgomotul celor care veneau cu lăzile cu lapte la fiecare bloc. Ajungeau la noi la bloc să ia sticlele goale și să le pună pe cele pline cu lapte între ora 6:00 și 6:30.

Admiterea la liceu și la facultate au fost printre cele mai corecte și mai bine organizate concursuri la care am participat. La fel erau și Olimpiadele școlare. Nu conta statutul social al celor care dădeau examen.

Și, atenție: eu am crescut într-un oraș de provincie din ARDEAL, nu în BUCUREȘTI și nici în vreo capitală de județ…Dar era LA FEL peste tot.

Ceea ce vă povestesc eu AM TRĂIT. Ce vă povestesc SUNT FAPTE nu e apologie, nu e propagandă …sunt fapte.

AM POVESTIT exact ce am trăit. …Nu contează ce regim a fost sau ce regim ar fi fost : Aș fi spus exact ce am trăit indiferent de regim. Cine vă spune că n-a fost așa VĂ MINTE.

Desigur o poveste separată ar trebui scrisă despre magazinele ajunse aproape goale după anii 1985…

Dacă în 1973 ar fi fost O PENURIE MASIVĂ de Portocale în România cum vă mint unii, credeți că ar fi apărut în 1973 cântecul O PORTOCALĂ ? Ca să trezească ura și indignarea oamenilor?

Interpret Anda Calugareanu, muzica Marius Țeicu, versuri Ovidiu Dumitru. Melodia a fost compusă in 1973, şi dată în premieră la TVR, realizator Alexandru Bocăneț. Melodia s-a bucurat de mare succes in spectacolele live, cu două si trei bis-uri la fiecare spectacol.


Macaralele și Blocurile de locuințe care se construiau peste tot erau imagini obișnuite ale anilor ’70-’80. În poza de mai jos puteți număra 9 macarale.

http://www.fluierul.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în COMUNISM. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

56 de răspunsuri la Cum s-a trăit în România în anii ’70- ’80? UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.

 1. mirceascalat1948 zice:

  Da, cine mai are tinere de minte isi aduce aminte exact ce si cum a fost. Pe linga astea dupa ’68 nu m-am mai ascuns dupa cuvinte, ci am spus intotdeauna ceea ce am avut de spus constient ca cineva ma toarna undeva, dar ce am avut in capusa am avut si’n gusa. Si…. nu s-a intimplat NIMIC. Poate dosarul de la SECU s-a facut mai gros si eventuale avansari s-au inchis, dar … ce conta, imi faceam profesia bine si am fost apreciat. Chestia cu excursii era cam nasoala, dar cite locuri din tara sunt bestial de frumoase si merita a fi vazute. Multipartitism? Hm pina la infiintarea FDSN era o parte majora dintre noi care nu erau „membrii PCR”, dar dupa …. practic toti am fost inregimentati politic. Libertatea cuvintului? A fost mai mare prin anii 60 inceput de 70. Dupa aceea a in ceput revolutia culturala. In anii 80 a inceput lupta pentru valuta in vederea rambursarii creditelor catre FMI, atunic au incepu si „vinzarea” nemtilor si a evreilor si alte smecherii dubioase organizate de „servicii”. Iara dupa rambursare, smecherii din servicii au inceput sa joace la doua capete, mai ales dupa Pactul de la Malta…. O alta vinzare a Romaniei pe taraba marilor puteri, iar „romanii” din servicii au dat-o cotita dupa cires numai lor sa le fie bine, si asa s-a nascut „revolutia” si Klassa politika.

  Apreciază

  • dan vizitiu zice:

   Mi se pare corect ca li se cerea bani pentru scolarizare , acum invata la noi si pleaca la altii pe gratis .

   Apreciază

  • Secelaenu Gina zice:

   Absolut de acord cu aproape tot ce ati scris, mai putin partea cu ” DOSARUL DE LA SECU
   ” Hai sa fim seriosi, dosare la Secu se faceau poate pentru cei care chiar prezentau un „”pericol „‘ pentru forma de guvernare de atunci NU la toti muritorii de rind .

   Apreciază

   • Mys Saly zice:

    Prezumtia era ca oricare cetatean prezinta un potential pericol, mai ales cind are gura sloboda! Si cam asa am fost, ca am trecut prin primavara de la Praga tocmai la adolescenta.

    Apreciază

   • Secelaenu Gina zice:

    Ai dreptate.

    Apreciază

   • coconut Gheorghe zice:

    Daca nu ai avut dosar, tu sau ai tai nu stii atunci despre ce vorbești când spui ca cineva reprezenta un „pericol” pentru regim!!!

    Apreciază

   • liliana zice:

    da, ai dreptate, tin minte ca spuneam la birou numai bancuri politice si nu s-a intimplat nimic. aveam un apartament inchiriat la un palestinian si nu m-a chemat secu la intrebari.ceea ce s-a scris in articol este adevarat, cumparam de la macelaria de cartier cita carne aveam nevoie, fara coada. ei, dupa 80 s-a schimbat, dar cred ca au concurat si alti factori subversivi de sabotaj al sistemului si mai ales a lui ceausescu

    Apreciază

 2. Drum bun spre Coreea de Nord zice:

  Auzi, daca iti e asa de dor de comunism, vezi ca te asteapta alt dictator in Coreea de Nord! Si acolo sunt „de toate” si e viata care ai visat-o! Poti sa-i canti osanale conducatorului iubit si nu trebuie sa-ti mai parasesti candva tara! Pasaportul il vei preda la sosire. Drum bun catre comunism!

  Apreciază

  • John Bentz zice:

   Esti prea prost sa pricepi ceva !

