Pentru cine trage clopotele Putin?


Putin la Athos

Pentru cine tragi clopotele Vladimire?

De regulă nu mă uit la declaraţiile lui Putin, deşi unele dintre ele, de-a lungul anilior au fost memorabile. Mă refer aici la răspunsul dat de acesta la problema refugiaţilor musulmani  respective propagandei pro musulmanizare şi un altul care viza securitatea europeană şi jocul Statelor Unite. Nu le-am menţionat, nu le-am comentat, pentru că domnul Putin nu face parte din preocupările mele, dar de când România a devenit bază militară americană, vreau nu vreau trebuie să mă uit şi în gura lui, nu să-i  număr dinţii, ci să văd cât de aproape suntem de prăpastie.

Nici nu mai ştiu de câte ori şi de când am tot spus că Scutul de la Deveselu şi bazele militare americane pe teritoriul României, atât de strategic trâmbiţate ca preocupări ale SUA de a sprijini România în cazul că va fi atacată de Rusia, înainte de a deveni eventuale şanse de contracarare sau cel mult intimidare a intenţiilor ruse, vor deveni cert elemente de instigare şi provocare. Bineînţeles că am fost tratat sau luat drept defetist  sau anti-american dacă nu chiar pro-rus. Nu trebuie să fii pro-rus ca să înţelegi că orice rachetă  oricât de “defensivă” ar fi ea, îndreptată împotriva Rusiei, atrage automat două rachete îndreptate în sens invers. Dacă marii strategi români nu au prevăzut asta, atunci să se spânzure. Dacă au prevăzut şi totuşi au acceptat, să se împuşte ca să scape mai uşor. Spuneam într-un articol precendent legat de Deveselu, că din momentul înstalării scutului de la Deveselu, România a devenit nu doar un obiectiv al Rusiei ci şi un paratrăznet care va atrage, prima rachetă aici,  indiferent cu cine va dori Rusia  sau orice alt stat ostil SUA, să se războiască, indiferent că va fi în Est sau Vest, pentru că înainte de a începe un război împotriva cuiva, Rusia sau alt inamic trebuie să se asiggure că rachetele  sale nu vor fi interceptate. Şi atunci e normal ca prima rachetă sau primele rechete să încerce să distrugă sistemele care le pot descoperi şi intercepta rachetele. Aşa cum am mai spus, împotriva unor rachete plecate din Rusia către Deveselu, sistemul nu are timp să reacţioneze, aşa că  putem considera Deveselul prima victimă a unul eventual război. Ăsta este şi unul din motivele pentru care SUA a declarat că Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei.  Nu trebuie să faci West Point ca să pricepi asta, trebuie doar să fii realist şi să nu te laşi îmbrobodit de o propagandă antinaţională care poate sluji NATO, dar nu României.

Ameninţare, sau informare?

Îmi amintesc că acum nici o lună ne lăudam şi tare ne mai bucuram că scutul de laDeveselul este operaţional şi că de acuma gata, suntem sub scut. Să fie oare aşa? Îmi mai amintesc că odată cu tăierea moţului ni s-a spus că baza  de la Deveselui, care a costat SUA circa 800 de milioane de dolari are în componenţă  un complex radar şi trei baterii unde sunt rachetele-interceptoare,  fără  încărcătuă explozivă. Ni s-a mai spus că rachetele sunt pur defensive deci, “NIMENI NU TREBUIE SĂ SE SIMTĂ AMENINŢAT” , ba chiar că în fapt sistemul este destinat unor eventuali inamici din Orientul Mijlociu şi chiar că şi Rusia ar trebuie să se simtă protejată. Asta a fost una din cele mai tari glume, dar nu ştiu câţi au gustat-o. Eu oricum nu am “cumpărat –o”, cum spune unchiul Sam, şi chiar am spus că încă nu mi-a garantat nimeni că acele rachete nu pot fi “la nevoie” încărcate şi nu pot primi şi alte destinaţii sau “ordine”. Ei bine, parcă mi-ar fi citit rândurile, mister Putin merge până la muntele Athos şi de acolo, după ce s-a spovedit vine curat curăţel, ca Becali după vizita la Rahova şi se confesează la o conferinţă de presă ţinută cu premierul grec Alexis Tsipras, vizavi de Deveselu ca şi când ar fi fost la Caracal, nu pe Muntele Athos.  Ceea ce spune tovarăşul Putin ar putea surprinde doar în nou născut sau un potenţial   hominid aflat încă în stare de intenţie. Citez : „Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea” Interesant este că unii oficiali români civili sau militari, ca şi diverşi analişti mai mult sau mai puţin direcţionaţi,  au şi început să se mire şi să se vaiete că Putin vrea să ne bată şi ne ameninţă că o să pună rachetele pe noi. Păi, dacă asta e ameninţatare, faptul că noi am pus rachetele pe el a ce sună, a vacanţă? Cât de tâmpit trebuie să fii să nu ştii că este vorba despre ceea ce marii teoreticieni, filosofi şi strategi ar numi relaţia cauză – efect. Punct. Cred că domnul preşedinte Iohannis, ar fi trebuit să se considere informat şi gata, în stilul caracteristic.