   Apreciat de 1 persoană

  • doruoradea zice:

   –-exista destui prosti care vb despre ceva ce nu stiu cum arata,…sunt convins ca si despre sex vb……

   Apreciază

  • Marian zice:

   Ma prostule, mai bine te avorta ma-ta. se pare ca tu ai trait de la ,90 incoace si de bou ce esti iei de bune toate cacaturile care ti le spun niste retardati. Ma boule, eu i-am injurat si i-am dracuit pe comunisti in sediul lor din Constanta, Casa Alba, cum o stiu constantenii, in anul de gratie 1972, vara , nu ma stiu ziua saptamanii si data, dar era dimineata in jurul orei 09.30-10.00, ptr ca nu gaseam de munca , dat fiind faptul ca eram cu un handicap fizic. Drept „represalii”, mi-au gasit de munca pana la ora 12.00 si intr-o saptamana, dupa ce am incercat mai multe locuri de munca, dar la care, din pacate , nu corespundeam din punct de vedere fizico-medical, mi-au gasit unul stabil. Sa vad ca-ti cauta si-ti gaseste acum , cineva un loc de munca, asa cum au facut comunistii cu mine.

   Apreciază

  • PETCU zice:

   ESTI PREA PROST

   Apreciază

  • Mys Saly zice:

   Daca tot scrii si raspunzi aiurea, defineste ce intelegi matale prin „comunism”, ca se pare ca-ti place termenul si esti indragostit de el. Cit despre Coreea de Nord…. mai las-o balta! Nu se compara Romania din ’90 cu RPD Coreea de acum. Si mai apoi una e sa punctezi ceea ce este adevarat si sa subliniezi deficitele si alta e sa colportezi acuze si semi-adevaruri, daca nu chiar minciuni, profitind de lipsa de informatii valide, facind e guru.

   Apreciază

  • Catalin Didica zice:

   Drum bun spre Coreea de Nord, proasta sula a fost la fundul lu’ maica-ta. Esti vai de capul tau.

   Apreciază

 3. O suge mata zice:

  un blog scris de rusnacii sau rusi comunisti …se ducea rau in perioada comunismului,inclusiv in perioada la care faci referire .

  Apreciază

  • Secelaenu Gina zice:

   La ce te poti astepta de la un imperb care se prezinta a fi ” O SUGE MATA ” !? Si apropo cretinoidule .Daca ai fi facut scoala in vremea aia, ai fi stiut sa scrii corect ma-ta NU mata !

   Apreciază

   • Mys Saly zice:

    Multumesc ptr. sustinere. Alegatia este corecta. Multumesc inca odata, desi am convingerea ca cel cu suge nu a prea fost pe acasa in primii 7 ani de viata asa ca nu a prea supt de la sinul mamei sale, asa ca….

    Apreciază

 4. Nisof zice:

  SUNTETI LUP DACIC, SAU LUP COMUNIST???!!!

  Apreciază

  • A.D. zice:

   Vezi, Lupule, pentru cine te necajesti ? Vezi ce te intreaba ?

   Bietu’ Tutea, stia el cum te nasti de stanga si mori de dreapta: te trezeste lumea la realitate!

   Apreciază

   • Lupul Dacic zice:

    Off, nu ma injosesc ci ii accept asa cum sunt pina si daca se vor trezi. Trebuie sa intelegi ca oricare din noi am fost la fel de prosti precum cei de mai sus care injura comunismul. Si noi astia care ne-am trezit intre timp in anii 90 chiar si dupa injuram comunismul pentru ca eram indoctinati cu mirajul occidentului.Daca noi ne-am desteptat mai repede ( majoritatea), nu insemna ca nu mai sunt destui cu 2 neuroni. Poate ca si aia 2 neuroni pina la urma vor gindi. Daca nu, sunt primii sacrificati oricum. Ei nu stiu ca se fereasca de manipulare, maninca cit mai „sanatos” din supermarketurile vestice cu mare pofta toate omg-urile si otravurile, ei se indoapa de vaccine, ei se uita la tv unde le termina si aia 2 neuroni, etc. Asa ca…na, supravietuieste doar cel care VREA.
    Daca las din cind in cind unele comentarii timpite, o fac pentru a mai arata ca mai sunt si din astia printre noi. Asta ii indirjeste pe cei treziti si care citesc sa realizeze ca UNITATEA ne va salva. Cind? Nu stiu, dar razboiul bate la usa de mult timp si dupa cum vezi acum se aduna trupele. Si noi trebuie sa ne adunam trupele alea care sunt formate din noi astia care vrem sa avem un viitor.

    Apreciază

 5. isa zice:

  Dupa atatea laude ce propui?Un nou comunism????Sau sa se trezeasca lumea din ACTUALUL comunism-mafiot care stapaneste tara?Era mai bine DAR PANA in 1969 cand comunismul era inca in formare si nu luase ceausescu modelul de comunism-strict si manifestar de la Coreea de nord!

  Apreciază

 6. gigi zice:

  Sunt prea tineri si indoctrinati de parintii care poate nu au facut nimic in viata lor si au fost contra RUSILOR SI COMUNISTILOR – o sa va dati seama mai tarziu

  Apreciază

 7. hn zice:

  Un text ca acesta te arnaja pe viata pe vremea aceea! Iti dadeau apartament central si te promovau la slujba.

  Apreciază

  • Secelaenu Gina zice:

   Nu numai un tex de genul asta . Eu de exemplu in 82 mi-am cumparat un apartament cu TREI camere prin ICVL si nu eram vre-o inginera ci lucram ca vinzatoare intr-un magazin bucurestean . Diferenta dintre ATUNCI si ACUM consta in faptul ca am avut dobinda fixa de doar 6% pentru 15 ani de credit si 10 ani de gratie la impozit ! Acum nu numai ca platesti aproape tot creditul dar daca nu mai poti face fata 2-3 luni iti ia casa, ti-o vinde si mai ramii si dator pe viata dupa ce ajungi in strada ! PS. IN VREMEA AIA NU S-AU SINUCIS OAMENI PENTRU CA NU MAI AVEAU CE PUNE PE MASA COPIILOR ! IPOCRITII CA TINE AR TREBUI SA-SI VADA DE VIATA DEMOCRATA IN LINISTE …..

   Apreciază

   • Keresztes Ibolya zice:

    Eu m-am nascut in 1960 ,am crescut intr-un sat langa Cluj.Am avut o copilarie fericita,provin dintr-o familie modesta.Parintii mei au facut tot posibilul,ca noi copii sa avem tot ce ne era necesar.Traiam dintr-un salar,deoarece mama nu lucra,pe vremea aceea.Pe atunci la tara mai domina conceptia,ca femeia trebuie sa aibe grija de copii si gospodarie,la oras era altfel.Parintii mei au reusit sa construiasca o casa si sa creasca doi copii dintr-un salar.Bine-nteles ca copil,ca tanara si eu,ca orice copil i-mi doream mai mult.Nu prea stiu eu de banane,de portocale etc. noi ne cumparam cele necesare.Dulciuri,banane,portocale parizel,salam etc. ne aducea tata in zile de salar sau cand primea vr-u premiu sau de sarbatori.Cand aveam nevoie de haine,ne cumparau.Nu erau prea multe modele,ne cosea mama sau matusa.Pe la 11-12 ani am stiut sa crosetez,sa cos.I-mi faceam singura imbracamintea cum i-mi placea mie .Aproape toate fetele crosetau!Schimbam modelele intre noi.La scoala DIRIGINTA tinea ora de gatit.Fondul clasei ni-l faceam noi.Vindeam sendvichiuri calde,mere glazurate sau organizam „ceai dansat”unde vindeam felii de tort,suc,prajiturele.Parintii ne ajutau cu materia prima.Din banii adunati pe parcursul anilor am acoperit cheltuielile clasei si la terminarea clasei a VIII-a ne-am dus in excursie.La terminarea clasei a VIII-a am facut o poza in grup cu toata clasa si toti profesorii,nu albume,nutablou.Am sarbatorit evenimentul in clasa cu sanvichiuri,sucuri ,ceai si prajituri.apoi am plecat in excursie,dupa care fiecare si-a urmat destinul.Viata n-a fost usoara,am intampinat greutati,dar si bucurii.Am trait cum am putut,asa era normal,asa am invatat.Am vrut mai mult,am visat la o viata mai buna.Ca viata e buna sau rea in mare masura depinde de noi.Depinde de pretentii,de conceptii de anturaj.Poti fi putred de bogat si sa fi nefericit .Omul totdeauna doreste mai mult,ceva ce nu are!In viata am avut si bune si rele.”Comunismul”de si n-a fost comunism,doar cu numele asa cum nici acum n-avem capitalism,decat cu numele a avut parti bune si parti rele.Nici hulitul,nici elogiul nu are rostul!Pe mine ma deranjeaza cand oamenii,care au tras foloase de pe urma comunismului,acum sunt forte inversunati,hulesc regimul!Mai sunt si tinerii,care n-au trait pe vremea aceea sau au fost foarte mici,NE EXPLICA noua cum a fost.Daca ai putina minte,si nu esti puturos,NU MORI de foame nici acum si nu mureai de foame nici atunci!MITA,NEPOTISMUL SI HOTIA a fost,este si va fi totdeauna,pentu ca sta in firea omului!Se schimba doar scena si actorii,se modifica,se modernizeaza scena,dar PIESA DE TEATRU RAMANE!

    Apreciază

   • Mys Saly zice:

    Scumpa Doamna, pe acea vreme unul dintre sloganuri era> Omul e cel mai de pret capital! (Marx dixit). Ceea ce pe multi ii deranja era faptul ca nu aveai voie sa fi slobod la gura, ca una gindeai si alta ziceai, ca trebuia sa faci la fel ca turma, ca nu aveai voie sa calatoresti unde si cum doreai, sa citesti ce doresti si sa vezi ce filme vrei sa ai canale TV dupa voie si posturi radio la Liber, sa ai acces la cartile care ti le doresti chiar si netraduse si multe alte asemenea. Oricum din punct de vedere „politic” cam pe nimeni nu interesa „politica”, ca si acum, dar viata sociala avea un trend pozitiv si sperante ca barierele vor cadea erau deschise. O lume Noua ne astepta pe undeva, chiar si pe batrinul Tatal meu.

    Apreciază

 8. Sever zice:

  Cum să scriu și nimeni să nu poată afla cât de superior sunt eu.
  Proștilor, adică eu sunt ăla deștept.
  Proștilor, adică eu sunt inteligent, erudit, cult și câte altele.
  De asta scriu, să vadă toți că știu să scriu.
  Despre articol… da erau și lucruri bune pentru mine, pe atunci puteam să alerg, să dansez iar acum…
  Lămâi erau, dar nu pentru toți. Unde lucrau ai mei, se puteau procura ouă și erau ouă cu un gălbenuș, cu două, cu trei, chiar cu patru. Mâncam omleta ca felul trei. Din punct de vedere ouă era excelent. Nu prea aveam lămâi.
  Erau atunci câteva lucruri pe care le puteam, acum nu mai pot nimic, deci era mai bine atunci? Nu, nu era, eram tânăr doar.