Cine  pe cine protejează?

Dar iată că domnul Putin nu face la fel.  El,  după ce România a anunţat cu surle şi trâmbiţe că a tăiat moţul rachetelor la Deveselu, nu s-a considerat informat şi nici nu a dormit în bocanci, cum face domnul Iohannis ori de câte ori este informat că lucrurile merg prost în România, că procurorii arestează politic şi că serviciile se bat între ele mai ceva ca galeriile de la Steaua şi Dinamo. Putin  anunţă,  şi o făcuse şi înainte, mai mult sau mai puţin amical, mai mult sau mai puţin voalat, mai mult sau mai puţin diplomatic, că odată deschisă Cutia Pandorei de către România şi Polonia, se pot considera ţinte. Aş putea spune că este un gest mai fair decât al NATO, care prin Jens Stontelberg declara  la inaugurare că scutul nu vizează  Rusia.  “Acest amplasament din România, ca şi cel din Polonia, nu este îndreptat împotriva Rusiei” -declara oficialul NATO.  La rândul său, Robert Work, adjunctul Secretarului Apărării al SUA  spunea: “Nu a fost niciodată vorba despre Rusia, ci despre o rachetă care ar putea să vină din Orientul Mijlociu în Europa, către forţele armatei americane localizate aici”. Uite aşa o barbă avea…. Măcar Putin a fost sincer. Dar şi aici s-a spus un mare adevăr pe care nu l-a sesizat nimeni. Domnul Work declară su o sinceritate  aproape inconştientă, dar în mod cert neintenţionată, că  în fapt scutul a fost  instalat, pentru a PREVENI  UN ATAC ÎMPOTRIVA FORŢELOR AMERICANE INSTALATE AICI. Şi bieţii români credeau că scutul îi protejează pe ei.  Vai, ce ţeapă.Dac tot vorbim de mister Work, să nu uităm ce a spus cu ocazia tăierii moţului: „Este o reală plăcere să fiu aici (…) Mi-aş fi dorit să stau mai mult în această ţară frumoasă. Am petrecut ceva timp aseară, la Budapesta şi în împrejurimi. Este cu adevarat uimitor, sunt locuri minunate”  Deci acest om, care nici nu ştie unde se află, ne face politica de apărare. Interesant este însă că instalarea atâtor baze americane pe teritoriul României este justificată prin necesitatea de a apăra scutul. Păi cum puii mei mai vine şi asta? Instalăm scutul ca să apărăm bazele şi bazele ca să apărăm scutul? Ce glumă este asta? Nu cumva am instalat şi bazele şi scutul numai aşa ca să îi întărâtăm pe ruşi şi să îi facem să schimbe direcţia câtorva rachete către noi ?   Trecând peste faptul că România este scoasă din cauză, scutul, (aşa cum am spus şi eu), slujindu-i doar pe americani, fapt dovedit şi de declaraţia lui Work, totuşi cine pe cine protejează şi de ce am am instalat bazele şi scutul în România, doar ca să vină Putin să ne spună că am devenit ţinte?  Se pare că da.

 Kakaia racheta?

Ceea ce este însă mai interesant în declaraţia lui Putin, şi nu ştiu câţi au sesizat, probabil numai Vladimirii ştiu asta, este o altă afirmaţie a lui Putin, afirmaţie care şi pe mine, m-a pus pe gânduri. Iată ce mai spune Vladimir Putin :  „Nu vom acţiona până când vom vedea rachete în zonele care se învecinează cu Rusia” La prima vedere asta ar trebui să pară un anunţ liniştitor sau, dimpotrivă,  un preaviz. Depinde la ce te raportezi. Eu mă raportez la ceea ce s-a anuţat oficial la deschiderea Bazei, tăierea panglicii sau a moţului, cum spuneam mai sus. Ce ni se vâra pe gât atunci ? Pai iată ce spuneau ziarele la data respectivă, cu date primite oficial de la “producători”: “ Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii.

Trei baterii cu câte opt interceptoare de tip SM-3 sunt amplasate în Baza Militară. Standard Missile 3 (SM-3) reprezintă un sistem antirachetă naval, utilizat de către Forţele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croazieră şi cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Apărare Antirachetă Aegis. Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri şi un diametru de 0,34 metri.”

Mi se pare mie, sau Putin este dezinformat? Lui nu i-a spus nimeni că la Deveselu sunt însilozate 24 de păpuşi ? Nu pot crede. Revăzând afirmaţia sa, constat că a spus “zonele învecinate Rusiei”, nu vecinii Rusiei, ceea ce cuprinde şi România. Şi atunci care e sensul, pentru că îmi scapă ceva. PUTIN NU ŞTIE CĂ LA DEVESELU SUNT INSTALATE 24 DE RACHETE? Hai că e tare. Nici Ceuşescu nu a fost minţit aşa de urât. Lui i se spunea că populaţia îl iubeşte şi că  fiecare cocean de  porumb are câte 10 ştiuleţi, adică lucruri pe care nu le putea verifica personal şi care nu afectau securitatea naţională. Dar să fii minţit vizavi de rachete care sunt instalate şi tu să crezi că nu există, e grav, grav de tot. Vladimire, Vladimire, dă-ţi ochelarii de soare jos de pe nas şi ia-i pe ăi de vedere, lasă fudulia.