  Apreciază

  • Secelaenu Gina zice:

   In marele TAU egoism ACCEPTI CA IN ZIUA DE AZI SUNT OAMENI CARE NU AU OUL ACELA NICI MACAR CU UN GALBENUS!? Poti sa realizezi ca in ziua de azi sunt OAMENI care mor de foame , frig si dorm in cutii de carton pentru ca un sistem asa zis DEMOCRAT le vrea binele !? Din pacate mintea Romanului -i este foarte scurta ….

   Apreciază

   • Mys Saly zice:

    Nu mintea e chestiunea! Minte are romanul, tinerea de minte e tare scurta! Si tare repede fuge dupa potcoave de cai morti ori cai verzi pe pereti si se cam imbata cu apa chioara!

    Apreciază

 9. mariana brad zice:

  Albul este alb ,negrul este negru iar griul este cenusiu …si sumbru! Cine a scris acest articol nu stie ce spune! Nu a stat de la ora 2 noaptea sa prinda 1 kg de ulei tulbure , nu stie ce inseamna sa ai ratie la paine , zahar , sa ai copil de cateva luni si sa nu ai lapte ,gris sau orez ….sa te duci in Suceava dupa branza , sa te duci la Bucuresti dupa carne sau…cel mai la indemana pentru bacauani…Homocea! Si aceste lucruri sunt cele materiale , nu mai spun nimic despre cele necesare spiritului …cultural eram indobitociti cu atatea congrese ,cantarea romaniei ,statul in soare la vizitele tovarasilor,munca patriotica,cenzura.Cea mai raspandita gluma era : Cine e cel mai sarac turc din Romania ? Ali (mentara) ! Sa tot cumperi de acolo conserve de fasole! Vroiai sa iei o bere? Fara peste nu se putea! Vroiai o carte buna? Ti se bagau la pachet 3 carti anoste vechi de 10 ani in rafturi !Da , erau toti salariati , nimic de zis , dar unii munceau , altii se faceau ca muncesc iar altii… (Pile ,Cunostinte,Relatii -PCR ) huzureau !

  Apreciază

  • Secelaenu Gina zice:

   La cozi ma stat cu totii dar culmea aveam bani sa ne cumparam ceva cind ne venea rindul .Cit despre cele necesare spiritului numai cine nu A VRUT , nu a avut parte ! Frustrarile dor, dar asta nu inseamna ca sunt realitati !

   Apreciază

  • Horia zice:

   Mariana Brad , autorul a facut aceasta precizare ,ca dupa anul1980 ,cand au fost restituite imprumuturile care FMI ,treburile s-au degradat ,deci nu faceti confuzii ,statul la coada a fost ca de prin anul 1979

   Apreciază

 10. Emilius zice:

  Alături de tine „lupule”.

  Apreciază

 11. Luky Luk zice:

  ce au facut cei de dupa 90 incoace . de la o tara fara datori si cu o gramada de banii de luat si in conturi au lasat-o in curu gol cu conturile goale fabrici si uzine distruse zacamintele vandute si mai grav si pamantul au dat llege sa se poate vande la straini cea ce nu au facut nici o tara din vechiul bloc comunuist , cu toate ca aveau sprijinul de la bruxelles , sa distrus in romania mai mult decat cele 2 razboie mondiale in ultimi 20 de ani peste 3500 de fabrici si uzine si atunci decat interesul propriu alceva pentru tara ce au facut ?

  Apreciază

 12. Mihai zice:

  Desi nu am prins decat partea de la sfarit a comunismului, mai exact ultimul deceniu care a fost cel mai rau, pot spune ca si in perioada aia era mult mai bine ca acum. De ce ?

  Pentru ca aveai sanatatea la standarde inalte pentru ca nu plecat doctorii afara
  aveai un loc de munca in care muncea si ultimul tigan
  *nu exista coruptie, talharii, boomuri imobiliare sau de alte manevre
  toata lumea mergea in concedii si vacante, pentru ca isi permitea si la mare si la munte anual
  aveam industrie zeci de fabrici si uzine care sustineau PIBul
  aveam transporturi (CFR-ul era al 2-lea cel mai sigur tranport din lume)
  era mancare destula
  faceam aproape numai export, astazi facem import

  Cine spune ca se murea de foame sa-mi spuna cel putin o persoana care a murit ! Da, s-a stat o perioada la coada pentru carne, lapte si inca 1-2 produse in rest fructe si legume gaseai la piata. Nu lipseau pestele, fasolea, cartofii si altele.

  Astazi sunt mii de oameni care nu-si permit un kg de rosii, n-au bani de medicamente, sunt dati afara din spitale cu trimitere ca n-au bani de spagi, se fura ca-n codru, este coruptie, si somajul creste an de an.

  ‘reati ai dreaq de prosti ..

  Apreciază

 13. A.D. zice:

  Lupule, lupule …

  Te-am cam calcat pe nervi (iar!), incercand prea mult sa subliniez cati romani (incompetenti! ca doar nu spun nimic adanc …) iti sar prompt in cap, in timp ce romanii in sprijin apar (cativa) dupa vreo saptamana …, dar fara multe argumente. Tu chiar iubesti tara asta – atat de tare incat ii accepti si pe romani la pachet, asa cum sunt, imensa majoritate (hoti, alcoolici, afemeiati/misogini, credinciosi, democrati etc.). Esti buna de canonizat, dupa mine … Eu m-am speriat, cand am vazut cum suntem …

  Priveste la cititorul care zice ca a facut scandal in ’72, fiindca era somer cu handicap fizic, iar „comunistii” i-ar fi gasit de lucru pana in pranz, sa ii inchida gura (la incercarile lui anterioare, pe cai legale, cum i-or fi raspuns ?) … In familia mea, la inceputul anilor ’70, o persoana fara studii a gasit de lucru (de doua ori, prima oara conditiile fiind prea grele) prin intermediul unor „pile” (rude – tot fara studii, plus vecini – un doctor; ai mei nu aveau „tupeul” sa faca scandal la Casa Alba din orasul lor). La finele anilor ’80, am stat doi ani fara locuinta (cu chirie la privat, adica – gasita tot cu „pile”), desi aveam dreptul la locuinta, prin lege. Asta era in primele 10 orase ale tarii ca populatie, unul considerat „chic”!

  Primul secretar m-a primit in audienta ca pe infractori (ca in filme – cu o fereastra imensa in spatele sau, cu o veioza aprinsa langa fata sa – putin in spate). Ii era frica sa nu fie recunoscut, mai tarziu ? Mi-a fost rusine sa ii spun ca m-a trimis „Ministrul X”, i-am spus doar numele respectivului – in teorie, mersesem sa imi cer drepturile inscrise in lege. Am iesit in mai putin de un minut, „cu mainile goale”. El stia (foarte probabil) ca urmau sa cada, eu habar n-aveam. Nu mai stiu ce mi-a zis, dar valora nimic.

  Stiam ca aveau apartamente in constructie, care de afara aratau bine. Nu stiu ce statut aveau. Mie imi aratasera (intr-o ocazie separata, inainte sa merg la „prim”) niste apartamente la marginea orasului, fara usi, intr-o mizerie greu de descris. Nu stiu daca erau in curs de constructie, ori in curs de demolare. Parca voiau sa plec … Pe vremea aceea nu prea stiam ca Romania era in razboi crunt cu Democratia vestica; credeam ca „tovarasul” cam bate campii, sa uitam de lipsuri (cu nici zece ani in urma, fusese dus cu … calul si trasura, in semn de apreciere!). Ca lipsurile ne erau provocate de Democratie, pentru a infrange rezistenta „tovarasului”, ori ca sa ii intoarca populatia impotriva, nici vorba sa imi treaca prin minte. Iar „tovarasul” nu o spunea explicit, fiindca ar fi devenit tinta de atac pentru „incompetenta” (iar el nu avea cum para asemenea acuzatie!).

  Noi nu stiam ce-i pe la altii, nici chiar in „lagarul” nostru (poate in afara de faptul ca „iugoslavii traiau cel mai bine, fiindca … erau liberi sa mearga sa munceasca in Germania”! I-au saturat de democratie, in anii ’90!). De polonezi (de exemplu) am aflat (de la un polonez) – 20 de ani dupa „revolutie” – ca ei au presedintele la … Vatican! Nici in ziua de azi (daca observi) nu stim ce-i la „frati” – in afara de propaganda democrata, care ne spune ca nimeni nu si-a mai vandut tara precum romanii (nici vorba sa inteleaga romanul de rand ca asta li s-a cerut – preconditii la aderari etc., ca li s-a „aratat pisica” s.a.m.d.). Americanii (cei rebeli, dar tot democrati!) scriu ca toata Europa de Est este ocupata de NATO (ca „baza de lansare” …). Pe scurt: in vaietele cititorilor romani nu se distinge ca ar face legatura cu exteriorul.

  Intelectualii sunt binecunoscuti pentru slabiciune fizica, drept care se dau cu Puterea. Eventual cu Puterea externa, daca plateste mai bine. Plesu este un exemplu stralucitor, de escroc care scrie prostii batranesti/de cafenea (in „Adevarul”, in „Dilema Veche”) pentru adepti, de exemplu. Nimic de substanta. Dar e greu de inteles cum un individ de talia intelectuala a lui Nicusor Dan vrea sa … „unifice Dreapta”! Nu l-am auzit vreodata spunand ca ar fi de dreapta in vederi (fiu de muncitor si de contabila! unde te poate duce un intelect stralucitor!), dar vrea sa … unifice Dreapta (romaneasca)! Eu inteleg sa nu suporte PSD-ul, dar nu sa fie de Dreapta. I-am scris (la „contactati-l pe Nicusor Dan”) – raspuns dupa luni de zile, in prag de alegeri, cu … „Multumim pentru sustinere! Daca doriti sa ne ajutati … etc.”. Ii scrisesem sa-l intreb cum suporta semi-analfabetismul occidental, unde destui universitari isi implora guvernele sa se predea tabla inmultirii in scoli!; mi-a raspuns un … reprezentant al lui Dan, cu … multumiri! Ii spun reprezentantului ca vreau sa discut cu Dan, sa ii stiu pozitia; individul imi multumeste „pentru comentarii” si imi „tranteste usa” in stil occidental! (Sa nu-l judecati gresit pe Dan: a creat la Bucuresti o Scoala Normala Superioara – de care am auzit doar de la el! Astea sunt scoli de elita – STIL FRANCEZ – deasupra universitatilor.)

  Ce se intampla in tarile (foste) „fratesti”, Lupule ? Nu de articole intreb, ci de parerea oamenilor, de blogger-ii lor, de cei ca tine, de la ei. Ei cu cat si-au vandut pielea ? Incompatibilitatea lingvistica ne izoleaza bine.

  Intelegi, Lupule ? Esti bun de canonizare, pentru dragostea ta pentru tara, care te face sa ii suporti si pe cei cu „doi neuroni”. Omul cu povestea cu Casa Alba le gaseste scuza, ca i-ar fi „indoctrinat parintii” (poate victimizati de URSS) – eu nu pot. Daca nu esti imbecil, daca nu esti ticalos, te trezesti si din indoctrinare. Te trezeste rusinea, daca altceva nu functioneaza.