Dar dacă Putin ştie mai bine decât Românii ce se află la Deveselu? Dacă la Deveselu avem rachete diluate, după patent Hexi Pharma ? Adică în loc de rachete avem containere cu molan de Băileşti sau cognac Segarcea? Dar dacă maşinile alea cu firma Coca-Cola pe ele au adus chiar Coca şi nu altceva ? Ia să vedem, ce ar fi mai plauzibil, să fie Putin dezinformat, sau să fie românii ţăpuiţi? Cum adică,  să fie declarată operativă baza de la Deveselu fără rachete? Să fiu sincer, nu m-ar mira. Păi ce,  noi nu vorbim de ani de zile  de aviaţie şi apărarea aeriană, dar nu avem avioane fiind nevoiţi să apelăm la cehi pentru a ne face supravegherea aeriană ? Noi nu vorbim despre starea de operativitate a armatei dar ea de fapt este practic inexistentă aşa cum susţinea încă de acum 2 ani Carta Albă a Apărării? Păi atunci m-am liniştit, Putin nu a fost dezinformat, ar fi şi prea riscant, ar fi mai rău decât dacă doamna Carmen ar alerga la un cros de binefacere cu un SPP- ist  înarmat după ea.

Carmen, semimaratonul  şi scutul

Apropo de semimaratonul  acela de binefacere  în care gărzile personale alergau odată cu prima alergătoare a ţării,  oare câţi bani s-or fi scos cu chestia asta?  Or fi acoperit transportul echipei prezidenţiale cu lefegii cu tot, de la Bucureşti la Sibiu şi înapoi? Pun pariu că nu. Cine ţine pariul ? Poate cineva o să spună că nu îşi are rost aici semimaratonul doamnei Carmen, pentru că nu are nici o legătură cu scutul. Ba are. Pentru că şi în această informaţie, ca şi în cele legate de scut şi ca şi celelalte servite românilor, în special de administraţia prezidenţială, adevărul este undeva departe de realitate.

carmen si crosul

Priviţi această fotografie,  în care doamna, talonată strâns de juniorul SPP cu borseta la brâu se face că maratoneşte. Păi semantic vorbind, Semimaraton înseamnă jumătate de maraton, ceea ce ar face cam 20 km. Ori doamna a „alergat” doar 5 km, ceea ce face din activitate un mini mini maraton, adică un fel de crost al primăverii. Dar privind fotografia şi poziţiile participanţilor, dinamica, oricine poate constata cu ochiul liber că acolo nu se aleargă, ci se merge. Ar fi în cel mai fericit caz un marş, dacă nu cumva un pas viu. Păi dacă ăsta e  semimaraton, atunci da, şi Deveselu apără România, iar noi avem aviaţie. Iată de ce, zic eu, semimaratonul doamnei Carmen, ca şi întreaga politică prezidenţială internă sau externă se rezumă la propagandă, fotografii, imagine, poveşti de aburit români. Nici nu se putea o ilustrare mai bună.

Update:Bunul meu prieten Hari Bucur Marcu, pe care nu îl mai prezint,nu mai are nevoie,  poate unul din puţinii cu adevărat analişti militari, pe care îl respect şi apreciez în egală măsură, m-a sunat de dimineaţă să îmi spună că de fapt nu e nici o contradicţie între ce a declarat Putin şi ce s-a spus despre rachete, că de fapt Putin se referea la rachetele nucleare, când a spus că aşteaptă să le vadă în zone din vecinătatea Rusiei, pentru a face şi el o mişcare. Este posibil să fie aşa, eu nu am urmărit tot discursul lui Putin, dar asta nu face situaţia mai puţin gravă, dimpotrivă. Dacă Putin s-a referit posibilitatea aducerii de rachete nucleare la Deveselu, înseamnă că într-adevăr e informat şi ştie ce va urma, de fapt era clar că defensivele nu vor fi atât de inocente. Şi mai înseamnă asta că totuşi Putin încearcă să îi avertizeze pe români, polonezi şi ameticani, că toate au o limită şi să nu creadă că se pot juca la infinit în vecinătatea Rusiei. Îmi e teamă însă că nu îl ascultă nimeni. Despre Iohannis ştiu, el se va considera informat şi gata.

http://www.in-cuiul-catarii.info/

Acest articol a fost publicat în ARMATA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pentru cine trage clopotele Putin?

  1. Georges zice:

    Nu vreau să mor pentru obama! Nu vreau să mor pentru iohannis! Nu vreau copii si nepotii mei să moară pentru niste javre care ne jertfesc pe noi ca să-și salveze șoriciul! Citiți „tu îmi duci copilul la război…” de Marin Sorescu, în volumul Tusiti.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.