  Incerc sa iti dau o pauza – cat m-o tine.

  Apreciază

  • Mys Saly zice:

   Ce bine cind nu e bine!

   Apreciază

  • Secelaenu Gina zice:

   ”Te trezeste rusinea, daca altceva nu functioneaza.” . Pe cine mai trezeste in ziua de azi rusinea ,cind multi dintre noi nici nu stiu semnificatia cuvintului !?

   Apreciază

   • A.D. zice:

    Foarte posibil sa aveti dreptate. Eu am spus „Daca nu esti imbecil, daca nu esti ticalos, te trezesti si din indoctrinare. Te trezeste rusinea, daca altceva nu functioneaza”. Exista si alte motive pentru care rusinea nu ar fi resimtita ?

    Apreciază

  • Marian zice:

   Stimate A.D.
   Va scriu pentru ca m-ati pomenit in postarea Dvs de. Pe la inceput , ” cititorul care zice ca a facut scandal in ’72, fiindca era somer cu handicap fizic, iar „comunistii” i-ar fi gasit de lucru pana in pranz, sa ii inchida gura (la incercarile lui anterioare, pe cai legale, cum i-or fi raspuns ?)” – handicapul fizic este acela ca nu puteam face efort fizic datorita unei malformatii genitale, operata la varsta de zece ani dar am ramas cu o sechela – semi-incontinenta urinara , accentuata la efort fizic.La incercarile anterioare , pe cai legale mi s-a oferit de munca dar in locuri unde se facea efort fizic. Am acceptat orice, dar ptr ca n-am putut face fata , nu am fost angajat si mi s-a scris pe „trimiterea de la Fortele de munca „- INAPT FIZIC. Pentru informarea Dvs , terminasem liceul in 1971 si n-am avut posibilitatea sa merg mai departe .Pana la episodul pomenit de mine , am lucra ca receptioner de hotel in statiunea Mamaia, imediat dupa terminarea liceului si dupa inchiderea sezonului am cautat alt loc de munca pe cai „neortodoxe” -pile dar ptr ca n-am gasit am apelat la caile legale,. Muncile care mi s-au repartizat si pe care nu le-am refuzat , dar m-au refuzat ele pe mine, au fost -pirmitori distribuitor la o magazie de materiale la ICH , muncitor necalificat la Fabrica de Ambalaje Metalice, manipulant la magazia de canete ( mosoare cu fire de lana trefilata), sectia de tesatorie din cadrul fabricii textile din Constanta (care nu mai exista acum), si operator dana in portrul Constanta, la cea din urma repartizare respingerea fiind facuta de medicul de medicina muncii. Cu aceasta ultima ocazie, am rugat medicul sa-mi recomande locuri de munca pe care l-as putea ocupa. Atunci cand m-am dus din nou la Fortele de munca, cu recomandarea medicala, o functionara de acolo a refuzat sa-mi mai dea repatitie pe considerent ca „alegam munca „, desi n-am facut decat sa-arat recomandarea medicala, lucru care m-a determinat sa merg la sediul judetean al PCR. Anterior injuraturilor si tipetelor mele pe holul Casi Albe, am fost primit de un trepadus care tinea audiente si care, ca si duduia de Fortele de munca m-a expediat cu ” da ce vrei bah, sa-ti gaseasca partidul de munca „. Probabil ca tipetele mele si injuraturile au ajuns la urechea unui sef care dat dispozitie ca „partidu’ ” sa se implice. Si s-au implicat , pozitiv si cu respectarea recomandarilor medicale. Acum la cine poti striga si pe cine poti injura ca sa se implice si sa capeti un loc de munca ?!Voiam doar sa stiti. Si tot legat de cele scrise de Dvs, pot sa va spun ca prin anii ’75 – ’85, strainii, oamenii de rand din tari capitaliste in speta Grecia, Italia, Spania, Turcia ( europene )etc , ne invidiau. Spun asta din proprie experienta caci, din anul 1975 , am lucrat in port, dupa ce am abosolvit niste cursuri de calificarea la scoala portuara, ca operator de dana stivator ( coordonam incarcarea marfurilor la bordul navelor) si mai tarziu, din 1980, ca inspector de nave petroliere ( determinarea cantitati de marfuri petroliere rafinate sau titei , inspectia caliataiva a mafurilor si starea tancurilor de marfa ianinte si/sau dupa incarcare / descarcare) si navele pe care am lucrat erau si cu echipaje din tarile mentionate sau echipaje mixte cu marinari din lumea intreaga. Asa am putu lua legatura si cu realitati din lumea capitalista si sa constant ca unii ne invidiau.Cred ca v-am plictisit destul. Numai de bine si sincer cred ca suntem destui in tara asta carora ne pasa de de ea < tara> , si cred ca si Dvs sunteti unul.

   Apreciază

   • A.D. zice:

    Nu merit atat respect. Dvs. sa nu plecati capul in fata nimanui. De plictisit, ma plictisesc greu.

    De Romania se perpelesc multi, dar cu viziuni mult diferite. Deocamdata Romania/Terra trebuie sa supravietuiasca actiunii de „pedepsire a agresiunii ruse” – unde nu stiu cine ce mai poate face, dintre romani.

    Sa vedeti cum arata un roman cu familia fugarita de URSS peste Prut in ’40 (salvati, pare-se, de primarul local, roman comunist, salvat la randu-i de inchisoare de un avocat din familie – sa vedeti cum sunt relatiile intre oameni!). Omul, nascut in Bucuresti, un sfert de secol mai tarziu, a injurat „comunismul” (si lipsurile) un sfert de secol, apoi a zburat la libertate. Unde injura … „socialismul” (taxele si legile), care nu-l lasa sa avanseze in viata! Adica: sa aibe fabricuta lui, unde sa lucreze o sumedenie de chinezi mititei (carora le-ar face un bine, dandu-le de lucru)! Omul iubeste Romania.

    Puneti-va in pielea lor: sunt oameni care simt ca ei pot (si merita!) mult mai mult decat „gloata”. Socialismul nu-i de ei: ei au nevoie de libertatea de a avea si fabricute cu chinezi mititei, daca ii ajuta talentul. Nu stiu exact ce ar face in „fabricuta”, dar omul meu avea un „fix” cu ciocolata – zici ca il anticipa pe Porosenko. Aici nu intra doar oameni cu talent la „facut bani”, ci si talente stiintifice remarcabile (tip Nicusor Dan), care n-au loc in socialism. Oamenii cu talente remarcabile au un rol imens in succesul Democratiei in lume, inclusiv in „bunastarea” in care traieste majoritatea.

    Un american al carui tata a lucrat toata viata pentru armata (fara sa fie militar) a suferit un accident-monstru de circulatie, chiar cand isi incepea cariera de adolescent-sofer (16 ani). A ramas orb de un ochi, legal orb de celalalt. A devenit Republican (datorita tatalui). L-a votat pe Bill Clinton in ’92, fiindca promisese asigurari de sanatate gratis, ori accesibile. N-a iesit, vina fiind aruncata de la unii la altii, intre Republicani si Hillary Clinton (careia ii revenise sarcina sa faca „reforma sanatatii”, in Guvernul lui Bill). Ajuns la varsta maturitatii, radea: „comunistii est-europeni trebuiau sa ia lectii de propaganda de la noi!”. Nici dupa ce si-a luat doctoratul in lingvistica nu l-a angajat nimeni. Era handicapul fizic extrem de serios. (A gasit, la un moment dat, ca … administrator de retea de calculatoare.) Nu suporta socialismul, dar ajunsese sa isi inteleaga tara mai bine. Asta ca sa vedeti cum sunt oamenii.

    Si eu am ridicat odata vocea la o secretara necajita, cu rol de Cerber … A venit sefa ei, tipa de la angajari – sa restabileasca linistea. M-a pasat ulterior unei sefe a ei, „cap de departament” (de bagatori de seama/falsificatori de realitate). La telefon cu aceasta din urma, de cum am vazut ce stil lunecos are, am tipat la ea majoritatea timpului, in cele vreo 50 minute, cat a durat „convorbirea”. Nu stiu de ce a suportat tipa tratamentul. Poate voia sa se asigure ca scandalul nu se extinde. Ori poate sentimentul de vina, ca aveam dreptate. Spre deosebire de PCR-ul din cazul dvs., nu s-a miscat nimic. Un episod amar: sa ajungi sa tipi la niste femei din sistem. Au supravietuit, din cate stiu.

    Incercati sa va puneti in locul oamenilor, sa intelegeti de ce iubesc asa aprig Democratia. Oameni cinstiti si competenti (in ceea ce fac) sunt foarte putini. Ceausescu nu ar fi avut cu cine (in numar suficient), nici daca nu l-ar fi deranjat nimeni din exterior. Nici ce a gresit nu e clar (afara de faptul ca soarta Romaniei ar fi fost cam aceeasi – cum o indica si Iugoslavia).

    Lupul se zbate mult, dar oamenii sai nu-si vorbesc.

    Apreciază

 14. Toma zice:

  Problema pentru unii era că nu se descurcau.Chiar după ’80 i n Banat ne descurcam singuri,mai găseam salam,carne de vită,de porc,banane trebuia să cauți nu să-ți vină pe tavă.

  Apreciază

 15. Secelaenu Gina zice:

  Keresztes Ibolya ai mare dreprate si din partea mea ,chiar daca nu stiu de o conta , un mare respect ! Asa a fost copilaria noastra ! Frumoasa , curata si educativa . Nu poti sa inveti nimic din viata in cluburi, baruri , droguri sau mai stiu eu ce alte apucaturi deviante.Trist este ca tinerii din ziu de azi vor avea pretentia sa conduca Romania de miine …DUMNEZEU CU MILA LUI !

  Apreciază

 16. Secelaenu Gina zice:

  coconut Gheorghe nu, nu am avut nici unii nici altii pentru ca ne-am vazut curat de viata noastra.Tu sau ai tai de ce au avut !?

  Apreciază

 17. Tilly zice:

  De dragul adevarului…
  „Nici vorbă de așa ceva în anii ’70. Puteai cumpăra banane, portocale, grapefruit-uri sau lămâi câte vroiai. E o minciună că erau „verzi”…Cele verzi au apărut mult după anii ’80, ca mai apoi să dispară de tot…Ne făceam în mod curent acasă suc de lămâie, storcând cu mâna lămâile naturale, punând apă și două lingurițe de zahăr. Sucul era minunat. Și aveam și un pahar înalt și perfect cilindric. Când vroiam să fie sucul și mai bun storceam două lămâi. Mai ales după ce fugeam câteva ore prin praf, la fotbal, era minunat.

  Între anii ’70-’80, cu 4-6 lei iți luai 100-200 de grame de salam sau parizer – și alea de atunci, nu erau deloc mizeriile de azi cu e-uri , mațe și zgârciuri tocate….Pe clasa 2-a – 3-a, mergeam în pauza mare la magazin și ne luam corn cu salam cu doar câțiva lei…Îmi lăsa mama mărunțis sa-mi iau ceva de mâncare.”
  Povestea asta e a dumitale dar nu a tuturor. Inclin sa cred ca a fost diferit in diferite zone ale tarii. Imi amintesc ca pina in 1976 am locuit in judetul Mures, intr-o comuna de langa orasul Ludus. La coperativa din sat nici vorba de portocale, banane etc. Marmelada la kilogram era la ordinea zilei dar si aceea lipsea uneori. In 1976 ne-am mutat la oras la Campia Turzii. Imi amintesc ca stateam la rand ore intregi si ne calca lumea in picioare pentru o piine neagra(pe vremea aceea nu stiam ca e cea mai sanatoasa!). Laptele venea la usa daca aveai abonament intradevar. Cat despre banane si portocale, in orasul nostru erau mai rare ca aurul curat. Imi amintesc ca era in ajunul craciunului si venind de la scoala spre casa am vazut lume la coada la cofetara din oras. Primisera banane. Am stat si eu si am primit 6 banane. Am mancat una si am lasat 5 pentru cei de acasa. Am mancat 2 si am mai ramas 4 pentru cei de acasa. De dorul lor, nu m-am putut abtine si le-am mancat pe toate pana acasa. A fost cea mai dulce amintire din anii de liceu. Cat despre carne, unt si zahar le aveam pe cupoane si de multe ori trecea luna si nu gaseai sa cumperi pe cupoane.

  Apreciază

  • Dacianus zice:

   Fiecare parte a tarii era diferita, Am fost nascut in jud Arad , dar am crescut in Timisoara. Petrceam copilaria la bunici pe linga Lipova , dar era total diferit ce gaseai in magazine fata de Timi .
   Era , se simtea o oare care diferenta in diversitatea produselor oferite la vinzare.
   Nu iti vindea nimeni la tara la cooperativa banane sau portocale. Si nici pui sau gaini de 4-5 kg .
   Alimentara din fata blocului unde am crescut primea tot felul de bunatati pt ca sefa de alimentara avea relatiile ei ,si pot face pariu ca asa era cam peste tot.
   Si oricum ar fi , dintr un punct de vedere sistemul lui Ceasca era mai bun decit acum,Nu sint comunist , nu pot fi adeptul unui sistem mort si ingropat , dar ce folos ca ai optiunea sa mergi in afara tarii cum zic unii , sa calatorresti peste tot unde vrei ( ceea ce tradus inseamna la cules de capsune si castraveti sau la furat /cersit pt altii ) .Sluga la altii , vs stapin in tara ta ?

   Mai bine stapin la tine acasa. dar vb pe aici unii care habar nu au pe ce lume traiesc . Sint multe de spus , si nu e nici timpul si nici locul.
   Tot ce a scris Marian in descrierea lui e foarte adevarat. , inclusiv partea cu banii de buzunar .
   Primeam si eu de la parinti bani de buzunar , cite 10 lei , 25 , 50 uneori , alteori si ce e drept f rar primeam si cite un Balcescu , adica pt cei care nu stiu , celebra bancnota de 100.
   Pt un copil de scoala cu banii aia traiai ca un rege. Sucul lamiita era 25 de bani , de exemplu , nu mi amintesc cit era sticla pepsi , dar sigur nu trecea de un leu . in jur de 75 de bani daca nu ma insel. Era o autoservire linga statia de autobuz cu 3-4 lei lei faceam o burta de nu puteam merge acasa.
   Un loz in plic era 3 lei . Era o placere sa le cumperi , sa le desfaci sa vezi ce ai cistigat . marea parte a timpului iesea 5 lei sau 10 , Nu am cistigat niciodata mai mult de 25 lei .
   Dar sint altii care cistigat Dacia 1300-1310.

   Am trait si eu tot ce descria Marian mai sus….. si nu era dintr o familie cu pile si nici cu relatii.

   Apreciază

 18. anytza zice:

  Buna! Am scris pe google despre necuvantatoare si cand colo am gasit acest blog ,care vreau sa precizez ca am trait mult mai bine pe vremea comunistilor desi eram o simpla laboranta cu 4 copii si slava Domnului nu le-a lipsit nimic ,kiar daca se dadea cu portia in ultima vreme ,salamuri ,ulei ,etc. ca aveam suficient ,citrice aveam slava Domnului si la copii ,ce nu am mancat eu pana la revolutie au fost bananele ca probabil se dadeau pe sub mana ,in rest nu ma plang ,acum e dezastru ,mafie si se fura ca in codru ,nu mai exista respect si omenie ,nici nu vreau sa stiu ce se va intampla cu tineretul ,va avea un viitor de rahat,au vandut tara cu fabrici cu tot ,de ce este mai bine acum ? tineretul vagabondeaza traiesc de pe urma pensiilor parintilor deasta e mai bine ,pe vremea lui Ceausesc aveau locuri de munca,obtineau si case ,acum trebuie sa plece in strainatate sa munceasca care au sanse ,care nu vai mama lor ,probabil ca sunteti vreun bogatas sau vreun patron care ganditi ca nu era bine 😦

  Apreciază

 19. CostiMocanu zice:

  Tata a fost seful pietei, sau sef la Agrocoop prin anii 70-80 si noi copii, am dus-o bine! Aveam acasa mereu si fara sa stam la coada gaini, oua, legume fructe, Acum avem un lant de supermarketuri si avem de toate si jeepane si vacante si tot ce vrem, tot datorita lui tata, pensionar acum, trail-ar Dumnezeu o mie de ani! Asa ca ptr mine a fost bine si in comunism, e bine si in capitalism! 😉
  Hai sa triaiti bine! 🙂

  Apreciază

 20. Pana in 77, chiar 80, a fost ok.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.